Аутор Тема: Lista br. 5: Ujedinjeni Vlasi - Dragan Balasević  (Прочитано 40315 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Lista br. 5: Ujedinjeni Vlasi - Dragan Balasević
« Одговор #45 послато: 27.05.2010. 23:31 »
   Mатица - Византија (Источно римско царство).

Ово није дефиниција појма матице!
То је само историјско-географска одредница.

Пошто је очито да ви то не знате, принуђен сам да вам олакшам посао.
Даћу вам једну основну, лексикографску дефиницију, из речника који је сваком доступан.

Матица ж 2. фиг. изворно, централно место, крај одакле неко води порекло, колевка.
(Речник српскохрватскога књижевног језика, Нови Сад - Загреб, 1969, код речи матица).

Наравно, ово није довољно прецизна дефиниција за наш предмет, јер је у нашем случају реч о једној народносној категорији, из групе "род", "племе", "народ", "нација".
О којој се "категорији" тачно ради, одређено је законом: реч је о националној мањини.

Дакле, Власи су данас у Србији национална мањина.
Као такви могу да формирају свој национални савет.
Из горњег следи да су Власи део неке нације!

То није ни моја ни ваша воља, то је законска дата.
Као таква, премиса је сваког нашег деловања, практичног или теоретског.

Из тога следи логичко питање:
Која је то нација чији су Власи део?

Или, можда Власи немају своју матичну нацију, у ком случају им је закон дао статус који им не припада, па им га треба одузети??!

Позивам и остале заинтересоване да се "јаве за реч" и изјасне се о овом питању.
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #46 послато: 27.05.2010. 23:58 »

...

Власи су део румунске нације, наша земља матица је Румунија.

Друго је начин на који Власи са разним листама и програмима, намеравају да сачувају свој национални идентитет, у то не бих улазио, пошто то није ни питање које се овде поставља.

Само ме чуди зашто господин Часлав избегава одговор на ово питање.

Иначе Византија (Источно римско царство) не постоји као држава више стотина година а још у 7. веку нове ере та држава је избацила из употребе латински језик, само је име РОМАНИА сачувала, службени језик је остао једино грчки језик.До тада латински и грчки језик су били у званичној употреби.Грци су преузели ту државу у 7. веку а према романском становништву Власима понашала се исто као и према варварима или странцима.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #47 послато: 28.05.2010. 01:05 »
Па ми смо овде давно већ пре другог века били, ево вам римских насеља уз Дунав. Да није било нас, ни романизације прекодунавског простора не би било. Ове године сам чуо зрелу дискусију да се на следећем попису једна групација људи желе да изјасне као "Римљани" на шта имају право. Шта мислите, хоће ли и Римљани из Прахова рећи да им је Румунија матица или данашњи српски географски простор. Што Вама г. Волкае то смета? Питајте лужичке Србе која им је матица, питајте Обаму која му је матица, а питајте и Јошку Фишера. Ја Вама Вашу матицу признајем која год да је и шта ме на крају боли која је ваша матица. Нек буде и Тунгузија. моја матица је у СРБИЈИ.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #48 послато: 28.05.2010. 07:26 »
Па ми смо овде давно већ пре другог века били, ево вам римских насеља уз Дунав. Да није било нас, ни романизације прекодунавског простора не би било. Ове године сам чуо зрелу дискусију да се на следећем попису једна групација људи желе да изјасне као "Римљани" на шта имају право. Шта мислите, хоће ли и Римљани из Прахова рећи да им је Румунија матица или данашњи српски географски простор. Што Вама г. Волкае то смета? Питајте лужичке Србе која им је матица, питајте Обаму која му је матица, а питајте и Јошку Фишера. Ја Вама Вашу матицу признајем која год да је и шта ме на крају боли која је ваша матица. Нек буде и Тунгузија. моја матица је у СРБИЈИ.

Мени лично несмета али бих поставио пар питања.
Господине Часлав, дали то значи да је матица Влаха (царана) који живе у Бугарској, држава Бугарска?
И сами сте Влах (царан), мени није јасно како можете да кажете да је Србија наша матица.

Постоје народи који немају своју матицу а исто тако постоје народи који имају матицу, али овај став ваше листе је скроз погрешан, Србија неможе бити као што ни Бугарска неможе бити матица Влаха.

Обратите мало пажњу којa наречјa говоре Власи (царани), којем језику припадају, којој су кнежевини више пута у историји припадали исти Власи (царани), одакле су дошли у новије време у 19. веку нови Власи (царани) итд.

Друго Царан има два значења:
1. Влашки досељеници из Влашке кнежевине у новије време.
2. Власи који су остали ван граница Влашке кнежевине, ово друго значење је много старије од првог али се никада не помиње.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #49 послато: 28.05.2010. 07:48 »
Па ми смо овде давно већ пре другог века били ...

Који то "ми"?
Радукановићи?  ;D

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #50 послато: 28.05.2010. 11:35 »

Цитат
Дакле, Власи су данас у Србији национална мањина.
Као такви могу да формирају свој национални савет.
Из горњег следи да су Власи део неке нације!

То није ни моја ни ваша воља, то је законска дата.
Као таква, премиса је сваког нашег деловања, практичног или теоретског.

Из тога следи логичко питање:
Која је то нација чији су Власи део?

Или, можда Власи немају своју матичну нацију, у ком случају им је закон дао статус који им не припада, па им га треба одузети??!    

Mislim da Zakon o Zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, ne postavlja kao uslov za pripadanje nekom obliku nacionalnih manjina posedovanje zemlje matice. Štaviše, jasno kaže da će se nacionalnim manjinama u smislu ovog zakona smatrati sve grupe državljana koji se nazivaju ili određuju kao narodi, nacionalne i etničke zajednice, nacionalne i etničke grupe, nacionalnosti i narodnosti. Ako bi država matica bila uslov, ni Romi ne bi imali prava na ovaj status, ili bi morali po svaku cenu da se povežu sa Indijom, ili onom državom koja se danas nalazi na teritoriji odakle oni vode poreklo.
Ako ima pravo na Nacionalni savet i ona grupa državljana koja se definiše kao etnička zajednica, etnička grupa, narodnost ili narod, ne može se zaključiti da svi oni koji imaju Nacionalni savet treba da budu deo neke nacije. Oni jednostavno mogu biti jedna grupa koja postoji sama za sebe, bez ikakvih veza sa većim grupama ili nacijama. Bitno je da ispunjava uslove iznete u Članu 2 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina:

ZAKON
 O ZAŠTITI PRAVA I SLOBODA
NACIONALNIH MANJINA

Član  2.

Nacionalna manjina u smislu ovog zakona je svaka grupa državljana Savezne Republike Jugoslavije koja po brojnosti dovoljno reprezentativna, iako predstavlja manjinu na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, pripada nekoj od grupa stanovništva koje su u dugotrajnoj i čvrstoj vezi sa teritorijom Savezne Republike Jugoslavije i poseduje obeležja kao što su jezik, kultura, nacionalna ili etnička pripadnost, poreklo ili veroispovest, po kojima se razlikuje od većine stanovništva, i čiji se pripadnici odlikuju brigom da zajedno održavaju svoj zajednički identitet, uključujući kulturu, tradiciju, jezik ili religiju.

Nacionalnim manjinama u smislu ovog zakona  smatraće se sve grupe državljana koji se nazivaju ili određuju kao narodi, nacionalne i etničke zajednice, nacionalne i etničke grupe, nacionalnosti i narodnosti, a ispunjavaju uslove iz stava 1. ovog člana.

Ono što je po mom mišljenju problematično sa pojmom matice u našem slučaju je to da se matica može shvatiti i shvata na dva načina. Prvo, u fizičko-geografskom smislu (odakle neka grupa fizički vodi poreklo), što naravno podrazumeva mnoge sličnosti u tradicionalnoj kulturi, običajima i verovanjima sa narodom sa tih prostora. Drugo, matica se može shvatiti kao kulturno-politički centar na koji bi se naša manjina oslanjala i u dogovoru sa kojim bi odlučivala po pitanju jezika, kulture, i svega onoga što može biti nadležnost Nacionalnog saveta. Neki, to jest naši tzv. pro-rumunski orijentisani političari, smatraju da prvo shvatanje matice implicira da smo mi isto što i današnji Rumuni i da treba da prihvatimo njihovu savremenu kulturu u potpunosti, odnosno da Rumunija treba da postane naša matica u političkom smislu, kao centar na koji bi se pozivali i koji bi odlučivao šta je dobro za nas.  

Po mom mišljenju, ne treba ignorisati maticu u fizičko-geografskom smislu iz više razloga:
   -nema ničeg lošeg ili sramnog voditi poreklo sa prostora koji nisu današnja Srbija; poreklo  je činjenica koja treba da se prihvati jednostavno onakva kakva je, nastojeći da se oslobodimo kompleksa ili presrasuda.
        -sličnost ili identičnost tradicionalne kulture sa narodom koji nije administrativno deo Srbije podrazumeva da nijedno istraživanje na polju kulture ne može da se uradi ignorišući činjenicu da se isti kulturni fenomen nalazi i šire; u suprotnom bi bilo nepotpuno i neobjektivno.

Ali ne smatram da samo zbog geografskog porekla i sličnosti u tradicionalnoj kulturi današnji vlasi (odnosno njoihov NS) treba da kao centar na koji bi se pozivali i koji bi konsultovali što se tiče svih  aktivnosti treba da uzmu Bukurešt, ili pak neki drugi centar.  Dakle u poličkom smislu, kao centar gde se odlučuje i koji se konsultuje po pitanju mera vezanih za kulturu i jezik, ako hoćemo da zaista sačuvamo našu kulturu u što izvornijem obliku, naša 'matica', po mom mišljenju, treba da bude Srbija. I to ne Srbija u političkom smislu reči - ne vlada Republike Srbije i parlament, odnosno političari, već Srbija u smislu Istočne Srbije gde mi kao grupa živimo. Naravno, sve kulturne i naučne institucije iz obe zemlje, ali i iz ostalih zemalja koje na neki način mogu da doprinesu našoj kulturnoj emancipaciji, treba da budu konsultovane; ali u naučnom a ne u političkom smislu. Dakle, našem NS-u nije potrebna matica odakle bi im bilo diktirano ili sugerisano apsolutno ništa što se tiče odluka i mera za koje su nadležni.

Ovo naravno ne znači da treba manipulisati naučna istraživanja i postavljati ih na ideološku i tendencioznu bazu kako se može percipirati iz plana Liste br. 5 Ujedinjeni Vlasi – Dragan Balašević koji nam je izneo Časlav.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #51 послато: 28.05.2010. 12:03 »
Па ми смо овде давно већ пре другог века били ...

Који то "ми"?
Радукановићи?  ;D

Romani, Romanovici :) Романиа, Вулгаровлахи, Романовлахи... Пет дугих векова пре и оволико векова после прелаза преко Дунава. А "ви"? - Es ist mir Wurst.   

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #52 послато: 28.05.2010. 12:23 »
А "ви"? - Es ist mir Wurst.   

Преведи.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #53 послато: 28.05.2010. 12:27 »
"Es ist mir Wurst" = Meni je sve jedno (prevod sa nemačkog).
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #54 послато: 28.05.2010. 12:28 »
Mislim da Zakon o Zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, ne postavlja kao uslov za pripadanje nekom obliku nacionalnih manjina posedovanje zemlje matice.

Не, наравно, о томе сам већ писао у једном топику.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=670.msg2733#msg2733
То је због тога што у Србији постоје мањине (дакле, респектабилне групе људи са етнолошким својствима: језик, веровања, обичаји ...), које немају земљу матицу, или су се од ње тако давно одвојили да се између "матице" и "мањине" погубила свака стварна веза.

Да ли Власи спадају у ту групу?
Ако да: зашто, ако не: опет зашто?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #55 послато: 28.05.2010. 12:31 »

Наша матица је у Србији, с поносом говоримо и влашким и српским језиком.

Је л' Србија ил' је Византија? Која нам је матица?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #56 послато: 28.05.2010. 12:58 »
"Es ist mir Wurst" = Meni je sve jedno (prevod sa nemačkog).

Хвала, Влад.

О појму матице више нећу питати ништа.
Само оцењујем тај део одговора са "седи, један".

Нека теби одговоре на "разроко" питање о византско-српској дво-матичности!
А мени нека представници листе бр. 5 одговоре на следеће:

Шта значи када Влах каже:

1 - Ĭо sînt/mis Rumîn.
2 - Ĭo vorbĭesk rumîńaśće.
3 -Aĭ miĭ, aĭ batrîń a veńit đin Rumîńiĭe.

Дајем примере на мом дијалекту пошто се залажем(о) за равноправну употребу дијалеката.
Примери, иначе, потичу из теренске, антропогеогрфаске грађе прикупљене на подручју Горњег Пореча, и чини нешто што као етнолог могу назвати "светим тројством" влашког идентитета.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=247.msg712#msg712

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #57 послато: 28.05.2010. 13:00 »
Пошто је очито да ви то не знате, принуђен сам да вам олакшам посао.
Даћу вам једну основну, лексикографску дефиницију, из речника који је сваком доступан.
Матица ж 2. фиг. изворно, централно место, крај одакле неко води порекло, колевка.
(Речник српскохрватскога књижевног језика, Нови Сад - Загреб, 1969, код речи матица).

Ako su nam se preci doselili iz rumunskih kneževina, što je opštepoznato, onda je sasvim logično da nam je Rumunija matična država. Srbija nam je domovina, u njoj smo rođeni mi, u njoj su rođeni naši roditelji, deca mnogih od nas su rođeni u Srbiji.

Ja mislim da je najveći problem u činjenici da se Srbija još uvek nije izlečila od nasušne potrebe da se krivac za svo zlo koje ju je snašlo traži u "stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima".
To nam je ostalo još iz doba Šešelja i Miloševića. Sasvim je normalno da sledbenici njihove politike, ma koliko pokušavali da se kamufliraju u "evropejce", ne mogu da se oslobode tog kompleksa.
Otuda potreba da se svako povezivanje sa Rumunijom, jedinom zemljom u okruženju za koju se slobodno može reći da je prijatelj Srbije i njenog naroda, okarakteriše kao veliko izdajstvo i zavera protiv "napaćenog srpskog naroda". Ali i potreba da se, za svaki slučaj, da ne bi neko pao u iskušenje da pomisli da su "svi koji se bave vlaškim pitanjem isti (strani plaćenici i domaći izdajnici)", već na samom početku istakne da nam je Srbija matica, što je totalna nebuloza i uopšte nema veze sa istinom.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #58 послато: 28.05.2010. 14:20 »
"Es ist mir Wurst" - 'м је ун крнат. (Mein lieber Bedeutung...)

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #59 послато: 28.05.2010. 14:27 »
"Es ist mir Wurst" - 'м је ун крнат. (Mein lieber Bedeutung...)

Протумачи!