Аутор Тема: VLASI, VLAŠKI JEZIK I VLAŠKI ETNIČKI IDENTITET  (Прочитано 19209 пута)

Ван мреже omusapa

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 9
  • Углед: +0/-0
Одг: VLASI, VLAŠKI JEZIK I VLAŠKI ETNIČKI IDENTITET
« Одговор #15 послато: 13.08.2010. 18:06 »
Najvise me iritira kad kazu da Vlasi na maternjem jeziku ne kazu ja sam Vla nego kazu ja sam Rumun, ja pricam Rumunski("rumanjestje" ili "romanjestje")
Jedno pitanje za lingviste i istoricare ( ja to nisam ):
Kako su Vlasi sa ovih prostora pricali pre nastanka drzave Rumunije( koja je vrlo "mlada drzava")?
Isto su kazali kao i danas-jo vorbjesk rumanjestje(romanjestje)! Zar to ne ukazuje da govore romanskim( vulgaro-rimskim) jezikom. Isto se postavlja pitanje i za npr. Italiju pre njenog nastanka. kako su oni za sebe rekli da pricaju? da nisu i oni pricali na tim prostorima nekim dijalektom romanskog jezika a ne Italijanski(mozda samo pleme Itala). Takodje i Vlasi iz rumunije su pricali nekim dijalektom Romanskog( Rimskog jezika) i oni su pricali isto "romanjestje".
 Kojim su jezikom pricali Hrvati,Srbi,Slovenci,Bugari,Makedonci pre vise od 1000 godina? Zasto onda Hrvati ne kazu da su Srbi ili obrnuto.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #16 послато: 13.08.2010. 18:28 »
Najvise me iritira kad kazu da Vlasi na maternjem jeziku ne kazu ja sam Vla nego kazu ja sam Rumun, ja pricam Rumunski("rumanjestje" ili "romanjestje")
Kako su Vlasi sa ovih prostora pricali pre nastanka drzave Rumunije( koja je vrlo "mlada drzava")?
Isto su kazali kao i danas-jo vorbjesk rumanjestje(romanjestje)! Zar to ne ukazuje da govore romanskim( vulgaro-rimskim) jezikom. Isto se postavlja pitanje i za npr. Italiju pre njenog nastanka. kako su oni za sebe rekli da pricaju? da nisu i oni pricali na tim prostorima nekim dijalektom romanskog jezika a ne Italijanski(mozda samo pleme Itala). Takodje i Vlasi iz rumunije su pricali nekim dijalektom Romanskog( Rimskog jezika) i oni su pricali isto "romanjestje".
 Kojim su jezikom pricali Hrvati,Srbi,Slovenci,Bugari,Makedonci pre vise od 1000 godina? Zasto onda Hrvati ne kazu da su Srbi ili obrnuto.

Иначе то јесте тачно о називу језика и националне припадности на матерњем језику.
Нема шта да те иритира, повешћемо кампању против иритације, има да се слажу Власи и Румуни знаћи без обзира на то како се осећају по сваку цену.

Noi sântem tot un neam, noi sântem toţi fraţi şi nu ne dăm unu pe altu niciodată, nu contează dar te sâmţi că eşti Vla sau Rumun, toţi sântem rumânii şi tot un destin avem.Sângili apă nu să face! Să trăiască toţi rumânii timoceni!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #17 послато: 13.08.2010. 22:34 »
A da nije na tom popisu i one koji se izjasnjavali kao Vlasi oni dokumentovali kao Rumuni ?

Ајде, леба ти, објасни нам како су могли да се изјасне као "Власи" ако из пописа видимо да највећи део њих уопште није знао српски.
За оне мање упућене, израз Влах не постоји у влашком језику, тако да је ово што си написао потпуно нетачно.

