Аутор Тема: Šta je Jasmina Glišić govorila o Vlasima i Rumunima 2006. godine?  (Прочитано 28506 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Šta je Jasmina Glišić govorila o Vlasima i Rumunima 2006. godine?
« Одговор #45 послато: 13.02.2011. 21:28 »
Pustite vi Vlahe da se organizuju kako oni smatraju a ne kako vi zarko zelite.Ne bi bilo lose da tu pilulu koju meni preporucujes popijesti,bice ti lakse.

То што их он "не пушта" може човек да му и прогледа кроз прсте. Влах је. Има право да каже шта мисли. То га се, уосталом, тиче. Не змам само што boki не пусти Влахе "da se organizuju kako oni smatraju"?  8)

Чему толика брига и толика нервоза?

A sto se tice toga da vam je drago da vase dete uci rumunski jezik,pa postoje skole na rumunskom jeziku u Vrscu,Alibinaru i na drgim mestima u Banatu pa izvolite ga upisati tamo i bicete srecan i zadovoljan covek.
Из овога ваљда следи да  учење румунског језика ван Баната у Србији није дозвољено. Ја још увек чекам одговор на следећа питања:
1. Да ли бисте Аустријанцима, да их има у Србији као нацинална мањина, стандардизовали аустријски језик?
2. Да ли ћете Египћанима стандардизовати египатски језик, пошто је у Египту арапски званични језик?

Још бих волео да ми се одговори, у светлу толике опседнутости Атанасијем Поповићем и попом Сувејићем, како то да у Банату, међу тамошњим Румунима, уз сво образовање на матерњем језику, уз све медије које имају на румунском, уз сво деловање РПЦ до сада није дошло до отцепљења Баната и припајања Румунији?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #46 послато: 13.02.2011. 21:30 »
      Браво, пинтру кă ње йнтйлњирăм йн тајнă омињаскă, ка прјетјињи. Мје драг пинтру кă дјин тоатје пăрцйљи алăтуратје порњим сă мишкăм аршинурљи йнкăтрă мижлок пробинд сă ње "апропијем".
      Чићинд ши скријйнд ку ћирилица, сйнтјем йн континуитету ку скрису Валах изворњик. 
      Карје а спус кă јеу фак чјева чје њима пје лумје ну поатје сă "приндă" ла кап? Тоатје текстуриљи мјеље стау скрисă дја рйнду, фăрă боб дје фăнăтизм ши ку о дозă дје рăбдарје ши дје толеранције, чје мăј марје, испољитă дјиспрје партја мја. Мă цйн дје аја чје ам зйс дји ла йнчјепуту појивиндулуј ла форум : " Скриу тот аша кум скрија мујка мја йн кăљиндарје, ор кум јерја скрису дјин кăрцйљи лу татăмју, дјин скрису лу тајка, дјин скрису пје стйлпуриљи ши зăписуриљи ноаштје дјин отарйљи сатјилор. Јо йнкă ну ам изновит њимика. Дјин йнтйј скријам скуртйнд-љегйнд ворбиљи ку проклитичиљи, инверзијиљи ворбилор, синтагмиљи... Abzynth, ну мăј гăсй њич о полуправă сă йнпједјечје сă йн ја. Дупă кйтјева интервенциј аље прјетјињилор ши саветничилор ам фăкут ун тест ку копилаши дјин разреду ал тријиља. Нума ам трас "кокицйљи" ка сă ну фије скрису прја китјитă ка сă ну прја ље зминтјаскă ла "чићиторј". Мă рог, "зăложирјецйвă" ши ворбиљи ље фăчјем ши пинтру вртићурј. Тоатје "сăмнуцйљи" дје скуртату, дје нăдјиту ор дје љегăтура ворбилор вин мăј амйнат сйнгурје ундје трјебје, дакă о трăбуја. Куј је "фрикă" ши карје је угрожит дјин партја стандардизацйји љимби ноаштје атунч?
      Скријац текстурј дје ор чје ку мăј мултје ворбје рарј (кйт дје "сучитје") ка сă ље йнфăцăшјем, сă ље апропијем- сă ље дјеспăпцйм. Мăј со во љега чињева дје јеље ка дје ун ажуторј. Витербержанји пингă чје ну о авја йн љимба мњенцаскă, ау часопису "Шваебиш" ка ши тоатје арăтăриљи (позитивје) карје ље дјеспарт дје Нјамц. Чје йј пасă лу Шваба кă ну йл йнцăљеџје Бајерцу- ка ши йн сйпротњик јар аша.
      Волцае, ласă мă драку ку ворбиљи тăље дјин кăрцйј кă йм сйнт куноскутје апроапје тоатје. Карје драк тје кургјисй аша сă токоњ? Апукă тје дје скрије ворбје рарј дјин сату тăу ку тот уна чје ортографије ши фонетикă. Пăза сă ну тје дриблује чињева дјај писмењ кă дјекйнд нај фост пин сат са скимбат лумја. Ај бăтрњ сйнт кам дје сама ноастă ши ну мăј мјерг тоатă зăуа пин огашје. Дутје йн сат дје ажутă тјињерјаца дје "сусрети села" ка сă мăј афљи чјева ор йцсă  адуч аминтја дје аље ујтатје, поатје ши о йнвăца чјева тјињерјаца дји ла тјиње. Ну ста йн Њиготјин "мрлă пје фрлă", амăрйт дје отрава политичи ВтДăСљСе (ну је грјешалă- ам скрис сă йнцăљеџ нума ту). Скрије кйнтјечје, глумје... Ласă тје дје памфлетурј политикăњештј ши ажунџ ла друму дрјепт. Пје кум ам спус.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #47 послато: 14.02.2011. 09:37 »
Pustite vi Vlahe da se organizuju kako oni smatraju a ne kako vi zarko zelite.Ne bi bilo lose da tu pilulu koju meni preporucujes popijesti,bice ti lakse.

