Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59266 пута)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
  • Углед: +0/-0
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #15 послато: 29.01.2011. 22:04 »
        E, па у том пропусту господо и лежи мало већи зец. Да је г. Влад узео целовити обим појма "Влах" са свим његовим значењима у односу на временску периодику и да је рекао шта би рекао, онда бих ја обратио пажњу на штогод друго у оном шуту око пописа и Влаха. Ал ајд, 1976. године Zeri Rinise у чланку којег потписује Калтак Авдија, у краткој биографији уз превод мог дела стоји једна реченица "...me kombesi este Vleh" (која се односи на мене као аутора дела. 2ОО2. године сам био пописивач) и још има живих Влаха које сам пописао и са којима сам о томе и разговарао. Према томе, то се тиче онога што су Ваше претпоставке промашиле "ка бјецйвану пунтја".
       Први сазив и све припреме за електорске изборе у НС, за нас који нисмо били партијски ангажовани је био тајна и тај посао су одрадиле румунске и прорумунске оријентације вас, Влаха. Да Национални савет постоји сазнао сам тек новембра прошле године. Разговарао сам са представницима ВДСС (Д.Јанковићем), ВДС (С.Челојевићем), Д. Првуловићем и онда сам желео да се покренем схвативши шта се догађа. Изабрао сам најнеутралнију могућу основу пошто сам се за нека три месеца страначке прошлости уверио шта значи на делу "страначки живот" у Србији, још сам одмах преузео са групом сарадника да срушимо владајућу врхушку у чему смо и успели- али је мени након тога пресело и био сам нестраначки пион у игри до самог краја. Нисам срећан што је тако, али понављам оно што пише у документима који су ми били предочени- Савет је само институција, посао раде одбори, комисије, радне групе које Савет мора да оформи и финансира њихов рад, посао раде активисти на терену. Нема ли тога, Савет може само да се у име Влаха обраћа и лево и десно и горе и доле ако то неко зарезује. Не иде то тако Влад са националним групама и мањинама ни у Европи како Ви говорите. Ево Вам Курда, рецимо. Европа је знала да постоји нација Југословен, да је то појам везан за земљу која је легитимно основана. Разбуцаше и појам и земљу ко Панта питу. То што Басеску и Влад причају... То су само политичке конотације које једнима мало дигну, другима мало муну и задовољни и једни и други. Ја се тиме не бих бавио и не бих то разматрао. И овако сам био преопширан.
       Ниже се не бих обраћао. Можда ће мало Армин кад се врати из Шведске за месец два. Мику се сасвим погубио. Ако ово чита остављам му братске поздраве као подсетник на прошлогодишње одисеје залеђеним рутама крајинским.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #16 послато: 29.01.2011. 22:20 »
A što preskočiste: pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske!
Dobro, gospodine dPasujoni, priznajem propust.
Evo, u Vašem slučaju, neka bude ta opcija.
Vlah u slučaju gospodina dPasujoni-a znači "pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske".
Znači, kada se g-din urednik bude izjasnio kao Vlah na narednom popisu, to će da znači da je on pravoslavac koji živi u Austro-Ugarskoj. ;)

pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske!

pravoslavac koji živi u Austro-Ugarskoj

Možda vama deluje isto, ali ove se dve rečenice jako razlikuju 8)
Kako su mnogima preci doseljeni baš sa "područja bivše Austro-Ugarske", možda i pronađu sebe u ovoj rečenici i ne vidim zašto im uskraćujete pravo i na tu opciju.

Ja ne da ne želim da nekog ograničavam već dodajem još jednu opciju:

VLAH, pripadnik vlaškog naroda koji živi na području Istočne Srbije ili vodi poreklo sa područja Istočne Srbije

