Limba maternă este limba pe care un om o alege el că este limbă maternă pentru el.
Dakum!
Dapăĭ!
Aşa ĭe!
Toţ noĭ ţîńem minće, kînd ĭerarîm în ļagîn, kum muma ńi-ntraba:
— Mă, kufurituļe, śe ļimbă vrĭeĭ s-aļeź s-ăţ fiĭe "ļimba maternă"? Să nu ći žuđiśe vr-odată duomnu Dolha Viorel kî nu ć-am întrabat, şî n-aĭ aļes-o tu, dupa đireptaća-tĭa omeńaskă, ku vuoĭa-tĭa, ku înţaļesu-tĭeu, ku minća-tĭa ...
Da nuoĭ ńi bîzgoĭem, ńi skremăm în ļagîn aşa kufuriţ kum ń-a dat dumńeḑîu, ş-întrabăm mumîń-ļi nuaştre śe ļimbe ĭastă pi pomînt, đi sî şćim să aļeźem o "ļimbă maternă" đi kare n-o sî ńi fiĭe ruşîńe kînd ńi va đisfoĭa đin prostîĭa nuastră, rumîńaskă, domnu Dolha Viorel, român đi trĭabă!
Ş-atunśa mumîń-ļi nuaştre skuasîră đi supt pat, or dubarîră đin puod - or dusîră đin fiĭekare luok unđe a pus-o bińe (k-a şćiut śe vrĭame vińe!) - o ENCICPLOPEDÍE!
Ţîn minće, ka kînd ma uĭt akuma (kă atîta đi tare mĭ-a đeşkis uoki domnu Dolha Viorel), muma mĭ-a dat „Encyclopaedia Britannica”, nuşću đi unđe ažuns ĭa-n borđiu nuostru (krĭed kî paradĭeda a duso đin ratur-ļa ku turśi, kî ĭel aşa uom a fuost kare n-a putut ńam sî pazîaskă turmiļi đi uoĭ, pi Munţîļi măĭdanuluĭ, fara enciclopedie în trastă!)
Dragu mĭeu fu kînd vaḑuĭ karćuońu-la, đi triĭ uorĭ măĭ mare đi kît mińe, ma skulaĭ în kur în ļagîn şî m-a pusăĭ pi śećit!
E, atunś s-a fi fuost vrunđe-va apruape domnu Dolha Viorel, kum ĭe akuma apruape đi tuot rumânu în Sîrbia răsărićeană - pă sî m-a-nvĭaţă kare ĭe "ļimba maternă" a mĭa, da nu ĭuo aşa pruost şî kufurit kum ma turnat muma, sî aļeg s-ăm fiĭe "ļimba maternă" - ļimba rumîńaskă, da nu "limba literă românească", trasńimar dumńeḑîu sî m-a trasńaskă!
Dakă va da dumńeḑîu sî ma naşće muma pĭadauară, aşa pakat đi mare nu măĭ fak!
Înga pănă oĭ fi în burta iĭ o sî kat enciclopedie a limbii române literară ...
Şî kînd va veńi vrĭamĭa ĭară
muma sî ma fakă:
ĬUO O SÎ "CUVINTESC" ÎN "LIMBĂ MATERNĂ"
DA MUMA O SĂ TAKĂ!
DAKĂ N-O SÎ PUATĂ SÎ MA-NŢAĻAGĂ,
PUAĆE ALT KOPIL S-ÎŞ AĻAGĂ!
PS.1 S-ăm traĭeşć, domnu Dolha Viorel!
Îm fakuş astîḑ ḑîua bună!
Kă dakă am avut îndoĭală đi lukru vuostru în parća nuastră,
Śî dakă am spart kapu ku întrabare unđe pućeţ ažunźa ku ĭel,
Akuma,
Đin "definiţîĭļi" tĭaļe
Sînt siguarat:
KU AŞA LUKRU,
PUS PI AŞA "DEFINIŢIE" ŞÎ "EXPLICAŢI"
N-O SÎ AŽUNŹEŢ ŃIŚUNĐE!
PS.2 Pintru aşa trĭabă, alalće "elaboraţie" a dvs ńiś n-am śećit!
Kă lukru pus pi fundament minśinuos s-a duśe-n vînt!