Naravno da ne mogu da vam navedem primer referenduma po pitanju jezika (ali to ne znači da nije moguć ili da je nelegalan).
Наравно да не можете зато што се нигде у свету то не ради. Да ли је могућ? Јесте! Све је у Србији могуће. Када је могуће Тића да нам буде председник Савета, а онај "историчар" који је открио да су вака, урс, кулмја и остало келтске речи, да нам креира "историју", зашто не бисмо на референдуму гласали какав језик хоћемо.
Али, пазите, постављам питање зашто онда не бисмо на референдуму гласали која нам је историја? Па, ако, рецимо, 52,39% мисли да је Војислав Стојановић у праву, а 34,56 да је Бата Пауновић написао "најбољу историју", онда "демократски" изаберемо да смо Келти а не Илири.
Јел'тако?
Оне са балканолошког и осталих института да извинете ко ј...е, ми смо на референдуу одлучили да Воја Стојановић у праву и нико нам ништа не може.
Разумете ли сада до каквог апсурда може да доведе када науку ставимо у службу дневне политике?
Kada su se nacionalni jezici uvodili, demokratiju u današnjem smislu reči su ondašnje države još uvek samo sanjale.
Јесте, госпођо! Али ко смо ми да исправљамо криве Дрине? Јесмо ли већи, бољи, богатији, паметнији од Швајцараца, Мексиканаца, Аустралијанаца...
Никоме на свету не пада на памет да то исправи, зашто бисмо баш ми у томе предњачили?
Ali ti instituti koji su se bavili problemom zvaničnog jezika i koje su u svim evropskim državama takozvane Akademije nauka i umetnosti, su institucije osnovane iz političkih potreba da se novim nacionalnim državama stvori adekvatan jezik, napiše adekvatna nacionalna istorija itd... Tako da današnji rumunski kao i srpski i ostali evropski jezici, predstavljaju produkt korišćenja nauke u političke svrhe. Na primer: Rumuni izbacuju gomilu slovenskih reči i preuzimaju tonu reči i oblika iz Francuskog. Hoćete li mi vi ovde reći kakve veze ima nauka sa izborom reči koje treba izbaciti a koje uvesti? Srbi su, pak očistili turcizme. Gde je nauka u izboru Rumuna da koriste latinicu umesto ćirilice koja je vekovima bila i njihovo pismo - nema nauke, nego politike jer se na ovaj način se približavaju neolatinskoj porodici jezika.
Тачно! И шта с тим? Мења ли то чињеницу да говоримо архаичним наречијима књижевног румунског језика? Избор је урађен и то је то. Да ли сада предлажете да се удружимо са лесковчанима и пироћанцима и исправимо историјску "неправду".
Када питате где је наука када је избор Румуна у питању, да уместо ћирилице користе латиницу, не чини ли Вам се логичним да народ који слови за романски користи латиницу уместо ћирилице, својствене православним Словенима?
Ако тврдите да је језик политичко питање, реците ми због чега Мексиканци или Бразилци, након стицања незавизности нису кренули да стандардизују свој језик, иако их објективно има више од Шпанаца и Португалаца? Због чега они нису потврду свог идентитета исказали на тај начин?
Dakle same institucije koje se bave jezikom, osim svoje naučne strane imaju i te kako istaknutu političku stranu. A i pitanje zvaničnog jezika je neophodno i političko pitanje od samog starta i sve do danas.
Није тако! Осим на Балкану то нигде није случај. Наведите ми, изузи мајући Балкан и пример Молдавије, где се то, стицањем независности, стандардизовао језик као политички продукт?
U našem slučaju izbor rumunskog dao bi u političkom smislu nov i velik uticaj Rumuniji po pitanju srpske politike. Isto tako i po pitanju srpske pravoslavne crkve ali i po pitanju naše buduće kulture koju će sve više nastojati da približe svojoj. Dakle politika. Standardizovanje neke vrste vlaškog sprečilo bi to i zadržalo Srbiji veću kontrolu nad svim što se dešava na ovim prostorima. Što je isto politika.
Браво!У томе и јесте суштна и то је оно што цело време говорим. Србији та контрола треба да би нас лакше асимиловала а не из бојазни да ћемо се отцепити и припојити Румунији.
Зато се после расправе у СЕ одједанпут појављују "забринути" Власи од којих неки и "циучу", то је оно што је Тићу натерало да постане Влах, због тога ће ускоро да ухапсе Демића...
Браво, НЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ja se ne brinem, nego kao neko ko ne podržava njegovu politiku iskeno se nadam njegovoj političkoj propasti, što je drugo a i legitimno. Ne?
Ко каже да није легитимно?
Naravno da se silom može sve uvesti (kao i do sad), ali ja govorim o stupnju realnog prihvatanja ove mere od strane populacije. I tu mislim da ne grešim. A ako treba nametati kao srpsku školu u XIX veku, onda smo daleko dogurali!
Не уводи се он силом, драга госпођо Нено! Потписи нису били сакупљени силом и то Ви врло добро знате. Ствар је стопирана са врха управо због онога што сте навели у онај одличној пређашњој анализи.
Још једном,
БРАВО