То што их он "не пушта" може човек да му и прогледа кроз прсте. Влах је. Има право да каже шта мисли. То га се, уосталом, тиче. Не змам само што boki не пусти Влахе "da se organizuju kako oni smatraju"?  8)

Чему толика брига и толика нервоза?

A sto se tice toga da vam je drago da vase dete uci rumunski jezik,pa postoje skole na rumunskom jeziku u Vrscu,Alibinaru i na drgim mestima u Banatu pa izvolite ga upisati tamo i bicete srecan i zadovoljan covek.
Из овога ваљда следи да  учење румунског језика ван Баната у Србији није дозвољено. Ја још увек чекам одговор на следећа питања:
1. Да ли бисте Аустријанцима, да их има у Србији као нацинална мањина, стандардизовали аустријски језик?
2. Да ли ћете Египћанима стандардизовати египатски језик, пошто је у Египту арапски званични језик?

Још бих волео да ми се одговори, у светлу толике опседнутости Атанасијем Поповићем и попом Сувејићем, како то да у Банату, међу тамошњим Румунима, уз сво образовање на матерњем језику, уз све медије које имају на румунском, уз сво деловање РПЦ до сада није дошло до отцепљења Баната и припајања Румунији?

I zamislite Banat se nalazi u Srbiji, isto kao i Vlaška Krajina. I neće da se otcepe, ali neće i da ih magarče te sitničave duše iz prestonice srpske.

Boki da li je po vama srpski, hrvatski, bošnjački i crnogorski jedan jezik ili su to posebni jezici?

Ван мреже sinisa-pilu

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 6
« Одговор #48 послато: 14.02.2011. 19:44 »
 Pokušaću da dam odgovor  na govor Jasmine Glišić(Mihajlović),kada je održana ISTORIJSKA ELEKTORSKA SKUPŠTINA.
  Ko je prisustvovao mogao je da vidi i da čuje šta nam je sve bilo priređeno,sam govor gospođe Jasmine mislim da ćete se složiti sve nas prisutne iz opozicije ohrabrilo.
Dana 31.03 2006god.Ministarstvo za ljudska i maninska prava dobij zahtev za upis NS u registar uvidom u statutu stavlja se primedba na tač.? član.6 koji glasi (citiram).
 S obzirom na činjenicu da do sada nije izvršena standardizacija vlaškog jezika predlažemo da naziv pravnog lica bude ispisan samo na srpskom jeziku,po obavljenoj standardizaciji i na standardizovanom maternjem jeziku Vlaha.
 Obzirom da sam bio nosioc liste "B" na pomenutoj skupštini smatrao sam daje neko od prisutnih iz ministarstva (Lađević,Mitrić) stavili za uvo deo govora gospođe Jasmine i daće se u dogledno vreme zauvek rešiti delimično Vlaško pitanje.
Pitam se kako je Ministarstvo prešlo preko svojih zakona zar to nije diskriminacija?
Pitam se kako je Ministarstvo unazad 5 godine dobijalo dopise pa i pečatirane pečatom ispisanim za nas Vlahe nepoznatim? zar je moguće da se nadležnost ne prenosi.

Ovim putem molio bih sve svoje sunarodnike da se uzmemo u pamet da svako da svoj skroman doprinos kako bismo prevazišli naš problem,sa jasnom porukom da samo mi možemo sami sebi da pomognemo bez obzira na zakon koji nam je serviran iz istog lonca,van svake pameti je  da se neko upiše 6.jula kao Vlah a da se 7.jula ispiše.

S POŠTOVANJEM PREMA SVIM VLASIMA PA NEKA ONI SEBE NAZIVAJU I RUMUNIMA

pedsednik Zajednice Vlaha Paulj Matejić

SINIŠA MAKSIMOVIĆ -PILU

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #49 послато: 14.02.2011. 22:59 »

Ovim putem molio bih sve svoje sunarodnike da se uzmemo u pamet da svako da svoj skroman doprinos kako bismo prevazišli naš problem,sa jasnom porukom da samo mi možemo sami sebi da pomognemo bez obzira na zakon koji nam je serviran iz istog lonca,van svake pameti je  da se neko upiše 6.jula kao Vlah a da se 7.jula ispiše.

S POŠTOVANJEM PREMA SVIM VLASIMA PA NEKA ONI SEBE NAZIVAJU I RUMUNIMA

pedsednik Zajednice Vlaha Paulj Matejić

SINIŠA MAKSIMOVIĆ -PILU

Ево, прочитах по пети пут овај део коментара и, уз сво дужно поштовање, никако не могу да растумачим смисао ове поруке.
Било би ми драго када би господин MAKSIMOVIĆ -PILU појаснио шта је у ствари желео да каже?

1. На који се конкретно  закон или бар део закона односи односи његов позив?
2. Који је "лонац" у питању?
3. Шта нам се то толико важно десило 6. односно 7. јула?
4. И најважније: ко се тада уписао па после исписао "као Влах"?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже sinisa-pilu

• Регистровани члан
  • *
« Одговор #50 послато: 15.02.2011. 17:44 »
 Postovani prijatelju pokusacu da vam obrazlozim ono sto mnogima nece biti nikada jasno.

1. Ako je vec Ministarstvo vratilo statut predhodnog N.S na dopuni,a u vezi sa nasim pismom.Ne vidim veliku azurnost Ministarstva da nam pomogne oko same standardizacije naseg pisma.Podseticu vas a mnogi i neznaju da je Zajednica Vlaha Paulj Matejic predala zahtav svim relevantnim institucijama za standardizaciju naseg pisma.Smatrao sam da ako vec upucen statut nije zadovoljavao zakon,isto Ministarstvo je trebalo da se oglasi na nas zahtev i pomogne da makar zapocnemo standardizaciju naseg pisma.
2.Upisivanjem u posebne biracke spiskove smatram da je vid obelezevanje odredjene Nacionalne Manjine znajuci koliko nas ima po zadnjem popisu.
Samo upisivanjem drugih narodnosti mislim da se remeti sama ravnoteza u nasem korpusu,ne zbog toga sto neko zeli da sa nama deli i dobro i zlo,vec cini uslugu nekom naredbodavcu. Da bi neko,nekog pobedio.

Mislim da cete biti zadovoljni mojim odgovorom,a smatram da sam jasnu poruku napisao u zadnjem pasosu sa molbom da samo mi sami sebi mozemo pomoci.

S postovanjem Zajednica Vlaha Paulj Matejic
                                                                                                             Sinisa - Pilu

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #51 послато: 15.02.2011. 21:01 »
Postovani prijatelju pokusacu da vam obrazlozim ono sto mnogima nece biti nikada jasno.
Gospodine Pilu,
pravi prijatelji ćemo biti tek kada zajedno budemo popili pivo  ;). Do tada smo prijatelji, ali više virtualni nego stvarni.

2.Upisivanjem u posebne biracke spiskove smatram da je vid obelezevanje odredjene Nacionalne Manjine znajuci koliko nas ima po zadnjem popisu.
Samo upisivanjem drugih narodnosti mislim da se remeti sama ravnoteza u nasem korpusu,ne zbog toga sto neko zeli da sa nama deli i dobro i zlo,vec cini uslugu nekom naredbodavcu. Da bi neko,nekog pobedio.

Mislim da cete biti zadovoljni mojim odgovorom,a smatram da sam jasnu poruku napisao u zadnjem pasosu sa molbom da samo mi sami sebi mozemo pomoci.

S postovanjem Zajednica Vlaha Paulj Matejic
                                                                                                             Sinisa - Pilu

To upisivanje je golo s**nje, da me izvinete na izrazu. Apsolutno ste u pravu kada ovo pišete. Zakon jeste tako osmišljen da bi se nekom učinila usluga.

Nego, da Vas pitam, kako to da Vas nije bilo na listi Socijalističke partije Srbije kada je na njoj, kao dokaz kontinuiteta politike koju ste vodili unutar Saveta, visoko mesto bilo rezervisano za Vašu "desnu ruku" unutar liste "B" - Dragoslava Zajkeskovića?

Da li je po sredi reč o tome da ste odbili da se partijski poistovetite sa SPS-om, radikalima ili nekom drugom partijom iz vladajuće garniture ili ste sami odlučili da je bolje da se držite po strani?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #52 послато: 15.02.2011. 23:54 »

To upisivanje je golo s**nje, da me izvinete na izrazu. Apsolutno ste u pravu kada ovo pišete. Zakon jeste tako osmišljen da bi se nekom učinila usluga.

Nego, da Vas pitam, kako to da Vas nije bilo na listi Socijalističke partije Srbije kada je na njoj, kao dokaz kontinuiteta politike koju ste vodili unutar Saveta, visoko mesto bilo rezervisano za Vašu "desnu ruku" unutar liste "B" - Dragoslava Zajkeskovića?

Da li je po sredi reč o tome da ste odbili da se partijski poistovetite sa SPS-om, radikalima ili nekom drugom partijom iz vladajuće garniture ili ste sami odlučili da je bolje da se držite po strani?

a što bi se gos.pilu
držao po strani - kada je nezvanični savetnik trenutačnog predsednika saveta?
zaime božije iz istog su sela i zalažu se za "standardiaciju" nekakvoga planinskoga narečja.

Ван мреже sinisa-pilu

• Регистровани члан
  • *
« Одговор #53 послато: 16.02.2011. 17:53 »
Pokusao sam da sacinim svoju listu svojih istomisljenika.Da sam bio clan bilo koje politicke partije sigurno da bi imao mesto u novom Nacionalnom Savetu.
Tacno je da sam unutar predhodnog Nacionalnog Saveta vodio svoju politiku kao politiku svojih istomisljenika.Odgovorno tvrdim da vodeci ljudi u tom nacionalnom savetu nikada nisu imali razumevanje prema nama iz opozicije.Da je imalo bilo razumevanja mislim da bi smo daleko dogurali,sa pitanjem Vlaske Nacionalne Manjine.Sto se tice novog Nacionalnog saveta pokusacu da im nesto prenesem kako bi smo i mi bili svrstani u red sa svim manjinama u Replubici Srbiji.
Sigurno da necu odustati od svojih ideja bez obzira sto mi se prepisuje neki "planinski jezik" koga ja zagovaram podvucicu da ja mogu to pitanje samo pokrenuti,jer strucnost i znenje o jezicima nije u mom domenu.
U dogledno vreme pokusacu da okupim sve NVO organizacije nacionalno orjentisane gde cemo svi zajedno pokusati da nesto zapocnemo u interesu nase Nacionalne Manjine.

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
« Одговор #54 послато: 24.02.2011. 13:51 »

Gospodine Boki,Jasmina Glisic ili pak moja supruga,kao sto ste i sami primetili je visoko obrazovana osoba i kao takva stavove donosi na osnovu naucnih cinjenica.Prilikom formiranja NSVNM i sama kao i vecina sadasnjih clanova VNS  a i mene samog stavove o Vlasima je  formirala na osnovu  osecaja zasnovanim na serviranjeu lazne istorije i demagogije o Vlasima.
Vidite intelektualci nisu tvrdoglavi kao jedna zivotinja nazvana Equus asinus, vec svoje stavove grade na osnovu dokaza.
Dokazite da Vlasi nisu ekvivalent za Rumune i da vlaski govor nije isto sto i rumunski i ja cu prvi podrzati taj dokaz,jer sebe smatram Homo sapiensom a ne Equus asinusom.

Jasmina, kao predsednik odbora za obrazovanje unutar NSVNM, je upravo radila na uvodjenju vlaskog govora u skolama gde vlasi zive. Ako vi to ne vidite tako onda imate ozbiljan problem sa vasom logikom.

Takodje smatram da Tica i Dragojevic i intelektualci u sadasnjem NSVNM nisu sisali vesla i da su i oni kao i Jasmina na pocetku upoznavanja sa vlaskim pitanjem, patili od iste boljke. Polako i sadasnji NSVNM ulazi u propleme sa kim se susretao i bivsi NSVNM. Ako su iskreni prema svom rodu i ako im proradi savest , sami ce doneti ispravna resenja za vlasku zajednicu. Cist primer je sajt NSVNM i odeljak u vezi istorije Vlaha.
Dakle, siguran sam da rukovodstvo sadasnjeg NSVNM ce u dogledno vreme a uz pomoc drzave upravo raditi isto stro smo i mi radili u proslom sazivu NSVNM.
Sto se tice izjave predsednika odbora za izdavacku delatnost sadasnjeg NSVNM  DA SU VLASI SRBI je upravo pucanje u nogu sadasnjeg NSVNM i drzavi Srbiji,kao i   dokaz da ovaj instruisani NSVNM nije legitiman i da on ne prestavlja vlahe vec temporedne vlahe srpskih sela Velikog Laola, Bistrice....

G Boki budite sigurni da ce vlaska zajednica polako,ali sigurno dobiti mesto u ovom drustvu koje zasluzuje. Siguran sam da komentari na ovom forumu to i dokazuju. Dobro je da ne postoje istomisljenici i da uz pisanu konverzaciju citaoci mogu da zakljuce i sami ono sto je sustinski vazno za nasu zajednicu.
A to je da ce nas na sledecem popisu biti vise od 100000 vlaha. TO JE USPEH.

boki

• Гост
« Одговор #55 послато: 24.02.2011. 21:34 »
G-dine Glisicu, iz izlaganja na snimku  se vidi sta je vasa supruga Jasmina Glisic rodj. Mihajlovic govorila na Elektorskoj skupstini za izbor NSVNM, 04.marta 2006.god. u Boru, ali je posle sklapanja braka sa vama, fundamentalno promenila svoj stav o Vlasima pa je zajedno sa vama zdusno radila na rumunizaciji Vlaha,cak i vise od vas jer je kao predsednik Odbora za obrazovanje u tadasnjem NSVNM sa elanom radila na tome da se u njenom rodnom Rasancu,susednom Ranovcu i u jos nekoliko sela  kod vlaske dece uvede u obrazovanje predmet :Izucavanje Nacionalne kulture-rumunski jezik (odnosi se na rumunsku knjizevnu normu). Na njenu i vasu zalost do toga nije doslo,niti ce ikada doci.Vlaska deca ce uciti     vlaski jezik jer im je to maternji jezik koji ce u dogledno vreme biti standardizovan,a vi sa vasom suprugom nemojte ispustiti da se sledeci put kandidujete za clanstvo u Rumunskom nacionalnom savetu ako ni zbog cega drugog ono bar zbog manifestacije JOC ROMANESC ciji ste vi organizator u vasoj rodnoj Zitkovici.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #56 послато: 24.02.2011. 22:06 »
boki, Молдавци имају и своју независну државу, па им не треба стандардизовани
молдавски језик, имају румунски књижевни језик који они називају молдавским језиком
и ништа им не фали.

Шта ће нама влашки, када имамо румунски, ваљда ће Власи да уче тај језик а не Срби!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #57 послато: 24.02.2011. 22:21 »
Vlaska deca ce uciti     vlaski jezik jer im je to maternji jezik koji ce u dogledno vreme biti standardizovan

Боље стандардизујте српски језик који је уствари бугарски, како се Густав Вајганд изразио, односно како су
му људи говорили пре нешто више од 100 година о језицима који се у Србији говоре. Ово се односи се на торлачки
говор!

Или што je рецимо Јован Цвијић рекао, када се и сам изненадио и закључио да су они у стању за само 3 година да
савладају књижeвни српски језик!

Озбиљно би требали тим говором да се позабавите, уместо да нама стандардизујете влашки језик!
Брините о сада вашем торлачком говору, а наш влашки пустите на миру, наш влашки има своје потребе
које нису мале, али нема потребу за стандардизацијом!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #58 послато: 24.02.2011. 22:27 »
Шта ће нама влашки, када имамо румунски, ваљда ће Власи да уче тај језик а не Срби!
Standardizacija nekakvog političkog "vlaškog" jezika je neophodna da bi se dokazalo da je asimilaciona politika koja je prema Vlasima vođena u proteklih 200 godina bila ispravna. Nešto slično je OZNA pokušavala da uradi nakon 1945. godine, kada je poznatom srpskom lingvisti Aleksandru Beliću poveren zadatak da pokuša da dokaže da je vlaški jezik, u stvari, jedan od dijalekata srpskohrvatskog jezika.
Rezultati Belićevih istraživanja nikada nisu ugledali svetlost dana, što najbolje govori da je uvaženi lingvista, i pored velikog pritiska, uspeo da sačuva svoj obraz i naučnu reputaciju.
Važno je još napomenuti da je Enver Hodža, u isto vreme, u Albaniji, pokušavao da od tamošnjih Srba i Crnogoraca napravi Alabno-Slovene upravo kroz standardizaciju takvog "albano-slovenskog" jezika.
To da je Staljin Rumunima u Moldaviji "standardizovao" rusku ćirilicu, o tome ne treba posebno trošiti reči.

Taman kada čovek pomisli da smo prerasli period posle drugog svetskog rata, neki novi "narodni tribuni" nas vraćaju u to doba - standardizacijom vlaškog jezika i to upotrebom neizbežne ćirilice!

Svaka čast onima kojima su Staljin i Enver Hodža uzori za rešavanje manjinskog pitanja!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #59 послато: 24.02.2011. 22:34 »
Standardizacija nekakvog političkog "vlaškog" jezika je neophodna da bi se dokazalo da je asimilaciona politika koja je prema Vlasima vođena u proteklih 200 godina bila ispravna. Nešto slično je OZNA pokušavala da uradi nakon 1945. godine, kada je poznatom srpskom lingvisti Aleksandru Beliću poveren zadatak da pokuša da dokaže da je vlaški jezik, u stvari, jedan od dijalekata srpskohrvatskog jezika.
Rezultati Belićevih istraživanja nikada nisu ugledali svetlost dana, što najbolje govori da je uvaženi lingvista, i pored velikog pritiska, uspeo da sačuva svoj obraz i naučnu reputaciju.
Važno je još napomenuti da je Enver Hodža, u isto vreme, u Albaniji, pokušavao da od tamošnjih Srba i Crnogoraca napravi Alabno-Slovene upravo kroz standardizaciju takvog "albano-slovenskog" jezika.
To da je Staljin Rumunima u Moldaviji "standardizovao" rusku ćirilicu, o tome ne treba posebno trošiti reči.

Taman kada čovek pomisli da smo prerasli period posle drugog svetskog rata, neki novi "narodni tribuni" nas vraćaju u to doba - standardizacijom vlaškog jezika i to upotrebom neizbežne ćirilice!

Svaka čast onima kojima su Staljin i Enver Hodža uzori za rešavanje manjinskog pitanja!

Али је само писмо било привремено "стандардизовано" (ћирилица), молдавско наречје румунског није никада било стандардизовано или у употреби!

Исто су им русификовали презимена, као што су код нас посрбљена презимена, као и велики број имена насеља добила су руске и словенске називе по Молдавији и територији данашње Украјини која је раније припадала Молдавији и Румунији!