Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59307 пута)

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #60 послато: 30.01.2011. 22:07 »
1. A iz kog veka mu dodje shavatanje rumunske nacionalnosti i nacije i  (pardon Veliko-Rumunske nacije) koju trenutno propagira Gosn Basesku i prijatelji? Pa sada im nismo vise dovoljni mi, nego ce jos i Meglenorumune i Istrorumune u isti kos! Danasnji rumunski politicari su cak i prevazisli kolege im iz XIX veka!

Draga nena, nedostajali su mi Vaši pronicljivi komentari i kao uvek delujete vrlo inspirativno.

Kako je naslov: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE, pitao sam se zašto se g-din Basesku toliko brine za VLAHE i njihov status?

Prvo sam ko i svako naivan pomislio da su se stvarno zabrinuli za nas Vlahe i kao veliki i moćni rešili da pomognu jednoj "šaci jada" koju smatraju svojom rodbinom.
Međutim, nešto se tu ne uklapa, jer kako nam pomažu bolje da nam odmažu. Pa tek kad vidim kako se neki na ovom Forumu vesele tome što nećemo ući u EU, jer je Rumunija rešila da zaštiti VLAHE. Štite nas tako što nam ne daju u EU? ??? Treba li nam takva zaštita? Jesmo li tako što tražili?  
JOK!
Dobrobit VLAHA je očigledno poslednji razlog ovog zahteva.
Zapravo kada se malo bolje pogleda i razmisli VLASI su u svemu tome u drugom planu, jer se ne traži nešto za Vlahe, već se traži "STATUS RUMUNSKE MANJINE", tj. status ne samo za rumune van matične države, već i proširenja tog statusa i na VLAHE.

Kad sam bolje razmislio, shvatio sam da ova naša "šaka jada" koja se naziva VLASIMA i živi na teritoriji Istočne Srbije predstavlja jedno solidno tržište sa bruto vrednošću od oko 500 milona evra godišnje . (Slobodna procena)

Bez obzira na ovu impresivnu brojku, nije ni to dovoljno ubedljiv razlog ovolikog altruizma gosn Baseskua.

Zahvaljujem neni, što je ukazala na veoma bitnu činjenicu, koju svo vreme previđamo da se traži nametanje statusa rumunske manjine ne samo našim vlasima, već SVIM BALKANSKIM VLASIMA (meglenskim, istarskim, arumunskim i našim vlasima).

Zaparavo, Rumunija ne traži ništa za VLAHE.

Rumunija traži pred Savetom Evrope ekskluzivno pravo na ROMANSKO nasleđe na Balkanu!

Toliko o toj silnoj brizi za nas VLAHE!  8)

dPasujoni

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #61 послато: 31.01.2011. 10:38 »
1. A iz kog veka mu dodje shavatanje rumunske nacionalnosti i nacije i  (pardon Veliko-Rumunske nacije) koju trenutno propagira Gosn Basesku i prijatelji? Pa sada im nismo vise dovoljni mi, nego ce jos i Meglenorumune i Istrorumune u isti kos! Danasnji rumunski politicari su cak i prevazisli kolege im iz XIX veka!

Kad sam bolje razmislio, shvatio sam da ova naša "šaka jada" koja se naziva VLASIMA i živi na teritoriji Istočne Srbije predstavlja jedno solidno tržište sa bruto vrednošću od oko 50 milona evra godišnje . (Slobodna procena)

Bez obzira na ovu impresivnu brojku, nije ni to dovoljno ubedljiv razlog ovolikog altruizma gosn Baseskua.

Zahvaljujem neni, što je ukazala na veoma bitnu činjenicu, koju svo vreme previđamo da se traži nametanje statusa rumunske manjine ne samo našim vlasima, već SVIM BALKANSKIM VLASIMA (meglenskim, istarskim, arumunskim i našim vlasima).

Rumunija traži pred Savetom Evrope ekskluzivno pravo na ROMANSKO nasleđe na Balkanu!

