Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59267 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« послато: 28.01.2011. 10:10 »
BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE
MANJINE ZA VLAHE

Četvrtak, 27. Januar, 2011. | Autor:

BUKUREŠT - Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je u Strazburu da će Rumunija pratiti poštovanje prava
Rumuna van zemlje kroz evropske i međunarodne mehanizme i tražiti da se Vlasima prizna status rumunske
manjine.

Basesku je u svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope naveo da je Rumunija u bilateralnim
sporazumima izrazila svoj interes za rumunske zajednice u susednim zemljama i da se saradnja s tim zemljama
zasniva na legitimnom interesu da se susedne zemlje uključe u zonu stabilnosti i bezbednosti. Rumunski
predsednik je naglasio da je integrisanje Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture stalna
preokupacija rumunske spoljne politike.

"Demokratizacija zemalja iz susedstva je od interesa za nacionalnu bezbednost Rumunije, jer samo institucije i
specifične politike jedne pravne države mogu garantovati stabilnost u regionu", rekao je Basesku u Strazburu.

Naglasio je da je Rumunija "vrlo zainteresovana da se evropsko i evroatlantsko integrisanje zemalja zapadnog
Balkana odvija uz poštovanje normi i standarda Evropske unije i Saveta Evrope u oblasti zaštite nacionalnih
manjina".
Basesku je 20. januara na susretu sa ambasadorima akreditovanih u Rumuniji rekao da će 2011. godina biti
"godina Rumuna", godina u kojoj će spoljna politika voditi računa o potrebama Rumuna koji žive van zemlje, a to
predstavlja "konsolidovanje etničkog, kulturnog, lingvističnog i duhovnog identiteta".

U Rumuniji već neko vreme vlada mišljenje da Rumuni iz Timočke krajine nemaju ista prava kao Rumuni iz
Vojvodine i da im se ne priznaje rumunsko poreklo.

Vesti: rumunija, Trajan Basesku, vlasi

http://www.kurir-info.rs/vesti/basesku-priznavanje-statusa-rumunske-manjine-za-vlahe-71961.php

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #1 послато: 28.01.2011. 14:41 »
BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE
MANJINE ZA VLAHE

....

Najnovije vesti
Basesku: Priznavanje statusa rumunske manjine za Vlahe

BUKUREŠT – Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je danas u Strazburu da će Rumunija pratiti poštovanje prava Rumuna van zemlje kroz evropske i međunarodne mehanizme i tražiti da se Vlasima prizna status rumunske manjine.

Basesku je u svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope naveo da je Rumunija u bilateralnim sporazumima izrazila svoj interes za rumunske zajednice u susednim zemljama i da se saradnja s tim zemljama zasniva na legitimnom interesu da se susedne zemlje uključe u zonu stabilnosti i bezbednosti.

Rumunski predsednik je naglasio da je integrisanje Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture stalna preokupacija rumunske spoljne politike.

„Demokratizacija zemalja iz susedstva je od interesa za nacionalnu bezbednost Rumunije, jer samo institucije i specifične politike jedne pravne države mogu garantovati stabilnost u regionu”, rekao je Basesku u Strazburu.

Naglasio je da je Rumunija „vrlo zainteresovana da se evropsko i evroatlantsko integrisanje zemalja zapadnog Balkana odvija uz poštovanje normi i standarda Evropske unije i Saveta Evrope u oblasti zaštite nacionalnih manjina”.

Basesku je 20. januara na susretu sa ambasadorima akreditovanih u Rumuniji rekao da će 2011. godina biti „godina Rumuna”, godina u kojoj će spoljna politika voditi računa o potrebama Rumuna koji žive van zemlje, a to predstavlja „konsolidovanje etničkog, kulturnog, lingvističnog i duhovnog identiteta”.

U Rumuniji već neko vreme vlada mišljenje da Rumuni iz Timočke krajine nemaju ista prava kao Rumuni iz Vojvodine i da im se ne priznaje rumunsko poreklo.
Beta
objavljeno: 27/01/2011
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Basesku-Priznavanje-statusa-rumunske-manjine-za-Vlahe.lt.html

