Neka mi g. d'Pasujoni oprosti ukoliko sam u ovakvoj "premetačini" delova njegovog teksta (platforme) narušio njegovu zamisao.
Sredio sam to samo zbog svog "premišljanja, i razmišljanja unutar prostora koji se rascvetava". Možda mu se dopadne isticanje suštine koju je on sam napisao, ali ovakvim redosledom.
//
Mnogi koji glorifikuju ulogu struke, zaboravljajući da arhitekta i građevinci grade kuću po pravilima struke, ali i prema želji domaćina!
Dakle, pristalica sam kontinuiranog rada na vlaškom jeziku, bez "VELIKIH REZOVA" uz fino podešavanje nedostataka.
Treba što više naših školovanih Vlaha uključiti i podržavati u radu, s tim da niko nema tapiju i isključivo pravo da odlučuje o Vlasima i vlaškom jeziku! To što nisu svi VLASI jezički stručnjaci to ne znači da nemaju pravo da odlučuju o svom jeziku!
Što se tiče lingvista i stručnjaka njihova će uloga vremenom biti sve veća!
Hajde da vidimo šta imamo sa čime raspolažemo kao početnom osnovom za dalji rad.
Pre sistematizacije treba krenuti sa konkretnim pisanjem na vlaškom jeziku, kako bi smo utvrdili što veći fond reči, a istovremeno ispravljati ono što se utvrdi kao nedostatak.
Mislim da treba nešto uraditi, pogotovu kada bude usvojen standard za pismo(a).
Nadam se da će i Forum dati svoj doprinos!
//
Hvatam priključak ...
Standardu pisma mora da predstoje opsežna fonetska pojašnjavanja u svim govorima kako ne bi ispalo da imamo Volcae-ovu paletu glasova "č", "ć" ili, da na osnovu prethodnih radova koji su lokalno bili usmereni, neke glasove sa kojima su se istraživači rvali, smestimo tamo gde im je zaista mesto ili ih označimo kao izuzetne vrednosti toga kraja i kao takve ih sačuvamo u zapisima. Uostalom o tome završnu reč ima struka. Noj să sucînjem struka.