Аутор Тема: Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe - Miletić Mihajlović-Tića  (Прочитано 38006 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Lista br. 1: Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe - Miletić Mihajlović-Tića
« Одговор #30 послато: 25.05.2010. 22:31 »
11. Matica Vlaha je država Srbija koju su zajedno sa Srbima stvarali od njenih prvih početaka pa nadalje

Miletić Mihajlović - Tića za skupštinskom govornicom:
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=342.0

Ja želim da kažem, koliko je meni poznato, da Vlasi nikada neće pristati i želeti da budu Rumuni. Dakle, za postojanje jedne nacionalne manjine kao što vam je poznato, potrebno je da postoji matična država. Vlasima matična država nije Rumunija.

Ако је Власима матична држава Србија, онда, по Милетићу - Тићи Михајловићу, то практично значи да Власи губе статус националне мањине.

Да ли је циљ ове листе укидање Влаха као националне мањине, јер не могу Власи да буду мањина у матичној држави?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #31 послато: 25.05.2010. 22:59 »
Цитат
7. Залагање за очување и развој села са елементима савремених услова урбане средине

8. Залагање за привредни и економски развој источне Србије и Поморавља у интересу свих грађана:

- значајне инвестиције
- оживљавање производних погона који су некад радили
- отварање нових производних капацитета
- коришћење приступних европских фондова за развој руралних подручија
- подстицај пољопривредне производње
- запошљавање

9. Залагање за развој инфраструктуре уз значајно учешће републике
- магистрални правци
- регионални путеви
- општински путеви

10. Залагање за очување и развој конгресног, религијског и сеоског туризма са понудом:
- историјских и бањских дестинација
- традиционалне кухиње и влашких обичаја
- очувања еколошке здрве средине

ЗАКОН О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

http://sr.wikisource.org/sr/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BE_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BC_%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B0#1._.D0.9E.D0.BF.D1.88.D1.82.D0.B5_.D0.BD.D0.B0.D0.B4.D0.BB.D0.B5.D0.B6.D0.BD.D0.BE.D1.81.D1.82.D0.B8

1. Опште надлежности

Члан 10.

Национални савет, у складу са законом и својим статутом, преко својих органа самостално:

1) доноси и мења статут националног савета;
2) доноси финансијски план, финансијски извештај и завршни рачун;
3) располаже сопственом имовином;
4) одлучује о називу, симболима и печату националног савета;
5) утврђује предлоге националних симбола, знамења и празника националне мањине;
6) оснива установе, удружења, фондације, привредна друштва у областима културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма и другим областима од значаја за очување идентитета националне мањине;
7) предлаже представника националне мањине у савету за међунационалне односе у јединици локалне самоуправе;
8 ) установљава и додељује признања;
9) иницира доношење и прати спровођење закона и других прописа из области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма;
10) учествује у припреми прописа и предлаже измену и допуну прописа којима се уређују Уставом гарантована права националних мањина у области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма;
11) предлаже посебне прописе и привремене мере у областима у којима се остварује право на самоуправу, ради постизања пуне равноправности између припадника националне мањине и грађана који припадају већини;
12) покреће поступак пред Уставним судом, Заштитником грађана, покрајинским и локалним омбудсманом и другим надлежним органима, када процени да је дошло до повреде Уставом и законом гарантованих права и слобода припадника националних мањина;
13) покреће поступак из тачке 12) овог члана у име припадника националне мањине, уз претходно прибављено писмено овлашћење;
14) заузима ставове, покреће иницијативе и предузима мере у вези са свим питањима која су непосредно повезана са положајем, идентитетом и правима националне мањине;
15) одлучује о другим питањима која су му поверена законом, актом аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #32 послато: 25.05.2010. 23:17 »
Нека мени, обичном смртнику, који није правник по вокацији, неко са ове листе објасни следеће:

Цитат
7. Залагање за очување и развој села са елементима савремених услова урбане средине

Где у Закону о Националним саветима Националних мањина пише да је у надлежности савета развој и очување села?

Цитат
8. Залагање за привредни и економски развој источне Србије и Поморавља у интересу свих грађана:

- значајне инвестиције
- оживљавање производних погона који су некад радили
- отварање нових производних капацитета
- коришћење приступних европских фондова за развој руралних подручија
- подстицај пољопривредне производње
- запошљавање

Где се у Закону помињу инвестиције, оживљавање производних погона, подстицај пољопривредне производње etc.?