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #2 послато: 28.01.2011. 19:21 »
Ја бих волео да видим и на овом месту има ли Влаха који моле Европу да се уважи њихово демократско право да не буду уврштени у корпус о коме треба да брину Басеску и Румунија?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #3 послато: 28.01.2011. 19:59 »
Ја бих волео да видим и на овом месту има ли Влаха који моле Европу да се уважи њихово демократско право да не буду уврштени у корпус о коме треба да брину Басеску и Румунија?
Мислим да Европа врло добро зна који Власи живе у Србији. Тешко да ће да прође прича са Власима којима је све потаман, као што не пролази прича са "поштеним Бошњацима".
О овоме је Тадић требао да мисли пре него што је одлучено да се Национални савет стави под контролу државног апарата. Да је пустио да Власи између себе реше ко су и шта су до овога не би дошло.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #4 послато: 28.01.2011. 20:12 »
[pdf]http://www.archive.org/download/BasescuLaApce/BasescuLaApce.pdf[/pdf]

Basescu la APCE: “Vom întreprinde demersuri în vederea
recunoaşterii statutului de minoritate românească pentru
aromâni, vlahi, istroromâni şi meglenoromâni”

Vineri, 28 Ianuarie 2011   Strasbourg, Franta/Romanian Global News

http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/326-basescu-la-apce-vom-intreprinde-demersuri-in-vederea-recunoaterii-statutului-de-minoritate-romaneasc-pentru-aromani-vlahi-istroromani-i-meglenoromani.html#Scene_1

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #5 послато: 29.01.2011. 11:21 »
    "Ја бих волео да видим..." (Обративши се сигурно нисам мислио оне који Басескуа и Румунију...) Моје је  очекивање да ће до следећег пописа у политичком смислу и у националном смислу лончићи да буду сасвим одвојени а ми поштено разбројани по оном из детињства " мăмăљигă ку фăсуј- тотнату ку каса луј".
    Власи који желе румунски језик, наводно зато што влашки нема писма и нема граматике и не може се њиме споразумевати ни између себе а ни са светом а што је ноторна измишљотина, за себе као поштени Румуни нека узму румунски језик и ми, Власи који поштујемо све влашке говоре, који на њима пишемо по Пауну, дПасујонију, Љубиши... или како је моја маленкост по календарима пратила траг бакине мастиљаве оловке, ми који смо поштоваоци румунског језика, ми ћемо да вас у томе подржимо. То што су такви Власи спремни да влашком језику у било ком облику окрећу леђа (сем да је то румунски) је по мени прилично болна али и завршена прича.
     Надаље, интересантни би били одговори на питање, шта Власи треба да очекују од Европе и "развијеног света" у будућности?
     Док се неко не одважи да нешто каже, ето приче ....ове једног дана. "Знаш ли ти Часлав да је добар бизнис продаја мртвачких сандука на запад"'?
     Док сам се ја прилично збуњен кезио "открићем", објаснио ми је да му је идеју дала ташта све чешће застајкујући погледом на лес "аста је мăј фрумос", а он ни у лудилу не намерава да удовољи таштиној пасији са 10000-рки на храстов сандук кад је буду тамо у болу оплакивали.
     Дакле, шта Власи треба да очекују од Европе и "развијеног света" у будућности?
     Обраћам се Вама, г. Влад, г. Басеску ...- ја нисам Румун а ни представник румунске мањине у Србији. Поштовалац сам Румуна и њихове мањине и свих институција које се обраћају Румунима где год били. Са друге стране имам зебљив став према онима који туђе својатају не познајући границу до које је "све њихово". Још као дечак сам се гнушао кад би неко у играма мешао челичне куглице (кликере) и онда узимао по логици "ал мјеу, ал мјеу..." Наравно да и поред тога што је "аљичу- аљич" свако знао који је кликер његов сем оних који нису имали појма по чему се наши разликују од њихових, или су то чинили из безобразлука. И овде би заиста било фер да се искажемо због чега својатамо кликере.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #6 послато: 29.01.2011. 12:34 »
    "Ја бих волео да видим..." (Обративши се сигурно нисам мислио оне који Басескуа и Румунију...) Моје је  очекивање да ће до следећег пописа у политичком смислу и у националном смислу лончићи да буду сасвим одвојени а ми поштено разбројани по оном из детињства " мăмăљигă ку фăсуј- тотнату ку каса луј".
    Власи који желе румунски језик, наводно зато што влашки нема писма и нема граматике и не може се њиме споразумевати ни између себе а ни са светом а што је ноторна измишљотина, за себе као поштени Румуни нека узму румунски језик и ми, Власи који поштујемо све влашке говоре, који на њима пишемо по Пауну, дПасујонију, Љубиши... или како је моја маленкост по календарима пратила траг бакине мастиљаве оловке, ми који смо поштоваоци румунског језика, ми ћемо да вас у томе подржимо. То што су такви Власи спремни да влашком језику у било ком облику окрећу леђа (сем да је то румунски) је по мени прилично болна али и завршена прича.
     Надаље, интересантни би били одговори на питање, шта Власи треба да очекују од Европе и "развијеног света" у будућности?
     Док се неко не одважи да нешто каже, ето приче ....ове једног дана. "Знаш ли ти Часлав да је добар бизнис продаја мртвачких сандука на запад"'?
     Док сам се ја прилично збуњен кезио "открићем", објаснио ми је да му је идеју дала ташта све чешће застајкујући погледом на лес "аста је мăј фрумос", а он ни у лудилу не намерава да удовољи таштиној пасији са 10000-рки на храстов сандук кад је буду тамо у болу оплакивали.
     Дакле, шта Власи треба да очекују од Европе и "развијеног света" у будућности?
     Обраћам се Вама, г. Влад, г. Басеску ...- ја нисам Румун а ни представник румунске мањине у Србији. Поштовалац сам Румуна и њихове мањине и свих институција које се обраћају Румунима где год били. Са друге стране имам зебљив став према онима који туђе својатају не познајући границу до које је "све њихово". Још као дечак сам се гнушао кад би неко у играма мешао челичне куглице (кликере) и онда узимао по логици "ал мјеу, ал мјеу..." Наравно да и поред тога што је "аљичу- аљич" свако знао који је кликер његов сем оних који нису имали појма по чему се наши разликују од њихових, или су то чинили из безобразлука. И овде би заиста било фер да се искажемо због чега својатамо кликере.

