Аутор Тема: Predsednik NS VNM Radiša Dragojević - sastanak s vladikama  (Прочитано 12100 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Predsednik NS VNM Radiša Dragojević - sastanak s vladikama
« Одговор #15 послато: 19.06.2011. 11:24 »
    Zamislite, kolika bi to tek bila besmislica kad bi se NSVNM bavio delatnošću RPC i njenim vernicima.
А, није бесмислица када се бави СПЦ и њеним верницима ;)
Zamislite još i sledeće: da se (NSVNM) bavi potrebama srpske ili rumunske braće koja iz ličnih razloga učestvuje u liturgijskom životu jedne ili druge crkve. Pravo na veroispovest je svima zagarantovano po Ustavu.
Ако је свима загарантовано то право, због чега неко ко наступа у име влашке националне мањине преговара искључиво са СПЦ? Шта је са правима оних припадника влашке мањине који себе виде унутар РПЦ?
Овде се припадност РПЦ жели довести у везу са румунском националном припадношћу. Значи ли то да припадност СПЦ аутоматски подразумева српску националност?

Vlasi Rumunske pravoslavne crkve bi onda trebali da se obrate Rumuniji, matici.: "Noi nu suntem români, suntem valahi.Rugăm să fim ..." Razumeće vas matica sigurno, upravo tako kako vas ja razumem. Ili se obratite RNS ili RPC. Ovako, vi pitate pogrešne adrese o svom slučaju. Recimo da sam ja Vlah pravoslavni ali Japanske pravoslavne crkve i moj nadležni starešina je pr. Sava Suzuki. Ja od SPC samo mogu da dobijem adresu JPC i pr Save ... Ako ni ovo nije jasno- onda...
Prvo, Vlasi pripadnici RPC ne bi koristili termin "Vlahi". Tako nešto ne postoji u našem jeziku. Na srpskom smo Vlasi - na vlaškom Rumâńi.
Drugo, Nacionalni savet Vlaha je tu da bi se bavio pravima pripadnika vlaške manjine. Vlasi mogu, ali ne moraju da budu vernici SPC. Veliki broj Vlaha (izjašnjenih, upisanih u PBS za izbore za NS Vlaške nacionalne manjine) sebe smatra vernicima RPC.
Ovde se još jednom vrši zamena teza.
Svako onaj ko sebe vidi unutar RPC, mora da se brati Nacionalnom savetu Rumuna - jer su Rumuni! Po toj istoj logici su svi oni koji se smatraju vernicima SPC su Srbi! Uz to se neizbežno pominje "Rumunija, matica", a svi znamo da su ovi koji vode Savet Srbiju proglasili kao svoju maticu, što jasno stavlja do znanja da oni, što reče njihov predsednik Odbora za informisanje, smatraju da su: "Srbi koji su postali Vlasi da sutra ne bi bili Rumuni".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
  • Поруке: 95
« Одговор #16 послато: 19.06.2011. 11:29 »
    Zamislite, kolika bi to tek bila besmislica kad bi se NSVNM bavio delatnošću RPC i njenim vernicima. Zamislite još i sledeće: da se (NSVNM) bavi potrebama srpske ili rumunske braće koja iz ličnih razloga učestvuje u liturgijskom životu jedne ili druge crkve. Pravo na veroispovest je svima zagarantovano po Ustavu. Ponajmanje je uloga Saveta da se bavi politikantskim načelima svih onih kojima to iz ma kog razloga padne na pamet, crkvenim institucijama-takođe nije cilj da se bavi ličnim aspiracijama svakog pojedinačnog "vernika".  Kome je potrebno više duhovnosti od one koju svaki čovek po meri svojoj prima-neka je potraži malo više i u sebi, lišavajući se na taj način suvišne doze nezadovoljstava usrdnim molitvama i postom od svih svojih patnji. Crkva Božija nije zgrada- već čovek, vernik. Molitveno mesto svake porodice je vlastiti dom, svaki obed prati molitva. U domu se vernikovom neguje "duh" vere... Koliko se naših porodica u molitvama nađe za trpezom-toliko je crkva naša velika.

