Није прихваћено од самих Влаха (осим у симболичном проценту) и ту се свака прича завршава.
Није прихваћена од оних Влаха који су се давно асимиловали, који су преузели српски идентитет и од којих режим покушава да створи Нео-Влахе!
Власи којима је стало до очувања свог етничког идентитета то итекако прихватају. А да се ради о "симболичном броју", не бисте ви толико узрујавали због тога
Узгред, не видим да има много кругова који се баве проучавањем обичаја и културом Влаха.
То само доказује колико слабо познајете ово о чему пишете.
Како можете да докажете да је то непобитна чињеница?
На исти начин како се доказује све остало што спада под "непобитно".
Па што се мене тиче, зашто би било на жалост? Можете да будете и Румун и Србин, и било шта треће. То је ваша лична ствар.
Што се Вас тиче, могу да будем шта год хоћу, само не Влах! Је л' тако. Влах може да се буде, само уколико се негира румунско порекло, језик, обичаји...
То је модел који жели да нам се прода као "стандард".
Зашто на жалост? Зато што вам кварим идилу о Власима који листом "хоће да буду Власи а не Румуни".
То ће далеко теже да иде него што сте замислили.
Знате, у почетку сам имао утисак да сте пристојни у комуникацији и да држите одређени ниво, да са вама може дискутује културно, а ово је већ други испад, који ми показује и неке друге стране вашег начина комуницирања.
Ако мислите да ћете увредама нешто постићи и да ће вас неко боље чути ако "галамите", онда грешите. Мислим да је крајње непримерено назвати Влахе "пописном категоријом". То је врло увредљиво и морам да кажем да се и лично осећам увређено.
Ја сам врло пристојан у комуникацији и нисам Вас ама баш ничим увредио. Знате, ја бих такође мога Вама да замерим да Вашим ставовима управо Ви "показује и неке друге стране вашег начина комуницирања".
Ја Вас ничим нисам увредио, а ако Вас је погодило то што сам поменуо Влахе као пописну категорију - то само доказује да је истина понекад горка али да је свакако треба погледати у лице.
То становништво није романско, већ је мање или више романизовано.
Како је немогуће (бар за сада) доказати колики би удео неког етничког састава могао да буде у одређеном народу, бесмислено је говорити колики је тај удео.
Постоје извори који упућују на насељавање великог броја римских легионара, трговаца, чиновника, ислужених ветерана... па је стога заиста бесмислено говорити да то становништво није романско, већ искључиво романизовано. Ти романизовани староседеоци су склапали бракове са Римљанима. Бесмислено је пребројавати им крвна зрнца у циљу доказивања да ли се ради о Романима или романизованом становништву.
Срби не могу да вуку порекло од Старих Словена, иако јесу Словени, јер је етноним Срби старији од етнонима Словен.
Ово је већ а ла Деретић
То треба и радити - вашој причи супротставити причу о српском пореклу Влаха.
Ово ми већ делује доста познато
Зар се то није радило током читавок 20-ог века. Зар то нису оне силне теорије о бившим Србима који су бежали у Румунију, тамо заборавили свој језик, па се опет враћали.
Ја то свакако не могу и не желим да радим, али бих волео да се нађе неко ко би троши своју енергију на то, пошто сте Volcae и ви, првенствено задужени за то. Шта год радили, о чему год причали, мора да се понавља - "Власи су Румуни", не би ли убедили Влахе да то и постану.
Немојте, молим Вас, да износите овакве бесмислице!
О каквом убеђивању Ви причате? Погледајте мало теме на форуму. Видећете да се на форуму налази фантастична збирка литературе. Готово све што се писало о Власима, или се тиче Влаха, наћићете на овом форуму.
Вама највише сметају чињенице. Ви сте навикли да Власима сервирате бајке о њиховом наводном пореклу и језику, па Вам једноставно не одговара да се чује и она друга страна.
Нажалост, поред значаја овог форума за саме Влахе, који је неспоран, ви га претварате у "Форум за румунизацију Влаха", јер то је баша главна функција овде. Ја не знам због чега гдин Дурлић не реагује, али ја га позивам да обрати пажњу на то, као и на чињеницу да се форумска правила стално крше (подразумевајући ту и Устав Републике Србије).
Није ово никакав форум за румунизацију, већ је форум против дебилизације Влаха!
Овде покушавамо аргументима да оспоримо све предрасуде, све неистине о Власима. Покушавамо да парирамо незнању и злонамерном протурању неистина о Власима.
О кршењу Устава не желим да трошим реши. То је толико бесмислено да не заслужује иоле озбиљнији осврт.
Зато што Власи имају своје говоре и свој језик, зато што нису Румуни и зато што не желе да преузму језик другог - румунског народа.
Потреба за стандардизацијом је иста као и код свих народа, што сам и рекао. Стандардизацијом ће се добити оно што Власи нису урадили раније.
Па, како онда те исте говоре срећемо и у самој Румунији? Да нису Румуни те говоре преузели од Влаха?
Не могу да преузимају ништа што већ имају. Језик им је румунски на нивоу народног говора.
Наравно, Ви можете да понављате те флоскуле о "посебном језику" хиљаду пута, тешко да ће у Вашем случају хиљаду и први пут то постати истина.
Каква замена теза и демагогија! Ви сте то први изнели. Реците онда да ли сте ви радили истраживање на основу кога је ваше мишљење већинско?
Па, Ви се цело време позивате на "већинско мишљење".
Није ли демагогија стално понављати тезу о "већинском мишљењу" а не упознати нас са резултатима анкете или истраживања које сте свакако морали да урадите пре него што сте кренули у изношење овако смеле тврдње.
Још ме на крају нападате да сам се ја првуи позвао на већинско мишљење"!? Каква дрскост!
Ја ћу вам изнети доказ, а не истраживање. На изборима за Савет је победила опција која се залаже против онога што ви желите - румунизацију Влаха: прихватање румунског идентитета, национално изјашњавање (као Румуни), увођење румунског језика у употребу и проглашавањем истог за службени итд. И још једна потврда је да је та опција победила ону која је заступала исте ставове као и ви и која је већ водила Савет. Дакле, народ је изабрао. И то је већинско мишљење међу Власима. Ваше мишљење је супротно од тога. Самим тим је мањинско.
Ако су Вам резултаи избора за Национални савет нешто на шта се позивате као на доказ о тобожњем расположењу Влаха, онда је то заиста јадно.
Ви говорите о изборима који су били све друго само не регуларни. Изборе које су пратили хапшења и привођења. Изборе где листа др Балашевића није чак имала ни контролоре на свим бирачким местима. Изборе на којима су се у бирачке спискове уписивали и они који нису етнички Власи. Изборе где је су се странке већинског народа, логистичком и финансијском подршком, активно укључиле у изборни процес. Изборе у којима су гласачима обећавани водоводи, путеви, мостови, хладњаче и питај Бога шта све не што уопште нема везе са ингеренцијама Савета.
И Ви се још позивате на резултате таквих избора?
Не желите да им допустите... шта?
Да нас асимилују под плаштом "стандардизације".