Dobro jutro, malo ste me oraspoložili ovim natpisom :L
Precenili ste trgovinu Istočne Srbije, nemojte računati velike industrijske kombinate u to, sama kupovna moć gradjanstva je mizerija,
trgovina je spala na najniže grane od 1980, novac iz pečalbe je presušio zajedno sa sv.krizom itd.
Koliko stanovnika imamo uopšte u Istočnoj Srbiji da li se zna?
broj radno sposobnog stanovnika x prosečno 4151 evroa gdp godišnje = bruto kupovna sposobnost
Ili broj domaćinstava x  3600 evroa  (kupovna moć, oko 1000 din dnevno, 30.000 mesečno i 360 000 godišnje) = realna kupovna moć

Što se tiče zadnje tvrdnje oko romanskog nasleđa,
Radi se o tome da koliko ja shvatam njihovu (rumunsku) politiku oni ne žele da ponavljaju greške slavena i komšija.
Šta hoćete da rumuni ponovo naprave vlašku moldaviju erdelj transistriju malu vlašku u negdašnjoj Tribaliji,
malu Maglenovlašku malu Aromanovlašku pa da se svi posle dohvate za guše i ratuju 10-20 godina i istroše sve resurse čak i praunucima unapred
kao što su to uradili Srbi Makednoci Crnogorci H Bosanci, S Bosanci, B Bosanci Hrvati Slovenci
To biste želeli zaludne glave? (ovde mislim na NSV i miljenicu njizinu nenu)

zar nije lako reći -
Io Sunt Roman, frati miei sunt toti
Romani - Rumani, Rumeni,
si
Italiani, Espanoli, Portugesi, Francesi.

Vecini mei sunt Slaveni.

Roman din Serbia de Rasarit.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #62 послато: 31.01.2011. 10:44 »
За Нену, Часлава и дПасујонија! ПРОЧИТАЈТЕ!

Este pentru prima data dupa 1945 cand Romania pune in politica sa externa, interesele
romanilor din afara frontierelor, in fata intereselor “fratesti” (atat de dragi fostilor securisti din
DIE, unii parazitand inca unele institutii) cu statele din vecinatate.

Este o schimbare de paradigma extrem de importanta care daca se va mentine va produce
schimbari fundamentale in starea comunitatilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani. Totul
este ca acesta politica sa fie dublata si de actiuni concrete in spatiile locuite de comunitatile
romanesti respective, unde statul roman trebuie sa creeze institutii si nu sa arunce banii pe
serbari, fara efect pe termen lung. Bugetarea adecvata a institutiilor care se ocupa de cei peste
10 milioane de romani din afara frontierelor si angajarea unor oameni pregatiti si dedicati
domeniului, trebuie sa fie deasemenea una din masurile prioritare pentru sutinerea unor politici
active in sprijinul comunitatilor romanesti.

Romanian Global News

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #63 послато: 31.01.2011. 12:43 »
Цитат: Absinth link=topic=944.msg4460#msg4460

Što se tiče zadnje tvrdnje oko romanskog nasleđa,
Radi se o tome da koliko ja shvatam njihovu (rumunsku) politiku oni ne žele da ponavljaju greške slavena i komšija.
Šta hoćete da rumuni ponovo naprave vlašku moldaviju erdelj transistriju malu vlašku u negdašnjoj Tribaliji,
malu Maglenovlašku malu Aromanovlašku pa da se svi posle dohvate za guše i ratuju 10-20 godina i istroše sve resurse čak i praunucima unapred
kao što su to uradili Srbi Makednoci Crnogorci H Bosanci, S Bosanci, B Bosanci Hrvati Slovenci
To biste želeli zaludne glave? (ovde mislim na NSV i miljenicu njizinu nenu)

G-dine Absinth,

Procitajte i sami sta hoce Rumuni sa ostalim grupama koje govore neki od neolatinskih govora na Balkanu (vama kao Rumunu ne bi trebalo da bude problem da razumete tekstove na rumunskom). Prvo, vi ocigledno ne vidite arogantnost po kojoj rumunski politicari sami odlucuju ko pripada njihom narodu - sto je van bilo koje definicije nacina na koji se odredjuje necija nacionalna pripadnost. Neki, koji nisu konsultovali Baseskua, su odlucili da je nacionalna pripadnost prvenstveno stvar licnog izjasnjenja. Drugo, ove manjine imaju svoja zagarantovana prava gotovo u svim ovim zemljama koje se pominju - nisam sigurna za situaciju u Albaniji. Makedonija je na primer savrseno demokratska sto se tice Vlaha koji tamo zive, ali ce Gosn' Basesku i njoj da pobrka loncice jer se njemu ne dopada da makedonski Vlasi imaju njihov identitet i njihov jezik u zvanicnoj upotrebi, nego i oni treba da prihvate rumunski jezik i identitet. I ako je ovo vama normalno i sa dobrim namerama - e pa moram da priznam da imate veoma 'zanimljiv' nacin da interpretirate realnost.

