Ako ste gledali emisiju na TV Požarevac i sukob Lazića i Zajeskovića sve vam je jasno.
I koliko Živoslav veruje u ovu "stvar", i koliko je borben, i koliko je izgubio od profesije političara, čak je žrtvovao plodno mesto predsednika opštine da bi se bavio vlaškim pitanjem.
G-dine Absinth, nemojte zameriti što ću se nadovezati na Vašu raspravu i pokušati da sa ove vremenske distance ponovo rasvetlim stvari o kojima je već bilo reči na Forumu.
G-dina Lazića poznajem iz studentskih dana i znam da je tada imao drugačije poglede na Vlahe i vlaško pitanje. Sad vidim da je u međuvremenu sreo gosn Vlada i krenuo putem koji ga je doveo gde ga je doveo i zbog koga je dobio šta je dobio, a izgubio šta je izgubio. U početku sam i sam mislio, pod utiskom studentskih dana da smo dobili pravog čoveka na pravom mestu, ali su me budući događaji brzo razuverili u to.
Da li bi to uradili vaši predstavnici Dragojević i Damjanović gosp. armagedon. Ne?
Pitajte ih zašto. Ja ne moram jer znam odgovor na to pitanje.
Nevezano za dotičnu gospodu personalno, kako Lazića, tako i Dragojevića i Damnjanovića, ne mislim da je odstupanje od bilo koje profesionalne ili političke funkcije pomoć Vlasima. Zapravo smatram da svako treba što više da napreduje u svojoj profesiji i tako kao uspešan VLAH promoviše VLAHE i bude u boljoj poziciji da pomogne drugim VLASIMA.
aha opet rumunizacija
što pominjete opet ovde te nebuloze - kako romanizovati od porekla romanski narod,
vi sitne šićardžije koje plaćaju da se kačite po forumima ste patetični.
Nema šanse da vlast kontroliše internet forume i ljude - vest se već pročula
uskoro će država raspustiti vaš savet, sledeći "preporuke" iza kulisa u Sav.Evrope .
Pokušaj rumunizacija jeste postojao, to što nije imao značajnog efekta među VLASIMA je samo još jedan dokaz o etničkoj zrelosti VLAHA.
Rumunizacija je nastojanje "iskorenjivanja" VLAŠKIH reči iz VLAŠKOG JEZIKA i njihova supstitucija rumunskim ekvivalentima.
Rumunizacija je uvođenje rumunskog književnog jezika kao maternjeg jezika VLAHA.
Rumunizacija je instrumentalizacija istorije u nastojanju da se VLASI prikažu kao deo rumunskog naroda.
Rumunizacija je insistiranje na nazivu ROMĂN za VLAHE, kao i prisvajanje osnove RUM/ kao isključivo rumunske odrednice iako je istorijska RUMELIJA do devetnaestog veka, stotinama godina postojala JUŽNO od Dunava, dok Romania nastaje u drugoj polovini devetnaestog veka.
Romanizacija je i poistovećivanje balkanskih ROMANSKIH NARODA sa rumunskim narodom, i naravno da se romanski narodi ne mogu romanizovati ali se te kako nastoji da se rumunizuju.
Nacionalni savet je samo jedno od instuticionalnih aspekata VLAŠKE samobitnosti i etničkog identiteta i njegova promena ne može drastično uticati na samo postojanje VLAŠKOG etničkog identiteta.
Matica Srbija ? manjina u sopstvenoj matici državi? O čemu vi Tićini fakiri mislite kad baljezgate ovakve gluposti ?
Flajer je glavom i barbom pisao TićaM i čist je politički manifest
tj. prevara jadnog siromašnog naroda.
Da, matica Srbija.
To znači da su autohton narod, manjina na teritoriji gde živi sa srpskim narodom koji je u većini.
Vlasi su pre formiranja srpske države na njenoj teritoriji i učestvuju u njenom formiranju od samog početka.
Zašto bi manjina morala biti deo nekog većeg naroda, naravno ako izuzmemo faktor sile kojim veliki narodi asimiluju male. Manjina je zato što je u pitanju malobrojna populacija.