Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59270 пута)

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
  • Углед: +0/-0
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #75 послато: 01.02.2011. 15:27 »
samo za gospa nenu:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zzGy0VUxLF0[/youtube]

boki

• Гост
« Одговор #76 послато: 01.02.2011. 16:18 »
Gospodine Absinth,
 To sto ste vi postavili sliku gramatike arumuna ne znaci mnogo,jer je to pisano na nemackom jeziku vec se potrudite da preko cincarskog udruzenja LUNJINA koji imaju svoj sajt,narucite gramatiku cincarskog jezika stampanu 1993.god. u Beogradu na cincarskom-arumunskom jeziku.Oni su svoj jezik standardizovali i za njih nema zime a nadam se da ce i vlasi istocne Srbije to uskoro uciniti i onda se vise nece manipulisati sa autohtonim vlasima,ko kome kako padne napamet da o njima govori.To ce biti veoma jednostavno,jedno slovo jedan glas:Skrije kum vorbesc da sicesce kum je skris.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #77 послато: 01.02.2011. 16:27 »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IZXs3uq2fis&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qZW07oDQfCY[/youtube]

Ја се искрено надам да ће Румунија помоћи Арманима као братском народу,
а да се неће трудити да исте асимилује у Румуне.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #78 послато: 01.02.2011. 16:35 »
Gospodine Absinth,
 To sto ste vi postavili sliku gramatike arumuna ne znaci mnogo,jer je to pisano na nemackom jeziku vec se potrudite da preko cincarskog udruzenja LUNJINA koji imaju svoj sajt,narucite gramatiku cincarskog jezika stampanu 1993.god. u Beogradu na cincarskom-arumunskom jeziku.Oni su svoj jezik standardizovali i za njih nema zime a nadam se da ce i vlasi istocne Srbije to uskoro uciniti i onda se vise nece manipulisati sa autohtonim vlasima,ko kome kako padne napamet da o njima govori.To ce biti veoma jednostavno,jedno slovo jedan glas:Skrije kum vorbesc da sicesce kum je skris.

Е па неће бити исто, ово ваше поређење:
- стандардизација арманског (по некима македорумунског дијалекта, по другима је то језик)
- у поређењу са стандардизацијом још једног дакорумунског наречја
- јер ми имамо стандардизовано мунтенско наречје дакорумунског, и то је румунски језик.

О каквим овде манипулацијама ти говориш, који аутохтони Власи, да ли си уопште размислио
шта значи стандардизовати неко наречје дакорумунског којима Власи у Србији говоре и шта би на крају добили?
Друго да ли нови ВНС који стандардизује или намерава то да учини, да ли су објаснили шта и како че то
да ураде?

boki

• Гост
« Одговор #79 послато: 01.02.2011. 17:14 »
Polako gospodine Volcae,nemoj da padas lako u vatru jer mnogi intelektualci medju vlasima su vec predlozili vlaski alfabet poput paunice,vlaoljice itd. a bice bogami jos onih koji ce izaci sa svojim predlozima.Umalo da zaboravim i alfabet koji je napisao i Bata Paunovic iz Batinca u svojoj knjizii VLASI KROZ VEKOVE pa zatim SLOVARICU VLASKOG JEZIKA koju je napisao sada pokojni Maksa Dobrisarevic iz okoline Kuceva pre mnogo godina itd.itd. naci ce nesto od svega toga za standardizaciju vlaskoga govora nista vi nemojte da brinete i da se uzbudjujete,a sto se tice Nacionalnog saveta vlaha koliko mi je poznato to je legitimni predstavnik vlaske manjine pa ce vec nekako i ovaj problem resiti posto i sluzbena upotreba jezika i pisma spada u njegovu ingerenciju.Samo ANAINCE!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #80 послато: 01.02.2011. 17:28 »
Polako gospodine Volcae,nemoj da padas lako u vatru jer mnogi intelektualci medju vlasima su vec predlozili vlaski alfabet poput paunice,vlaoljice itd. a bice bogami jos onih koji ce izaci sa svojim predlozima.Umalo da zaboravim i alfabet koji je napisao i Bata Paunovic iz Batinca u svojoj knjizii VLASI KROZ VEKOVE pa zatim SLOVARICU VLASKOG JEZIKA koju je napisao sada pokojni Maksa Dobrisarevic iz okoline Kuceva pre mnogo godina itd.itd. naci ce nesto od svega toga za standardizaciju vlaskoga govora nista vi nemojte da brinete i da se uzbudjujete,a sto se tice Nacionalnog saveta vlaha koliko mi je poznato to je legitimni predstavnik vlaske manjine pa ce vec nekako i ovaj problem resiti posto i sluzbena upotreba jezika i pisma spada u njegovu ingerenciju.Samo ANAINCE!