ps. Dajem ceo tekst, posto ga je g-din Volcae izmanipulisao time sto je naveo samo onaj deo koji zvuci 'dobronamerno' a izostavio sustinu! Ovako nesto bi u 'naucnom' smislu bilo nedopustivo, zar ne Vlad? :)

ps'. Mislim da ne treba da podsecam cime je bila inspirisana Rumunska spoljna politika u drugom svetskom ratu. Pa sad vidite vi koje su prirode pretenzije koje se  ponavljaju.

http://www.timocpress.info/?p=3663

Strasbourg, Franta/Romanian Global News/vineri, 28 ianuarie 2011/ - In cadrul alocuţiunii Preşedintelui României, Traian Băsescu, în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de joi 27 ianuarie, pentru prima data dupa 1945, Romania pune problema in fata unui for european a recunoasterii aromâni, vlahi, istroromâni şi meglenoromâni ca minoritati romanesti.

In acelasi timp Romania avertizeaza ca “Suntem foarte interesaţi ca integrarea europeană şi euroatlantică a statelor din Balcani să se desfăşoare cu respectarea normelor şi standardelor Uniunii Europene şi Consiliului Europei în materie de protecţie a minorităţilor naţionale”, adica, cu alte cuvinte, daca state ca Serbia, Croatia Albania, Macedonia nu vor recunoaste si nu vor acorda drepturi minoritatilor romanesti autohtone de pe teritoriul lor, aceste state vor pierde sprijinul Romaniei in procesul de integrare.

Este pentru prima data dupa 1945 cand Romania pune in politica sa externa, interesele romanilor din afara frontierelor, in fata intereselor “fratesti” (atat de dragi fostilor securisti din DIE, unii parazitand inca unele institutii) cu statele din vecinatate.

Este o schimbare de paradigma extrem de importanta care daca se va mentine va produce schimbari fundamentale in starea comunitatilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani. Totul este ca acesta politica sa fie dublata si de actiuni concrete in spatiile locuite de comunitatile romanesti respective, unde statul roman trebuie sa creeze institutii si nu sa arunce banii pe serbari, fara efect pe termen lung. Bugetarea adecvata a institutiilor care se ocupa de cei peste 10 milioane de romani din afara frontierelor si angajarea unor oameni pregatiti si dedicati domeniului, trebuie sa fie deasemenea una din masurile prioritare pentru sutinerea unor politici active in sprijinul comunitatilor romanesti.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #64 послато: 31.01.2011. 12:59 »
За Нену, Часлава и дПасујонија! ПРОЧИТАЈТЕ!

Este pentru prima data dupa 1945 cand Romania pune in politica sa externa, interesele
romanilor din afara frontierelor, in fata intereselor “fratesti” (atat de dragi fostilor securisti din
DIE, unii parazitand inca unele institutii) cu statele din vecinatate.

Este o schimbare de paradigma extrem de importanta care daca se va mentine va produce
schimbari fundamentale in starea comunitatilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani. Totul
este ca acesta politica sa fie dublata si de actiuni concrete in spatiile locuite de comunitatile
romanesti respective, unde statul roman trebuie sa creeze institutii si nu sa arunce banii pe
serbari, fara efect pe termen lung. Bugetarea adecvata a institutiilor care se ocupa de cei peste
10 milioane de romani din afara frontierelor si angajarea unor oameni pregatiti si dedicati
domeniului, trebuie sa fie deasemenea una din masurile prioritare pentru sutinerea unor politici
active in sprijinul comunitatilor romanesti.

