Аутор Тема: Šta je Jasmina Glišić govorila o Vlasima i Rumunima 2006. godine?  (Прочитано 28507 пута)

boki

• Гост
Одг: Šta je Jasmina Glišić govorila o Vlasima i Rumunima 2006. godine?
« Одговор #60 послато: 24.02.2011. 22:44 »
OOO! Evo mojih neistomisljenika  Volcae i Vlada, ocigledno da su me jedva docekali. Gospodo moja draga, pa pokusano je da se uvede Vlasima rumunski knjizevni jezik i u dva sela u Albaniji gde zive Vlasi u drugoj polovini 19.veka, u skolskom obrazovanju i nista od toga nije bilo.Pa je pokusano i kod Vlaha u Istocnoj Srbiji,pa opet propala stvar.Nema od tog posla nista, vlaska deca ce u obrazovanju uciti svoj normirani i standardizovani vlaski jezik ma u kom obliku ( cirilicnom ili latinicnom) bio on pisan.Samo da ste vi meni zivi i zdravi da se u to uverite.Nema vam druge.Nista se Vlasima ne moze nametati pa ni standardni rumunski jezik.Njihov maternji jezik je VLASKI JEZIK i oni ce pisati tako kako govore i nikako drugacije.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
« Одговор #61 послато: 25.02.2011. 16:03 »
OOO! Evo mojih neistomisljenika  Volcae i Vlada, ocigledno da su me jedva docekali. Gospodo moja draga, pa pokusano je da se uvede Vlasima rumunski knjizevni jezik i u dva sela u Albaniji gde zive Vlasi u drugoj polovini 19.veka, u skolskom obrazovanju i nista od toga nije bilo.

Rumuni prodiru na jug

Rumunske vlasti su u 19. veku samo u Bitoljskom vilaetu otvorile 50 škola

U Albaniji, vođe nacionalnog preporoda bili su: Jan Vreto, Timi Mitko, Paško Vasa, sve sami Cincari. Potomci bivših pastira sa Gramosa bili su ravnopravno zastupljeni u Ilindenskom ustanku podignutom u Kruševu u Makedoniji 1903. godine. Jedan od vođa i

najvećih junaka toga ustanka, kad je na Balkanu stvorena prva Republika, bio je Cincarin, Pitu Guli.
Razume se, imali su Cincari i sopstveni nacionalni pokret, ali se sve završavalo na pokušajima. Svest o njihovoj etničkoj posebnosti javila se veoma rano, ali je uvek vezivana sa Vlasima iz Vlaške i Moldavije. Takvo shvatanje će im veoma štetiti pre svega jer su se skoro uvek, po inerciji, vezivali za Rumuniju, koja im je na svoj način, kao i Grčka, uskraćivala mnogo toga u etničkom i etičkom pogledu.
Poznato je, na primer, da su rumunske vlasti odvajale dosta novca, ne bi li privoleli Cincare za svoje interese. U nastojanjima da ostanu dominanti u "očuvanju" cincarske svesti, Rumuni su polovinom prošlog veka na teritoriji današnje Makedonije, pa i u Solunu i njegovoj okolini, formirali, finansirali i kadrovima obezbeđivali stotinu osnovnih i srednjih škola, u kojima je nastava izvođena na rumunskom jeziku. Dvanaest sačuvanih dokumenata govore, da je u tom periodu, samo u Bitoljskom vilaetu postojalo 50 rumunskih škola. Ostajući dosledni praksi da svojim uticajem ne uznemire Cincare i druge, za njih zainteresovane Balkance, rumunske vlasti su u tim obrazovnim ustanovama dozvoljavale i nastavu na cincarskom jeziku.
Rezultati takve politike, razume se u korist rumunskih interesa, a na štetu samih Cincara, više su nego vidljivi. Stalno forsirajući priču da su Cincari sa juga "braća" onima iz Rumunije, rumunske vlasti su mladim cincarskim naraštajima impregnirale podsvest do te mere da su tako vaspitani Cincari vremenom postajali prvaci rumunske kulture. Uostalom dovoljno je da samo nabrojimo imena i dela "rumunskih" Cincara pa vidimo kakav je i koliki bio taj uticaj na odrođenju pripadnika ovog naroda.
Konstantin Belimače, "vlaški trubadur", autor vlaške himne "Roditeljska poruka", tipičan je rumunski đak. Rođen je u bitoljskom, velikom vlaškom selu Molovištu, ali je školovanje nastavio u Bukureštu i tamo "kradom" napisao više poetskih dela na maternjem jeziku. Joan i Georgi Murnu su imali isti razvojni put. Rođeni su u "cincarskoj postojbini" a studirali, stvarali i umrli u Bukureštu. Prvi je tvorac "Vlaškog rečnika", a drugi je ostao upamćen kao veliki profesor i književnik.
Profesor Georgi Murnu je bio predstavnik Cincara na kongresima i konferencijama u Londonu i Parizu, 1912. i 1919. godine.
Nikolae Bacarija (Moš Nae), priča je za sebe. Rođen je u Kruševu (Makedonija), ali je sav svoj životni i radni vek proveo, mahom u Rumuniji ili u njenim diplomatsko-asimilatorskim službama i misijama. Podatak da je dugo godina bio inspektor svih rumunskih škola i crkva u Makedoniji, Grčkoj i Albaniji to najbolje pokazuje.
I podatak da je četiri ratne godine proveo izvan Balkana, u Lozani u neutralnoj Švajcarskoj, dosta govori o Nikolaeu Bacariju. Cincari u Makedoniji, u prvi plan, isturaju druge, ne manje poznate detalje iz života ovog velikog i po rođenju njihovog sabrata. Pominju da je u Solunu osnovao prvi cincarski list na Balkanu, da je na cincarskom jeziku napisao "biblioteku" dečijih pesmica i poučnih priča, zasnovanih na legendama iz sopstvenog naroda, koje je slušao u detinjstvu, u rodnom Kruševu. Među ljubiteljima cincarske književnosti poznat je pod pseudonimom Moš Nas (Deda Kole).

I svi ostali, učeni potomci "južnih" Cincara: Tulju Nuši, Georgi Čeara, Nikolae Velo, Marku Beza, Joan Foti, Leonida Boga, Taki Kačona, Taki Papahadži... i drugi nisu mogli da se odupru balkanskim asimilatorima. Svi do jednog, poreklom su bili Cincari iz "južnih krajeva" i svi su danas ukras rumunskih enciklopedija.

Država - neostvaren san

Bilo je među Cincarima i takvih koji su, uočivši neumitno raslojavanje svojeg roda, pokušali da tok istorije okrenu u drugom smeru. Bitoljski student medicine Georgije Konstantin Roža je u vreme neslućenog uzleta trgovačkih familija Sina, Dumba, Tirka, Pangas, Sturnara i drugih, u Pešti 1808. godine napisao knjižicu s namerom da bi naučno dokazao posebnost Cincara.
On je pri tom počinio neoprostivu grešku. U svojoj malenoj brošuri pod naslovom "Istraživanja o Romanima ili takozvanim Vlasima koji stanuju s one strane Dunava" (štampanoj na grčkom i nemačkom jeziku) tvrdio da su Rumuni i Cincari jedna te ista etnička zajednica.
Svojim delom Roža je na Cincare skrenuo pažnju evropske javnosti, ali koje vajde od toga kad je Rumunima dao izvorne argumente za njihovu staru tvrdnju da su Cincari zapravo Vlasi Aromuni, odnosno Rumuni. Roža će još biti upamćen i spominjan kao začetnik cincarskog nacionalizma.
I Rožin najverniji sledbenik, Mihail Bojadži, Moskopoljac, rođen u Beču, nije se, na planu buđenja cincarske samosvesti, naročito proslavio. Njegovi sunarodnici pamtiće ga po "Gramatici romanskog ili makedonsko-vlaškog jezika", odnosno po didaktičnim

pričicama za decu i omladinu, pisanim na cincarskom jeziku. Njegov rad na cincarskoj gramatici dočekan je na nož, a najžešći kritičar bio je grčki akademik u Bukureštu Neofit Duka.
Mnogo se učenih glava bavilo "pitanjem Cincara" i "cincarskim pitanjem", ali se gotovo nijedan nije osvrnuo na večnu dilemu: zašto oni nikad nisu imali državu iako su imali svoju teritoriju, jezik, veru, učene i imućne ljude. Svi su, međutim, pomenuli da je to "ipak neistorijski narod", čiji su istaknuti predstavnici gradili druge i tuđe balkanske i evropske države.

http://dokumenta.scd-lunjina.org/free/Cincari_-_Balkanski_Hazari.pdf

Има извесних незгодних случајева, у којима je тешко одвојити Грке од Влаха, или ове последње од македонских Словена. До најновијег времена су македонски Власи били под потпуним утицајем грцизма, и у масама су јелинизирани, нарочито по варошима; овде их доста има који су свој језик сасвим заборавили, и одушевљене су присталице јелинизма. О таквима не може бити сумње да су Грци. Али су се до најновијег времена, када je почела румунска пропаганда, готово сви Власи Македоније налазили у мање или више авансираном прелазном стању ка грцизму, неки и ка словенству. Имали су грчке школе и свештенике, и сви су више мање говорили грчки, готово сви и словенски. Мени су познати Аромуни, који су у неким варошима били не само присталице српске или бугарске партије, већ су се рачунали као први људи тих партија. Пре неколико година je почео нов покрет међу Аромунима Македоније, које je пренет из Румуније. Многа села, полујелинизирана, вратила су се аромунству, затим су из страха од грчких чета нека опет прилазила јелинизму.

Jovan Cvijić, ANTROPOGEOGRAFSKI I ETNOGRAFSKI SPISI SABRANA DELA, Beograd, 1987, стр. 270
http://www.scribd.com/full/30890946?access_key=key-lnjjobzrwhuj904bkwm

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #62 послато: 25.02.2011. 16:42 »
Gospodo moja draga, pa pokusano je da se uvede Vlasima rumunski knjizevni jezik i u dva sela u Albaniji gde zive Vlasi u drugoj polovini 19.veka, u skolskom obrazovanju i nista od toga nije bilo.Pa je pokusano i kod Vlaha u Istocnoj Srbiji,pa opet propala stvar.

91 Elab. Vlasi, 41. U štabu Krajinskog korpusa bila je predviđena strašna odmazda za stanovnike sela Mihajlovca: »Za postupak sa rumunofilima u Mihajlovcu za dati momenat upoznat je komandant sreza i isti će prikupljati podatke u sporazumu sa komandaniom brigade. Ćišćenje po Hitlerovom sistemu izvršiće u datom momentu brigada.« Pismo komandanta Krajinskog korpusa Velimira Piletića komandantu Brzopalanačke brigade 24. IX 1943. AVII — DM-SV-15976. U jednom drugom dokumentu štaba Krajinskog korpusa od maja 1943. stoji: »Sela Mihajlovac, Radujevac i Prahovo treba proterati jer se osećaju Rumunima, i kod njih se ništa nije uspelo za našu stvar do danas.« AVII — 141-Bileće 12/186.

str.48

101 Zanimljiv je izveštaj komandanta Krajinskog četničkog korpusa Piletića, po kome »da su Nemci dozvolili rumunsku propagandu ona bi imala pun uspeh«. AVII — Mf-Bileće 12/125.

str.50

„Iredenta fašističke Rumunije u severoistočnoj Srbiji 1941–
1944. godine”, Jugoslovenski istorijski časopis, 3, Beograd
1966, str. 31–54.

http://www.archive.org/download/IredentaFasistickeRumunije/Dragoljub-Petrovic-Iredenta-fasisticke-Rumunije.pdf

Nema od tog posla nista, vlaska deca ce u obrazovanju uciti svoj normirani i standardizovani vlaski jezik ma u kom obliku ( cirilicnom ili latinicnom) bio on pisan.Samo da ste vi meni zivi i zdravi da se u to uverite.Nema vam druge.Nista se Vlasima ne moze nametati pa ni standardni rumunski jezik.Njihov maternji jezik je VLASKI JEZIK i oni ce pisati tako kako govore i nikako drugacije.

Da si i ti živ i zdrav, pa čemo već videti šta će biti!  ;)

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #63 послато: 25.02.2011. 21:51 »
G-dine Glisicu, iz izlaganja na snimku  se vidi sta je vasa supruga Jasmina Glisic rodj. Mihajlovic govorila na Elektorskoj skupstini za izbor NSVNM, 04.marta 2006.god. u Boru, ali je posle sklapanja braka sa vama, fundamentalno promenila svoj stav o Vlasima pa je zajedno sa vama zdusno radila na rumunizaciji Vlaha,cak i vise od vas jer je kao predsednik Odbora za obrazovanje u tadasnjem NSVNM sa elanom radila na tome da se u njenom rodnom Rasancu,susednom Ranovcu i u jos nekoliko sela  kod vlaske dece uvede u obrazovanje predmet :Izucavanje Nacionalne kulture-rumunski jezik (odnosi se na rumunsku knjizevnu normu). Na njenu i vasu zalost do toga nije doslo,niti ce ikada doci.Vlaska deca ce uciti     vlaski jezik jer im je to maternji jezik koji ce u dogledno vreme biti standardizovan,a vi sa vasom suprugom nemojte ispustiti da se sledeci put kandidujete za clanstvo u Rumunskom nacionalnom savetu ako ni zbog cega drugog ono bar zbog manifestacije JOC ROMANESC ciji ste vi organizator u vasoj rodnoj Zitkovici.
mr. boki-smoki
to što insinuirate nije tačno,
ja poznajem dotičnu gospoju još od pre udadbe za g.Glišića i ista je kao i pre, samo što smo svi bili zbunjeni tih prvih godina XXI veka
dok smo sada pametniji, obrazovaniji i načitaniji.
Zar možete njoj ili bilo kome drugome oduzeti pravo da se predomisli, ili u "svetlu novih saznanja" da revidira svoje stavove?

boki

• Гост
« Одговор #64 послато: 25.02.2011. 22:12 »
Mr,Absinth,mozete vi da branite koliko god hocete g-dju Jasminu Glisic,ali u toj odbrani vi govorite neistinu (da ne kazem tezu rec).Mnogo ste mi svi bili zbunjivi a i sada nije bolja situacija. Postoje pojedinci koji bolje poznaju doticnu gospodju od vas jer su bili u proslom NSVNM od koga sam dobio disk sa snimkom koga sam stavio na ovaj sajt. Nije ona a ni vi zajedno sa njom bas za mnogo pogresila-li ali tesko moze da se prihvati to revidiranje o kome vi pricate jer to nije mala greskica za revidiranje vec je to totalna promena misljenja i stava:ko su zapravo Vlasi. Previse je tu prljavstine i to one masne koja se ne moze revidiranjem oprati. To kod vas moze da prodje ali kod vecine nikako koji se bave ovom materijom.

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
« Одговор #65 послато: 26.02.2011. 19:43 »
Gospodine boki,

Očigledno da vi ne čitate sta ja ovde pišem,pa ću vam još jednom odgovoriti isto.

Dobro je što ste  postavili snimak sa elektorske skupštine prvog saziva NS, učinili ste  mi ogromnu uslugu jer sam se spremao da u skorije vreme to sam uradim. Uštedeli ste  mi trud i na tome ću se zahvaliti. Uradio bih to da bi se videlo da na toj skupštini nema ni DS, ni SPS, ni G17, ni Arkanovaca, ni naprednjaka, ni Boška Ničića (fale još jedino Krkobabićevi-Vlasi pa da cirkus bude kompletan). NS je tada formiran od strane vlaških NVO koje su se istinski borile za naša manjinska prava.  

Što se tiče moje supruge, potpuno ste u pravu! Bili smo na različitim stranama. Ona je bila jedini elektor sa liste „B“ koja je imala završeni fakultet. Realno je bilo očekivati da osoba sa diplomom filosofskog fakulteta, stičući nova saznanja o našem jeziku i prošlosti naših predaka revidira prvobitne stavove koji su bili plod nedovoljne informisanosti . Mogućnost da stičemo nova saznanja i proširujemo vidike razlikuje ljude od životinja. Ono što je Jasmina saznala na katedri za romanistiku, SANU bilo je dovoljno da prelomi i koriguje pređašnje uverenje.

Vidim da vam sve vreme smeta manifestacija JOC ROMANESC u mojoj rodnoj Zitkovici koja će na srecu vlaha Balkana i ove godine biti odrzana i biti delom finansirana od strane ministarstva kulture,a nadam se i NSVNM.
 Nemate razloga da se nervirate, manifestacije vlaškog karaktera u dogledno vreme pojaviće se kao pečurke posle kiše u to budite sigurni. Dobro ste nam došli i ove pete edicije festivala JOC ROMANESC 2011.

Što se tiče  moje nacionalnosti i moje supruge mi smo Vlasi kao i trideset miliona Vlaha širom Balkana.Ako vi imate problem da budete Vlah,ja se neću naljutiti. Verujte imate priliku da budete i pripadnik većinskog naroda. Postoje razne institucije u ovoj drzavi gde bi  vaš intelektualni nivo mogao doći do izrazaja.
U Rambujeu za potrebe drzave izmišljene su nove nacionalne manjine,kao na primer Aškalije,Egipćani,Rambuje - Albanci...
Vi mi nekako dođete kao Rambuje-vlasi.

Sve najbolje simpatični boki

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #66 послато: 27.02.2011. 19:38 »
Mult succes, domnule Glisici!
Apa trece, pieterele rămân

boki

• Гост
« Одговор #67 послато: 27.02.2011. 21:55 »
G-dine Glisicu,samo vi pricajte vasu pricu kako vama odgovara a o vasoj supruzi Jasmini ce za koji dan ce da se vidi na ovom sajtu sta je govorila u Petrovcu nakon elektorske skupstine 2006.god. Samo da dobijem disk.Budite strpljivi,bice interesantno cuti i videti sta je govorila.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #68 послато: 27.02.2011. 22:07 »
Mr,Absinth,mozete vi da branite koliko god hocete g-dju Jasminu Glisic,ali u toj odbrani vi govorite neistinu (da ne kazem tezu rec).Mnogo ste mi svi bili zbunjivi a i sada nije bolja situacija. Postoje pojedinci koji bolje poznaju doticnu gospodju od vas jer su bili u proslom NSVNM od koga sam dobio disk sa snimkom koga sam stavio na ovaj sajt. Nije ona a ni vi zajedno sa njom bas za mnogo pogresila-li ali tesko moze da se prihvati to revidiranje o kome vi pricate jer to nije mala greskica za revidiranje vec je to totalna promena misljenja i stava:ko su zapravo Vlasi. Previse je tu prljavstine i to one masne koja se ne moze revidiranjem oprati. To kod vas moze da prodje ali kod vecine nikako koji se bave ovom materijom.
[/i]
A ne ne, opet prljavštine? Pa dokle, sad ćemo da vidimo i prljav veš novog NSV, samo polako, istrošite svu "municiju" , kako mislite velika promena,
od toga da su Vlasi Srbi, Vlasi su postali Rumuni jer na to mislite?
nije neka velika promena i revidiranje mišljenja ako smo svi smatrali da su Vlasi autohtono stanovništvo na Balkanu, sa jezikom dosta sličnim ali ne istim sa književnim Rumunskim, to sam i ja mislio baj de vaj, dok se nije pojavio mr. broadband Internet i kačenje dokumenata i video snimaka na njega, te slobodan protok informacija koju udba nije mogla da kontroliše sve i da je htela- daklem, sve smo shvatili, hvala precima - na vreme.

Hiljadu mu bubnjeva darkvuda i vi se još uvek ovde na Paunovom forumu pravite nemušti? Pa zar nije jasno rečeno, i naulno objašnjeno -  kojim narečjem pričamo
Koje nam je pismo i budući službeni jezik?

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #69 послато: 27.02.2011. 22:12 »

...ako smo svi smatrali da su Vlasi autohtono stanovništvo na Balkanu, sa jezikom dosta sličnim ali ne istim sa književnim Rumunskim, to sam i ja mislio baj de vaj, dok se nije pojavio mr. broadband Internet i kačenje dokumenata i video snimaka na njega, te slobodan protok informacija koju udba nije mogla da kontroliše sve i da je htela- daklem, sve smo shvatili, hvala precima - na vreme.

Prema svecu i tropar! ;)

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #70 послато: 27.02.2011. 22:38 »

...ako smo svi smatrali da su Vlasi autohtono stanovništvo na Balkanu, sa jezikom dosta sličnim ali ne istim sa književnim Rumunskim, to sam i ja mislio baj de vaj, dok se nije pojavio mr. broadband Internet i kačenje dokumenata i video snimaka na njega, te slobodan protok informacija koju udba nije mogla da kontroliše sve i da je htela- daklem, sve smo shvatili, hvala precima - na vreme.

Prema svecu i tropar! ;)
prema semaforu i pešački prelaz ?
 ;)

boki

• Гост
« Одговор #71 послато: 02.03.2011. 15:09 »
G-dine Glisicu, evo ja po obecanju od pre nekoliko dana sada ispunjavam i stavljam na ovaj sajt izlaganje vase supruge na press konferenciji u Petrovcu 24.03.2006.god. na temu o Vlasima i buducem radu tadsnjeg NSVNM. Tacno je to sto ste rekli da je ona na listi B jedina bila sa diplomom filosovskog fakulteta ali da bas ona sa takvim obrazovanjem totalno kasnije promeni svoj stav i prikloni se listi A koja je Vlahe i Rumune stavljala u isti kos,tesko da se moze opravdati taj njen postupak,jer ona nije samo napustila ljude sa liste B i priklonila se listi A, vec je na funkciji predsednika odbora za obrazovanje radila na uvodjenju rumunskog knjizevnog jezika u osnovnom obrazovanju kod Vlaha.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KLbTIrzKwRU[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=KLbTIrzKwRU

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #72 послато: 03.03.2011. 00:26 »
G-dine Glisicu, evo ja po obecanju od pre nekoliko dana sada ispunjavam i stavljam na ovaj sajt izlaganje vase supruge na press konferenciji u Petrovcu 24.03.2006.god. na temu o Vlasima i buducem radu tadsnjeg NSVNM.

Što samo dokazuje vrednost i ispravnost tih stavova. Ako se diplomirani filozof može lako ubediti u nešto to je smešno.
Da je uradila iz ljubavi prema Ivici, ne bi prošlo videli bi smo.
Istina je samo jedna, i svi je znamo, čak i boki .
I danas je situacija ista sa jedne strane intelektualci i ljudi od principa a sa druge priučeni partijski drugovi koji su uz to i vrlo "koruptibilni".

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
« Одговор #73 послато: 04.03.2011. 09:20 »

G- dine boki, super sto ste postavili obracenje Jasmine javnosti posle elektorske skupstine u Boru. Moram priznati da sam se i ja na pocetku interesovanja za pitanje vlaha, ogranicen informacijama lokalne sredine tipa rekla kazala, imao iste stavove,ili pak misljenje kao i Jasmina ili Pasujonji,Vi...
Na srecu, dolaskom do informacija, cinjenica istoriskih,lingvistickih,etnoloskih mnogi intelektualci,a medju njima i Jasmina,pa i ja dosli smo do ispravnih zakljucaka. Jasmina kao filosov nije promenila stav u vezi Vlaha,vec je prilagodila svoj stav upravo onim stavovoma sto jednog coveka cini intelektualcem i normalnim covekom.
G- dine boki ja nesumnjam da na  listi B u starom sazivu NSVNM nije bilo divnih i iskrenih ljudi, naravno da je bilo. Moram da kazem da su oni prestavnici zajednice koje svoje stavove, nazalost, baziraju na osecanjima,a ne na cinjenicam. Trenutno ja ne vidim kontinuitet njihove politike u sazivu novog saziva NSVNM. Novi saziv NSVNM izvrsava politiku dekadentnih politickih kruzoka iz Beograda i kojima je do Srbije stalo kao do lanjskog snega,a da ne pricamo koliko im je stalo do Vlaha. Od clanova liste B u sadasnjem sazivu vidim samo Zajkeskovica. Tamo nema Maksimovicaja,nosioca liste B,Perica, Lalica....
Koliko ja vidim oni su za sadasnji saziv NSVNM samo koleterarna steta,nazalost!!!

boki

• Гост
« Одговор #74 послато: 04.03.2011. 15:40 »
G-dine Glisicu, sustina svega sto vi iznosite se sastoji u tome sto je ona prihvatila to da su zapravo Vlasi i Rumuni jedan te isti narod, a to su vasi stavovi od samog pocetka jer koliko sam uspeo da saznam vi ste se bogami visoko kotirali kao prorumunski opredeljena licnost u bivsem NSVNM, sto je vasa licna stvar i vi vase stavove o tome da su Vlasi i Rumuni jedno te isto samo za vas mozete da kazete, ali nemate pravo da to govorite u ime onih 40.054. kojhi su se izjasnili da su Vlasi i da im je maternji jezik vlaski jezik. To isto vazi i za vasu suprugu Jasminu Glisic. Pustite vi neka nauka kaze svoje kada za to do dodje vreme nemojte zuriti i u vasim stavovima ko su Vlasi a ko su Rumuni itd. to ce uraditi istoricari,lingvisti,etnolozi itd. a pojedini intelektualci u koje i vi spadate nemaju legitimitet da o tome presudjuju jer nemaju obrazovanje za presudjivanje ko je ko u celoj prici. Previse idete ispred vremena,g-dine Glisicu i nemojte dozvoliti da pogresite u stavovima kao sto je uradila vasa supruga Jasmina,jer sve sto se kaze ostaje zabelezeno.