Пре него што бих кренуо у иоле озбиљнију размену ставова, желео бих Бобија да питам да ли му је познат едикт императора Каракале из 212. године као и Аурелијаново повлачење из Дакије 271. године, које, по мом скромном мишљењу, итекако имају везу са етногенезом Влаха као и са њиховом повезаношћу са Румунима.
Zdravo,
Ne, nazalost nisam upoznat sa tim ediktom.
Moje zanimanje je bilo prvenstveno orijentisano ka jeziku i folkloru. Nazalost nisam bio u mogucnosti da se vise druzim sa knjigama (istorijom).
Vidi, ne poricem cak i da ima povezanosti.
Ja vam govorim o tome da nacija postaje ono sto jeste radjanjem svesti kod grupe ljudi da im je nesto zajednicko i da treba da se drze zajedno.
U zadnje vreme me je vise zanimalo da citam o pomeranjima naroda sa istoka (Mongolska osvajanja itd.)
Recimo, turskih plemena ima puno. Mozda su u pocetku imali isti jezik i svest o tome da su svi isti narod, ali su se vremenom toliko odvojili da recimo Kazahstanci, Turkmeni, Kirgizi, Ujguri, ili Uzbeki - niko od njih nece reci da je turcin, i ako vuku iste korene.
Nama su recimo Seldzuci i Osmanlije isto - turci, dok oni na to uopste ne gledaju tako, i smatraju se razlicitim nacijama.
Elem, da ne zalazim suvise u podrucja za koja nisam preterano strucan, htedoh reci da smo mi, Vlasi, dovoljno dugo nezavisno ziveli od Rumunije, toliko da se kod vecine nas razvila svest o posebnosti, tj. ne vidimo sebe kao Rumune, vec kao Vlahe.
Sto se tice jezika... komplikovano da komplikovanije ne moze biti. Pricamo o najmanje 300-400 godina nezavisnog razvoja (jeste, i Vlaski se razvijao u nekom svom pravcu, pa makar neki to nazivali i degradacijom, ali ipak nije ostao isti kao u tom nekom imaginarnom momentu razdvajanja).
Dodaj tome da je danasnji rumunski splet (ili kompromis) izmedju raznih narecja u Rumuniji, koja kod nas uopste nisu prisutna, pa su nam samim tim i nepoznata, i reci iz tih narecja koje su usle u zvanican su nama potpuno strane.
Na sve to dodajte i vec spomenute neologizme (mada su oni neminovni u razvoju svakog jezika).
Ne znam, meni je u krvi da se trudim da ocuvam nesto sto se vec vuklo kroz vekove. Tradicionalista sam.
Ukoliko su moji preci nacinili vlaski jezik onakvim kakav je, ja zelim da ga takvog i koristim. Ne zelim da ga odbacim u korist tudjeg, rumunskog jezika.
Sada mi pade na pamet nesto cega se ranije nisam setio. Mozda vi mislite da bi nasa deca u skoli trebala da uce srpski, rumunski i vlaski (ovo mi je prihvatljivo). Jedino mi se ne svidja ideja da nasa deca uce u skoli srpski i rumunski, a da vlaski bude zaboravljen u nekom cosku.
Dopuna (virgil je upravo napisao poruku dok sam ja ovu moju pisao):
Ukoliko mislis na Kanica, citao sam njegove knjige, i nisam nasao vise od par recenica o vlasima. Spominje kako je negde usput sreo par mladica (vlaha) koji su odlazili u vojsku, pri tome smeseci se i saleci se medjusobno, kao da im nije uopste tesko padalo sto ce biti odsutni od kuce par godina. Toliko od Kanica.
Mislim da u sledecoj recenici spominje da su vlasi presli iz Banata, ali mi sada knjiga nije pri ruci pa ne mogu da proverim.
Elem, ko zna koje je on to Vlahe sreo. Slozicemo se da su teritorije na kojima sada zive Vlasi vecito bile izdeljene izmedju razlicitih drzava. Mozda je neki deo i bio naseljen doseljenicima iz Banata, ne sporim, ali to se nikako ne moze uzeti za generalno pravilo, niti iko moze reci da su vecina Vlaha doseljenici.
Ja tvrdim za pola Vlaha negotinske krajine da su romanskog porekla, tj. poticu od ostataka rimskih legija, tj. od legionara koji su dobili pravo da tu osnuju svoje porodice i domove.
E sada, dolazimo da je moja rec protiv necije reci (onog ko tvrdi da su vecina Vlaha doseljenici), posto nekih preciznih pisanih podataka o ovome nema, i jako puno stvari je generalizovano.
Dalje, odakle vama taj naziv "Caran"?
Koliko me pamcenje sluzi, cuo sam za "Văljenji", "Kîmpjenji", ali za "Caranji" nisam nikada cuo da se tako govorilo medju samim Vlasima.
Dalje, u mom kraju poznajemo nazive Ungurjan i Cuculjan (C kao u srpskom), ali za Bufan nikad nisam cuo medju Vlasima u mom kraju (Negotin).
Takodje, poreklo nekog naziva nije apsolutno nikakav dokaz za poreklo samog nosioca naziva.
Ako cemo po toj analogiji (koja je totalno neosnovana), onda su Vlasi ustvari Nemci, posto je naziv germanskog porekla.
Slozicemo se da je to notorna glupost, i ja dolazim do zakljucka da se po nazivima/imenima ne moze zakljuciti poreklo.
Zamisli jadne americke Indijance, nose greskom ime Indijaca (u engleskom nema razlike izmedju ta dva imena, pa mora da se naznaci eksplicitno o kome se prica). Po teoj teoriji da je poreklo naziva zapravo poreklo nacije, onda su americki Indijanci poreklom Indijci, ili pak Spanci (posto su im oni dali to pogresno ime).