Аутор Тема: ДВА ГЛОГОВА КОЦА ЗА ШАРЛТАНСКУ ТЕОРИЈУ О ВЛАСИЈОНИМА И РАДАЧИНИЗМУ  (Прочитано 13623 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
      Имајмо у виду да Румуни и Власи нису никад били једно а нити су живели у једној држави ни на нивоу „Романие“ а ни у оквиру било које касније   државне творевине како њихове – тако ни наше.

Веома сам захвалан аутору ове реченице, што ју је овако лепо срочио и обелоданио, јер је она језгро власијонског шарлатанског гледишта, на коме се заснива пара-шарлатанска теорија радачинизма. Која је већ донела доста зла, која свакога дана доноси зло, а какво још зло може нанети и онако тешко рањеној и клонулој аутентичној влашкој култури, уколико се не "искорени", то сам бог зна!

По методологији "имајмо у виду", стављам на увид неколико докумената из монографије "Власи карпатске Србије, порекло и бројно стање", која - поред стотине и стотине библиографских и архивских извора, има и обрађених око 5000 родословних матрица, јер влашка "квадратура круга" не може да се реши на други начин, сем критичким преиспитивањем једино меродавног материјала (како би они рекли), као што су породични родослови и њихове "радачине".

I теза "Румуни и Власи нису никад били једно ..."

Доказ шарлатанства тезе,
карта 1.

Доказ шарлатанства тезе,
карта 2.

ПС. "Имајте у виду", тј. гледајте пажљиво, рецимо, где се налази село Чалој (Celei), на карти бр. 50, одакле су, по К. Јовановићу, дошли преци Челојешта (=Челојевића) у Прахово:

- Челојешти, Гржобешти (9 к., Св. Арханђео) су из Челоја у Румунији, где су имали кумство. (Коста Јовановић, Неготинска Крајина и Кључ, СКА, Београд 1940, стр. 205, село Прахово, а цео текст пренет је прилично давно и на Флроум: http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=889.msg4194#msg4194)

Овај детаљ је важан због тога што су у том Челоју праве "радачине" господина Челојевића, Праховљанина и председника Одбора за службену употребу језика и писма ВНС-а, и чини ми се истовремено, и првог човека НВО "Гергина", дакле бојовника из првих редова шарлатанског покрета Власијонаца и "радачиништа", који, јелте, "никад нису били једно" са Румунима!

II теза "нити су живели у једној држави"
Доказ шарлатанства тезе,

1. "Имајте у виду" карту 1,
а њој додајем ову карту, у којој је јасно представљен један историјски тренутак и и једна заједничка граница која обухвата Банат, Олтенију (Малу Влашку) и северну Србију.
2. Карта из прве половине XVIII века:

ПС. Карту намерно остављам овако, без икакве легенде и садржаја, да се Власијони мало помуче да је растумаче.
Мада сумњам да се у томе може успети са шарлатанским знањем из "Кекеца", "Политикиног забавника" и терминима из укрштених речи!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
Нужно се намеће питање – «Да ли је научно откриће» које овде аутор
користи као «покриће» производ државног договора  и опредељења народа
или тренутна окупација неког трећег (у овом случају Аустроугарске)? Да ли
анексија  делова северне Србије и ширење Јужне Угарске на исток и југоисток
производи у државотворном смислу било какве промене као израз свести и
жеље поробљених народа који су се тако нашли у туђуј државној врећи?
Да нам је Паун биолог, изврнуо би утробу кита да нам покаже случајне скупове
елемената и бића као симбиотичку целину... Историјски гледано, ови научни
кружоци и дан данас жале за тим периодом живота под
 Аустроугарском и ко зна за чиме још. Можда жале и за тиме што
Аустроугарска није победила у Првом рату. Препустимо све то њима... није им
лако.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
За будућа историјска истраживања требало би слати на овај форум имена Румунки које су се у наше време овде удавале како би смо имали карту која је из ког села дошла. Још би занимљивије било да они чије су жене децу повеле у Румунију овде приложе генералије о деци која су овде рођена како не би била изазвана накнадна пометња доласком "нових Румуна".
Оне рођене у време Пожаревачког мира смо изгубили, тек се понеко јавља и кука за мајком. Ма не мислим на ту најку - на Аустроугарску мислим.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Нужно се намеће питање – «Да ли је научно откриће» које овде аутор
користи као «покриће» производ државног договора  и опредељења народа
или тренутна окупација неког трећег (у овом случају Аустроугарске)? Да ли
анексија  делова северне Србије и ширење Јужне Угарске на исток и југоисток
производи у државотворном смислу било какве промене као израз свести и
жеље поробљених народа који су се тако нашли у туђуј државној врећи?
Да нам је Паун биолог, изврнуо би утробу кита да нам покаже случајне скупове
елемената и бића као симбиотичку целину... Историјски гледано, ови научни
кружоци и дан данас жале за тим периодом живота под
 Аустроугарском и ко зна за чиме још. Можда жале и за тиме што
Аустроугарска није победила у Првом рату. Препустимо све то њима... није им
лако.

То што аутор говори није његово откриће него веома добро позната ствар и важи за целу северну Србију а не само за нас и наш крај.
Види шта овде пише:

Цитат
Прелазећи на десну обалу Мораве, идући према Тимоку, наилазимо на сличну ситуацију. У пределу Бањи, који је двапут прелазио из српских у турске руке (1809―1810 и 1813―1833), од 575 породица 496 су досељене, и то највише у првој половини XIX века.60) У Ресави где су од 615 породица 434 досељене, интензивније насељавање било је нарочито између Првог и Другог устанка,61) док је Пожаревачком Поморављу од 928 породица само 46 стариначких, а остале су досељене и то до краја XVII века 31 породица, у првој половини XVIII века 55, у другој половини XVIII века 132, за време Првог устанка 342, а после Другог ус-[стр.44]танка 322.62) Ако идемо даље, прилике нису промењене. У Млаву су се до друге половине XVIII века доселиле 164 породице, од друге половине XVIII века и за време Првог устанка до 1815 године 149, а после тог времена још 120.63) Најзад, у Неготинској Крајини и Кључу од 2075 породица само су 29, односно 1,4% стариначке, док досељених породица има 2046, односно 98,6%.64) У тимочким селима поред старијих досељеника из краја XVII и XVIII века има и новијих из XIX века, нарочито из времена после 1833 године, када је овај крај ослобођен и прикључен Србији.65) [стр.45]

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=987.0

Нико Чаславе за Аустро-угарском не жали у то буди сигуран, једино немци и маџари могу да жале за том државом.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић

... (у овом случају Аустроугарске)? ...

Драги мој Шарлатане, немој више ко бога те молим, чиним све да те одвратим од даљег брукања, али не иде!
Малигани су ваљда то, шта ли?

Ево само једног простог питања, на које се одговор може наћи ЧАК и у укрштеним речима из којих ви црпите ваше велеумно знање:
Када је настала Аустрогарска?!

Јер, ова карта је старија од те државе ТАЧНО 149 година!

ПС. Још једном вас најљубазније молим, немојте долазити на Флорум као што улазите у сеоску крчму, где једва чекају нацрвцане госте!
Ово је место за трезне, и трезвене људе! Радачиништи под малиганима могу само да се ублаткају! 

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић

За будућа историјска истраживања требало би ...

Веома, веома уважени г. Caslau! Имајте милости!
Ако будем морао да шиљим колац за СВАКУ вашу влашијонску глупост, потаманио бих сву глогову шуму у источној Србији, па бисмо можда морали и из Бугарске да увозимо коље!?  :P

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Nemoj da si Ostojiću rekao da Habsburgovci nisu bili ono što i svako Austrijsko đače s ponosom veli "Austrijska dinastija". To je grđe no da negde ne nabrojiš Romaniju među Rumunske planine.

The Habsburg Monarchy (or Habsburg Empire) covered the territories ruled by the junior Austrian branch of the
 House of Habsburg (1278–1780), and then by the successor House of Habsburg-Lorraine (from 1780), between 1526
and 1867/1918. The Imperial capital was Vienna, except from 1583 to 1611,[2] when it was moved to Prague. From
1804 to 1867 the Habsburgs ruled the Austrian Empire and from 1867 to 1918 Austria-Hungary.  ( S obzirom da su
Habsburgovci (Austrian branch of the House of Habsburg) vladali do 1780. a da su imali vojni savez sa Ugrima sa
kojima su I učestvovali na teritoriji damašnje  Srbije u Austro – Ugarsko – Turskom ratu … okončanom Požarevačkim
 mirom….)

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић

Nemoj da si ...

Опет усрдно молим да се више не уплићеш у ствари које не знаш, у историјске процесе које не разумеш, и у термине чије значење можеш над буретом рујнога вина да користиш са осталим шарлатанима из "Гергине" како ти је воља, али у јавној и стручној расправи не, јер свако ко се иоле озбиљно бави оваквим темама, треба да прави разлику између појмова "Аустријска окупација", "Аустријска администрација" и сл. (прва половина XVIII в.) и "Аустроугарске државе" (друга половина XIX века). Толико.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509

ПС. "Имајте у виду", тј. гледајте пажљиво, рецимо, где се налази село Чалој (Celei), на карти бр. 50, одакле су, по К. Јовановићу, дошли преци Челојешта (=Челојевића) у Прахово:

- Челојешти, Гржобешти (9 к., Св. Арханђео) су из Челоја у Румунији, где су имали кумство. (Коста Јовановић, Неготинска Крајина и Кључ, СКА, Београд 1940, стр. 205, село Прахово, а цео текст пренет је прилично давно и на Флроум: http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=889.msg4194#msg4194)

Овај детаљ је важан због тога што су у том Челоју праве "радачине" господина Челојевића, Праховљанина и председника Одбора за службену употребу језика и писма ВНС-а, и чини ми се истовремено, и првог човека НВО "Гергина", дакле бојовника из првих редова шарлатанског покрета Власијонаца и "радачиништа", који, јелте, "никад нису били једно" са Румунима!

А, ево шта налазимо у писму четничког комантанда Крајине, потпуковника Велимира Пилетића - Веље, упућеног команданту Брзопаланачке бригаде  24. Септембра 1943. Врло интересантно је помињање села Прахова:

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Meni nije odgovoreno na pitanje šta i na kom jeziku znači reč "čelo". Kao "objektivni naučnici" bi ste trebali da znate da je koren reči od presudnog značaja za njeno poticanje. Vi ste, koliko cenim, čak i kolce glogove zašiljili.
U prilogu "Iredenta..." nije mi promakla fusnota da je ministar spoljnih poslova kraljeve vlade... kad jednom bude ... biće ...
Dakle, postojao je režim koji je finansirao silne aktivnosti i štampanje arsenala (i karata)... I ko je ovde idiot?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
U prilogu "Iredenta..." nije mi promakla fusnota da je ministar spoljnih poslova kraljeve vlade... kad jednom bude ... biće ...
Dakle, postojao je režim koji je finansirao silne aktivnosti i štampanje arsenala (i karata)... I ko je ovde idiot?
Пустите сад режиме, активности и слично. Објасните нам зашто су четници хтели да протерају мештане ова три села, оптужујући их да се "осећају Румунима" када Ви тврдите да Власи никада нису били Румуни?

Шта би, рецимо, било да су четници протерали те људе у Румунију. Да су, уместо партизана, у Другом светском рату победу однели четници, да ли би им Србија била матица а "радачине" у Србији?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Skoro da mi promakne...
Znači, Severna Srbija nikad nije bila rumunska teritorija u istoj meri u kojoj ni Oltenija nije bila srpska teritorija.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Пожаревачки мир
Из Википедије, слободне енциклопедије

Границе дефинисане Пожаревачким миром
Пожаревачки мир је мир потписан 21. јула 1718. у Пожаревцу између Аустрије и Венеције с једне и Османског царства са друге стране.
Од 1714. до 1718. Турци су успешно водили ратове против Венеције у Грчкој и на Криту, али поразима код Петроварадина 1716, Темишвара и Београда 1717. од стране аустријске војске предвођене Еугеном Савојским.
Османско царство је изгубило Темишварски Банат, северну Србију и северну Босну. Венецији је изгубила поседе на Пелопонезу и Криту које је добила миром у Карловцима 1699. али је задржала Јонска острва и Далмацију.
Мир је трајао до новог рата Аустрије и Турске и мира у Београду 1739. када се нови аустријско-турски рат завршио неповољно по Аустрију и када је изгубила северну Србију и Београд.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
O prilikama posle Karlovačkog mira 1669 pa sve do 1717-18. se kao istorijski subjekt nigde ne spominje Rumunija, rumunski, rumunsko... (bar u dokumentima koje sam ja koristio...)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
Dakle: Kako se zvao državni subjekat u kome su Vlasi i Rumuni bili jedno?
Ajde pametnjakovići!!!