G-din Basesku jeste predsednik najvećeg romanskog naroda na Balkanu, ali mu to ne daje pravo da bude predsednik svih romanskih naroda na Balkanu i da iste svodi na nivo rumunske manjine!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #17 послато: 29.01.2011. 22:27 »
       E, па у том пропусту господо и лежи мало већи зец. Да је г. Влад узео целовити обим појма "Влах" са свим његовим значењима у односу на временску периодику и да је рекао шта би рекао, онда бих ја обратио пажњу на штогод друго у оном шуту око пописа и Влаха.
Управо нам та временска периодика даје одговор на све наше нејасноће, господине Чаславе!
Ми не живимо у Аустро-Угарској монархији за време Вука Караџића, нити смо становници Далматинског залеђа и Босне и Херцеговине. А нисмо ни директни досељеници из Влашке, то су делом били наши преци.  За нас важи оно што пише под бројем 2.
И, ма колико се овде појављивали разни квази-лингвисти и квази-историчари са својим научно-фантастичним теоријама а ла "етногенеза настанка", из овог речника јасно видимо да српски књижевни језик термине "Влах" и "Румун" види као синониме.

Зато говорим да су Вам, са најновијом стратегијом државног врха, да пред европу изађете са теоријом да у Србији има изјашњених Влаха и Румуна, изгледи да успете потпуно минорни.

Може овај нови Савет да изгласа још десет наручених декларација, може у статуту да напише да смо пореклом марсовци, оно што не можете да промените јесу чињенице, госпоине  caslav!

Први сазив и све припреме за електорске изборе у НС, за нас који нисмо били партијски ангажовани је био тајна и тај посао су одрадиле румунске и прорумунске оријентације вас, Влаха. Да Национални савет постоји сазнао сам тек новембра прошле године.
Конституисање првог сазива НС Влаха било је пропраћено бројним полемикама, нападима и великом галамом у штампаним и електронским медијима.
Свако ко је иоле био заинтересован за ово питање могао је да се информише.
То што сте "Да Национални савет постоји сазнао сам тек новембра прошле године" говори управо о томе да Вас све ово није интересовало докле год сте живели у убеђењу да се ништа неће променити - да ће Власи остати Срби!

Не знам само о каквим партијама и партијском ангажовању говорите? О учешћу на изборима за НСВНМ је почело да се одлучује на извршним и главним одборима политичких партија већинског народа тек након што је листа др Предрага Балашевића успела да скупи неопходних 15 или 16 хиљада потписа.
Тек када сте видели да је враг однео шалу и да ће Балашевићевци да растуре Зајку и његове радикале, сви су се дали у панично сакупљање потписа уз пропратно застрашивање присталица Влашке демократске странке Србије.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #18 послато: 29.01.2011. 22:43 »
pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske!

pravoslavac koji živi u Austro-Ugarskoj

Možda vama deluje isto, ali ove se dve rečenice jako razlikuju 8)
Kako su mnogima preci doseljeni baš sa "područja bivše Austro-Ugarske", možda i pronađu sebe u ovoj rečenici i ne vidim zašto im uskraćujete pravo i na tu opciju.
Са подручја бивше Аустро-Угарске, одакле су нам се преци доселили у ове крајеве, Власима су означавани Румуни, господине уредниче!

Ево још једном текста из 1866. године

Ja ne da ne želim da nekog ograničavam već dodajem još jednu opciju:

VLAH, pripadnik vlaškog naroda koji živi na području Istočne Srbije ili vodi poreklo sa područja Istočne Srbije

Ма, можете Ви да додајете још десет опција. Меродавно је оно што стоји у Речнику српскохрватског језика и оно иза чега стоје лингвисти.
Наука није вечерња ревија жеља :D

G-din Basesku jeste predsednik najvećeg romanskog naroda na Balkanu, ali mu to ne daje pravo da bude predsednik svih romanskih naroda na Balkanu i da iste svodi na nivo rumunske manjine!
Господин Басеску је председник Румуније, земље од 22 милиона становника која је чланица Европске уније.
Као сваки озбиљан државник брине о свом народу који живи у суседству.
На основу онога што сам прочитао, стекао сам утисак да је врло озбиљан у намери да ствар изведе на чистац.
Лично не верујем да ће Борис Тадић ићи толико далеко да Србију доведе до потпуне конфронтације са земљом која је доказала да је истински пријатељ Србије и њеног народа.
Ово са новим Саветом је био само пробни балон. Тадић је желео да види како ће Румунија да реагује у ишчекивању да источне комшије попусте.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже armagedon

