Један од корака ка постављанју темеља програмских активности у том смеру може да буде
лексичка систематизација:
- речи које сви поседујемо у истоветном облику и које сви примењујемо мењајући их према истим правилима
- речи које сви поседујемо у сличном облику и које сви примењујемо мењајући их према истим правилима
- речи које се користе у одређеном облику (као локализми ), а које се дају подвести под постојеће
(законе) правила
- речи које се користе у облику који не допушта у свим врстама промене примену постојећих правила (закона)
- нове речи (неологизми), које се користе у одређеном облику, а које се мењају по уобичајеним
правилима
- нове речи (неологизми), које се користе у одређеном облику, а које се (због обесмишљавања) не подвргавају променама по предвиђеним правилима.
.....
Што рече г. dPasujoni негде (нек ми не замери што не цитирам) ~ Дај да ми направимо платформу па ће то неко ваљда прочитати и узети у разматрање... Потез можда очајника(а), али ће мо бар рекавши терет са душе наше скинути.
Mislim da treba nešto uraditi, pogotovu kada bude usvojen standard za pismo(a).
Hajde da vidimo šta imamo sa čime raspolažemo kao početnom osnovom za dalji rad.
Pre sistematizacije treba krenuti sa konkretnim pisanjem na vlaškom jeziku, kako bi smo utvrdili što veći fond reči, a istovremeno ispravljati ono što se utvrdi kao nedostatak.
Dakle, pristalica sam kontinuiranog rada na vlaškom jeziku, bez "VELIKIH REZOVA" uz fino podešavanje nedostataka.
Svaki VELIKI, GRANDIOZNI zahvat tipa uvođenja rumunskog književnog jezika od strane starog NS VNM ili (hvala Bogu) samo najavljeno isključivanje vlaške latinice kao vlaškog pisma, vodi urušavanju i sakaćenju vlaškog jezika.
Što se tiče lingvista i stručnjaka njihova će uloga vremenom biti sve veća!
Treba što više naših školovanih Vlaha uključiti i podržavati u radu, s tim da niko nema tapiju i isključivo pravo da odlučuje o Vlasima i vlaškom jeziku!
Mnogi koji glorifikuju ulogu struke, zaboravljajući da arhitekta i građevinci grade kuću po pravilima struke, ali i prema želji domaćina!
To što nisu svi VLASI jezički stručnjaci to ne znači da nemaju pravo da odlučuju o svom jeziku!
Nadam se da će i Forum dati svoj doprinos!