Аутор Тема: Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe - Miletić Mihajlović-Tića  (Прочитано 38005 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: I mrse i poste - Izjava jednog od potencijalnih kandidata za NSVNM za Kurir
« Одговор #15 послато: 03.05.2010. 12:42 »
Dragi Damnjanović, poslanik G17 plus, slavi Svetog Jovana.

- Slavim 7. jula, 19, 20. i 21. januara. Dnevno imam po 15 gostiju. Obavezno mi sveštenik dolazi na slavu. Mi Srbi nekad smo se stideli svojih običaja, a sad možda malo i preterujemo - ocenjuje Damnjanović.

5  Драги Дамњановић 1958 лекар специјалиста Лазница

[/quote]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
I mrse i poste i Srbuju - a na kraju se kandiduju za Nacionalni savet
« Одговор #16 послато: 03.05.2010. 12:52 »
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже RainDog

• Старији члан
  • Поруке: 24
Одг: Izborna lista "Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe, Miletić Mihajlović - Tića"
« Одговор #17 послато: 03.05.2010. 13:34 »
Цитат
Po meni je zajednički imenitelj upravo ta podela na Vlašku, odnosno Prorumunsku opciju, a da je uticaj stranačkih podela u drugom planu.
Samo se ti nadaj. :)
Verovatno tako razmišlja i taj nesrećni radikal na SPS listi.

Ван мреже RainDog

• Старији члан
  • Поруке: 24
Одг: I mrse i poste - Izjava jednog od potencijalnih kandidata za NSVNM za Kurir
« Одговор #18 послато: 03.05.2010. 13:40 »
Aaaa... jel mogu i ja na neku listu? Prababa mi je Vlajna, majke mi. :)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #19 послато: 03.05.2010. 16:08 »
Aaaa... jel mogu i ja na neku listu? Prababa mi je Vlajna, majke mi. :)

Ма, не долазиш у обзир  ;D

Ти си ми у ЛДП-у, много си сумњив. На ову "влашку" (читај анти-румунску) листу неће сигурно да те приме. То место је резервисано за пробране српске патриЈоте попут ових који су се до јуче изјашњавали за велике Србе.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
Одг: Izborna lista "Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe, Miletić Mihajlović - Tića"
« Одговор #20 послато: 03.05.2010. 16:29 »

Čisto radi onih koji ne znaju, par informacija o par ljudi sa ove liste: Radiša Dragojević (SPS) je predsendik opštine Petrovac na Mlavi, a Dragana Floranović je član opštinskog veća iste.

http://www.petrovacnamlavi.rs/parlament-vece-rukovodstvo.html

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #21 послато: 17.05.2010. 15:50 »

Ovo su informacije iz 'druge ruke' o kampanji koju vodi lista 'Vlasi ya Srbiju-Srbija za Vlahe', i o onome što bi trebalo da je program ove liste.

http://www.timocpress.info/sr/?p=2542

Цитат
Bor, Timočka krajina, Srbija/Bor grad INFO/ponedeljak 17. maj 2010./ - Grupa građana ” Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe, Miletić Mihajlović – Tića”, održala je 11. maja konferenciju za novinare u Boru a 13. maja zakupili termin na jednoj lokalnoj televiziji, povodom predstojećih izbora 6. juna kada će biti održani izbori za nacionalni savet Vlaha.

Glavni cilj ove grupe građana je očuvanje dosadašnjeg visokog sklada i saglasja zajedničkog življenja Srba i Vlaha.

Narodni poslanik i predsednik Odbora za Međunacionalne opdnose u Narodnoj Skupštini, Miletić Mihajlović – Tića, kao najveći problem istakao je prorumunski orjentisanu politiku koju vodi VDSS na čelu sa Predragom Balaševićem. To što jeste član SPS-a i poslanik, ga ne moze sprečiti da učestvuje u izboru za nacionalni savet svoje nacionalne manjine.

Maticu Vlaha predstavlja Srbija a ne Rumunija, kako po njegovim rečima, predstavlja Predrag Balašević i vrši rumunizaciju vlaškog življa na teritoriji istočne Srbije.