caslav, nadam se da će uredniku dPsujonji i samom NSVNM, posle Vašeg odgovora, biti jasnije šta treba da rade jer se, na osnovu video-priloga vidi da je Dragojevićeva preokupacija rešavanje verskih potreba Rumuna iz SI Srbije.
Čoveče, ovde se ne radi o ličnim aspiracijama svakog pojedinačnog "vernika", već o vlaškom korpusu u Republici Srbiji i ostvarivanju elementarnih prava!

caslav: Crkva Božija nije zgrada... je provala koju niste smeli da objavite. Pa zašto postoje tolike zgrade za potrebe vernika pod nazivom "crkva"? Ili su one samo za felu ljudi koji govore srpski, rumunski... a Vlasi da idu pod grm (ako Ničić ne naredi da se poseče pošto ne može da se ruši)!
Što se tiče verovanja, sreća je naša što su Vlasi bili van domašaja SPC jer su zbog toga sačuvali svoja verova negovana radi opstanka, a ne radi podavanja, indoktrinacije i ponižavanja. Jedino verovanja mojih predaka razumem i duboko se klanjam svim nosiocima tradicionalne religije Vlaha, a NSVNM neka se potrudi da Vlahe stavi u red civilizovanih naroda, bar formalno. 

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #17 послато: 19.06.2011. 11:37 »
G-din Dragojević nije predstavnik rumuna i nije odgovoran za ostvarivanje njihovih prava!
On je predsednik NS VLAŠKE NM, i sa vladikama je koliko sam razumeo razgovarao o ostvarivanju vlaških prava, rumuni su uzgred spomenuti zbog problema koje imaju sa SPC.
Po čemu Vi zaključujete da se "vlaška prava" jedino mogu ostvariti unutar SPC? I, ako je već razgovarao sa vladikama o problemu sa RPC, zašto, kao predsednik NSVNM, nije pomenuo da unutar vlaške zajednice jedan deo sebe smatra vernicima RPC te da bi SPC i to morala uzeti u obzir prilikom iznalaženja rešanja za nastali spor.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #18 послато: 19.06.2011. 11:49 »
    Zamislite, kolika bi to tek bila besmislica kad bi se NSVNM bavio delatnošću RPC i njenim vernicima. Zamislite još i sledeće: da se (NSVNM) bavi potrebama srpske ili rumunske braće koja iz ličnih razloga učestvuje u liturgijskom životu jedne ili druge crkve. Pravo na veroispovest je svima zagarantovano po Ustavu....
... samo na papiru ... dalje?

Jeli to onaj Ustav  napisan navrat-nanos koji nije mogao biti donesen za ceo jedan vikend?

Sto ja vernik japanske pravoslavne crkve ne mogu da slusam sluzbu na svom jeziku, ako imam popa  u Beogradu ili Bukurestu, ili Pristini il Atini?
Sto moram u Japan? gde to pise?

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #19 послато: 19.06.2011. 11:50 »

caslav, nadam se da će uredniku dPsujonji sada biti jasnije šta treba da radi NSVNM, a i samom NS jer se (bar u video-snimku), po nastupu Dragojevića, bavi problemima Rumuna u SI Srbiji, dok se problemi odnosa SPC prema vlasima ne pominju. Možda i ne postoje?

Religijska odrednica i suština religijskog bića svih nas sa Balkanskog poluostrva je pagansko i hrišćansko prožimanje sa direktnim osloncem na sve što nastaje ovde kao plod Vizantije posle 313 godine ne. Sve drugo su drugačije usmerene priče kojima može da se bavi svako ko suštinu sagledava na osnovu bilo čega drugog ... To, tako proizvoljno uzeto, svakako ne može da bude sadržaj ozbiljnog razgovora.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #20 послато: 19.06.2011. 11:51 »
caslav, nadam se da će uredniku dPsujonji sada biti jasnije šta treba da radi NSVNM, a i samom NS jer se (bar u video-snimku), po nastupu Dragojevića, bavi problemima Rumuna u SI Srbiji, dok se problemi odnosa SPC prema vlasima ne pominju. Možda i ne postoje?