Romanian Global News

Navedite ceo clanak pa cemo procitati, a ne samo delove koji vam dobro koriste za potvrdjivanje Vaseg stava. Ovo sto ste vi uradili bi se zvalo 'manipulacijom informacija'.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #65 послато: 31.01.2011. 13:32 »

G-dine Absinth,

Procitajte i sami sta hoce Rumuni sa ostalim grupama koje govore neki od neolatinskih govora na Balkanu (vama kao Rumunu ne bi trebalo da bude problem da razumete tekstove na rumunskom). Prvo, vi ocigledno ne vidite arogantnost po kojoj rumunski politicari sami odlucuju ko pripada njihom narodu - sto je van bilo koje definicije nacina na koji se odredjuje necija nacionalna pripadnost. Neki, koji nisu konsultovali Baseskua, su odlucili da je nacionalna pripadnost prvenstveno stvar licnog izjasnjenja. Drugo, ove manjine imaju svoja zagarantovana prava gotovo u svim ovim zemljama koje se pominju - nisam sigurna za situaciju u Albaniji. Makedonija je na primer savrseno demokratska sto se tice Vlaha koji tamo zive, ali ce Gosn' Basesku i njoj da pobrka loncice jer se njemu ne dopada da makedonski Vlasi imaju njihov identitet i njihov jezik u zvanicnoj upotrebi, nego i oni treba da prihvate rumunski jezik i identitet. I ako je ovo vama normalno i sa dobrim namerama - e pa moram da priznam da imate veoma 'zanimljiv' nacin da interpretirate realnost.

g-djice nena,

Znam neke Makedonce, ajde recimo 20,
reprezentativni uzorak . Neki moji prijatelji imaju žene Makedonke.
Armakedonci su toliko poštovani od Makedonaca da nemate pojma, Aromani su bogatiji čvršći ponositiji
i bolji radnici i trgovci od Makedonaca i njima omraženih Albanaca .
Dalje,
Rumunija ih zvanično podržava kao bratski narod još od 1945. Oni su 1920 na osnovu rumunskog alfabeta napravili spostveno Aromansko pismo
imaju jaku dijasporu u Americi skoro poput Albanaca.
Dakle Aromani imaju Aromanski jezik i identitet koji je varijanta Rumunskog.
I nije sličan našem Rumunskom. I niko ih ne tera da to menjaju. I škole im finansira Makedonija sa EU (Rumunijom)
Makedonci ih nisu ubedjivali da su oni Makedonci koji su zaboravili svoj jezik pod Turcima i Bugarima. I ne ubedjuju ih da je bolje pisati Vlaški nekom ćirilicom od koje bodu oči.
što nije normalno i logično ne priliči da se piše romanski jezi ćirilicom, ružno je na papiru i ekranu. Ruski i Srpski je lepo napisan ćirilicom jer je zato i izmišljena.
Vlaški/Rumunski nije.

Da znam pored Rumunskog još nekoliko jezika da čitam, večinom romanskih i slavneskih.
Poznat mi je stav Baseskua i moram priznati da mu skidam kapu. Bez uzmaka je, ne da se lako jer zna da je upravu.Ako uspe da prebrodi ovo sa njim Tadić, neće im biti premca na Balkanu.
Mnogo ćemo se brže kretati i mnogo više trgovati. Oni koji se osećaju Rumunima biće Rumuni, oni koji su Srbi ostaće Srbi. Čega se dovraga više plašiti?
Oni koji misle da su Vlasi, ostaće negde u magli izmedju sna i jave.
Važno je napredovati a ne stojati umestu.
Ako hoćete za 30 - 50 godina reprizu 1991-1999 na Vlaški način onda i dalje živite u zabludi . Evropa (Razum) traži ujedinjavanje i saradnju otvaranje trgovanje,
a mi hoćemo da se još delimo . Zar nije bilo dosta Hrvata Bosanaca i Srba  (jedan narod jedan jezik), i njihovih sukoba, za jedan Vek, za 10 Vekova?

ps. Dajem ceo tekst, posto ga je g-din Volcae izmanipulisao time sto je naveo samo onaj deo koji zvuci 'dobronamerno' a izostavio sustinu! Ovako nesto bi u 'naucnom' smislu bilo nedopustivo, zar ne Vlad? :)

ps'. Mislim da ne treba da podsecam cime je bila inspirisana Rumunska spoljna politika u drugom svetskom ratu. Pa sad vidite vi koje su prirode pretenzije koje se  ponavljaju.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #66 послато: 31.01.2011. 13:34 »
Текст сам у целости већ поставио, али га ви нисте прочитали, па сам се надао да барем нешто од тог текста прочитате.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=944.msg4378#msg4378

Друго за вашу информацију не пије воду више ствари које овде на Форуму ПРОТУРАТЕ у ПРПАГАНДНЕ
ПОЛИТИЧКЕ СВРХЕ.