Polazi se od premise devedesetih da niko ništa neće raditi za džabe i iz uverenja, posebno u novostvorenom srpsko kapitalističkom miljeu.
Šta ako je odgovor na vaše pitanje inat a ne interes?
Mislite da će vlasti to prihvatiti ?
Ne,
 pokušaće da kupe, zato što im njihovo okruženje a i ustaljeni način razmišljanja ne dozvoljava da misle drugačije.
Sećate se gosp.Miloševića u Den Haag-u Čuveno je bilo nejgovo ponašanje na početku "Okružen sam budalama"
Zato što je stvarno za deset godina bio okružen budalama,
kada je shvatio gde je bio isporučen i ko mu sudi bilo je odveć kasno
i proradio je pritisak .

"Mi svi" ovde prisutni smo za vlasti budale  paćenici ili plaćenici. Oni ne mogu misliti drugačije jer su i sami takvi.

Neke su već kupili,
neke su proglasili " elementima od interesa, sa kontaktima medju stranim službama"
"Ubij bližnjeg svog 2" o stranim špijunima u SFRJ i SRJ (1997). ... A po njima, čitava plejada ovdašnjih političara sarađuje sa stranim službama
neke će kupiti ali ostaju ovi nedorečeni, koji se nalaze ovde i još na dva tri mesta online,
nedorečeni i mutni, šta sa njima.
Ja razumem njihovu brigu, ali mislim da su se u startu preračunali sa Vlasima.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 29.01.2011. 13:11 »
   Моје је  очекивање да ће до следећег пописа у политичком смислу и у националном смислу лончићи да буду сасвим одвојени а ми поштено разбројани[/size] по оном из детињства " мăмăљигă ку фăсуј- тотнату ку каса луј".
Nije to Vaše očekivanje, uvaženi gospodine, to je očekivanje državnog vrha. To je strategija državnog vrha, a Vi je samo ponavljate na ovom forumu, dok je na drugim forumima ponavljaju neki drugi "dobronamerni" sulferi.
Da Vam je stalo do vlaškog identiteta i do njegovog iskazivanja na popisu, ovo što sada pišete pisali biste uoči popisa 2002. godine.
Nije valjda da Vas 2002. godine niko nije obavestio da se u Srbiji popisuje stanovništvo.
Providna je to taktika, gospodine Časlave R.
Teško da će evropa da nasedne na taj štos. Uostalom, pogledajte dokumenta Saveta evrope, videćete da se suda pominju Vlasi Rumuni ili Vlasi Dako-Rumuni u severoistočnoj Srbiji.
Brinite više, gospodine Radukanoviću, kako ćete ovima iz Evrope i sveta da objasnite da odjednom u Srbiji imamo više od 100 hiljada Vlaha, a do pre samo 20 godina jedva da ih je bilo 10 hiljada. Kako ćete da im objasnite kuda nestaše 230 hiljada Rumuna sa popisa iz 1921. godine?

Nisu ovi iz Evrope pali s kruške da bi im se uvaljivali Miloševićevi fazoni u "evropskoj" foliji.