“Maternji jezik Vlaha je vlaški jezik koji narod govori i razume, a ne rumunski koji jedva da bilo ko od Vlaha razume. Rumunski književni jezik ne moće biti izučavan kao maternji već samo kao strani jezik.”- rekao je Mihajlović

Ova grupa građana angažovaće se na usavršavanju pravog vlaškog jezika u okviru savremnih oblika komunikacije.

“Rumune smatramo velikim prijateljima i rođacima i nikome ne osporavamo pravo da se izjasni kao Rumun, ali nema stavljanja znakova jednakosti sa istim jezikom i elementima vlaške kulture. Vlasi nisu Rumuni i tvrditi tako nešto je vec previše! Potrebno je ljudima objasniti da je suštuina problema prevodjenje vlaha u Rumune”.- rekao je Mihajlovic i dodao da za sada ne postoji standardizovano vlaško pismo i jezik kao i da to nije lak posao ali da će se na tomeintezivno raditi u narednom periodu..

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Vlahe bi u Rumune: Kampanja liste br. 1
« Одговор #22 послато: 18.05.2010. 02:38 »

SAVET vlaške nacionalne manjine u Srbiji je prorumunski orijentisan i suštinski cilj njegovog delovanja je da, vremenom, Vlahe sa ovih prostora prevede u - Rumune!
Ovo je, u Boru, izjavio narodni poslanik Miletić Mihajlović (SPS), predsednik Odbora za međunacionalne odnose u Skupštini Srbije.
- Stavljanje znaka jednakosti između Vlaha i Rumuna vodi stvaranju dva nacionalna saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji - ustvrdio je Mihajlović. - Mora se jasno reći da ovu politiku najviše zastupa Vlaška demokratska stranka Srbije (VDSS), čiji je lider dr Predrag Balašević, koji je, istovremeno, i potpredsednik Saveta vlaške nacionalne manjine.
Mihajlović je naglasio da zemlja matica Vlaha nije Rumunija, kako to tvrde VDSS i Savet vlaške nacionalne manjine, već Srbija, kao i da je maternji jezik te nacionalne manjine vlaški, a ne rumunski.
- Nije ekskluzivno pravo VDSS da učestvuje na izborima za Nacionalni savet Vlaha, već svih pripadnika te nacionalne manjine - kazao je Mihajlović, koji na izborima za Nacionalni savet Vlaha, zakazanim
za 6. jun, predvodi GG „Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe“. - I, kada VDSS dobije konkurenciju, njihove vođe trče u Rumuniju, žale se na diskriminatorski odnos prema pripadnicima Vlaha i te izveštaje prosleđuju Savetu Evrope.
Predsednik Odbora za međunacionalne odnose je podvukao i da pretpostavlja da VDSS, koji će na izborima za Savet vlaške nacionalne manjine učestvovati pod nazivom „Zajednica Vlaha Srbije“, nastupajući pod tim imenom, zapravo, pokušava da „zamaskira svoju prorumunsku politiku“.
S druge strane, dr Balašević, koji je u prethodnom mandatu obavljao dužnost zamenika predsednika opštine Bor i šefa lokalnog parlamenta u tom gradu, dok je danas član Privremenog organa u SO Bor, tvrdi da je, tokom prikupljanja potpisa za upis u poseban birački spisak za izbore za Savet vlaške nacionalne manjine, oko 50 meštana Petrovca bilo privedeno na informativni razgovor, i kaže da sumnja da iza toga stoji rukovodstvo SPS u toj opštini.
- Kako drugačije da protumačimo taj čin kada znamo da se sve to desilo kada je Miletić Mihajlović istovremeno prikupljao potpise za NSV - naglašava Balašević. - Po nama, to što se desilo u Petrovcu definitivno predstavlja pokušaj zastrašivanja. Jer, ako policija ljude koji su potpisali za našu listu na informativnom razgovoru pita da li znaju da žive u Srbiji, šta to drugo može da bude. Zbog toga smo o svemu obavestili Borisa Tadića i Ivicu Dačića.
Predsednik VDSS naglašava da je, prilikom upisa u poseban birački spisak, definitivno bilo zloupotreba. Međutim, on kaže i da onda treba proveriti kako su potpise prikupljale ostale nacionalne manjine u Srbiji, a ne samo Vlasi.

AMBASADOR PREKORAČIO BRZINU
MIHAJLOVIĆ je ocenio da je, kada su u pitanju izbori za Savet vlaške nacionalne manjine, njegova ekselencija Jon Makovej, ambasador Rumunije u Srbiji, „prekoračio brzinu“.
- Vlasi imaju suvereno pravo da se izjasne kako hoće i niko, pa ni ambasador, nema pravo da ih „osvešćuje“ - kazao je Mihajlović.

Izvor:

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=178508&title_add=Vlahe%20bi%20u%20Rumune&kword_add=bor%2C%20vlasi

Lista g. Mihajlovića:
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=641.0
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Vlahe bi u Rumune: Kampanja liste br. 1
« Одговор #23 послато: 18.05.2010. 02:42 »
Komentari:
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=19&idobj=178508#list

seljak
9. maj 2010 08:07:37
Neka idu vlasi gde hoce ali bez nase zemlje i onako nam nicemu na sluze, kad covek pogleda deo Dunava kad se ide prema Djerdapu i vidi one silne plasticne flase muka da te uvati, ako znas zasto su one tu. Mnogo je pisano, a pise se jos u ``Trece oko`` o njihovim delatnostima, ja sam licno pre 6-7godina cuo razgovor dva vlá´´a: Ha ha imacemo zutu zastasvu i na njoj macku da rasteramo Srbe kao miseve, ha ha. A junackim pesmama je lepo zapisano........................ A u vlaha nema druga..........

zvezdana
9. maj 2010 08:27:16
Malo sutraaaaaaaa

Bata Strainovic
9. maj 2010 11:06:16
LJudi kada cemo jednom da se zna da vlasi nisu Rumuni da se oni razlikuju i po kulturi i po jeziku, ja bih neku gospodu koji se previse uzdizu terao da se malo informisu po starim knjigama da vide ko su ti vlasi da bi sami utvrdili da su vlasi jedan od najstarijih na balkanu i da je njihov jezik i kultura ista toliko stara.Poznato je da vlaha ima u Srbiji, Grckoj,Makedoniji,Bugarskoj i u samoj Rumuniji samo sto se tamo ne zovu vlasi nego cincari ili arnauti.

Laznican
9. maj 2010 12:54:26
Apsolutno se slazem sa misljenjem gospodina MIhajlovica.Vec duze vreme pokusavaju da nas Vlahe istocne Srbije prevedu u Rumune.Niko od istoricara,akademika,etnologa to nije dokazao.Mi smo jedan stari nomadski narod kome je ostao samo jezik koji je donekle slican Rumunskom.Jezik koji pricamo danas je nasledje od starih Rimljana.A ko zna kojim smo jezikom pricali pre Rimskog Carstva.Nama su ostali obicaji i jezik.Malo je Vlaha koji za sebe kazu da su Rumuni.Ako pricamo sa jezikom koji je relativno slican Rumunskom to ne mora znaciti da smo Rumuni.A znam sigurno da Vlasi jesmo.Tajne organizacije finansiraju prorumunske orjentisane ljude iz vlaskog naroda.Vecina Vlaha se tome protivi.Bilo je pokusaja u najvecem vlaskom selu u istocnoj Srbiji, Laznici da se prikupi sto vise pristalica za propagiranje da su Vlasi ,Rumuni.Ali za sada bezuspesno.Vlasi nikad nece biti Rumuni.Vlasi su narod koji nije politcki orijentisan.Narod koji nije previse orijentisan na politiku.Ljude i ne zanima previse ko govori umesto njih tako da nas Vlahe to sada kosta obaraza.Balasevic prica u ime malog procenta Vlaha.Pozivamo ga da dodje u Laznicu i da iznese takve stavove da su Vlasi ..Rumuni.Verujem da ne bi dobio ni najmanju podrsku Vlaha iz Homolja, a najmanje Laznicana.Mi imamo ista prava kao isvi u Srbiji.Cuvajmo nase obicaje i nas jezik ..to je sve sto treba cuvati.Manimo se politike nikom dobro donela nije.Negujmo tradiciju...cuvajmo nase nasledje.Pozdrav svim Vlasima i Srbima koji umeju da misle svojom glavom.Budimo pametni,jer smo mi upuceni jedni na druge.Ostavimo se belosvetskih hohstaplera koji se odjedanput brinu o Vlasima.Znamo mi odlicno i ko smo i sta smo.I znamo mi da li su nam ugrozena prava ili nisu.Pozdrav od Vlaha iz Laznice.