Према томе ИСТИНА ЈЕ:
- да су румунски народ и румунски језик постојали и пре уједињења Влашке и Молдавије
- да су румунску националну свест имали и Румуни у Србији и СХС, а имамо је и ми сада
само што смо изгледа за вас невидљиви.

У једноме се слажемо национално буђење, румунског народа као и свих народа у
Европи почиње крајем 18-ог и почетком 19-ог века.

Према томе не можете ни ви ни нико други на овом свету, да нам ОСПОРАВАТЕ и ПРЕКРАЈАТЕ ИСТОРИЈУ.

И још и ово, ЈЕСМО ЛИ МИ ЗА ВАС СТВАРНО НЕВИДЉИВИ, па нас стало оптужујете за
румунизацију?

Имамо ли ми своја права у овој земљи или смо за вас и ову државу РУМУНСКИ ИРЕДЕНТИСТИ?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #67 послато: 31.01.2011. 14:17 »

Наравно, зашто да не, објективност је итекако важна па ево да видимо и:

-НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У ОЧИМА СРПСКЕ ЕЛИТЕ 1918–1941. Др Зоран Јањетовић
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=829.0

-Iredenta fašističke Rumunije u severoistočnoj Srbiji 1941–1944. godine, Dragoljub Petrović
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=948.0

ИЗВОЛИТЕ ПА ЧИТАЈТЕ !

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #68 послато: 31.01.2011. 17:51 »
Цитат
[quote author=Absinth link=topic=944.msg4465#msg4465

Rumunija ih zvanično podržava kao bratski narod još od 1945. Oni su 1920 na osnovu rumunskog alfabeta napravili spostveno Aromansko pismo
imaju jaku dijasporu u Americi skoro poput Albanaca.
Dakle Aromani imaju Aromanski jezik i identitet koji je varijanta Rumunskog.
I nije sličan našem Rumunskom. I niko ih ne tera da to menjaju. I škole im finansira Makedonija sa EU (Rumunijom)
Makedonci ih nisu ubedjivali da su oni Makedonci koji su zaboravili svoj jezik pod Turcima i Bugarima. I ne ubedjuju ih da je bolje pisati Vlaški nekom ćirilicom od koje bodu oči.
što nije normalno i logično ne priliči da se piše romanski jezi ćirilicom, ružno je na papiru i ekranu. Ruski i Srpski je lepo napisan ćirilicom jer je zato i izmišljena.
Vlaški/Rumunski nije.
[/quote]

Dakle, da ponovim ono sto sam razumela iz vaseg odgovora: Po vama Basesku priznaje Aromunima njihovu posebnost u nacionalnom smislu i jos i kao clan EU participira odrzavanju njihovog jezika i kulture. I kazete da ih niko ne tera da to menjaju - pod ovim pretpostavljam da podrazumevate i Baseskua.

Kako onda vi interpretirate smisao prevedenih delova clanka na rumunskom iz prethodnog odgovora- radi se o prvom i drugom pasusu (nadam se da sam dobro prevela, ako ne onda se izvinjavam i pozivam one koji bolje barataju sa rumunskim da me isprave):

"U govoru Predsednika Rumunije, Trajana Baseskua, na zasedanju Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, odrzanoj u cetvrtak 27 januara, po prvi put posle 1945 Rumunija postavlja problem pred evropskom javnoscu vezan za priznavanje Aromuna, Vlaha, Istrorumuna i Meglenorumuna kao rumunskih nacionalnih manjina."  

(nisam sigurna da sam dobro prevela izraz 'in fata unui for european')

"U isto vreme Rumunija skrece paznju da " Smo jako zainteresovani da se evropska i evroatlantska integracija drzava Balkana resi/zakljuci sa priznavanjem normi i standarda Evropske Unije i Saveta Evrope na polju zastite nacionalnih manjina, drugim recima, ako drzave kao Srbija, Hrvatska, Albanija, Makedonija ne budu priznale ili ne budu usaglasile prava autohtonih rumunskih nacionalnih manjina na njihovoj teritoriji, ove drzave ce izgubiti podrsku Rumunije u procesu integracije."

Dakle, zadrzimo se samo na primer Makedonskih Vlaha. Ako se oboje slazemo da oni uzivaju potpuna manjinska prava, i ako Vi smatrate da im ta prava Rumunija ne negira, zasto se onda i Makedonija nalazi na Rumunskoj listi za eventualno blokiranje evrointegracija?

I cisto da dodam: Vidim da Grcku - u kojoj zivi najveci broj balkanskih Vlaha (Aromuna) i u kojoj oni NEMAJU STATUS NACIONALNE MANJINE, Basesku ni ne pominje! Pa da, Grcka je vec u Eu - pa ne moze da je ucenjuje!
Dakle, ako je toliko 'human' zasto se ne pobrine i za grcke Vlahe, koji su mozda u losijoj situaciji po pitanju manjinskih prava od albanskih Vlaha?

Ван мреже nena

• Уредник Форума

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #70 послато: 31.01.2011. 18:14 »
Dakle, da ponovim ono sto sam razumela iz vaseg odgovora: Po vama Basesku priznaje Aromunima njihovu posebnost u nacionalnom smislu i jos i kao clan EU participira odrzavanju njihovog jezika i kulture. I kazete da ih niko ne tera da to menjaju - pod ovim pretpostavljam da podrazumevate i Baseskua.

Kako onda vi interpretirate smisao prevedenih delova clanka na rumunskom iz prethodnog odgovora- radi se o prvom i drugom pasusu (nadam se da sam dobro prevela, ako ne onda se izvinjavam i pozivam one koji bolje barataju sa rumunskim da me isprave):

"U govoru Predsednika Rumunije, Trajana Baseskua, na zasedanju Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, odrzanoj u cetvrtak 27 januara, po prvi put posle 1945 Rumunija postavlja problem pred evropskom javnoscu vezan za priznavanje Aromuna, Vlaha, Istrorumuna i Meglenorumuna kao rumunskih nacionalnih manjina."  

(nisam sigurna da sam dobro prevela izraz 'in fata unui for european')

"U isto vreme Rumunija skrece paznju da " Smo jako zainteresovani da se evropska i evroatlantska integracija drzava Balkana resi/zakljuci sa priznavanjem normi i standarda Evropske Unije i Saveta Evrope na polju zastite nacionalnih manjina, drugim recima, ako drzave kao Srbija, Hrvatska, Albanija, Makedonija ne budu priznale ili ne budu usaglasile prava autohtonih rumunskih nacionalnih manjina na njihovoj teritoriji, ove drzave ce izgubiti podrsku Rumunije u procesu integracije."

Dakle, zadrzimo se samo na primer Makedonskih Vlaha. Ako se oboje slazemo da oni uzivaju potpuna manjinska prava, i ako Vi smatrate da im ta prava Rumunija ne negira, zasto se onda i Makedonija nalazi na Rumunskoj listi za eventualno blokiranje evrointegracija?

Draga nena,
moje mišljenje, doduše beznačajno  i skromno,
je da je ovo visoka diplomatija, nama neindoktriniranima nerazumljiva, ali ipak ovde-videsmo i korisna,
jer priznaćete Hrvatska Grčka i  Albanija su svoje manjinske probleme rešili asimilacijom,
Makedonija integracijom samo je Srbija ostala Još i Na Tapetu .

Srbija je jedina Ta koja će biti blokirana. 
Siguran sam dok god ne reši svoj problem sa rumunskom (ili romanskom) manjinom .
Još sam siguran da ni priznanje Kosova (nekim čudom) ne bi pomoglo Srbiji pred Rumunijom i Evropom iza nje.
Ostala bi blokirana. Zbog prava Vlaha. Problema očigledne asimilacije :
Za Srbe: zakasnelom asimilacijom,
Za Vlahe: srećom još nedovršenom asimilacijom.

boki

• Гост
« Одговор #71 послато: 31.01.2011. 18:28 »
gospodjice nena,
 Aromani  iliti vlasi cincari koji su u Makedoniji su svoj alfabet i gramatiku napisali daleke 1815.god.Istu je napisao M.Bojadzi,ja je posedujem.Otvorite sajt cincarskog udruzenja LUNJINA i tu cete se upoznati sa svim detaljima.Inace sto se tice rumunskog knjizevnog pisma isti je formiran u drugoj polovini 19.veka nakon formiranja danasnje drzave Rumunije,tako da tvrdnje gospodina Absintha o l192o.god. ne pije vodu.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #72 послато: 31.01.2011. 20:11 »
Браво, Нена, браво г. dPasujoni!