• Старији члан
  • Поруке: 20
« Одговор #19 послато: 29.01.2011. 22:50 »
posto gospodine "Vlad" konstantno pominjete politicke partije trebali biste da znate da je predsednik proslog saziva Vlaskog nac saveta bio visoki funkcioner demokratske stranke ali vam to tada nije smetalo....Trebalo bi da znate da je Vlaski nac.savet van politicka institucija i da u svom radu ima 4 oblasti:kultura,informisanost,obrazovanje i sluzbena upotreba jezika i pisma.Kao sto vidite od politike nama ni slova P.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #20 послато: 29.01.2011. 23:05 »
posto gospodine "Vlad" konstantno pominjete politicke partije trebali biste da znate da je predsednik proslog saziva Vlaskog nac saveta bio visoki funkcioner demokratske stranke ali vam to tada nije smetalo....

Поштовани господине Армагедон,
Са поносом могу да истакнем да је један од мојих разговора са господином Живославом Лазићем, неколико година пре конституисања првог националног савета, утицало на Живослава Лазића, тада функционера ГСС, да, на моје инсистирање, ступи у контакт са господином Драгићем.
Тако је почела Лазићева "каријера" унутар првог савета.

О томе да се Лазић укључи у причу око савета одлуку није донео врх ДС, нити су његови ставови креирани у председништву ДС-а. Чак више, то што је био укључен у "влашку причу", Лазића је коштало даљег напредовања у странци (на крају је потпуно маргинализован и удаљен из ДС због оптужби да шири влашки национализам)
Да не говорим сада о томе да му кампању за први сазив савета није финансирао ДС.

У рад овог другог сазива су се директно укључили главни и извршни одбори многих политичких партија. Знате то и сами, пошто сам на Вашем блогу имао приле да прочитам о састанцима менаџера Мирковића са неким од потпредседника савета баш у вези приче око савета.
Trebalo bi da znate da je Vlaski nac.savet van politicka institucija i da u svom radu ima 4 oblasti:kultura,informisanost,obrazovanje i sluzbena upotreba jezika i pisma.Kao sto vidite od politike nama ni slova P.
Баш ми је драго што сте ово написали.
Погледајте сад овај предизборни флајер и реците ми о чему се овде ради

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже armagedon

• Старији члан
« Одговор #21 послато: 29.01.2011. 23:25 »
Gospodine "Vlad" kad vec pominjete gospodina Lazica nesmete smetnuti s uma, da imenovani nije sirio Vlaski nacionalizam vec se zdusno zalagao sa Balasevicem u periodu od 4 godine da Vlaski nacionalni savet bude promovisan u Rumunski nacionalni savet. Verovatno vam je poznata rec "Rumunizacija" vlaskog zivlja s jedne strane a s druge strane Vi i vama slicni morate da rascistite u vasim glavama da se po zadnjem popisu 2002 godine kao Vlasi izjasnilo 40054 Vlaha u Republici Srbiji i da se osecaju Vlasima, a da su hteli da budu Rumuni oni bi se tako i izjasnjavali. Sto se tice flajera ne vidim tu niceg loseg.Tacno je da pitanje ekonomije i ekomonskog razvoja ne spada u delokrug Nacionalnog saveta ali nema tu niceg loseg ako bi Vlasi u Istocnoj Srbiji ekonomski doziveli prosperitet naravno oslanjajuci se na svoju maticu zemlju Srbiju.....

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #22 послато: 29.01.2011. 23:40 »
Gospodine "Vlad" kad vec pominjete gospodina Lazica nesmete smetnuti s uma, da imenovani nije sirio Vlaski nacionalizam vec se zdusno zalagao sa Balasevicem u periodu od 4 godine da Vlaski nacionalni savet bude promovisan u Rumunski nacionalni savet.
Gospodine armagedon,
Поштедите нас, молим Вас, тих бесмислених оптужби на рачун господина Лазића и Балашевића.
Шта су то конкретно урадили па им то приписујете?
Verovatno vam je poznata rec "Rumunizacija" vlaskog zivlja s jedne strane
Да. Врло су ми познате такве баналности.
Можете ли Ви да ми објасните како могу да се румунизују они чији су се преци овамо доселили из Румуније и чији је матерњи језик архаична верзија два румунска дијалекта.
Још ми објасните како у Србији могу да се румунизују Власи? Обично се мањина асимилује у већину. Румуни нису већина у Србији. Ваљда би у Румунији могли да се румунизују Власи - не у Србији.
a s druge strane Vi i vama slicni morate da rascistite u vasim glavama da se po zadnjem popisu 2002 godine kao Vlasi izjasnilo 40054 Vlaha u Republici Srbiji i da se osecaju Vlasima, a da su hteli da budu Rumuni oni bi se tako i izjasnjavali.
Пошто спадам у тих 40 054, слободно могу да кажем да, док смо се "ја и мени слични" изјашњавали као Власи, Ви и Вама слични - изјашњени као Срби, оптуживали сте нас за све и свашта.
Јако је лицемерно да Ви и Вама слични 10 година након пописа држите било какве придике.

Sto se tice flajera ne vidim tu niceg loseg.Tacno je da pitanje ekonomije i ekomonskog razvoja ne spada u delokrug Nacionalnog saveta ali nema tu niceg loseg ako bi Vlasi u Istocnoj Srbiji ekonomski doziveli prosperitet naravno oslanjajuci se na svoju maticu zemlju Srbiju.....
Врло интересантно! Са једне стране Лазићу замерате да се "бавио политиком" на уштрб 4 делатности за које је задужен савет, а овамо "не видите ништа лоше" у том да се у предизборне сврхе људима обећава нешто што нема благе везе са оним чиме би савет требао да се бави.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #23 послато: 30.01.2011. 00:11 »
Да вам поставим ја једно веома једноставно питање пошто не познајем никог из старог прорумунског националног
савета, нити сам члан ВДСС.

Ако има Влаха који себе сматрају Румунима, и ако постоје услови да ти Власи остваре своја права као Румуни,
зашто се то није десило досада, уместо да нас држава помогне водила се и води антирумунска кампања на све
могуће начине против нас, ЗАШТО  ???

Ван мреже armagedon

• Старији члан
« Одговор #24 послато: 30.01.2011. 00:50 »
to sto vi ne poznajete nijednog iz starog prorumunsko nac.saveta to je vas licni problem.znaci da vas nije interesovalo..Ako pak mislite da postoje Vlasi koji sebe smatraju Rumunima oni su se tako upisali i izjasnjavali.Vasa neupucenost u ovu materiju se vidi iz toga sto iznosite sto drzava nije pomogla anti rumunsku kampanju...Drzava Srbija se ne mesa u funkcionisanju VNS kao i ostalih manj.saveta na teritoriji Srbije.Srbija je potpisnik i postuje Evropsku konvenciju o zasiti ljudskih i manj.prava na svojoj teritoriji....

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #25 послато: 30.01.2011. 09:37 »
to sto vi ne poznajete nijednog iz starog prorumunsko nac.saveta to je vas licni problem.znaci da vas nije interesovalo..Ako pak mislite da postoje Vlasi koji sebe smatraju Rumunima oni su se tako upisali i izjasnjavali.Vasa neupucenost u ovu materiju se vidi iz toga sto iznosite sto drzava nije pomogla anti rumunsku kampanju...Drzava Srbija se ne mesa u funkcionisanju VNS kao i ostalih manj.saveta na teritoriji Srbije.Srbija je potpisnik i postuje Evropsku konvenciju o zasiti ljudskih i manj.prava na svojoj teritoriji....