Како то раде и како ће то урадити, на који начин, ја не кажем да је НЕМОГУЋЕ урадити, али питање је КАКО ИЛИ НА КОЈИ НАЧИН?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #81 послато: 01.02.2011. 17:39 »
,a sto se tice Nacionalnog saveta vlaha koliko mi je poznato to je legitimni predstavnik vlaske manjine pa ce vec nekako i ovaj problem resiti posto i sluzbena upotreba jezika i pisma spada u njegovu ingerenciju.Samo ANAINCE!

Nemoj samo da se iznenadis kada taj "legitimni predstavnik" Vlaha, ako Rumunija tvrdoglavo bude ostala pri sadasnjem stavu, na kraju vrati na snagu odluke prethodnog saziva Vlaskog saveta.
Kada Tadic bude ukapirao da se Rumuni uopste ne sale i da ce njihovo odbijanje da popuste Srbiju kostati blokadu daljeg priblizavanja EU, vrlo brzo ce naloziti "legitimnim predstavnicima" Vlaha da  u "drzavnom interesu" smanje dozivljaj i aminuju ono sto im se nalozi.

Treba se samo setiti obrazlozenja aktuelnog predsednika NSVNM prilikom neuspelog pokusaja da se u Zajecaru izmeni Statut ni donese anti-rumunska deklaracija.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #82 послато: 01.02.2011. 17:44 »

О каквим овде манипулацијама ти говориш, који аутохтони Власи, да ли си уопште размислио
шта значи стандардизовати неко наречје дакорумунског којима Власи у Србији говоре и шта би на крају добили?

Autohtoni Vlasi koji su dosli iz Oltenije i Banata tokom 18. veka. ;)
Bice veselo kada Paun objavi "Karpatsku Srbiju" jer ce tada kao kula od karata da im se srusi deklaracija i statut koji su doneli ovi "autohtoni" rezimski vlasi (namerno sam napisao malo v)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #83 послато: 01.02.2011. 18:02 »
To ce biti veoma jednostavno,jedno slovo jedan glas:Skrije kum vorbesc da sicesce kum je skris.
Ma, normalno da ce biti jednostavno. Pretpostavljam da ce svako selo da ima svog "intelektualca" sposobnog da izvrsi "standardizaciju". Imacemo izmedju 150 i 200 vlaskih azbuka. Demokratija i to u pravom smislu reci!

A, tek kada budemo "demokratski" krenuli da pisemo "autohtonu" istoriju Vlaha, ima svi da se krste od cuda koliko je sve to "jednostavno" da se uradi, a mi se nismo toga ranije setili  8)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #84 послато: 01.02.2011. 18:07 »
Цитат
S T A T U T
NACIONALNOG SAVETA VLAHA
I OSNOVNE ODREDBE

Član 13.

Uzimajući u obzir posebnosti vlaške nacionalne manjine, Savet u skladu sa zakonskim propisima:

1. Utvrđuje varijantu jezika zajednice koja je u službenoj upotrebi i tranzicione procese u njegovom uvođenju

ПОТРЕБНО ЈЕ ОБЈАШЊЕЊЕ ???