Јасно ко дан:

Само заслепљен вид и замућена плазма не могу да прихвате губитак оријентације и положаја у простору времену и животној средини. Отуд знак једнакости у јасној неједначини, јер како да се другачије прикаже неуспех до вапајем :

" И још и ово, ЈЕСМО ЛИ МИ ЗА ВАС СТВАРНО НЕВИДЉИВИ..."
"Имамо ли ми своја права у овој земљи ..."

Румуни у овој земљи имају сва права а оно што им недостаје- за то ће се изборити Басеску, Румунија и  Нац. савет Румуна.

Власи се за своја права у овој земљи боре без Басескуа и без Румуније. То што ви играте са дуплим шпилом је ствар која вас врло ружно легитимише, и стварно се не осећам добро кад треба да вам то и уљудно напишем. Али за једно збогом још и могу да сварим.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #73 послато: 31.01.2011. 22:36 »

Само заслепљен вид и замућена плазма не могу да прихвате губитак оријентације и положаја у простору времену и животној средини. Отуд знак једнакости у јасној неједначини, јер како да се другачије прикаже неуспех до вапајем :

" И још и ово, ЈЕСМО ЛИ МИ ЗА ВАС СТВАРНО НЕВИДЉИВИ..."
"Имамо ли ми своја права у овој земљи ..."

Румуни у овој земљи имају сва права а оно што им недостаје- за то ће се изборити Басеску, Румунија и  Нац. савет Румуна.

Власи се за своја права у овој земљи боре без Басескуа и без Румуније. То што ви играте са дуплим шпилом је ствар која вас врло ружно легитимише, и стварно се не осећам добро кад треба да вам то и уљудно напишем. Али за једно збогом још и могу да сварим.

Видели смо колико смо имали пописаних Влаха у општини Неготин, пошто сте за време пописа становништва,
2002 год. били на терену, стварно не знам на који начин да вам се захвалим.

Толико о вашој оријентацији и терену.

Да тако су се изборили за нека права и румуни из Малајнице, Јасикове и Шипикова и још се боре, а чуди ме
пописани су као Власи, или сте ви боље оријентисани и боље познајете стање на терену?

Па ето на ваше збогом, да узвратим са једном изреком, да се одужим

Fuga e ruşinoasă, da e şi sănătoasă!  :)

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #74 послато: 01.02.2011. 12:21 »
gospodjice nena,
 Aromani  iliti vlasi cincari koji su u Makedoniji su svoj alfabet i gramatiku napisali daleke 1815.god.Istu je napisao M.Bojadzi,ja je posedujem.Otvorite sajt cincarskog udruzenja LUNJINA i tu cete se upoznati sa svim detaljima.Inace sto se tice rumunskog knjizevnog pisma isti je formiran u drugoj polovini 19.veka nakon formiranja danasnje drzave Rumunije,tako da tvrdnje gospodina Absintha o l192o.god. ne pije vodu.

My Dear boki,

Informaciju sam imao na http://www.farsarotul.org koji više ne radi,
te ne mogu da proverim odakle sam upamtio taj datum.

Al‚ samo letimičnim bacanjem pogleda na wikipedia-u
dolazim do zaključka da ni vi niste u pravu :

Dictionary of four Balkan languages
(Greek, Albanian language, Aromanian and Bulgarian) by Daniel Mоscopolites, an Aromanian from Moscopole,
written c. 1770 and published c. 1794; republished in 1802 in Greek.

Što je još gore, znači da su imali sredstva ljude i znanja za  pisanje govornog jezika još tada,
 za razliku od "naših jadnih napaćenih Vlaha"

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Aromanians
http://en.wikipedia.org/wiki/Aromanians_in_the_Republic_of_Macedonia
http://en.wikipedia.org/wiki/Aromanian_language

Šta ste još hteli, osim toga da moja malenkost nije bila u pravu,  da vašom primedbom doprinesete u našoj raspravi?