Miomir Maksimcev
9. maj 2010 19:24:56
Miletić Mihajlović, predsednik Odbora za međunacionalne odnose u Skupštini Srbije bi trebao da od Skupstine trazi donosenje rezolucije kojom bi se od Republike Rumunije trazilo da prizna vlasku nacionalnu manjinu u Rumuniji.

Laznican
9. maj 2010 22:37:59
Za "Seljaka".Ako o nekom narodu saznajes preko " Treceg Oka"svaka ti cast.A koliko je istocna Srbija tvoja zemja toliko je i moja.Ne vidim da su vas sami Vlasi izdali ikada kroz istoriju.Vec su Srbi sami sebi uvek bili najveci neprijatelji.Ako citas junacke pesme procitaj nesto i iz istorije.Vidim da vi Srbi sluzite da se samo svadjate jedni sa drugima oko vlasti.Neslozni ste kao narod.A sto se tice nasih "delatnosti"imas toga u svakom narodu tako da mi nismo nista posebno.Mi ne pricamo lose o srpskom narodu.Ali ne znam zasto pojedincima smetaju Vlasi.Toliko.

Sasa
10. maj 2010 10:28:37
pa da.... Nek sada budu Rumuni, pa za desetak-dvadeset godina nek traze nezavisnost. Ovo razaranje je postalo tako providno da i deca vide sta se u stvari radi

Yoxi
10. maj 2010 16:32:00
Evidentno je da se SPS najvise trudi da marginalizuje VDSS ali i najvise radi protiv vlaske manjine. Ovde se uopste ne radi o nacionalnom ili etnickom problemu vec o cisto politickom, SPS je imao veoma jako biracko telo medju vlaskim stanovnistvom, u poslednje vreme medjutim gube glasace, jer vlasi kao proevropski orjentisani uglavnom prelaze u prodemokratske partije ili regionalne pokrete. Cinjenica je npr. da regionalni pokret Boska Nicica dobija najvecu podrsku u vlaskim selima u nekima i preko 50%, dok SPS intenzivno slabi, najvise zbog promasene politike tokom 90'ih kada je potpuno promasenim procenama i nerazumevanjem procesa u svetu, ekonomski osiromasio zemlju, unistio drustvene vrednosti, izgubili teritorije i izazvao saveznike na intervenciju, koja se nazalost pretvorila u agresiju na nasu zemlju. Takodje, SPS kao ideja uopste ne razume procese koji se odvijaju u modernim drustvima, sama cinjenica da SPS-ovci pricaju o nekim stvarima koje su bile aktuelne pre 200-300 godina u svetlu modernih desavanja svedoci o tome, iz nerazumevanja procesa u koji su se ukljucili sledi i nihov totalno stetan stav i konfliktni potezi. Cilj im je razdor u vlaskoj populaciji i prikazivanje sile kako bi potisnuli i oteli glasace prodemokratskim partijama poput DS, LDp, G17 i njihove prirodne saveznike VDS, VDSS i sl. Negativan stav prema susednoj Rumuniji koja je u istoriji jedan od najpouzdanijih saveznika i sa kojom Srbija nikada nije imala ozbiljne problem ostvalja mesta za zabrinutost o potezima i namerama SPS-a. Jedan od komentatora je ovde izneo i tezu o nezavisnosti, sto je omiljena tema SPS u proslosti, pricati o nezavisnosti populacije koja jedva da broji 40 000 ljudi je u najmanju ruku nelogicno, toliko ima manji gradic u srbiji. S druge strane procesi koji su u toku se i forsiraju od strane prodemokratske vlade imaju cilj da takve probleme nacine besmislenim. Na zalost ovo jos jednom dokazuje da SPS ne razume sta se oko njih desava obzrom da i sami u tome ucestvuju a njihove rezultate vidimo u zavrsenim autoputevima npr...