Захваљујем се armagedon, што сте ме "просветлили", али ја сам поставио веома једноставно питање,
а на вама је да ПРИЗНАТЕ и да КАЖЕТЕ који су то разлози ЗА АНТИРУМУНСКУ КАМПАЊУ, или
мислите да са ја хтео нешто друго да питам па сам погрешно формулисао питање.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #26 послато: 30.01.2011. 09:40 »
Gospodine "Vlad" kad vec pominjete gospodina Lazica nesmete smetnuti s uma, da imenovani nije sirio Vlaski nacionalizam vec se zdusno zalagao sa Balasevicem u periodu od 4 godine da Vlaski nacionalni savet bude promovisan u Rumunski nacionalni savet. Verovatno vam je poznata rec "Rumunizacija" vlaskog zivlja s jedne strane a s druge strane Vi i vama slicni morate da rascistite u vasim glavama da se po zadnjem popisu 2002 godine kao Vlasi izjasnilo 40054 Vlaha u Republici Srbiji i da se osecaju Vlasima, a da su hteli da budu Rumuni oni bi se tako i izjasnjavali. Sto se tice flajera ne vidim tu niceg loseg.Tacno je da pitanje ekonomije i ekomonskog razvoja ne spada u delokrug Nacionalnog saveta ali nema tu niceg loseg ako bi Vlasi u Istocnoj Srbiji ekonomski doziveli prosperitet naravno oslanjajuci se na svoju maticu zemlju Srbiju.....

Ako ste gledali emisiju na TV Požarevac i sukob Lazića i Zajeskovića sve vam je jasno.
I koliko Živoslav veruje u ovu "stvar", i koliko je borben, i koliko je izgubio od profesije političara, čak je
žrtvovao plodno  mesto predsednika opštine da bi se bavio vlaškim pitanjem.
Da li bi to uradili vaši predstavnici Dragojević i Damjanović gosp. armagedon. Ne?
Pitajte ih zašto. Ja ne moram jer znam odgovor na to pitanje.

aha opet rumunizacija
što pominjete opet ovde te nebuloze - kako romanizovati od porekla romanski narod,
vi sitne šićardžije koje plaćaju da se kačite po forumima ste patetični.
Nema šanse da vlast kontroliše internet forume i ljude - vest se već pročula
uskoro će država raspustiti vaš savet, sledeći "preporuke" iza kulisa u Sav.Evrope .

Matica Srbija ? manjina u sopstvenoj matici državi? O čemu vi Tićini fakiri mislite kad baljezgate ovakve gluposti  ?
Flajer je glavom i barbom pisao TićaM i čist je politički manifest
tj. prevara jadnog siromašnog naroda.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #27 послато: 30.01.2011. 10:43 »

Меродавно је оно што стоји у Речнику српскохрватског језика и оно иза чега стоје лингвисти.
Наука није вечерња ревија жеља :D

G-dine Vlad, kada se iz 'nauke' (koja nije jedan kompaktan blok istih misljenja i jedne istine, nego jedan veoma ziv teren naucnog sukobljavanja ralicitih, pa cak i potpuno oprecnih misljenja) izvlace samo one tvrdnje i misljenja koja potkrepljuju neciji licni stav, to jeste prava pravcata vecernja revija zelja!!!

ps. Posto ste vi tako vrstan poznavalac 'nauke' i njenog funkcionisanja, trebalo bi da znate da je totalno van bilo kakvih 'naucnih' merila uzimati primere stare 200 godina i primenjivati ih kao logicno objasnjenje za savremene procese. Takvi se tekstovi mogu procuavati iskljucivo u okviru istrazivanja mentaliteta, misli, nacionalnog osecanja i sl. ljudi iz onog vremena. Ako vec pretendujete da budete uverljivi, probajte da vase stavove potkrepljujete savremenim merilima i definicijama nacije, identiteta, i ostalih bitnih termina za ovu diskusiju.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #28 послато: 30.01.2011. 10:50 »
Ako ste gledali emisiju na TV Požarevac i sukob Lazića i Zajeskovića sve vam je jasno.
I koliko Živoslav veruje u ovu "stvar", i koliko je borben, i koliko je izgubio od profesije političara, čak je žrtvovao plodno  mesto predsednika opštine da bi se bavio vlaškim pitanjem.

G-dine Absinth, nemojte zameriti što ću se nadovezati na Vašu raspravu i pokušati da sa ove vremenske distance ponovo rasvetlim stvari o kojima je već bilo reči na Forumu.

G-dina Lazića poznajem iz studentskih dana i znam da je tada imao drugačije poglede na Vlahe i vlaško pitanje. Sad vidim da je u međuvremenu sreo gosn Vlada i krenuo putem koji ga je doveo gde ga je doveo i zbog koga je dobio šta je dobio, a izgubio šta je izgubio. U početku sam i sam mislio, pod utiskom studentskih dana da smo dobili pravog čoveka na pravom mestu, ali su me budući događaji brzo razuverili u to.

Da li bi to uradili vaši predstavnici Dragojević i Damjanović gosp. armagedon. Ne?
Pitajte ih zašto. Ja ne moram jer znam odgovor na to pitanje.
Nevezano za dotičnu gospodu personalno, kako Lazića, tako i Dragojevića i Damnjanovića, ne mislim da je odstupanje od bilo koje profesionalne ili političke funkcije pomoć Vlasima. Zapravo smatram da svako treba što više da napreduje u svojoj profesiji i tako kao uspešan VLAH promoviše VLAHE i bude u boljoj poziciji da pomogne drugim VLASIMA.
aha opet rumunizacija
što pominjete opet ovde te nebuloze - kako romanizovati od porekla romanski narod,
vi sitne šićardžije koje plaćaju da se kačite po forumima ste patetični.
Nema šanse da vlast kontroliše internet forume i ljude - vest se već pročula
uskoro će država raspustiti vaš savet, sledeći "preporuke" iza kulisa u Sav.Evrope .
Pokušaj rumunizacija jeste postojao, to što nije imao značajnog efekta među VLASIMA je samo još jedan dokaz o etničkoj zrelosti VLAHA.
Rumunizacija je nastojanje "iskorenjivanja" VLAŠKIH reči iz VLAŠKOG JEZIKA i njihova supstitucija rumunskim ekvivalentima.
Rumunizacija je uvođenje rumunskog književnog jezika kao maternjeg jezika VLAHA.
Rumunizacija je instrumentalizacija istorije u nastojanju da se VLASI prikažu kao deo rumunskog naroda.
Rumunizacija je insistiranje na nazivu ROMĂN za VLAHE, kao i prisvajanje osnove RUM/ kao isključivo rumunske odrednice iako je istorijska RUMELIJA do devetnaestog veka, stotinama godina postojala JUŽNO od Dunava, dok Romania nastaje u drugoj polovini devetnaestog veka.
Romanizacija je i poistovećivanje balkanskih ROMANSKIH NARODA sa rumunskim narodom, i naravno da se romanski narodi ne mogu romanizovati ali se te kako nastoji da se rumunizuju.
Nacionalni savet je samo jedno od instuticionalnih aspekata VLAŠKE samobitnosti i etničkog identiteta i njegova promena ne može drastično uticati na samo postojanje VLAŠKOG etničkog identiteta.

Matica Srbija ? manjina u sopstvenoj matici državi? O čemu vi Tićini fakiri mislite kad baljezgate ovakve gluposti  ?
Flajer je glavom i barbom pisao TićaM i čist je politički manifest
tj. prevara jadnog siromašnog naroda.

Da, matica Srbija.
To znači da su autohton narod, manjina na teritoriji gde živi sa srpskim narodom koji je u većini.
Vlasi su pre formiranja srpske države na njenoj teritoriji i učestvuju u njenom formiranju od samog početka.  
Zašto bi manjina morala biti deo nekog većeg naroda, naravno ako izuzmemo faktor sile kojim veliki narodi asimiluju male. Manjina je zato što je u pitanju malobrojna populacija.

dPasujoni

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #29 послато: 30.01.2011. 11:11 »
Можете ли Ви да ми објасните како могу да се румунизују они чији су се преци овамо доселили из Румуније

Флорум настоји да афирмише објективну, научну истину, засновану на истинитим научним чињеницама; њега је основао дипломирани етнолог који се свом силом научне акрибије целог живота бави питањем Влаха; један од његових уредника је дипломирао на једном факултету у једној страној држави са влашком тематиком, а сада у другој страној земљи, на другом страном језику, припрема докторат из исте, влашке, области, те

СТОГА МОЛИМ

да се овакве неистине - као што је ова коју сам подвукао у цитираној реченици - више не понављају, и да се та заблуда о досељавању предака наших данашњих Влаха из Румуније, више не шири!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!