Pogledajmo još jednom šta piše u rečniku književnog srpskohrvatskog jezika:

Pošto kategorički odbijate da za vas važe značenja pod rednim brojem jedan i 2, pretpostavljam da se na sledećem popisu biti vlah sa značenjem pod rednim brojem 3:
a) seljak kao čovek nižeg socijalnog položaja
b) seljak na kopnu
c) stanovnik Bosne i Hercegovine

Ja ću se, hvala Bogu, i na ovom popisu izjasniti kao Vlah, kao što sam to uradio i na prethodnim popisima stanovništva.
Tako ću se izjasniti zato što za mene, kao i za veliku većinu izjašnjenih Vlaha, Vlah predstavlja ono što u rečniku Matice srpske stoji pod rednim brojem 2.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
« Одговор #8 послато: 29.01.2011. 15:27 »
Dragi prijatelji,
Sasvim je normalno da predsednik jedne drzave brine o svom narodu u drzavama gde je njegov narod nacionalna manjina. Pitam se zasto neko na ovom forumu misli da je to nenormalno? Pa i nas predsednik gospodin Tadic brani interese svog naroda u drzavama u okruzenju. Siguran sam da jedan drzavnik kao sto je predsednik Srbije srbin Tadic nece  dozvoltii da srbe u Bosni i Hercgovini tamosnje vlasti  prekrste u bosance,ili pak srbe u Rumuniji koji su se naselili u doba Carnojevica sa kosova preimenuju u kosovare, vec ce braniti interese svoga naroda.
Interese Vlaha Balkana brane vlasi dve nezavisne drzave Rumunije i Republike Moldavje,tako da je veoma legitimno kad jedan vlah Traian Basescu,stane u odbrani interesa vlaha Balkana,kao i jedan vlah Vlad Cubracov iz Moldavije svojim rezolucijama u Savetu Evrope brani interese svog naroda.

Okanimo se corava posla i saslusajmo preporuke lingvista,istoricara, etnologa... Nemojmo dozvoliti da das odmane pojedinih politickih elemenata u Srbiji dovedu u situaciju da integracije u evroatlanske tokove i u EU budu misaona imenica. Srbija i Rumunija su vekovni prijatelji i to tako treba da ostane.

Stvari ce doci na svoje mesto, u to sam siguran. Verujte da ce sadasnji nacionalni savet vlaha u dogledno vreme da vrati odluke predhodnog saveta u oblasti jezika. Siguran sam da ce anti vlasku deklaraciju koju su doneli u Zagubici sami osudeti i ponisteti jer nije u interesu Srbije. Dokaz koji me navodi na takvu misao su silne rezolucije koje su donete u parlamentu Srbije, a nisu postovane.

Ja Sam gradjanin Srbije i volim Srbiju vise nego ijednu zemlju na svetu,ali treba da se zna da volim i svoj rod. Siguran sam da to misli vecina vlaha. Mi Vlasi smo gradili nasu predivnu zemlju Srbiju tokom istorije, krvlju smo je zidali i necemo dozvoliti pojedinim politicarima kojima je stalo samo do novca i licne karijere (jedan od danasnjih vodja nacionalnog saveta vlaha,kao poslanik u parlamentu Srbije ima najvecu platu od svih poslanika, negde oko 300 000 dinara), a do vlaha kao do lanjskog snega.
Srbiji je mesto u EU, a da bi to mesto zasluzila potrebno je postovati iste one principe koja ona trazi za svoj narod u zemljama u regionu, ni manje ni vise. Srbija treba da se distancira od politike proslosti definisane kroz doktrinu Milosevicke kamarile.

Sadasnji Savet Vlaha,odgovorno tvrdim, je instruisan od onih politickih elemenata u Srbiji koji ne misle Srbiji dobro i  kojima do evro atlanskih integracija nimalo nije stalo. Razlog zasto tako mislim je njihova aktivnost pre 5. oktobra 2000 godine. Bili su najveci anti evropejci. Narod je morao motkama da ih isteraju sa vlasti. Da su anti evropejci vidi se iz njihovog trenutnog delovanja ka udeljavanju Srbije od EU.
Dragi prijatelji budimo integralni faktor Srbije ka EU, nikako elemenat spoticanja boljeg zivota.
 Zivela Srbija.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #9 послато: 29.01.2011. 15:33 »
Dragi prijatelji,
Sasvim je normalno ...

Bravo draga Ivite,
tako priča pravi srpski (a i vlaški) patriota.