boki

• Гост
« Одговор #85 послато: 01.02.2011. 18:17 »
Evo i g-din Vlad se oglasava,to je dobro. Pa gospodine Vlad po vama moze da se desi mnogo toga,od vracanja odluka bivseg VNS-a od strane Baseskua. a mozda ako se on jos malo vise naljuti da dekretom raspusti sadasnji VNS,ko ce ga znati.Mozda ste vi vise upuceni od nas koji pomalo pratimo sta se sve desava kada su vlasi u pitanju.Slucajno sam se setio da je Moldavac Vlad Kubreakov uz pomoc rumunskih parlamentaraca u SE krajem 2005.god otvorio rezoluciju 1632. kojom je trazeno da se vlasi poistovete sa rumunima, ali sta cete nije se u tome uspelo jer SE vecinom glasova parlamentaraca usvojio amandman br.17 koji fundamentalno menja  odluku i vlasi su priznati kao poseban entitet u odnosu na rumune (to je bilo 30.septembra 2oo8.god. i objavile su je sve agencije).Sta cete kada se kao vlasi 2oo2.god. izjasnilo 40.054 a maternjim vlaskim(ne rumunskim) govori nesto preko 55.000. GOLA ISTINA!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #86 послато: 01.02.2011. 19:13 »
Slucajno sam se setio da je Moldavac Vlad Kubreakov uz pomoc rumunskih parlamentaraca u SE krajem 2005.god otvorio rezoluciju 1632. kojom je trazeno da se vlasi poistovete sa rumunima, ali sta cete nije se u tome uspelo jer SE vecinom glasova parlamentaraca usvojio amandman br.17 koji fundamentalno menja  odluku i vlasi su priznati kao poseban entitet u odnosu na rumune (to je bilo 30.septembra 2oo8.god. i objavile su je sve agencije).Sta cete kada se kao vlasi 2oo2.god. izjasnilo 40.054 a maternjim vlaskim(ne rumunskim) govori nesto preko 55.000. GOLA ISTINA!

Захваљујући, румунки Cazacu Cornelia из странке PDL, на њу си мислио, помогла је својим гласом, Србији.
Шта би било да је гласала против  ???

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #87 послато: 01.02.2011. 19:31 »

1. Utvrđuje varijantu jezika zajednice koja je u službenoj upotrebi

Па јасно је: од више варијанти "језика" којим говоре Власи, одабраће се једна и она ће бити проглашена за "стандард" ...
Кад је могао Вук, што не би и ми, јели?....  ;)

ПС. Кад ми је ово наговестио један члан Савета, помислио сам да се шали!
Па сам тако у шали и рекао:
- Које год наречје да прогласите за "стандард", говорници оних одбачених треба да вас дигну у ваздух!
- А што, бре? - пита ме тај.
- Па зато што Власи мисле да је Савет створен да негује сва наречја једнако!

Dakă va faśa aşa, atunśa o do beļirîm noĭ, fraţîĭe!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #88 послато: 01.02.2011. 19:53 »

1. Utvrđuje varijantu jezika zajednice koja je u službenoj upotrebi

Па јасно је: од више варијанти "језика" којим говоре Власи, одабраће се једна и она ће бити проглашена за "стандард" ...
Кад је могао Вук, што не би и ми, јели?....  ;)

ПС. Кад ми је ово наговестио један члан Савета, помислио сам да се шали!
Па сам тако у шали и рекао:
- Које год наречје да прогласите за "стандард", говорници оних одбачених треба да вас дигну у ваздух!
- А што, бре? - пита ме тај.
- Па зато што Власи мисле да је Савет створен да негује сва наречја једнако!

Dakă va faśa aşa, atunśa o do beļirîm noĭ, fraţîĭe!

Е па ако нисам рекао до сада, ето прилике:
1. ВИШЕ ВОЛИМ СВОЈЕ НАРЕЧЈЕ као језик од било код светског језика.
2. РУМУНСКИ КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК волим али само ако је у комбинацији са мојим наречјем румунског које говорим.
3. НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР да неко дигне руке од наречја, ПОТРЕБНА ЈЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈА НАРЕЧЈА а не стандардизација једног наречја.

Мада знао сам да ће одабрати једно и то је то, сви су у свету то радили па што не би и ми.

Од сада ћу своје наречје да чувам као очи у глави ЗАХВАЉУЈЕМ се на одговору, ОТВОРИЛИ СТЕ МИ ОЧИ!

boki

• Гост
« Одговор #89 послато: 01.02.2011. 20:00 »
A sto tako Paune? Pa ti si ,ako se ne varam negde 1996.god. napisao PAUNICU koju vlasi i sada pominju.Na 30.slova abecede dodao jos 5.slova i na taj nacin dao do znanja da se vlaskim govorom moze pisati. Da se nisi odrekao toga i krenuo kao  VLAH etnolog i prikljucio se pojedincima koji pricaju svoju pricu o vlasima kao entitetu. Sada mi je jasno zasto juce ili prekjuce nisi prokomentarisao moje misljenje koda sam rekao da si kao obrazovani intelektualac medju vlasima trebao da pomognes sadasnjem VNS-u  koji ti je pruzio ruku jer i sam pripadas tom manjinskom narodu. E,moj Paune!