Objavljeno u dnevnom listu Kurir, 15. Novembra 2008. godine.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tQk66l-K5lIJ:www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-15-11-2008/i-mrse-i-poste+I+mrse+i+poste&cd=8&hl=de&ct=clnk&gl=chI mrse i poste
Opozicija slavi Svetog Nikolu, dok je, sudeći prema anketi Kurira, Sveti Jovan omiljena slava predstavnika vladajućih stranaka
BEOGRAD - Sezona slava je počela, tako da srpski politički milje konačno ima razlog da nešto proslavi. Sudeći prema anketi Kurira, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović će do kraja januara muku mučiti da namakne kvorum, jer kad poslanici slave, to ne traje kraće od tri dana. Teško će ići i s dnevnim redom jer je vlasti i opoziciji tema broj jedan koga će pozvati za slavsku trpezu i da li će ona biti posna ili mrsna.
Lider NS Velja Ilić slavi jednu od najčešćih srpskih slava - Svetog Nikolu.
- Kao što običaji nalažu, moja slava traje tri dana. Imam puno gostiju, oko dvesta. Moja slava pada u vreme posta, pa je i hrana posna. Ne mogu da zamislim da neko u vreme božićnog posta servira mrsnu hranu. Taj ne poštuje ni Srbiju ni veru. Bolje je ne slaviti nego to raditi na pogrešan način - poručuje Ilić.
Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma kaže da slavi Svetog Jovana dva puta - 20. januara i 7. jula.
- Imam šezdeset gostiju i slavim jedan dan. Leti je uvek posna trpeza, a zimi kako kad. Kod mene dolaze stari gosti, a od javnih ličnosti svrati Ceca Ražnatović, koja dolazi punih 15 godina - otkriva Palma.
Radomir Naumov, član GO DSS, kaže da oduvek slavi Svetog Nikolu.
- Slava traje najmanje dva dana jer imamo mnogo gostiju. Moja porodica posti sve postove, a s obzirom na to da Sveti Nikola pada u vreme posta, jedemo posnu hranu, a za ostale goste koji ne poste imamo mrsna jela. Inače, moja žena je vrlo umešna u spravljanju raznih đakonija - hvali se Naumov.
Šef beogradskih radikala Nemanja Šarović takođe slavi Svetog Nikolu.
- Moja slava traje dva, a ponekad i tri dana. Među brojnim gostima su stranačke kolege jer su među nama u SRS odnosi više nego prijateljski. Sveštenik mi takođe dolazi na slavu, jer kako bih slavio bez njega. Što se tiče trpeze, ona je mešovita - objašnjava Šarović.
Da je Sveti Nikola česta slava među našim političarima, potvrdila nam je i Danica Drašković, supruga lidera SPO Vuka Draškovića.
- Istina, to je Vukova slava, a moja je Sveti Luka. Mnogo nam gostiju dođe jer oboje imamo velike porodice. Svrate stranačke kolege, ali ne sve - priznaje Draškovićeva.
Dragi Damnjanović, poslanik G17 plus, slavi Svetog Jovana.
- Slavim 7. jula, 19, 20. i 21. januara. Dnevno imam po 15 gostiju. Obavezno mi sveštenik dolazi na slavu. Mi Srbi nekad smo se stideli svojih običaja, a sad možda malo i preterujemo - ocenjuje Damnjanović.
Za razliku od njega, Srđan Milivojević, poslanik DS, slavi Svetog Stefana.
- To je jedna od najlepših slava, jer dolazi posle Božića, kada su ljudi rasterećeni od obaveza. Za moju slavu, koja je mrsna i koju slavim dva dana, prvi dan je rezervisan za familiju, a večera tog dana otpada samo na kumove pošto imam nekoliko desetina kumstava. Drugog dana mi dolaze saborci iz Otpora i DS - kaže Milivojević.
BIDŽA SLAVI SVETOG TOMU
Dobrivoje Budimirović Bidža, funkcioner SNS, slavi Svetog Tomu. Svake godine mu na taj dan, kako kaže, kroz kuću prođe oko 100 gostiju.
- Slavio sam i za vreme Tita, jer mi niko nije branio, a bio sam i član Saveza komunista. U SNS nisam zbog slave, nego zato što sam u Nikoliću prepoznao čestitog domaćina, Srbijanca. Na mojoj slavi je trpeza mrsna i uvek se mnogo jede i pije. Ranije, dok sam bio u ljubavi sa socijalistima, na slavu mi je dolazio Dragan Tomić, bivši generalni direktor “Jugopetrola”, dok sadašnje rukovodstvo s Ivicom Dačićem na čelu nije dolazilo, jer su oni tada bili klinci - kaže Bidža.