Цитат
9. Залагање за развој инфраструктуре уз значајно учешће републике
- магистрални правци
- регионални путеви
- општински путеви

Где се у Закону помињу путеви и инфраструктура?

Цитат
10. Залагање за очување и развој конгресног, религијског и сеоског туризма са понудом:
- историјских и бањских дестинација
- традиционалне кухиње и влашких обичаја
- очувања еколошке здрве средине

У ком делу закона се прописује да Национални савет треба да се бави бањским туризмом?

За похвалу је што је ова листа у јавност изашла са својим програмом.
Све остало не заслужује похвалу, јер се стиче утисак да људи који су састављали ову листу опште нису упознати са Законом о Националним саветима.
Да јесу, знали би бар које су ингиренције савета..
Мени ово личи на покушај да се јефтиним обећањима добије што више гласова, управо на начин на који се пред бираче излази пред локалне изборе.

Финале односно шлаг на торту је, ипак, последња тачка:
Цитат
12. Наш политички утицај је значајног капацитета и обезбедиће сарадњу на највишим нивоима власти у Републици, што гарантује бржи развој источне Србије и Поморавља

Да ли ово значи да, уколико нема "значајног капацитета" и политичког утицаја, може да се заборави на "бржи развој источне Србије и Поморавља", односно да се тамо где нема људи блиских власти, остаје у запећку?

И какве све ово везе има са остваривањем наших мањинских права?

(Да и ја, попут нашег дПасујоња, мало шареним ф(л)орум) ;D
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #33 послато: 29.05.2010. 17:53 »
Mali predah uz muziku!

Vitomir Stanojević, Šljivarsko kolo ...
[mp3=200,20,0,left]http://www.paundurlic.com/mp3/25-Vitomir-Stanojevic-Sljivarsko-Kolo.mp3[/mp3]
Iz fonoteke Muzeja u Majdanpeku:
50 bisera vlaške muzike!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #34 послато: 29.05.2010. 19:50 »
Цитат
(Да и ја, попут нашег дПасујоња, мало шареним ф(л)орум)

Do(m)nule Vlad,

čitajte kako je napisano, ako se već na moju "malenkost" pozivate! ;D

Dakle, ja sam na ovom Forumu dPasujoni >:(

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #35 послато: 29.05.2010. 20:53 »
Цитат
(Да и ја, попут нашег дПасујоња, мало шареним ф(л)орум)
Do(m)nule Vlad,
čitajte kako je napisano, ako se već na moju "malenkost" pozivate! ;D
Dakle, ja sam na ovom Forumu dPasujoni >:(
dPasujoni

Господине dPasujoni,

Потпуно разумем Вашу опседнутост Вуком Караџићем као и потребу да, стандардизацијом "влашког језика" постанете влашки Вук Караџић, само мислим да није од суштинског значаја да ли сам написао дПасујоњи уместо dPasujoni.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #36 послато: 29.05.2010. 21:22 »
Do(m)nule Vlad,

imate nekakvu potrebu da stvari iskrivljujete i prikazujete iz neke "deformisane" perspektive, i tu je moj nick samo jedna od usputnih "žrtvi" i "kolateralna štetea".

No, da se vratimo na temu.

Цитат
...За похвалу је што је ова листа у јавност изашла са својим програмом.
Све остало не заслужује похвалу, јер се стиче утисак да људи који су састављали ову листу опште нису упознати са Законом о Националним саветима.
Мени ово личи на покушај да се јефтиним обећањима добије што више гласова, управо на начин на који се пред бираче излази пред локалне изборе...

(Kad ste već pomenuli Vuka Karadžića, piše se "ingerencije", a ne "ингиренције"!)

Možda ljudi sa liste 1. smatraju da svojim statusom i položajem mogu VLASIMA da omoguće i više od onog što je omogućeno Zakonom o Nacionalnim Savetima.

Koliko su ta obećanja "jeftina" ili ne, najbolje znaju VLAŠKI birači u Petrovcu,  Žagubici, Kučevu, Negotinu,... i samo su oni merodavni da o tome daju ocenu!

Цитат

И какве све ово везе има са остваривањем наших мањинских права?

Nema ostvarivanja naših manjinskih prava
           bez ostvarivanja naših građanskih prava
                 Nema građanskih prava bez ekonomskog razvoja!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #37 послато: 29.05.2010. 21:52 »
Do(m)nule Vlad,
imate nekakvu potrebu da stvari iskrivljujete i prikazujete iz neke "deformisane" perspektive, i tu je moj nick samo jedna od usputnih "žrtvi" i "kolateralna štetea".
;D ;D ;D
Ovde opisujete sebe ;)
Ajde, priznajte, da ste, dok ste ovo pisali, gledali u ogledalo   8)

(Kad ste već pomenuli Vuka Karadžića, piše se "ingerencije", a ne "ингиренције"!)
Kada sagovornika ne možete da nadjačate argumentima, onda se hvatate za ovakve trivijalnosti.
Greška koju ste istakli,  više je posledica žurbe i korišćenja čiriličnog pisma  a manje (ne)poznavanja pravopisa srpskog jezika.
S obzirom da sam Srbiju napustio odmah nakon završetka osnovne škole i da mi srpski nije maternji jezik, mislim da u dobroj meri vladam srpskim jezikom.

Kada smo već kod ovoga, da sam pakosan, mogao bih da kopam po Vašim komentarima i da u njima tražim greške u pravopisu.
Znate,kada se nekome ko u Srbiji ne živi više od 20 godina slučajno ili iz neznanja omakne neka greška - to je za razumeti.
Ali, kada greške prave prosvetni radnici, onda je to mnogo crnje i gore.

Možda ljudi sa liste 1. smatraju da svojim statusom i položajem mogu VLASIMA da omoguće i više od onog što je omogućeno Zakonom o Nacionalnim Savetima.
Odlično!
Pošto ste preuzeli ulogu njihovog portparola na ovom forumu, zamolio bih Vas da mi objasnite šta ih sprečava da kao narodni poslanici, predsednici opština i odbornici u lokalnim SO...to već sada ne omoguće Vlasima?

Koliko su ta obećanja "jeftina" ili ne, najbolje znaju VLAŠKI birači u Petrovcu,  Žagubici, Kučevu, Negotinu,... i samo su oni merodavni da o tome daju ocenu!

Koliko su obećanja jeftina zaključuje svako onaj ko ume da čita nakon što uporedi njihova obećanja sa onim što piše u zakonu o nacionalnim savetima.

Nema ostvarivanja naših manjinskih prava
           bez ostvarivanja naših građanskih prava
                 Nema građanskih prava bez ekonomskog razvoja!

dPasujoni
Možete li Vi, kao VD portparola ove liste na forumu, objasnite gde se u zakonu o savetima pojavljuju banjski turizam, asfaltiranje puteva, mostovi, фондови Европске уније...

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #38 послато: 29.05.2010. 22:09 »
Цитат
Pošto ste preuzeli ulogu njihovog portparola na ovom forumu, zamolio bih Vas da mi objasnite šta ih sprečava da kao narodni poslanici, predsednici opština i odbornici u lokalnim SO...to već sada ne omoguće Vlasima?

Do(m)nule Vlad,

opet iskrivljujete stvari unapređujući me u nečijeg portparola samo na osnovu toga što sam izneo jednu mogućnost, jedno moguće tumačenje!

Citat: dPasujoni  danas u 21:22
Цитат

Što se odgovora na tvoje pitanje tiče, možda smatraju da će kao predstavnici NS imati bolju poziciju za ostvarivanje ovih ciljeva!

Da li sada kao narodni poslanici i odbornici rade nešto po tom pitanju "ne bih mogao kasti", jerbo gi osobno ne poznavam ni jedan sa toa lista numero 1. :D

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #39 послато: 29.05.2010. 22:20 »
Do(m)nule Vlad,
Šta Vam znači ovo Do(m)nule?
Na vlaškom, koga nameravate da standardizujete, donul je gospodin ili grešim u tome?

opet iskrivljujete stvari unapređujući me u nečijeg portparola samo na osnovu toga što sam izneo jednu mogućnost, jedno moguće tumačenje!
Ne unapređujem Vas ni u šta, samo konstatujem da ste na f(l)orumu "preuzeli tu ulogu u odsustvu njihovog portparola"

Što se odgovora na tvoje pitanje tiče, možda smatraju da će kao predstavnici NS imati bolju poziciju za ostvarivanje ovih ciljeva!
Mislite li da ih kao narodni poslanici, predsednici opština i visoko kotirani funkcioneri stranaka kojima pripadaju nemaju (mislim na pozicije)?
Molim Vas da ovo precizirate, ako možete

Da li sada kao narodni poslanici i odbornici rade nešto po tom pitanju "ne bih mogao kasti", jerbo gi osobno ne poznavam ni jedan sa toa lista numero 1. :D
dPasujoni
Nije nužno da ih lično poznajete ni da sa njima ispijate kafe  da bi znali šta čine za dobro Vlaha kao narodni poslanici i predsednici opština.
Konkretno pitanje za Vas:
Jesu li za skupštinskom govornicom pokrenuli pitanje očuvanja etničkog identiteta Vlaha?
Ako jesu -kada, ako nisu - zbog čega?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #40 послато: 30.05.2010. 12:40 »
Do(m)nule Vlad,

Gospodine dPasujoni,
Još jednom Vas molim da nam objasnite šta Vam znači Do(m)nule?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #41 послато: 30.05.2010. 14:11 »

11. Matica Vlaha je država Srbija koju su zajedno sa Srbima stvarali od njenih prvih početaka pa nadalje

Ако је Власима матична држава Србија, онда, по Милетићу - Тићи Михајловићу, то практично значи да Власи губе статус националне мањине.

Да ли је циљ ове листе укидање Влаха као националне мањине, јер не могу Власи да буду мањина у матичној држави?

Gospodine Vlad, prosvetite i nas ostale na forumu, i objasnite nam logiku ovog vašeg zaključka. I pošto izgleda sa ste vrsni poznavalac svemogućih zakona, navedite mi u kom ste zakonu našli bilo kakav detalj koji vas je inspirisao na ovakvu tvrdnju.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #42 послато: 30.05.2010. 14:15 »
Gospodine Vlad, prosvetite i nas ostale na forumu, i objasnite nam logiku ovog vašeg zaključka. I pošto izgleda sa ste vrsni poznavalac svemogućih zakona, navedite mi u kom ste zakonu našli bilo kakav detalj koji vas je inspirisao na ovakvu tvrdnju.

Госпођо Нена,
уместо што мени постављате ово питање, покушајте да прочитате шта је г-дин Тића за скупштинском говорницом изјавио, па то упоредите са тачком 11. њиховог "програма".

Miletić Mihajlović - Tića za skupštinskom govornicom:
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=342.0

Ja želim da kažem, koliko je meni poznato, da Vlasi nikada neće pristati i želeti da budu Rumuni. Dakle, za postojanje jedne nacionalne manjine kao što vam je poznato, potrebno je da postoji matična država. Vlasima matična država nije Rumunija.

Дакле, ако друг Михајловић Милетић за скупштинском говорницом изјави ово, онда није тешко да закључимо због чега у програму инсистира на томе да нам је Србија матица.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #43 послато: 30.05.2010. 14:30 »

За похвалу је што је ова листа у јавност изашла са својим програмом.
Мени ово личи на покушај да се јефтиним обећањима добије што више гласова, управо на начин на који се пред бираче излази пред локалне изборе.

Objasnite mi i razliku između taktike 'jeftinih obećanja' ove liste i SVESNOG PREĆUTKIVANJA stavova da je maternji jezik Vlaha u stvari književni rumunski jezik, a da su sami Vlasi u stvari VLASI-RUMUNI koji se mogu videti na listi br. 2 (Predrag Balašević)? Zar i ovi poslednji ne lažu, naravno na drugim poljima, radi dobijanja više glasova? Ili je možda njihova laž manje strašna samo zato što ne pominju infrastrukture i privredu?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #44 послато: 30.05.2010. 14:42 »
Objasnite mi i razliku između taktike 'jeftinih obećanja' ove liste i SVESNOG PREĆUTKIVANJA stavova da je maternji jezik Vlaha u stvari književni rumunski jezik,

Не постоји никаква битна или битнија разлика. И једно и друго је покушај додворавања бирачима

a da su sami Vlasi u stvari VLASI-RUMUNI koji se mogu videti na listi br. 2 (Predrag Balašević)? Zar i ovi poslednji ne lažu, naravno na drugim poljima, radi dobijanja više glasova?
Апсолутно сте у праву!
Ili je možda njihova laž manje strašna samo zato što ne pominju infrastrukture i privredu?
Донекле јесте! Помињање инфраструктуре, привреде, хладњача, асфалтирања и свега осталог нема никакве везе са надлежностима савета.
Савет треба да се бави увођењем језика у школе, двојезничним натписима...то је у надлежности савета.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: