G-dine Absinth,
Procitajte i sami sta hoce Rumuni sa ostalim grupama koje govore neki od neolatinskih govora na Balkanu (vama kao Rumunu ne bi trebalo da bude problem da razumete tekstove na rumunskom). Prvo, vi ocigledno ne vidite arogantnost po kojoj rumunski politicari sami odlucuju ko pripada njihom narodu - sto je van bilo koje definicije nacina na koji se odredjuje necija nacionalna pripadnost. Neki, koji nisu konsultovali Baseskua, su odlucili da je nacionalna pripadnost prvenstveno stvar licnog izjasnjenja. Drugo, ove manjine imaju svoja zagarantovana prava gotovo u svim ovim zemljama koje se pominju - nisam sigurna za situaciju u Albaniji. Makedonija je na primer savrseno demokratska sto se tice Vlaha koji tamo zive, ali ce Gosn' Basesku i njoj da pobrka loncice jer se njemu ne dopada da makedonski Vlasi imaju njihov identitet i njihov jezik u zvanicnoj upotrebi, nego i oni treba da prihvate rumunski jezik i identitet. I ako je ovo vama normalno i sa dobrim namerama - e pa moram da priznam da imate veoma 'zanimljiv' nacin da interpretirate realnost.
g-djice nena,
Znam neke Makedonce, ajde recimo 20,
reprezentativni uzorak . Neki moji prijatelji imaju žene Makedonke.
Armakedonci su toliko poštovani od Makedonaca da nemate pojma, Aromani su bogatiji čvršći ponositiji
i bolji radnici i trgovci od Makedonaca i njima omraženih Albanaca .
Dalje,
Rumunija ih zvanično podržava kao bratski narod još od 1945. Oni su 1920 na osnovu rumunskog alfabeta napravili spostveno Aromansko pismo
imaju jaku dijasporu u Americi skoro poput Albanaca.
Dakle Aromani imaju Aromanski jezik i identitet koji je varijanta Rumunskog.
I nije sličan našem Rumunskom. I niko ih ne tera da to menjaju. I škole im finansira Makedonija sa EU (Rumunijom)
Makedonci ih nisu ubedjivali da su oni Makedonci koji su zaboravili svoj jezik pod Turcima i Bugarima. I ne ubedjuju ih da je bolje pisati Vlaški nekom ćirilicom od koje bodu oči.
što nije normalno i logično ne priliči da se piše romanski jezi ćirilicom, ružno je na papiru i ekranu. Ruski i Srpski je lepo napisan ćirilicom jer je zato i izmišljena.
Vlaški/Rumunski nije.
Da znam pored Rumunskog još nekoliko jezika da čitam, večinom romanskih i slavneskih.
Poznat mi je stav Baseskua i moram priznati da mu skidam kapu. Bez uzmaka je, ne da se lako jer zna da je upravu.Ako uspe da prebrodi ovo sa njim Tadić, neće im biti premca na Balkanu.
Mnogo ćemo se brže kretati i mnogo više trgovati. Oni koji se osećaju Rumunima biće Rumuni, oni koji su Srbi ostaće Srbi. Čega se dovraga više plašiti?
Oni koji misle da su Vlasi, ostaće negde u magli izmedju sna i jave.
Važno je napredovati a ne stojati umestu.
Ako hoćete za 30 - 50 godina reprizu 1991-1999 na Vlaški način onda i dalje živite u zabludi . Evropa (Razum) traži ujedinjavanje i saradnju otvaranje trgovanje,
a mi hoćemo da se još delimo . Zar nije bilo dosta Hrvata Bosanaca i Srba (jedan narod jedan jezik), i njihovih sukoba, za jedan Vek, za 10 Vekova?
ps. Dajem ceo tekst, posto ga je g-din Volcae izmanipulisao time sto je naveo samo onaj deo koji zvuci 'dobronamerno' a izostavio sustinu! Ovako nesto bi u 'naucnom' smislu bilo nedopustivo, zar ne Vlad?
ps'. Mislim da ne treba da podsecam cime je bila inspirisana Rumunska spoljna politika u drugom svetskom ratu. Pa sad vidite vi koje su prirode pretenzije koje se ponavljaju.