Zamislite, kolika bi to tek bila besmislica kad bi se NSVNM bavio delatnošću RPC i njenim vernicima.
А, није бесмислица када се бави СПЦ и њеним верницима
Zamislite još i sledeće: da se (NSVNM) bavi potrebama srpske ili rumunske braće koja iz ličnih razloga učestvuje u liturgijskom životu jedne ili druge crkve. Pravo na veroispovest je svima zagarantovano po Ustavu.
Ако је свима загарантовано то право, због чега неко ко наступа у име
влашке националне мањине преговара искључиво са СПЦ? Шта је са правима оних припадника влашке мањине који себе виде унутар РПЦ?
Овде се припадност РПЦ жели довести у везу са румунском националном припадношћу. Значи ли то да припадност СПЦ аутоматски подразумева српску националност?
Vlasi Rumunske pravoslavne crkve bi onda trebali da se obrate Rumuniji, matici.: "Noi nu suntem români, suntem valahi.Rugăm să fim ..." Razumeće vas matica sigurno, upravo tako kako vas ja razumem. Ili se obratite RNS ili RPC. Ovako, vi pitate pogrešne adrese o svom slučaju. Recimo da sam ja Vlah pravoslavni ali Japanske pravoslavne crkve i moj nadležni starešina je pr. Sava Suzuki. Ja od SPC samo mogu da dobijem adresu JPC i pr Save ... Ako ni ovo nije jasno- onda...
Prvo, Vlasi pripadnici RPC ne bi koristili termin "Vlahi". Tako nešto ne postoji u našem jeziku. Na srpskom smo Vlasi - na vlaškom Rumâńi.
Drugo, Nacionalni savet Vlaha je tu da bi se bavio pravima pripadnika vlaške manjine. Vlasi mogu, ali ne moraju da budu vernici SPC. Veliki broj Vlaha (izjašnjenih, upisanih u PBS za izbore za NS Vlaške nacionalne manjine) sebe smatra vernicima RPC.
Ovde se još jednom vrši zamena teza.
Svako onaj ko sebe vidi unutar RPC, mora da se brati Nacionalnom savetu Rumuna - jer su Rumuni! Po toj istoj logici su svi oni koji se smatraju vernicima SPC su Srbi! Uz to se neizbežno pominje "Rumunija, matica", a svi znamo da su ovi koji vode Savet Srbiju proglasili kao svoju maticu, što jasno stavlja do znanja da oni, što reče njihov predsednik Odbora za informisanje, smatraju da su: "Srbi koji su postali Vlasi da sutra ne bi bili Rumuni".