Philip
10. maj 2010 17:54:15
Za ''Laznicana''. Moram da izrazim neslaganje sa tobom, Kao prvo odakle ti ideja da iko pokušava da na prostorima istočne Srbije sprovede takozvanu ''Romunizaciju''. Vlasi su nastali od naroda koji su živeli na ovim prostorima još kada Rimljani nisu ni stupili na ovo tle i apsolutno nemaju nikakve veze sa Rumunima! (Što se tiče Vlaha u Srbiji) Pre nego sto su Rimljani počeli još u II veku pre nove ere da osvajaju Balkan, na današnjim teritorijama istočne Srbije prostirale su se Moezija i Trakija. Rimljani polako ali sigurno osvajaju Trakiju i Moeziju a 106.-e godine n.e. car Trajan osvaja celu Dakiju. Sprovodi se Romanizacija stanovništva i uvodi se rimska kultura. Latinski jezik postaje osnovni jezik. Naziv Vlah pretpostavlja se da je zapravo naziv koji su Vizigoti i Ostrogoti i druga plemena prolazeći Balkan dali starosedeocima Balkana, odnosno tim Romanizovanim narodima naziv slican "Welsch"-u. Vlah je označavalo sinonim za Rimljanina, a ne za stočara ili šta već! Ovu tvrdnju dokazuje i to da drugi narodi i dan danas koriste slične nazive za Rimljanina! Npr. Waloon (u Belgiji), i Walo-Romansch u Švajcarskoj. Od oko 1200.-te, svi narodi oko vlaških zona su prihvatili naziv sa korenom reči "Vlah" ili u slučaju Mađara "Olah". (Incidentno, na Madjarskom Olah znaci Rumun, a Olasz Italijan). Dakle kada su Sloveni (ne samo Srbi) prelazili Dunav ka jugu (početkom 580.-te naše ere) oni su najverovatnije preuzeli Ostrogotski naziv "Welsch" i promenili ga prema slovenskom sluhu na "Vlah", "Valah" ili "Voloh". JA MISLIM DA SAM BAR MALO PRIBLIŽIO POJAM VLAHA I SAMOG NAZIVA!

Philips
10. maj 2010 18:11:26
Što se tiče sledećeg, moram da kažem da se ne slažem s' tim da je Balašević tako nešto tvrdio! Da su Vlasi Rumuni! Pa on prvi najbolje zna da Vlasi iz istočne Srbije nemaju nikakve veze sa Rumunijom. Ovo ti tvrdim, iz prve ruke. I ko god kaže tako nešto ne misli dobro njemu i njegovom zalaganju za Vlašku nacionalnu manjinu u Srbiji i to bi onda bilo čisto na političkoj osnovi! Pre svega, on je Vlah, on je rođen u Srbiji, ne u Rumuniji. Ali u to neću dalje da zalazim. Neka misli ko šta hoće i kome se kako servira. Što se tiče Nacionalnog saveta Vlaške nacionalne manjine, istina je da su tu ljudi mahom iz VDSS-a, izuzev nekolicine kao i predsednika koji je iz DS-a. Za sada ne vidim da su išta loše radili. Sam cilj takvog saveta jeste očuvanje kulture Vlaha i njihovog jezika, kao i po Zakonu propisanog prava da nacionalne manjine imaju pravo da uče školu na jeziku nacionalne manjine kao i da slušaju verske obrede na istom! Šta ćeš više od toga! Kakva država, kakva Rumunija! Pa Vlasi vekovima žive u Srbiji, zajedno su ginuli u ratovima, zajedno umirali, zajedno su se rađali! Samo nekom kome se ne sviđa takva politika ili jednostavno onaj ko je sprovodi, može tako nešto da kaže. Da balašević govori za mali deo vlaha, ne bih se složio ni sa tim! Ima 10ak hiljada onih širom istočne srbije koji dele njegovo mišljenje. To govore i zadnji parlamentarni izbori. Ali to je druga priča.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe - Miletić Mihajlović-Tića
« Одговор #24 послато: 19.05.2010. 13:35 »
Емисија коју ћете видети на следећем видео-клипу са youtube приказана је прошле године. Клип постављам зато што сматрам да је интересантно да се уписани бирачи упознају са ставовима једног од кандидата са ове листе, председника СО Жагубица, Драгија Дамијановића.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dCLOaiMTDLk[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #25 послато: 20.05.2010. 10:52 »
Mislim da je ovo kompletnija verzija onoga što je lista "Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe" izjavila na konferenciji za štampu u Boru:

Цитат
Saopštenje za javnost Grupe građana „Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe“
http://www.mc.kcbor.net/2010/05/10/bezocne-neistine-vlaskog-nacionalnog-saveta-2/

Bezočne neistine Vlaškog nacionalnog saveta

Povodom bezočnih neistina i izmišljotina sadašnjeg, rumunizovanog, nacionalnog saveta Vlaške nacionalne manjine, predsednika Vlaške demokratske stranke Srbije i nosioca liste GG „Zajednica Vlaha Srbije“ na predstojećim izborima za Nacionalni savet Vlaha, g-dina Predraga Balaševića i povodom neistina koje širi šef sekreterijata ovog saveta g-din Dragan Demić, ja Miletić Mihajlović-Tića, nosilac liste GG „Vlasi za Srbiju-Srbija za Vlahe“, izjavljujem da pomenuta gospoda, zaslepljena njima znanim motivima ka cilju rumunizacije vlaškog življa i pretvaranja Vlaha u Rumune, zamenjuju teze, izmišljaju neistine, a čini se, zapravo, da se tresu od straha od političke konkurencije koju su dobili u opciji grupe građana „Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe“, koja se suprotstavlja rumunizaciji Vlaha, i zalaže se za očuvanje njihovog entiteta koji ne može biti u znaku jednakosti sa rumunskim entitetom. Nekoliko činjenica u prilog ovom treba istaći:

1.Pripadanje bilo kojoj politčkoj opciji, pa ni Socijalističkoj partiji Srbije, kojoj svakako pripadam, ne isključuje moje pravo učestvovanja na izborima za Nacionalni savet Vlaha, ako je činjenica da pripadam vlaškom etnosu. Ovo, ako Vam nije poznato, ili Vam se ne sviđa, meni i GG „Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe“, garantuje Ustav Republike Srbije.

2.Učestvovanje na izborima za nacionalne savete nije eksluzivno pravo stranaka sa nacionalnim predznakom.

3.Vaša zacrtana politika rumunizacije vlaškog življa na prostoru Istočne Srbije i Pomoravlja nije izraz nacionalne svesti dobre većine Vlaha.

4.Za razliku od Vas, koji smatrate da Vam je Rumunija matica zemlja, mi smatramo u ime većine Vlaha da je naša matica država Srbija.

5.Za razliku od Vas, smatramo da je maternji jezik Vlaha, vlaški jezik (jezik kojim Vlasi govore i koji razumeju), Vi smatrate da Vam je maternji jezik rumunski koji ni Vi sami ne razumete u dovoljnoj meri.

6.Takođe, zbog napred navedenog, a i izjašnjavanje Vlaha je pokazalo, smatramo da rumunski književni jezik ne može biti u školama izučavan kao maternji jezik, već samo kao strani jezik.

7.Znači, Vlasi nisu Rumuni već imaju svoju posebnost i svaki atak i negiranje njihovog entiteta i posebnosti je svojevrstan anticivilizacijski čin.

8.GG „Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe“, poštuje dragocenu civilizacijsku vrednost visokog saglasja i sklada vekovnog zajedničkog življenja Srba i Vlaha na našim prostorima što je osnova i razlog više za očuvanje entiteta Vlaha kao garanta naše zajedničke budućnosti u našoj državi Srbiji.

9.Rumune smatramo svojim velikim prijateljima i rođacima sa kojima želimo dobre odnose i saradnju.

10.Narvno, nikome ne osporavamo pravo da se izjasni u pogledu nacionalne pripadnosti kao Rumun, te da kao takav, ostvari sva svoja manjinska prava i zato Vas podsećamo da se istovremeno održavaju izbori i za Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine. Svi koji se osećaju kao Rumuni imaju punu slobodu da se tako izjasne i da biraju svoj Savet. Dakle, nema poterbe da sve Vlahe svojatate i pretvarate u Rumune ako već ima takvih koji to ne žele.

11.Kada je reč o, navodnom, zastrašivanju Vlaha od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su po nalogu Višeg tužilaštva pozivani na razgovor, reč je, kako neki od njih kažu, o sumnji da su pojedini aktivisti iz Vaše pro-rumunske opcije, a širi se i glas u narodu, falsifikovali veliki broj Zahteva za upis u poseban birački spisak. To svakako nije sfera našeg interesovanja i s tim događajem nemamo nikakve veze.

12.Jedno je sigurno, parva za sve građane su ista i proizilaze iz Ustava i Zakona koji se moraju poštovati. Svako neka radi svoj posao, a za nas, ako grupu građana jedino je važno da na političkom terenu, za koji ste mislili da je samo Vaš, ukažemo da Vlasi postoje kao poseban entitet, i da će u njihovim glavama uvek odzvanjati misao i činjenica „VLASI ZA SRBIJU-SRBIJA ZA VLAHE“!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #26 послато: 20.05.2010. 20:42 »
Da se još jednom podsetimo šta je prvi na ovoj listi, Miletić Mihajlović -Tića govorio o Vlasima, nacionalnim savetima, istoriji i jeziku pre nepune tri godine.
Posebno bitnim smatram stav o ulozi Nacionalnih saveta, izrečenog od gospodina Tiće Mihajlovića jer nam donekle objašnjava moguće razloge same kandidature.

Цитат
Uostalom, osećanje Vlaha jeste da pripadaju srpskoj državi, ako hoćete i srpskoj nacionalnosti. Tu nema neke razlike. Najmanje osećaju, kao većina, ne govorim o pojedinačnim slučajevima, da su Rumuni.
Mislim da bi država trebalo pitanje nacionalnih saveta konačno da reši.To što je urađeno sa nacionalnim savetima je veoma improvizovano i time je data mogućnost zloupotrebe. Nacionalni saveti su se samozvano konstituisali podsticani iz drugih centra moći i rade u korist tih centara moći, a najmanje rade za korist srpske države.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=342.0

MILETIĆ MIHAJLOVIĆ: Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici. Ne osporavajući ovo pitanje koje je ovde izneo gospodin Vučić, a u skladu sa Poslovnikom, tu su čl. 225. i 226. želim da još na neki način rasvetlim i doprinesem jednoj punijoj informaciji kada je u pitanju entitet, vlaški entitet.
Želeo bih da kažem i SPS kojoj pripadam smatram da se država pasivno odnosi prema vlaškom pitanju, koje je veoma značajno. Ono je toliko značajno, što nije reč o tome da taj entitet sada poteže nešto što je sada moderno, što je savremeno, ljudska prava, položaj itd.
Taj vlaški entitet svoje mesto u državi Srbiji i apsolutno je istina da svojim bićem i odnosom vlaški entitet pripada Srbiji.
Dakle, od najranije istorije, ako se uzme i pogledamo nazad, nikada se taj entitet nije smatrao Rumunima. Pa i u kosovskom boju stoje podaci da su Vlasi učestvovali u kosovskom boju, ali ne bih sada otvarao to pitanje do detalja, ali ne stoji da su Rumuni bili učesnici kosovskog boja, već Vlasi.
Prema tome, ovo pitanje je veoma značajno, međutim, želim da kažem da vlaška zajednica koja se legitimiše u ime Vlaha, postavlja se pitanje kakav ona legitimitet ima, na koji način se došlo do tog subjekta koji se zove vlaška zajednica.
Država je morala da se uključi u definisanje ove stvari, jer određeni centri moći van naše zemlje itekako će iskoristiti ovo pitanje, položaj vlaškog entiteta, zloupotrebiti ga, a i u tom entitetu ima svakakvih ljudi koji će kao i neki drugi u srpskoj državi za novac, za ono što je korist, pristati da se vlaški entitet identifikuje kao nacionalna manjina, kao Rumuni.
Ja želim da kažem, koliko je meni poznato, da Vlasi nikada neće pristati i želeti da budu Rumuni. dakle, za postojanje jedne nacionalne manjine kao što vam je poznato, potrebno je da postoji matična država. Vlasima matična država nije Rumunija.
Pitajte Vlahe, a nemojte da pitate samozvane vođe koji su stali na čelu Vlaha. Naravno, potrebno je da istočnu Srbiju država pogleda u pogledu onoga što se zove ravnomerni razvoj Srbje, regionalni razvoj, a o tome ću govoriti drugom prilikom u sklopu ovih amandmana koji slede, da ne bih oduzimao vreme.
Država Srbija ima veliku šansu da to pitanje stavi onako kako valja na svoje mesto, a u korist države Srbije i u korist vlaškog entiteta da ostane u punom saglasju i da se ovo pitanje ne politizuje, što je u interesu onima koji previše vode računa o ljudskim pravima, više nego što mi vodimo o sami sebi.. Mislim da je to značajno i da na takav način treba voditi računa i pokriti ovo pitanje. Zahvaljujem se.

MILETIĆ MIHAJLOVIĆ: Zahvaljujem gospodine predsedniče....
Dakle, da se razumemo, mislim da u Srbiji nije bilo reči o tome da je neko prisiljavao Vlahe da se izjasne kao Srbi. Na poslednjem popisu 2002. godie komisije koje su vršile popis bile su adekvatnog nacionalnog sastava. U vlaškim selima išle su komisije Vlaha, Rumuna, Srba itd. Prema tome, svako je imao slobodu da se izjašnjava onako kako oseća.
Naravno da nije dobro da neko prisiljava da se neko izjašnjava ovako ili onako, ali isto tako se ne može prihvatiti ispiranje mozga Vlasima da su oni Rumuni, kada to nisu. Dakle, govorim ovo sa punm moralnim pravom, jer potičem iz takvog miljea i biološki pripadam tom entitetu. Naravno, zalažem se i za kulturu Vlaha i za negovanje tradicije, običaja, jezika itd. Naravno, ne možemo kroz ovo Vlahe izdvojiti i vratiti ih nazad. To treba podsticati na svojstven način i Vlasima treba dati svoje mesto pod suncem, ali isto tako ne sprečavati ih da budu ravnopravni građani ove Srbije, razume se rame uz rame Srbima. Uostalom, osećanje Vlaha jeste da pripadaju srpskoj državi, ako hoćete i srpskoj nacionalnosti. Tu nema neke razlike. Najmanje osećaju, kao većina, ne govorim o pojedinačnim slučajevima, da su Rumuni.
Mislim da bi država trebalo pitanje nacionalnih saveta konačno da reši.To što je urađeno sa nacionalnim savetima je veoma improvizovano i time je data mogućnost zloupotrebe. Nacionalni saveti su se samozvano konstituisali podsticani iz drugih centra moći i rade u korist tih centara moći, a najmanje rade za korist srpske države.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Program
« Одговор #27 послато: 25.05.2010. 19:55 »

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Kandidati (1)
« Одговор #28 послато: 25.05.2010. 21:58 »

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Kandidati (2)
« Одговор #29 послато: 25.05.2010. 21:59 »