A posle drugog svetskog rata ponovo postoji mogucnost da se neko izjasnjava kao Vla (Vlah).
Питање је само због чега су власти одлучиле да врате архаични назив за Румуне "Власи".
Да ли би то урадили да је Румунија остала Влашка?
Nemoj mi samo reci da su 1895. god.(nekolko godina posle nastanka Rumunije kao drzave) Vlasi iz srbije svi bili upuceni da je nastala drzava Rumunija i da svi imaju osecaj pripadnosti novonastale matice :)
Прво, није "неколико" већ тридесетак.
Друго, нису имали Власи из Србије потребу да буду ни у шта упућени, пошто је свима јасно да је њихово Румâн заправо Румун, поготову што се становништво Румуније такође називало тим именом.
Што се тиче "припадности новонасталој матици", код Влаха се и данас задржао израз "Sâ trăiascâ ţara Rumâńeascâ".
Зашто би клицали румунској земљи ако је не осећају или је нису осећали за матицу?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #18 послато: 13.08.2010. 22:54 »
Дешава се, прилично често, да истина иритира.
Није то ништа неуобичајно  ;)
Isto su kazali kao i danas-jo vorbjesk rumanjestje(romanjestje)! Zar to ne ukazuje da govore romanskim( vulgaro-rimskim) jezikom.
Зар теби сам назив државе Румуније не указује да у њој живе они који се на матерњем језику зову Rumâńi ili Rumîńi и који причају rumanjestje(romanjestje).
Наравно да говоре језиком насталим из народног или вулгарног латинског језика који је, под јаким словенским утицајем, постао језик који се данас назива румунски језик.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #19 послато: 13.08.2010. 23:01 »

Нису влашке него су румунске речи као што можеш да видиш.
Наречје је једна ствар а књижевни језик је нешто друго.
Лепо је знати и једно и друго а самим тим и неопходно је знати и језик а не само наречја која стално пропадају а нико се не бави култивисањем наречја.
Бежањем од матерњег језика и стварањем новог језика као матерњег језика шта би добио?

Trece moşu grosu şi oiľi dosu, pănă atuncea.

А овај http://dexonline.ro/definitie/%C4%83l%C4%83lalt је уз youtube пеницилин - најбољи лек против квази-лингвиста и њихових акробација. 
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже jovana

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 19
« Одговор #20 послато: 14.08.2010. 02:14 »
         Ja ne znam kako će se zvati kongres na kome će nas zastupati neki novi Čedomilj Mijatović (možda je on tu negde al ga ne vidimo).Posle toga se više neće spominjati ni u jednom zvaničnom dokumentu ni Metohija ni Hercegovina a u narodnom pamćenju će tvrdoglavo ostati da traju.
         Šta me briga što je Čeda (Čedomilj Mijatović, poslednji srpski grof bez grofovije) na kongresima prihvatao ono što je njemu (Austrijancima i Britancima!) bilo po volji. Šta me briga što vi sada (stidite se ) vadite iz metalnih kovčega i trezora literaturu koja je u službi i svetlu ciljeva Bukureštanskog, Londonskog i Bečkog kongresa.
         Niti me zanimaju ciljevi velikovlaške hegemonije (istini za volju i ne postoji), ni velikosrpske a pogotovu ne velikorumunske HEGEMONIJE.
         Kome se vodi rumunska politika- neka je vodi preko leđa Rumuna (onih koji tvrde, izjašnjavaju se ili žele da budu Rumuni). Niko ovde ne breni  Vladu da ostane Tepes kao ni Iviti da ostane Glisic. Neka po koži svojih sunarodnika štraftaju do mile volje i neka jačaju nacionalnu svest i moral do tri mile volje...

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #21 послато: 14.08.2010. 02:26 »

Kome se vodi rumunska politika- neka je vodi preko leđa Rumuna (onih koji tvrde, izjašnjavaju se ili žele da budu Rumuni). Niko ovde ne breni  Vladu da ostane Tepes kao ni Iviti da ostane Glisic. Neka po koži svojih sunarodnika štraftaju do mile volje i neka jačaju nacionalnu svest i moral do tri mile volje...

Госпођо Јована,
Ово је један дискусиони форум на коме заинтересовани износе своје мишљење. Уколико нисте у стању да напишете било шта сувисло и паметно, онда је боље да се уопште не оглашавате.
Било би за све нас корисније да аргументима покушате да оспорите оно што сам написао уместо што, попут отвореног прозора, лупетате глупости и вређате оне са чијим се ставовима не слажете.

Толико!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #22 послато: 14.08.2010. 06:55 »

Kome se vodi rumunska politika- neka je vodi preko leđa Rumuna (onih koji tvrde, izjašnjavaju se ili žele da budu Rumuni). Niko ovde ne breni  Vladu da ostane Tepes kao ni Iviti da ostane Glisic. Neka po koži svojih sunarodnika štraftaju do mile volje i neka jačaju nacionalnu svest i moral do tri mile volje...

Госпођо Јована,
Ово је један дискусиони форум на коме заинтересовани износе своје мишљење. Уколико нисте у стању да напишете било шта сувисло и паметно, онда је боље да се уопште не оглашавате.
Било би за све нас корисније да аргументима покушате да оспорите оно што сам написао уместо што, попут отвореног прозора, лупетате глупости и вређате оне са чијим се ставовима не слажете
.

Толико!

Жао ми је што ћу ово речи али када је jovana у питању потпуно се слажем са тобом Vlad, ја бих јој исто то препоручио.
јovana памет у главу и пустите нас на миру.Када се опаметиш и кажеш нешто позитивно, паметно и значајно, јави се.

А свим искреним Власима и Румунима (у зависности како се ко од припадника влашке етничке заједнице осећа) којима је искрено стало до очувања своје културе желим слогу, братсво и још много тога што нам тренутно фали.

Sângili apă nu se face, toţi sântem rumânii şi tot u neam sântem.
Ceartă întră noi niciodată să nu mai fie, decât pace şi frăţie.
Să trăim fraţilor, de ceartă să ne lăsăm, cultura noastră s-o păstrăm!

Ван мреже omusapa

• Регистровани члан
  • *
« Одговор #23 послато: 14.08.2010. 14:49 »
Gosopodine Vlad i Volcae, meni se cini da me vi odlicno razumete samo sto okrecete malo u krug.

Ako se Roman(svi rimski narodi) kod starih naroda, prilikom citanja, izgovora kao Rumun(Roman), Ne znaci da su svi koji kazu "jo sânt Roman"(Rumun) vode poreklo iz danasnje Rumunije, ili da je potpuno isti narod.
Znamo svi da je na ovim prostorima bilo vise plemena. Posle pada pod Rimskom imperijom mnoga plemena(ralicita) mesala se sa Rimljanima i prihvatili njihov jezik. Normalno je da su slicno pricali i narod sa ovih prostora kao i narod sa prostora sadasnje Rumunije "jo sânt Roman(Rumun)". Zato ja mogu da kazem za sebe da sam Vla a ne Rumun. Nemojte da insitstirate na tome da su svi Vlasi Rumuni(Ovo mislim kada kazete da im je matica Rumunija).
Ja bi se mozda izjasnjavao za maticu Trakiju,Keltija(smesno zvuci :)), Meziju, Tribaliju, StaroRimsko carstvo. Ali posto tih drzava(carstva)  nema ja ostajem Vla(Vlah) u ovom prostoru u kome su ziveli i moji preci.

Od Staroslovena(mesanjem sa starosedeocima) su nastale Srbija, Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Slovenija...
Zasto to nije isti narod?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #24 послато: 14.08.2010. 16:26 »
Gosopodine Vlad i Volcae, meni se cini da me vi odlicno razumete samo sto okrecete malo u krug.

Па ја се извињавам ако на неко ваше питање нисам дао одговор, није ми сигурно била намера тако нешто да урадим али сада ћу се побринути да добијете одговор на ваша питања.

Прво у вези Io sânt Rumân (oltenski odnosno juzno rumunski dijalekt) ili Io mis Rumân (banatski odnosno severno rumunski dijalekt) су изворни прави народни румунски изрази за Ја сам Румун како северно од Дунава тако и јужно од Дунава.
Израз Eu sânt Român има исто значење Ја сам Румун упитању је румунски књижевни језик.

Io и Rumân су старе архаичне форме, Eu и Român су књижевне норме а корени су исти од латинских речи Ego и Romanus, с тим што је реч Român последица намерне латинизације румунског језика, тако што је самогласник У замењен самогласником О.

Поред ових назива, наравно да је свима одавно још пре више од 100 година познато да се у источној Србији говоре наречја румунског језика и то варијанте Банатског наречја као и једна варијанта Олтенског наречја.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #25 послато: 14.08.2010. 16:58 »
Оно што је најважније је како се ми за себе "Влахе" и Румуне изражавамо на матерњем језику:

Io sânt rumân ďin Sârbie da el e rumân ďin Rumâńie.
Ја сам Влах из Србије а он је Румун из Румуније.

Rumâńi vorbesc rumâńeşťe, rumâńi ďin Rumâńie vorbesc rumâńeşťe.
Власи говоре влашки, Румуни из Румуније говоре румунски.

Према томе rumân=Влах или Румун, rumâńeşťe=влашки или румунски, ми не правимо разлику између нас и Румуна на метерњем језику, то је барем јасно сада.

omusapa имао бих и ја једно питање да ли сте ви Влах из источне Србије?

Ван мреже omusapa

• Регистровани члан
  • *
« Одговор #26 послато: 14.08.2010. 17:16 »
Ja sa Vla iz Istocne Srbije( Negotin)

Sad mi kazi kojim narjecem Rumunskog jezika  govore Ćići(Vlasi iz Hrvatske) ili na pr Vlasi( Cincari) iz Makedonije.?
Da li su to isto Rumuni ili nisu po tebi ?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #27 послато: 14.08.2010. 17:35 »
Ja sa Vla iz Istocne Srbije( Negotin)

Sad mi kazi kojim narjecem Rumunskog jezika  govore Ćići(Vlasi iz Hrvatske) ili na pr Vlasi( Cincari) iz Makedonije.?
Da li su to isto Rumuni ili nisu po tebi ?

Они не говоре наречја румунског језика.
Ћићи су остали Румуни и тврде и даље да говоре истрорумунски дијалект румунског језика.
Цинцари тврде да говоре посебан романски језик а не македорумунски дијалект румунског језика у задњих 30так година.
Постоје и Влаши (област Меглен у Грчкој) они се данас слабо помињу па незнам каква је ситуација са њима шта они тврде дали говоре мегленорумунски дијалект румунског или посебан језик.

Румуни, Молдавци и Власи (Србије и Бугарске) говоре дакорумунски дијалект румунског или је то румунски без и једног дијалекта.

Да ли су исто Румуни по мени није на мени да судим или просуђујем има их па нека кажу сами шта су и којим језиком говоре.

Ван мреже omusapa

• Регистровани члан
  • *
« Одговор #28 послато: 14.08.2010. 17:41 »
Оно што је најважније је како се ми за себе "Влахе" и Румуне изражавамо на матерњем језику:

Према томе rumân=Влах или Румун, rumâńeşťe=влашки или румунски, ми не правимо разлику између нас и Румуна на метерњем језику, то је барем јасно сада.

Ovo sto je osenceno. Kako bi jedan Vla iz Srbije i jedan Rumun iz Rumunije(tadasnje Vlaske,Moldavije-prostor prve drzave Rumunije) to isto sto je napisano izgovorio i napisao pre nastanka Rumunske drzave i Rumunskog identiteta ???
Odnosno, dal bi isto Vla iz Srbije rekao "ja sam Rumân(Roman) na svom maternjem jeziku, iako znamo da tad Rumunija nije ni postojala.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #29 послато: 14.08.2010. 18:02 »

Ovo sto je osenceno. Kako bi jedan Vla iz Srbije i jedan Rumun iz Rumunije(tadasnje Vlaske,Moldavije-prostor prve drzave Rumunije) to isto sto je napisano izgovorio i napisao pre nastanka Rumunske drzave i Rumunskog identiteta ???
Odnosno, dal bi isto Vla iz Srbije rekao "ja sam Rumân(Roman) na svom maternjem jeziku, iako znamo da tad Rumunija nije ni postojala.

Власи би рекли исто као што кажу и дан данас као што сам и написао а један Румун пре настанка Румуније из Влашке и Молдавије или Трансилваније исто само што би то биле варијанте наречја која се говоре на тим просторима.Румунски идентитет је увек постојао само што су биле лоше политичке околности за уједињење у једну државу можда и слаба национална свест до пред крај 16 века.Логично је да ће Румун за себе речи rumân или român а неће себе назвати другаћије јер та реч има корен од латинског Romanus неважно дали је упитању Румун из 13 века или 20 века.