A te Tiće Radiše i Drage ostavimo sudu istorije,
opet će ih motkama pojuriti narod.
A.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #10 послато: 29.01.2011. 16:30 »
      Ја бих се у другачијим околностима вероватно питао да ли Ви, г Влад, умете да читате. Да умете, не бисте у фазону хаотичних и несређених претпоставки оставили у пар реченица такву гомилу за собом. Деси се, потера човека. Не реагујем, гледам пут пред собом дуплим очима да се не укаљам. Ето вам га тако како га направисте.
       За разлику од Вас, ја сам се борио да имам легитимну установу у Србији која је задужена да каже и Европи и свету да ја нисам Румун и да сам у сваком тренутку спреман да пишем и читам и на српском и на влашком. Ако сте бар годину дана имали логику као предмет- онда знате да се и обим и садржај појма као логичке категорије мењају.
       Хвала што ми понудисте своје збрдаздолисање, ја ипак мислим лепше о Вама од Вас самога. И треба да човек најбоље упозна самога себе!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 29.01.2011. 18:40 »
За разлику од Вас, ја сам се борио да имам легитимну установу у Србији која је задужена да каже и Европи и свету да ја нисам Румун и да сам у сваком тренутку спреман да пишем и читам и на српском и на влашком.
Господине caslav,
За Вашу информацију, та легитимна установа постоји од 2006. године. Да сте толики борац, вероватно бисте сте већ тада кандидовали за члана Националног савета. Ви сте борац постали, не зато што Вас брину права Влаха већ, као што сте лепо написали "да имам легитимну установу у Србији која је задужена да каже и Европи и свету да ја нисам Румун и да сам у сваком тренутку спреман да пишем и читам и на српском и на влашком".
Онда када Власи на попису нису постојали, када је прећуткивано њихово постојање у Србији - није Вас било нигде! Када и докле су Власи били Срби - није Вас нигде било!
Тешко је Европу убедити у "добре намере" те врсте, као што је, такође, тешко некога убедити да у Србији постоје некакви Власи мимо значења у Речнику српског књижевног језика; који говоре језиком који не спада у дијалекте румунског језика.

P.S
Што се читања тиче, прочитајте још једном шта пише у Речнику књижевног српскохрватског језика у издању Матице српске. Можда вам то помогне да следећи пут "у фазону хаотичних и несређених претпоставки  у пар реченица" не остављате "такву гомилу за собом".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #12 послато: 29.01.2011. 19:03 »
      Ја бих се у другачијим околностима вероватно питао да ли Ви, г Влад, умете да читате. Да умете, не бисте у фазону хаотичних и несређених претпоставки оставили у пар реченица такву гомилу за собом. Деси се, потера човека. Не реагујем, гледам пут пред собом дуплим очима да се не укаљам. Ето вам га тако како га направисте.
       За разлику од Вас, ја сам се борио да имам легитимну установу у Србији која је задужена да каже и Европи и свету да ја нисам Румун и да сам у сваком тренутку спреман да пишем и читам и на српском и на влашком. Ако сте бар годину дана имали логику као предмет- онда знате да се и обим и садржај појма као логичке категорије мењају.
       Хвала што ми понудисте своје збрдаздолисање, ја ипак мислим лепше о Вама од Вас самога. И треба да човек најбоље упозна самога себе!
Ja sam imao logiku kao predmet,
i vaša mi je logika toliko poznata da se čak izučava u nekim ustanovama svetskog glasa,
npr. Pilgram Psychiatric Center,McLean Hospital,Bethlem Royal Hospital,Topeka State Hospital

A takvu logiku koriste još uvek aktivno i u nekim bliskoitočnim i afričkim zemljama.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #13 послато: 29.01.2011. 20:40 »
Pošto kategorički odbijate da za vas važe značenja pod rednim brojem jedan i 2, pretpostavljam da se na sledećem popisu biti vlah sa značenjem pod rednim brojem 3:
a) seljak kao čovek nižeg socijalnog položaja
b) seljak na kopnu
c) stanovnik Bosne i Hercegovine

A što preskočiste: pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske!

:-\

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #14 послато: 29.01.2011. 20:52 »
A što preskočiste: pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske!

Dobro, gospodine dPasujoni, priznajem propust.
Evo, u Vašem slučaju, neka bude ta opcija.
Vlah u slučaju gospodina dPasujoni-a znači "pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austro-Ugarske".
Znači, kada se g-din urednik bude izjasnio kao Vlah na narednom popisu, to će da znači da je on pravoslavac koji živi u Austro-Ugarskoj. ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: