Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59298 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #30 послато: 30.01.2011. 11:31 »
Можете ли Ви да ми објасните како могу да се румунизују они чији су се преци овамо доселили из Румуније

Флорум настоји да афирмише објективну, научну истину, засновану на истинитим научним чињеницама; њега је основао дипломирани етнолог који се свом силом научне акрибије целог живота бави питањем Влаха; један од његових уредника је дипломирао на једном факултету у једној страној држави са влашком тематиком, а сада у другој страној земљи, на другом страном језику, припрема докторат из исте, влашке, области, те

СТОГА МОЛИМ

да се овакве неистине - као што је ова коју сам подвукао у цитираној реченици - више не понављају, и да се та заблуда о досељавању предака наших данашњих Влаха из Румуније, више не шири!

Ја бих волео да чујем научну истину, ако није проблем, знам да постоје противници теорије "по којој ми постојимо на овим просторима искључиво из разлога досељавања у новије време из Влашке и Аустрије".

Ако није проблем да се отвори тема о томе и објективно објасни о чему се ради.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #31 послато: 30.01.2011. 11:45 »

G-dine Vlad, kada se iz 'nauke' (koja nije jedan kompaktan blok istih misljenja i jedne istine, nego jedan veoma ziv teren naucnog sukobljavanja ralicitih, pa cak i potpuno oprecnih misljenja) izvlace samo one tvrdnje i misljenja koja potkrepljuju neciji licni stav, to jeste prava pravcata vecernja revija zelja!!!

Gospođo,
Ja sam samo skenirao stranicu iz Rečnika književnog srpskohrvatskog jezika, tačnije deo koji se odnosi na objašnjenje termina Vlah. Ako vam se definicija ne sviđa, to je onda Vaš problem. I, o kakvom Vi to "izvlačenju" govorite?
Вечерња ревија жеља је када се постојеће дефиниције из једног речника допуњују од стране лаика којима се те дефиниције не допадају.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #32 послато: 30.01.2011. 11:51 »
да се овакве неистине - као што је ова коју сам подвукао у цитираној реченици - више не понављају, и да се та заблуда о досељавању предака наших данашњих Влаха из Румуније, више не шири!

Вероватно је неистина и ово што је уважени домаћин и дипломирани етнолог сам написао, или је нистина то што се помиње Румунија уместо Влашке и "других румунских кнежевина", која је настала уједињењем Влашке са другим румунским кнежевинама.

Влах је традиционални српски назив за становнике Србије највећим делом досељене из кнежевине Влашке, из које ће, уједињењем са другим румунским кнежевинама, у другој половини XIX века настати данашња Румунија. Иако је ситуација на подручју одакле су дошли Власи у међувремену промењена, у Србији се и даље задржао стари назив, као што се у мађарској задржао назив Рац за Србе, иако Рашке оооодавно више нема. Назив Влах, који је најпре подразумевао становнике досељене из суседне Влашке, проширио се и на досељенике из осталих румунских крајева, Баната, Ердеља, Молдавије, Бесарабије, Добруџе, због тога што је свако лако уочавао велики степен етничке сродности међу овим становницима, а сами Власи су га из истих разлога прихватили као етноним када се о себи изјашњавају на српском језику. На својим матерњим дијалектима, међутим, никада нису себе називали другачије него Румунима: Rumân једнина, и Rumâń множина
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #33 послато: 30.01.2011. 12:01 »

Меродавно је оно што стоји у Речнику српскохрватског језика и оно иза чега стоје лингвисти.
Наука није вечерња ревија жеља :D

G-dine Vlad, kada se iz 'nauke' (koja nije jedan kompaktan blok istih misljenja i jedne istine, nego jedan veoma ziv teren naucnog sukobljavanja ralicitih, pa cak i potpuno oprecnih misljenja) izvlace samo one tvrdnje i misljenja koja potkrepljuju neciji licni stav, to jeste prava pravcata vecernja revija zelja!!!

ps. Posto ste vi tako vrstan poznavalac 'nauke' i njenog funkcionisanja, trebalo bi da znate da je totalno van bilo kakvih 'naucnih' merila uzimati primere stare 200 godina i primenjivati ih kao logicno objasnjenje za savremene procese. Takvi se tekstovi mogu procuavati iskljucivo u okviru istrazivanja mentaliteta, misli, nacionalnog osecanja i sl. ljudi iz onog vremena. Ako vec pretendujete da budete uverljivi, probajte da vase stavove potkrepljujete savremenim merilima i definicijama nacije, identiteta, i ostalih bitnih termina za ovu diskusiju.
Kakva crna savremena merila,
pa državotvorci Srbije koriste merila XIX veka, krv i tlo, i nisu jedini tu su Montenegrinci, Albanci, Hrvaćani-
a sve vazda preko leđa Vlaha-Rumuna .

Merila istoka su nam odveć poznata
merila zapada su da ne postoji nacionalna država u etničkom smislu nakon francuske revolucije.
Englez ili Nemac je svako ko je tamo rodjen ili ima tamošnje državljanstvo.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #34 послато: 30.01.2011. 12:07 »

Pokušaj rumunizacija jeste postojao, to što nije imao značajnog efekta među VLASIMA je samo još jedan dokaz o etničkoj zrelosti VLAHA.
Rumunizacija je nastojanje "iskorenjivanja" VLAŠKIH reči iz VLAŠKOG JEZIKA i njihova supstitucija rumunskim ekvivalentima.
Rumunizacija je uvođenje rumunskog književnog jezika kao maternjeg jezika VLAHA.
Rumunizacija je instrumentalizacija istorije u nastojanju da se VLASI prikažu kao deo rumunskog naroda.
Rumunizacija je insistiranje na nazivu ROMĂN za VLAHE, kao i prisvajanje osnove RUM/ kao isključivo rumunske odrednice iako je istorijska RUMELIJA do devetnaestog veka, stotinama godina postojala JUŽNO od Dunava, dok Romania nastaje u drugoj polovini devetnaestog veka.
Romanizacija je i poistovećivanje balkanskih ROMANSKIH NARODA sa rumunskim narodom, i naravno da se romanski narodi ne mogu romanizovati ali se te kako nastoji da se rumunizuju.
Nacionalni savet je samo jedno od instuticionalnih aspekata VLAŠKE samobitnosti i etničkog identiteta i njegova promena ne može drastično uticati na samo postojanje VLAŠKOG etničkog identiteta.
ne mogu ostati tvrdoglav i reći da se ne slažem sa ovim što ste izneli  - sve ima svoju težinu u manjoj ili većoj meri
ali šta nam je činiti, očigledno je da su novi članovi NSVNM postavljeni od strane nekih aktera ili faktora i da nisu de facto predstavnici Vlaha jer su do juče bili predstavnici državnog aparata, što je nespojivo sa borbom za prava manjina. Pogledajte molim vas Ugljanina i Ljajića
mislite da oni imaju veze sa običnim narodom u Sandžaku? Ne oni su isuviše u Beogradu, vezu sitan vez i igraju kolce.

Da, matica Srbija.
To znači da su autohton narod, manjina na teritoriji gde živi sa srpskim narodom koji je u većini.
Vlasi su pre formiranja srpske države na njenoj teritoriji i učestvuju u njenom formiranju od samog početka.  
Zašto bi manjina morala biti deo nekog većeg naroda, naravno ako izuzmemo faktor sile kojim veliki narodi asimiluju male. Manjina je zato što je u pitanju malobrojna populacija.

Ne, moli lepo,
zakon R.Srbije o manjinama kaže drugačije.
Ovo je čista mašta.
apropo podvučenog -
Zemunci su manjina u Beogradu ne?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #35 послато: 30.01.2011. 12:12 »
Ako ste gledali emisiju na TV Požarevac i sukob Lazića i Zajeskovića sve vam je jasno.
I koliko Živoslav veruje u ovu "stvar", i koliko je borben, i koliko je izgubio od profesije političara, čak je
žrtvovao plodno  mesto predsednika opštine da bi se bavio vlaškim pitanjem.

Тачно и то за разлику од ових који влашко питање виде као могућу одскочну даску за амбасадорске аспирације и за наплату апанаже са скупштинске благајне. Жиле је човек који има своје ја и није дозволио да му шта, како и када треба да каже сервирају у председништву странке.
Изгубио је доста у смислу напредовања у ДС, али је остао доследан и неукаљаног образа.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #36 послато: 30.01.2011. 12:17 »
Можете ли Ви да ми објасните како могу да се румунизују они чији су се преци овамо доселили из Румуније

Флорум настоји да афирмише објективну, научну истину, засновану на истинитим научним чињеницама; њега је основао дипломирани етнолог који се свом силом научне акрибије целог живота бави питањем Влаха; један од његових уредника је дипломирао на једном факултету у једној страној држави са влашком тематиком, а сада у другој страној земљи, на другом страном језику, припрема докторат из исте, влашке, области, те

СТОГА МОЛИМ

Šta je sa vašim predjašnjim naučnim stavovima?
Odakle ovakva iznenadna promena?
Šta je sa naseljavanjem Vlaha iz Rumunije  (negdašnje Translivanije i Moldavije...)posle bojarske bune od strane Austro -Ugarskih vlasti?
Šta ćemo sa Temišvarskom kneževinom u XVIII veku na ovim prostorima?
Ko su bili prvi rudari u Majdanpeku i Rudnoj glavi tokom XVIII-XX veka? Ko je vukao delove voza, preve lokomotive sa Dunava u Majdanpek?

Šta je sa "intervencijama" u Vlaškoj krajini (Negotinu) Mihaila Viteza - hrabrog, Mirčea, Starine Novaka, tokom cele turske vladavine?

Kada je rečeno na ovom forumu da  preci svih Vlaha potiču iz Rumunije?
ja to nisam video nigde na forumu.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #37 послато: 30.01.2011. 12:31 »

Ма није проблем, наравно!  :)
Ради се о последици олаког коришћења историјских појмова, и не бих овако (намерно провокативно  ;)) реаговао да се нисам уверио (читајући гомилу свега и свачега последњих година), да се највећа грешка прави у превиђању чињенице када је настала Румунија, те се услед тога она - као државни факат - протеже и на историјске периоде када није постојала, и на географске просторе које - у тим периодима - није поседовала! Последице тога су много озбиљније него што се чини на мах, а најпогубнија је ова на којој Румунија implicite темељи своје "право" да Србији лупа чврге и подмеће јој ногу ... као бајаги зато што она, Србија, не да Власима да (и на српском језику!) буду Румуни, а они се - видимо то већ неколико векова - убише од такве жеље!  :'(
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #38 послато: 30.01.2011. 12:36 »

Ни један предак ни једног Влаха не потиче из Румуније!
Када се Румунија родила, преци данашњих Влаха су у Србији увелико гајили своје праунуке!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #39 послато: 30.01.2011. 12:41 »
Paune, da li to znači da preci Srba koji žive u Rumuniji, otišlih sa Čarnojevićem, potiču iz Turske?
Da li im je matica Turska ili "Republika Kosovo", pošto su sa Kosova krenuli?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #40 послато: 30.01.2011. 12:43 »

Ма није проблем, наравно!  :)
Ради се о последици олаког коришћења историјских појмова, и не бих овако (намерно провокативно  ;)) реаговао да се нисам уверио (читајући гомилу свега и свачега последњих година), да се највећа грешка прави у превиђању чињенице када је настала Румунија, те се услед тога она - као државни факат - протеже и на историјске периоде када није постојала, и на географске просторе које - у тим периодима - није поседовала! Последице тога су много озбиљније него што се чини на мах, а најпогубнија је ова на којој Румунија implicite темељи своје "право" да Србији лупа чврге и подмеће јој ногу ... као бајаги зато што она, Србија, не да Власима да (и на српском језику!) буду Румуни, а они се - видимо то већ неколико векова - убише од такве жеље!  :'(

Е сада сам разочаран  :) , али не дам се ја, знам ја да постоји континуитет Влаха на овим просторима,
само што немамо сачувану историјску и архивску грађу.

Надам се да че се једног дана сазнати много више о Власима, јер имамо Средњи Век од око 1000 година,
који нам не пружа неке значајне информације о Власима.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #41 послато: 30.01.2011. 12:47 »

Када се Румунија родила, преци данашњих Влаха су у Србији увелико гајили своје праунуке!

Ok znači " nije šija neg je vrat "
Koliko je ili bolje reći Da li je iko gosp. Paune, došlo predaka današnjih Vlaha u procentima
iz Kneževine Vlaške, Moldavije, Transilvanije i Erdelja ?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #42 послато: 30.01.2011. 13:05 »
G-dina Lazića poznajem iz studentskih dana i znam da je tada imao drugačije poglede na Vlahe i vlaško pitanje. Sad vidim da je u međuvremenu sreo gosn Vlada i krenuo putem koji ga je doveo gde ga je doveo i zbog koga je dobio šta je dobio, a izgubio šta je izgubio. U početku sam i sam mislio, pod utiskom studentskih dana da smo dobili pravog čoveka na pravom mestu, ali su me budući događaji brzo razuverili u to.

Očigledno je da je Vaše poznavanje gospodina Lazića, kao i uopšte poznavanje stvari za koje smatrate da ih "poznajete", bilo potpuno pogrešno.
Lazić se kao Vlah deklarisao još 1981. godine, za šta je još tada dobijao oštre kritike od lokalnih funkcionera u opštini Golubac.
Dok je bio u GSS, kao neko ko se sa Svilanovićem i Vesnom Pešić družio i privatno, uvek je potencirao svoje vlaško poreklo i negodovao što su nam uskraćena manjinska prava.
Kada sam sa njim razgovarao pre nekoliko godina u Velikom Gradištu, dok još nije upoznao Dragomira Dragića i nije ušao u priču oko Saveta, stekao sam utisak da kod njega uopšte nema spora da smo poreklom etnički Rumuni. Jedino oko čega se nismo tada složili bilo je njegovo insistiranje da ovde živimo vekovima, pa i milenijumima, dok sam ja insistirao da su nam se preci doselili iz današnje Rumunije.

Staviti na kocku karijeru, mesto republičkog poslanika, predsednika opštine, sekretara u ministarstvu za lokalnu upravu i raznih drugih povlastica zarad stavova, odlika su čoveka visokog morala.
Žile je veliki intelektualac i ljudina kome ovi koji su preuzeli savet ni vodu ne mogu da nose.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #43 послато: 30.01.2011. 13:20 »
G-dina Lazića poznajem iz studentskih dana i znam da je tada imao drugačije poglede na Vlahe i vlaško pitanje. Sad vidim da je u međuvremenu sreo gosn Vlada i krenuo putem koji ga je doveo gde ga je doveo i zbog koga je dobio šta je dobio, a izgubio šta je izgubio. U početku sam i sam mislio, pod utiskom studentskih dana da smo dobili pravog čoveka na pravom mestu, ali su me budući događaji brzo razuverili u to.

Očigledno je da je Vaše poznavanje gospodina Lazića, kao i uopšte poznavanje stvari za koje smatrate da ih "poznajete", bilo potpuno pogrešno.
Lazić se kao Vlah deklarisao još 1981. godine, za šta je još tada dobijao oštre kritike od lokalnih funkcionera u opštini Golubac.
Dok je bio u GSS, kao neko ko se sa Svilanovićem i Vesnom Pešić družio i privatno, uvek je potencirao svoje vlaško poreklo i negodovao što su nam uskraćena manjinska prava.
Kada sam sa njim razgovarao pre nekoliko godina u Velikom Gradištu, dok još nije upoznao Dragomira Dragića i nije ušao u priču oko Saveta, stekao sam utisak da kod njega uopšte nema spora da smo poreklom etnički Rumuni. Jedino oko čega se nismo tada složili bilo je njegovo insistiranje da ovde živimo vekovima, pa i milenijumima, dok sam ja insistirao da su nam se preci doselili iz današnje Rumunije.

Staviti na kocku karijeru, mesto republičkog poslanika, predsednika opštine, sekretara u ministarstvu za lokalnu upravu i raznih drugih povlastica zarad stavova, odlika su čoveka visokog morala.
Žile je veliki intelektualac i ljudina kome ovi koji su preuzeli savet ni vodu ne mogu da nose.

Slažem se u potpunosti sa vama,
Meni nije jasno već dvadeset godina zašto država, kad je već imala takvog čoveka na svojoj strani, sa jasnim i nepromenljivim stavovima za koga zna šta je i šta hoće
i zna da neće da se menja, da "proda veru za večeru" ne čuva takvog čoveka, već ga pušta niz vodu .

Znam gosp. Petrovića, načelnika Braničevskog okruga, on je čak mislim i prijatelj sa Lazićem, kako to da ga nisu štitili u Beogradu,
ili postoje stvari i sile koje su jače od srpskih stranaka - Lazić je prosto bio označen i to je sve.

Zar "državnici" ne shvataju da ovakvim ponašanjem samo slabe svoju politiku i sopstvenu zemlju.
 Šta ako je deklarisani Vlah, to ne znači da se manje brine ili bori za dobrobit rodjene zemlje.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #44 послато: 30.01.2011. 13:26 »

Ok znači " nije šija neg je vrat "

Pă, ĭo baş am vrut să spun kă trĭaba-sta nuĭe baş aşa!
Ama, aĭde să-ţ fak pi vuoĭe, kă ĭe afară vrĭamĭa frumuoasă, şă n-ar fi bun să strîk! :D

Koliko je ili bolje reći Da li je iko gosp. Paune, došlo predaka današnjih Vlaha u procentima
iz Kneževine Vlaške, Moldavije, Transilvanije i Erdelja ?

1) Transilvanija i Erdelj je jedno te isto, dva naziva za isto područje.
2) Preci najvećeg dela današnjih Vlaha (toliko velikog da se slobodno može reći gotovo svih!), došli su s područja dve države: Vlaške i Austrije. Konkretnije, iz Vlaške su sa područja Oltenije (ili tzv. Male Vlaške), a iz Austrije su sa područja Banata. Veoma mali broj ih je došao s geografskog područja Erdelja (ili Transilvanije), mada je sa ovim pojmom problem što se u pojedinim periodima pod Erdeljem podrazumevao i pomenuti Banat. Područje Erdelja sa koga se direktno, ili etapno preko Banata, doseljavaju (neki) Vlasi nalazi se na jugozapadu Erdelja, dakle, graniči se sa Banatom, zove se Padureni a veće mesto za orijentaciju danas na kartama je Hunedoara.
3) Sačekajte knjigu "Vlasi karpatske Srbije" pa ćete moći da vidite po familijama iz kog su se mesta Vlaške i Austrije u koje mesto na području današnje Srbije ispremeštali naši preci, da bi la domnu Basescu zadali atîta grijă đi nuoĭ, ku atîta durĭare-n kap!

Aha, da ne zaboravim: sa Vlasima srednjeg veka n-avĭem astăḑ ńiś o ļigatură, ne zato što su se pogubili istorijski ili arhivski podaci, nego zato što se pogubili oni sami! Ali, to je druga priča! Srećom, vrlo dokumentovana i poznata!