njihovi "partijski Vlasi ne dizu galamu" a preostali Vlasi, koji znaju svoju meru i u kojim su odnosima sa Rumunima dizu galamu i te kako.
Zato se vise bavi ovim glasnijima. To je stara rezimska boljka... Znas sta sledi posle toga  :P

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #21 послато: 19.06.2011. 11:52 »

Religijska odrednica i suština religijskog bića svih nas sa Balkanskog poluostrva je pagansko i hrišćansko prožimanje sa direktnim osloncem na sve što nastaje ovde kao plod Vizantije posle 313 godine ne. Sve drugo su drugačije usmerene priče kojima može da se bavi svako ko suštinu sagledava na osnovu bilo čega drugog ... To, tako proizvoljno uzeto, svakako ne može da bude sadržaj ozbiljnog razgovora.
Ovo je vrlo ozbiljan razgovor,
Veroispovest i religija ne moze biti stvar dogme, Crkva se menja, zivi dise, razvija se  zajedno sa narodom ili ne postoji. I tacka.

da nisi ti  neki veliki Inkvizitor mozda?
Znamo sta sledi ...

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #22 послато: 19.06.2011. 11:56 »
caslav, nadam se da će uredniku dPsujonji i samom NSVNM, posle Vašeg odgovora, biti jasnije šta treba da rade jer se, na osnovu video-priloga vidi da je Dragojevićeva preokupacija rešavanje verskih potreba Rumuna iz SI Srbije.
Čoveče, ovde se ne radi o ličnim aspiracijama svakog pojedinačnog "vernika", već o vlaškom korpusu u Republici Srbiji i ostvarivanju elementarnih prava!

caslav: Crkva Božija nije zgrada... je provala koju niste smeli da objavite. Pa zašto postoje tolike zgrade za potrebe vernika pod nazivom "crkva"? Ili su one samo za felu ljudi koji govore srpski, rumunski... a Vlasi da idu pod grm (ako Ničić ne naredi da se poseče pošto ne može da se ruši)!
Što se tiče verovanja, sreća je naša što su Vlasi bili van domašaja SPC jer su zbog toga sačuvali svoja verova negovana radi opstanka, a ne radi podavanja, indoktrinacije i ponižavanja. Jedino verovanja mojih predaka razumem i duboko se klanjam svim nosiocima tradicionalne religije Vlaha, a NSVNM neka se potrudi da Vlahe stavi u red civilizovanih naroda, bar formalno. 

Bravo Filipe!
Prijatno si me iznenadio, veujem da jasnije od ovoga ne moze da se kaze,
postujem i podrzavam !

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #23 послато: 19.06.2011. 12:02 »

Sto ja vernik japanske pravoslavne crkve ne mogu da slusam sluzbu na svom jeziku, ako imam popa  u Beogradu ili Bukurestu, ili Pristini il Atini?

A vi od Saveta lepo dobijete adresu (ako razumete srpski) a sa JPC uredite ostale detalje. NSVNM je, koliko ja to razumem i podržavam, na vizantijskim pravoslavnim temeljima i sve aktivnosti su zbog toga usmerene i izvode se u skladu sa SPC koja te iste korene neguje. To je onaj "rădăčinizam" zbog kojeg pojedini ovde "frkću". Da li su to dobro razumeli ili su površno razumeli- njihovo je tek da frkću.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #24 послато: 19.06.2011. 12:13 »
Цитат: caslav  данас у 11:50
Цитат: filiposnic  данас у 10:37

Ovo je vrlo ozbiljan razgovor,
Veroispovest i religija ne moze biti stvar dogme, Crkva se menja, zivi dise, razvija se  zajedno sa narodom ili ne postoji. I tacka.

da nisi ti  neki veliki Inkvizitor mozda?
Znamo sta sledi ...

Цитат: filiposnic  данас у 11:29

Bravo Filipe!
Prijatno si me iznenadio, veujem da jasnije od ovoga ne moze da se kaze,
postujem i podrzavam !
...
Šta je ovde jasno, i šta vam je BRAVO ?  Daj Bože da to sa samima sobom kad-tad razjasnite. Iz kog dela mozga vas dvojica izvlačite ovakve bisere- ostaje otvoreno pitanje do razjašnjenja kojim se ja sigurno neću ni najmanje baviti.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #25 послато: 19.06.2011. 20:54 »
Не треба губити из вида чињеницу да је огромна већина Влаха у Адвентистичкој цркви као и да је велики број њих атеиста. Такође је један део баптиста и Јеховиних сведока. Замислите да се сада Савет свим верским опредељењима бави? Замислите и то да је једнима добро на српском а да други траже на Влашком а да трећи (и то од истог овог Савета) очекује своје такве исте цркве и на румунском!? Што је много- много је и кад би неко прихватио да се "зеза" са таквима истима о тако озбиљним и важним темама. Свака Црква, на срећу, има адресу. Миским да ни једна црква неће моћи да у свом селу због "својих новоослобођених" Влаха прихватити сем српског да служи и на влашком па и на румунском богослужење. Ако у неком селу то успе, јавите па да се сви једнако крстимо што је "неки тамо" успео да постигне такав степен слободе у овом нашем изобиљу и благостању-духовно -економском.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #26 послато: 22.06.2011. 16:30 »

A vi od Saveta lepo dobijete adresu (ako razumete srpski) a sa JPC uredite ostale detalje. NSVNM je, koliko ja to razumem i podržavam, na vizantijskim pravoslavnim temeljima i sve aktivnosti su zbog toga usmerene i izvode se u skladu sa SPC koja te iste korene neguje. To je onaj "rădăčinizam" zbog kojeg pojedini ovde "frkću". Da li su to dobro razumeli ili su površno razumeli- njihovo je tek da frkću.

Ovo prvo mi strašno liči na provokaciju a ovo drugo je za neki budući crkveni "insider"  ili notorna glupost !

Gde to NSVNM sa sve SPC neguje  " na vizantijskim pravoslavnim temeljima  "
Ako bacimo zajedno pogled na vozni park viših sveštenika i crkvene domove  velikodostojnika SPC sve će nam biti jasno. Nemojte mi prodavati gnjile baklave
uz veku kada se sve proispituje i sve se "vidi" .

A način na koji mi pišete me strašno podseća na od Vas gore pomenuto FRKTANJE.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #27 послато: 22.06.2011. 17:02 »
Не треба губити из вида чињеницу да је огромна већина Влаха у Адвентистичкој цркви као и да је велики број њих атеиста. Такође је један део баптиста и Јеховиних сведока. Замислите да се сада Савет свим верским опредељењима бави? Замислите и то да је једнима добро на српском а да други траже на Влашком а да трећи (и то од истог овог Савета) очекује своје такве исте цркве и на румунском!? Што је много- много је и кад би неко прихватио да се "зеза" са таквима истима о тако озбиљним и важним темама. Свака Црква, на срећу, има адресу. Миским да ни једна црква неће моћи да у свом селу због "својих новоослобођених" Влаха прихватити сем српског да служи и на влашком па и на румунском богослужење. Ако у неком селу то успе, јавите па да се сви једнако крстимо што је "неки тамо" успео да постигне такав степен слободе у овом нашем изобиљу и благостању-духовно -економском.

Па него шта ће
Неће можда да се бави само плавооким власима а нас са браон или црним очима нека други неко третира?
НСВ МОРА ДА СЕ БАВИ СА СВАКИМ И СВИМ ВЛАСИМА а не само са политички подобним, све остало је ДИСКРИМИНАЦИЈА !
па шта ћемо са Власима из Бродице, да оним тамнопутим?
Њима нећете да се бавите?

Кријете вашу неспособност да се носите са проблемима који се отварају иза константних напада и збуњивања људи, чак и овде.
по принципу " свако чудо три дана доста" - такав је и ваш одоговр на мој коментар оштроумних и храбрих постова које остави Филип оз Оснића.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #28 послато: 23.06.2011. 08:03 »

Па него шта ће
Неће можда да се бави само плавооким власима а нас са браон или црним очима нека други неко третира?
НСВ МОРА ДА СЕ БАВИ СА СВАКИМ И СВИМ ВЛАСИМА а не само са политички подобним, све остало је ДИСКРИМИНАЦИЈА !
па шта ћемо са Власима из Бродице, да оним тамнопутим?

Кријете вашу неспособност да се носите са проблемима који се отварају иза константних напада и збуњивања људи, чак и овде.
по принципу " свако чудо три дана доста" - такав је и ваш одоговр на мој коментар оштроумних и храбрих постова које остави Филип оз Оснића.

Циљ свега што сам написао о верским правима и слободама грађана је имало за циљ да покаже сву бесмисленост задирања неког (тела, одбора...) у ту тему. Свака верска заједница сама са "својом" црквом уређује све видове верског испољавања и задовољавања потреба на уставним начелима. Савет (имајући у виду да највећи број Влаха, грађана Србије, нагиње православљу, да је исти крштен и венчан у Српској православној цркви, да је на темењима пост Константинове Романие настало православље свих народа Балкана (у нашем случају Србије) - Савет (како сам чуо са постављеног снимка) ће оформити Одбор за сарадњу са СПЦ. Дакле, Савет се вероватно неће "бавити" већ ће Одбор за сарадњу са СПЦ бити оперативно тело... Па и нека буде толико широко да се бави и "тамо неким православним братом" који је јапански православац, дајући му адресу цркве у којој је богослужење на јапанском језику.

Мислим да се Власи не разликују на основу пигментације коже . Не разумем, поштено речено и смешна ми је подела :"ај бјељ-ај оарзăњ".
"Политичка подобност" се већ негде од 90 не вуче по пресудама као вид деликта. У друштву чак они који су "сушта супротност свему" изазивају "благе" симпатије и тепа им се : "луд си 100%, ал наш си, Живели!". На тај начин наши другари из трећег плана дискусија за столим уз пиво "уђу" у први план и скрену пажњу конобара да дође до нашег стола. Жалосно је ал форум нема коно-баре-барице а ни пиво. Откуд онда само баре, барице- чудим се живо?

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #29 послато: 23.06.2011. 15:50 »

Ако је ово на моју адресу упућено- ја заиста имам много паметнија посла којима се бавим па не морам да чекам да ми неко као ви бацате предлоге како вам наиђу. Још мање ми значе ваше "разгранате" мисли које  "са дрвцетом из кога се рачвају" немају никакве везе. Где би сте онда видли да ја (ми)? ..."Кријете вашу неспособност да се носите са проблемима који се отварају иза константних напада и збуњивања људи, чак и овде.
по принципу " свако чудо три дана доста"-  ... збуњујемо људе чак и овде. Збуњујете се ви сами својим конструкцијама или реконструкцијама туђих дела. Једноставно почнете нешто да растављате и после не знам ког сегмента у растављању схватате да почињете да губите концентрацију, не знате где сте, и онда кренете онако како ви "видите" и идете линијом фркћућег балона. Таква вам је збуњеност производ вас самих.

- такав је и ваш одоговр на мој коментар оштроумних и храбрих постова које остави Филип оз Оснића.

Не петљајте овде Филипа из Оснића, молим. Он је логичан ( јасан). Не изводи конфузије типа ..."свако чудо три дана доста". Мој одговор на ваш коментар Филипових постова је мој одговор САМО на ваш коментар- и ништа више ван тога, а Филипу се извињавам ако је деловало да сам га "нападао и збуњивао".Његова "теза" да се не имају у виду проблеми Влаха и СПЦ (а можда их и нема?) како сам констатује- јесте оно чиме треба да се бави (по мом мишљењу) одбор за сарадњу Савета и СПЦ. Уместо да сте помогли Филипу да то ставите у центар размишљања, кренули сте на сасвим погрешан начин "рйкăјинд ка гăјина йн љигијану ку боабје".