Аутор Тема: ДВА ГЛОГОВА КОЦА ЗА ШАРЛТАНСКУ ТЕОРИЈУ О ВЛАСИЈОНИМА И РАДАЧИНИЗМУ  (Прочитано 13610 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Dakle: Kako se zvao državni subjekat u kome su Vlasi i Rumuni bili jedno?
Ajde pametnjakovići!!!

Eflak veya Ulahya (Rumence: Ţara Românească, Valahia, Eski Rumence:Цѣра Румѫнѣскъ; Ţeara Rumânească) Romanya'nın tarihsel ve coğrafi bölgelerinden biridir. Tuna Nehri'nin kuzeyi ile Güney Karpatlar'ın güneyinin arasında bulunmaktadır. Eflak bazen Munteniya (Büyük Eflak) olarak anılmaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Eflak

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
U prilogu "Iredenta..." nije mi promakla fusnota da je ministar spoljnih poslova kraljeve vlade... kad jednom bude ... biće ...
Dakle, postojao je režim koji je finansirao silne aktivnosti i štampanje arsenala (i karata)... I ko je ovde idiot?

Дакле, Чаславе, да поновим питање:

Пустите сад режиме, активности и слично. Објасните нам зашто су четници хтели да протерају мештане ова три села, оптужујући их да се "осећају Румунима" када Ви тврдите да Власи никада нису били Румуни?

Шта би, рецимо, било да су четници протерали те људе у Румунију. Да су, уместо партизана, у Другом светском рату победу однели четници, да ли би им Србија била матица а "радачине" у Србији?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Dakle: Kako se zvao državni subjekat u kome su Vlasi i Rumuni bili jedno?
Ajde pametnjakovići!!!

Ти си безнадежан случај!
Јесте да си добро напредовао у погледу Аустроугарске, али остало ти јако тешко иде!
Ако наставиш овако са малиганима, не само да ћеш видети ствари које нисам нигде износио, нити написао, нити записао, него ћеш почети да виђаш и беле мишеве!

А одговор просто боде очи, и не треба бити неки паметњаковић, него само трезан, и налази се на првом документу, или на врху првог глоговог коца којим је избушена пара-шарлатанска тврдња која је за кључну реч имала синтагму "никад нису" ...

ПС. Као што сам назначио, ону доњу карту, која се вијори на шиљку другог анти-власијонског коца, ставио сам само да би се у њу, као у ступицу, упецали Витезови I шарлатанског реда, који су ţapîń само око Округлог Поклопца винског бурета, а чим изађу било коме на мегдан, почињу да се саплићу, штуцају, муцају, говоре којештаирје, скрећу са теме, праве се невешти, и на крају беже са мегдана јер "имају нека друга посла". Ко макар и овлаш прати Флорум, схватиће да је то типична власијонска тактика!  
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
Čelo?
Zašto "Celoesti" a ne "Fruntesti"?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
Čelo?
Zašto "Celoesti" a ne "Fruntesti"?

Ово је стварно за "Фројда".

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Adler je savremeniji. Kasnite u razvoju svih teorija. Potražite razliku u tumačenju ličnosti između Adlera i Frujda - al prvo otkud "čelo" a ne "frunte"... "Čelo " pravi samo jedan proboj u mapi a bude ih još. Delovaće mape kao u realnoj "sito štampi" sa rupicama bez pokrića...

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
al prvo otkud "čelo" a ne "frunte"... "Čelo "...
Када нестану аргументи, онда се крене са челом, фрунтом... да би се вероватно стигло до Бога Велеса и "Изворул рече=речни извор" ;)

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
   Moglo bi onda kad bi opisni pridev "hladan" bio osnova prisvojnog prideva značenja "hladanov izvor". Imenica "kladenac" i pored toga što nije "hladenac" ima "rodbinsku" vezu sa opisnim pridevom "hladan". Vraćamo se na "čelo" i "fruntešti" g. Vlad. Dok sam bio u muzici preko glave "kukali" ste da čavrljamo o jeziku. I eto me! Ma da ja krećem na vlaškom, uredbom najvišeg tela proklamovanom... Nema smisla da to ne uradimo kako znamo da radimo! Vi učite.
   Imate izuzetnog urednika dPasujonija kome ste se tako ružno "odužili" za njegov veliki doprinos OVOM FORUMU!
   Ako imate šta da "date" učinite to na tako prihvatljiv i "qudski" način da od toga sama ideja "revitalizacije", "renesanse" i sami koreni Vlaha na ovom tlu zauzmu prostor koji im pripada (ovde). Guranjem nekih "spălăturj dje vasă" na sto izaziva odbojnost i gađenje. Vređanje čoveka zato što sprovodi u život jednu prihvatljivu i dalekosežnu ideju je oblik tiranije nad zdravim životnim impulsima. Eto i najtreznijeg saveta, najtreznijeg čoveka na svetu koga ćete svojim upadicama do podne već pretvoriti u ovisnika. Pade mi na um " Nichita Stanescu" jedan od velikih poznavalaca i poštovalaca Vlaha po onome što oni u istorijskom smislu jesu. I nije bio jedina veličina rumunske literature koja je poštovala Vlahe kao autohton narod bez koga Rumuna u bilo kom obliku ne bi ni bilo.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Od dva glogova kolca i cele šume glogova nema ništa. Ova "filofogija" koja se utemeljuje je budućnost Vlaha!!! Živeli!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
Уважени г. Чаславе, румунски књижевни језик је такав какав јесте и као такав се и учи у школама, где постоји здрав разум и где су праве одлуке донете.

Ваша љимба влаха је најобичнија наказа, фабрикат итд. која са влашким (народним румунским наречјима) нема везе. Ако мислиш да ће неко захвалан да вам буде за уништавање влашког, гадно се варате. Ту наказу од језика нико не разуме, а додајмо ту и наказу од писма којим ће Власи писати и после свега тога зашта да вам неко буде захвалан.

За стаљинистичке методе да вам неко буде захвалан, боже зачувај. Поред тога деци намеравате мозак да исперете влашким "Деретићима", шта још има да се уништи и унакази то ће бити ваша заслуга, једном речју КУЛУРОЛОШКИ ГЕНОЦИД над оним што је још остало читаво до дана данашњег. Бићете запамћени као највећи ЗЛОТВОРИ у историји Влаха на овим просторима, због КУЛТУРОЛОШКОГ ГЕНОЦИДА.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Љимба влахă ку љимба ромйнă сйнт дој гјеоч дјинтрă о рăдăчинă да рăдăчина је ЈЕТЈЕ АИЧ. О Флуарје је гјеуок, нумиљи ал чјепи дјин пăмйнт, дјин ја дјеспăрцйт гјеочјел ку вињиљи аље ној дјалтјимп ар фи ремутат йн алту кймп. Одатă багă чјева ши йнтрă а та коватă, пăнă ну дă фрунза ор флуарја - ла тот грăунтјиљи йј зйчје "чапă".

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
Љимба влахă ку љимба ромйнă сйнт дој гјеоч дјинтрă о рăдăчинă да рăдăчина је ЈЕТЈЕ АИЧ. О Флуарје је гјеуок, нумиљи ал чјепи дјин пăмйнт, дјин ја дјеспăрцйт гјеочјел ку вињиљи аље ној дјалтјимп ар фи ремутат йн алту кймп. Одатă багă чјева ши йнтрă а та коватă, пăнă ну дă фрунза ор флуарја - ла тот грăунтјиљи йј зйчје "чапă".

Шта се десило ремутат, па виде се плодови стандардизације, боже сачувај.
Па ваљда је prepus а не ремутат јел видиш сада разлику између твог вештачког љимба влаха и правог влашког говора.

И наравно овај експеримент се зове Љимба влахă

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
              Дакă «Рокери с Мораву» фăча комјендји ши ку љимба ши ку музика, дјичје «Синă
ку Рајка» сă ну факă ун синкретизму њестăндарњик, пус нума пинтру дје рйс ши дје
фăкут ињимă бунă. Фрумос ку ворбје ка ши фăрă ворбје, фрумос ку музикă ка ши фăрă музикă.
   Ши йнкă туатје сар скрија ку ћирилица нуастă - влахă.

Па онда треба видети и ово:

синкретизму,
њестăндарњик,
влахă

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
     Држава мја је Србија, лумја йн ја дје нациј мјестјекатје. Мјергйнд ла пјерзањије ши дйнд дје пагубă - пје ја о йнжурăм. Јар кйнд ње луминă стјељиљи мăј луминуасă пје ја о лăудăм. Ши мулцймја Румйњилор војводјењ сйнт Сйрбј карје ворбјеск румйњештје. Ши тот тјињеришу носту ор ундје пје пăмйнт йн аспекту држевјеск је „маумăјан“ да ворбјештје уна дјин љимбје куноскутје ши йн јавă ши йн вис. Ку љимба аја дакă мăј сă йнтйлњештје ку чињева сродњик ши војос дје тајнă – је йн старје сă тăјнује ши зй ши нуаптје, дакă ну - о бомбоње йн вис.
      Штјиу љимбје стриње, нује кă ну штјиу, да тот кйн мă йнтйлњам ку чињева „Влăуц дје ал носту“ мă сăтурам дје тајнă да рар кйнд йнтрјебасăм дји ундје виње.          
      Гйнду восту ку трјаба вуастă ши ку „Conciliul“ востру ал трјекут. Мăј мулт дје жумăтатјe дје „participanţi“ ши „membri“  њич зй дје астăз ну пуатје сă зйкă пје „limba maternă“ кум драк йл кјема пје „Conciliul“ пăн ла испрăвјењије. Кйн аскултам кйт сă йнбурикјазă ашјезйнд гура ши вињиљи гйтулуј сă аудă сă кă сунă румйњештје, кумва пинтрă јеље „њич ка ла ваље – њич ка ла дјал“. (Зйча Е.С. – „…Poftim vorbiţi sârbeste, avem traducere…“) Сă ну мăј дја Думњезăу аша чјева сă сă йнтймпљиње ши сă фије дје рйс йн лумје.

Држава ајде ово је србизам, а сада да видимо и ово:
војводјењ
аспекту
држевјеск
маумăјан
јавă
сродњик
Влăуц
испрăвјењије

Поред ових чаславизација нема ни једну једину реченицу написану у духу влашког говора, е па уважени г. Чаславе, Власи овако не говоре, нису само чаславизације проблем већ и сам влашки говор је УНАКАЖЕН.

А мислим да је и боље да станем овде доста ми је овог ЉИМБА ВЛАХĂ.