Аутор Тема: Бити Влах по г-дину dPasujoni-у  (Прочитано 31532 пута)

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
  • Поруке: 38
  • Углед: +0/-0
Одг: Бити Влах по г-дину dPasujoni-у
« Одговор #30 послато: 19.02.2012. 02:11 »
Наравно да  већина етничких Румуна, у североисточној Србији познатија као Власи, себе доживљава као Србе. Ви нисте прецизирали на које Румуне мислите па сам мислио да говорите о Власима или Румунима североисточне Србије.
Ако мислите на оне у Банату или Румунији, ретко ко од њих ће негирати да су Власи.

Називати Влахе "етничким Румунима", није нешто што је опште прихваћено и јоше једном понављам, ваше је лично мишљење, а и ваш лични осећај, претпостављам и поновили сте то више пута. Схватио сам да је то ваш став и нема потребе да инсистирате на томе.

Врло јасно сам поставио питање: да ли су по вама Румуни Власи и ту нема простора за друге интерпретације, без обзира на нечије лично мишљење. То је дефинисано и Уставом и без обзира на то шта мислимо ви или ја - то је тако.

Цитат
Наравно. И то нико не спори, као што нико не може да оспори заједничко романско порекло које деле Румуни са Србима. О томе би се такође могло што-шта казати.

Далеко од тога да нико не спори. Има и оних који се проглашавају директним наследницима Римљана, негирајући све остало. То романско порекло Срба је заправо порекло романизованог становништва. Можемо рећи и влашко - зар не?

Цитат
Извините, али овде се ради о изјави која директно негира Влахе као посебан ентитет, као националну мањину која се разликује од већинског народа!
Овде се ради о високом функционеру Националног савета. Он је, после ове изјаве, остао да обавља исту функцију коју је обављао пре тога.
Национални савет је морао да се макар дистанцира од овакве изјаве, што није урађено. То упућује на чињеницу да се ради о ставу Националног савета.
А, ако су Власи исто што и Срби - онда више нисмо Власи у етничком погледу него власи као социјални сталеж.

Па то и ви радите све време, рекао сам вам. А то су радили и неки функционери бившег сазива Савета. Опет понављате оно што сте рекли, а нисте одговорили на моје питање: која је разлика између "оних" (који су од Влаха, правили "влахе" - румунски "социјални сталеж" - сходно вашој терминологији) и "ових"? Или једноставно, да избацимо "сталеже" из приче. Која је разлика између "оних" и "ових" кад једну признату етничку заједницу сматрају делом неке друге заједнице (румунске или српске, у овом случају)?

Цитат
Власи јесу етнички Румуни, ако о Власима говориимо као о етничкој категорији! То Вам потврђује и дефиниција из Речника српскохрватског књижевног језика.

Друго, Власи су национална мањина у Србији, не у Румунији. Етнички идентитет, као мањина, Власи требају да чувају од асимилације. Због тога постоји Национални савет! Не могу да се Власи, у Србији, где су већина Срби, асимилују у Румуне!

Не бих више да то коментаришем. Понављајући то нећете променити ништа, а ово што се тиче речника ми је смешно.

И ја вам кажем да Власи не могу да се асимилују у Румуне, али ви стално говорите о томе или, можда, и желите то? Као што неки, попут урадника Volcae-а то желе и отворено кажу.

Цитат
Огромна је разлика! Власи не могу да буду "социјални сталеж сточара" Румуна зато што тако нешто не постоји. Влах је у Румунији значио искључиво Румуна.
У Србији је он значио и социјални сталеж. То Вам потврђује и дефиниција из речника. Ако се ради о Власима који су "исто што и Срби", онда се ради о социјалном сталежу или о неком другом објашњењу које није везано за народност у поменутом речнику.

Не говоримо о Власима у Румунији.
Значи не могу да буду сталеж Румуна, али могу да буду "социјални сталеж сточара Срба"? Не будите смешни!

Цитат
То што "велика већина Влаха", по Вама, не дели моје мишљење, пре би могло да значи да нису у довољној мери упознати са чињеницама. То није и не може да буде параметар на основу којег би могло да се поуздано закључи да "историјске чињенице потврђују управо супротно".

Не би могло да значи ни "пре", ни "после, значи то што значи. А то што ви ваше (мањинско) мишљење претпостављате као исправно, тек не може да буде параметар.

Али, уопштенео говорећи, занима ме шта ви желите да постигнете оваквим ставовима?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #31 послато: 19.02.2012. 09:52 »

И ја вам кажем да Власи не могу да се асимилују у Румуне, али ви стално говорите о томе или, можда, и желите то? Као што неки, попут урадника Volcae-а то желе и отворено кажу.

Није да желим, него је то једино исправно, да Власи буду оно што су и њихови преци били а били су Румуни.
Власи су и дан данас Румуни и тако се осећају, истина да се други осећају Србима а у новије време имамо и оне који тврде да су Власи и да нису Румуни.

Наравно да нисам мислио да се Власима може десити румунизација, Власи јесу Румуни и румунизација Влаха не може једноставно никада да се деси.

И нису сви научници до сада били неупућени када су тврдили да на нашим просторима живе исти Власи као и Власи преко Дунава у садашњој Румунији, или када су тврдили да Власи говоре наречја румунског језика.

Влахе су на свим пописима становништва од 1850-1931 године (попис из 1941 г. није никада урађен због 2 светског рата) пописивали исто као и Румуне преко Дунава.

Језик је проучаван и сматран за два наречја румунског језика а то важи и дан данас, а то су банатско и олтенско наречје.

Што су југословенски и бугарски комунисти прогласили Румуне за Влахе је ствар политике, тако нешто раде управо комунисти, то је последица комунистичке идеологије.

Ви сте рецимо подлегли тој идеологији, други су подлегли патриотизму па су већи Срби и од самих Срба, све су то комплекси уствари, јер бежите од онога што сте уствари а то је да сте Румуни.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #32 послато: 19.02.2012. 10:45 »
Називати Влахе "етничким Румунима", није нешто што је опште прихваћено
Baš naprotiv! To je opšteprihvaćeno u krugovima koji se bave proučavanjem običaja i kulture Vlaha. Nije opšteprihvaćeno u političkim krugovima, ali to je već posebna priča.
Схватио сам да је то ваш став и нема потребе да инсистирате на томе.
Insistiram na tome zato što se radi o nepobitnoj činjenici. A da je moj stav - to apsolutno stoji. I nije samo moj stav, na žalost Vas i ljudi koji trenutno vode savet.

Врло јасно сам поставио питање: да ли су по вама Румуни Власи и ту нема простора за друге интерпретације, без обзира на нечије лично мишљење. То је дефинисано и Уставом и без обзира на то шта мислимо ви или ја - то је тако.
Ustav nigde ne definiše da Vlasi imaju posebno etničko poreklo u odnosu na Rumune. Da im je jezik drugačiji u odnosu na rumunski narodni govor. Vlasi postoje kao popisna kategorija u Srbiji i ne više od toga. Rumuni jesu Vlasi jer su ih tako zvali do ujedinjenja i stvaranja moderne rumunske države.
I ako se nekome baš ne dopada da bude Rumun, niti želi bilo šta zajedničko sa Rumunima - široko mu polje.
Neka ne koristi pređašnji naziv za Rumune u srpskom jeziku.

Далеко од тога да нико не спори. Има и оних који се проглашавају директним наследницима Римљана, негирајући све остало. То романско порекло Срба је заправо порекло романизованог становништва. Можемо рећи и влашко - зар не?
To romansko poreklo Srba je udeo posrbljenog starosedelačkog stanovništva u etnogenezi srpskog naroda. I taj udeo je isti, ako ne i veći od udela Slovena, pa i Srba, u etnogenezi Rumuna kao naroda. Da Vlasi ili Rumuni vuku poreklo od Rimljana je tačno u istoj meri koliko bismo rekli da Srbi vuku poreklo od starih Slovena.

Која је разлика између "оних" и "ових" кад једну признату етничку заједницу сматрају делом неке друге заједнице (румунске или српске, у овом случају)?
Razliku sam Vam već objasnio u prethodnom komentaru, dovoljno je samo da ga pažljivo proučite. Ova priznata etnička zajednica ima rumunsko poreklo, rumunske korene, govori rumunskim narodnim govorom, službeno je popisivana od strane srpske administracije kao Rumuni, bila tretirana kao rumunska nacionalna manjina sve do drugog Svetskog rata kada su to komunisti promenili stvorivši od Vlaha "posebnu etničku zajednicu".
Ne možete sada da stvari okrećete naglavačke i da poistovećivanje Vlaha sa Rumunima dovedete u vezu sa njihovim poistovećivanjem sa Srbima.
Ako su Vlasi u Srbiji Srbi, onda nisu ni nacionalna manjina ni "priznata etnička zajednica". To je onda negiranje postojanja Vlaha na ovim prostorima i to ne može da bude cilj Nacionalnog savata koji bi trebao da čuva identitet tog naroda.

Не бих више да то коментаришем. Понављајући то нећете променити ништа, а ово што се тиче речника ми је смешно.
Može da Vam bude smešno, tužno, ovako ili onako. Radi se naprosto o činjenici koju, iako to želite, ne možete da zaobiđete i da se ponašate kao da ona ne postoji.

И ја вам кажем да Власи не могу да се асимилују у Румуне
Odlično! Ako ne mogu da se asimiluju u Rumune, čemu onda potreba za standardizacijom vlaškog jezika i pisma? Zašto se onda ne prihvati činjenica da smo govornici rumunskog narodnog govora i da nam je standardni jezik rumunski književni jezik?

А то што ви ваше (мањинско) мишљење претпостављате као исправно, тек не може да буде параметар.
Vi ste verovatno radili neko istraživanje na osnovu koga tvrdite da je moje mišljenje "manjinsko". Bilo bi dobro da nam prezentujete i rezultate.
Čak i da ste u pravu, a niste, ne baziraju se istorijske i lingvističke činjenici na trenutnom raspoloženju naroda.
Ili bi ste išli od sela do sela, od prodavnice do prodavnice...
Али, уопштенео говорећи, занима ме шта ви желите да постигнете оваквим ставовима?
Ne želim da dopustim ljudima koji do pre 2 godine nisu ni znali da su Vlasi, koji po sopstvenom priznanju, do pre dve godine, više od 40 godina nisu ni sa kim govorili na vlaškom, koji su se deklarisali kao Srbi, koji su preuzeli srpski identitet a odbacili identitet naroda kome pripadaju, koji... da asimiluju preostale Vlahe proturajući im izmišljeni identitet baziran na lažnim istorijskim i lingvističkim činjenicama.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #33 послато: 19.02.2012. 10:51 »
Цитат
To romansko poreklo Srba je udeo posrbljenog starosedelačkog stanovništva u etnogenezi srpskog naroda. I taj udeo je isti, ako ne i veći od udela Slovena, pa i Srba, u etnogenezi Rumuna kao naroda. Da Vlasi ili Rumuni vuku poreklo od Rimljana je tačno u istoj meri koliko bismo rekli da Srbi vuku poreklo od starih Slovena.

Какви Срби у етногенези Румуна, односно Проторумуна, нема Срба, има Словена који су били сродни прецима данашњих Бугара.

У румунском језику бугарских:српских речи = 1000:60 ако добро памтим.

Срби могу само да се хвале као што то раде Јарчевић и co.

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #34 послато: 19.02.2012. 17:41 »
Није да желим, него је то једино исправно, да Власи буду оно што су и њихови преци били а били су Румуни.
Власи су и дан данас Румуни и тако се осећају, истина да се други осећају Србима а у новије време имамо и оне који тврде да су Власи и да нису Румуни.

Или у преводу са српског на српски: није шија него врат.
Јел ви заиста не видите колико су бесмислене ове две реченице?

Цитат
Наравно да нисам мислио да се Власима може десити румунизација, Власи јесу Румуни и румунизација Влаха не може једноставно никада да се деси.

И нису сви научници до сада били неупућени када су тврдили да на нашим просторима живе исти Власи као и Власи преко Дунава у садашњој Румунији, или када су тврдили да Власи говоре наречја румунског језика.

Нисте мислили? Па зашто сте онда то рекли? Једно мислите, друго говорите.

Класификација и номенклатура, како језика, тако и народа понекад, јесте свесна и намерна одлука. Власи су оно што желе да буду и њихов је језик њихов и ничији. Како ће се неко звати, то је исто питање одлуке тог неког.

То да ли ће неко сматрати да су неки дијалекти део нодређеног језика, није само лингивистичко, већ и политичко питање. Као што би се, рецимо, дијалекти од Македоније до Словеније могли сматрати дијалектима српског језика.

Цитат
Влахе су на свим пописима становништва од 1850-1931 године (попис из 1941 г. није никада урађен због 2 светског рата) пописивали исто као и Румуне преко Дунава.

Језик је проучаван и сматран за два наречја румунског језика а то важи и дан данас, а то су банатско и олтенско наречје.

Јел то напамет причате? На попису из 1850. постоје само Власи, нема никаквих Румуна. Па и касније, на попису из 1859. рецимо.

То како ће језик бити сматран зависи од онога ко га сматра. Од стране појединих румунских лингвиста сви источноромански језици се сматрају румунским, а то нема везе са лингвистиком, већ политиком. Румуни не могу ни са Молдавцима да се договоре, са којима имају исти стандард, да га назову румунским, а камоли са некима другима.

Па видите то, условно речено, "банатско" и "олтенско" наречје сада називају "браничевско-хомољским" и "крајинско-тимочким", а сутра може да се назове и другачије. То је питање номенклатуре и одлуке. И званично ће се звати онако како се буде одлучило.

Цитат
Што су југословенски и бугарски комунисти прогласили Румуне за Влахе је ствар политике, тако нешто раде управо комунисти, то је последица комунистичке идеологије.

Ви сте рецимо подлегли тој идеологији, други су подлегли патриотизму па су већи Срби и од самих Срба, све су то комплекси уствари, јер бежите од онога што сте уствари а то је да сте Румуни.

Нису комунисти прогласили Румуне за Влахе, јер Власи су живели у Србији и 1850. као што може да се види у попису. Тако да "подлегли" могу да буду само они који су постали Румуни, по тој вашој логици.

Ако мислите да ћете бесмисленим и бесконачним понављањем учинити да нешто постане "истина", онда сте се силно преварили.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #35 послато: 19.02.2012. 18:20 »
Како ће се неко звати, то је исто питање одлуке тог неког.
Није баш тако, господине!. Постоје и "ауторска права" на име. Погледајте Македонију. Они би да буду Македонци. Присвојили би чак и Александра Македонског само зато што живе у вардарској Македонији.
Не може се то тек тако. Хоћу да будем то, јер ми се баш свиђа да будемо то!
То му дође исто као када би на Лади ставили знак Мерцедеса и покушали да Ладу продамо као Мерцедес, без сагласности људи из фабрике у Штутгарту који поседују право на то име, на тај бренд.
Будите Ви шта год Вам је воља. Ако нећете да будете Румуни, ако инсистирате на томе да ваш језик нису дијалекти румунског језика - немојте онда да користите етноним Влах и придев влашки јер он - у Србији, на српском, вазда је значио и значи Румуне!

Јел то напамет причате? На попису из 1850. постоје само Власи, нема никаквих Румуна. Па и касније, на попису из 1859. рецимо.
Док је постојала Влашка, Власи су били пописивани као Власи!
Зашто? Зато што је сматрано да им је Влашка кнежевина матична држава.
Након што су Румунија и Србија стекле независност 1878. године, Власи су аутоматски били пописани као Румуни.
Зашто као Румуни? Зато што су тадашње власти сматрале да им је Румунија матица - са пуним правом!
Шта се дешава 1945. године?
Комунистичке власти, по узору на Совјетски савез Јосифа Стаљина, од Румуна праве Влахе! И не само овде, у Србији - то исто и Бугари раде!

То како ће језик бити сматран зависи од онога ко га сматра.
Другим речима: ако другари из Националног савета изволе да сматрају да је влашки језик наречије енглеског језика, сви у свету ће то беспоговорно да прихвате  ;)

Па видите то, условно речено, "банатско" и "олтенско" наречје сада називају "браничевско-хомољским" и "крајинско-тимочким", а сутра може да се назове и другачије. То је питање номенклатуре и одлуке. И званично ће се звати онако како се буде одлучило.
Могу та наречија, људи који тренутно воде Савет, да прозову и Мики Маус и Паја Патак наречијима, а сутра опет по неким другим јунацима из цртаних филмова.
Није тај језик њихова прћија да би се спрдали са тим називима. То је и мој језик и језик бројних људи који се не слажу са тим безумљем.
Нешто мара да се схвати!
Нечији језик није нешто чиме могу да се спрдају. Не заборавимо да ти исти дијалекти постоје и у Румунији, да њима говоре милиони људи, далеко, далеко бројнија популација од новоизмишљених Влаха овде.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #36 послато: 19.02.2012. 18:58 »
Цитат
Нисте мислили? Па зашто сте онда то рекли? Једно мислите, друго говорите.

Класификација и номенклатура, како језика, тако и народа понекад, јесте свесна и намерна одлука. Власи су оно што желе да буду и њихов је језик њихов и ничији. Како ће се неко звати, то је исто питање одлуке тог неког.

То да ли ће неко сматрати да су неки дијалекти део нодређеног језика, није само лингивистичко, већ и политичко питање. Као што би се, рецимо, дијалекти од Македоније до Словеније могли сматрати дијалектима српског језика

Е сада сам сазнао нешто што сам одавно знао, а то је како су настали Власи, због неког, већ сам рекао ко је то био.

Цитат
То како ће језик бити сматран зависи од онога ко га сматра. Од стране појединих румунских лингвиста сви источноромански језици се сматрају румунским, а то нема везе са лингвистиком, већ политиком. Румуни не могу ни са Молдавцима да се договоре, са којима имају исти стандард, да га назову румунским, а камоли са некима другима.

Од неких румунских лингвиста?
Неће бити него од стране свих светских научника, нерачунајући ту људе попут Часлава Радукановића и компаније.

Са Молдавцима ће се договорити када оде руски окупатор, није никакав проблем, проблем је руски окупатор.

Можете ви да кажете да је условно речено и да промените име наречја али ће и даље са промењеним именом припадати банатском и мунтенском (олтенском) наречју румунског језика.

А шта ћете се Крајином, Крајина је за Влахе из Крајине СТРАНА РЕЧ, немају је у свом вокабулару, како ће се звати Крајина на том неовлашком језику звати, питам из радозналости чисто, невезано за тему?

Цитат
Нису комунисти прогласили Румуне за Влахе, јер Власи су живели у Србији и 1850. као што може да се види у попису. Тако да "подлегли" могу да буду само они који су постали Румуни, по тој вашој логици.

Ако мислите да ћете бесмисленим и бесконачним понављањем учинити да нешто постане "истина", онда сте се силно преварили.

У то време нормалан егзоним за Румуна је био Влах, како јужно тако и северно од Дунава.

Да мислим бесконачно да радим шта већ радим, само што није бесмислено и ИСТИНА је, нема потребе да постане истина оно што је ИСТИНА.

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #37 послато: 19.02.2012. 19:10 »
Baš naprotiv! To je opšteprihvaćeno u krugovima koji se bave proučavanjem običaja i kulture Vlaha. Nije opšteprihvaćeno u političkim krugovima, ali to je već posebna priča.

Није прихваћено од самих Влаха (осим у симболичном проценту) и ту се свака прича завршава.

Узгред, не видим да има много кругова који се баве проучавањем обичаја и културом Влаха.

Цитат
Insistiram na tome zato što se radi o nepobitnoj činjenici. A da je moj stav - to apsolutno stoji. I nije samo moj stav, na žalost Vas i ljudi koji trenutno vode savet.

Како можете да докажете да је то непобитна чињеница?
Па што се мене тиче, зашто би било на жалост? Можете да будете и Румун и Србин, и било шта треће. То је ваша лична ствар.

Цитат
Ustav nigde ne definiše da Vlasi imaju posebno etničko poreklo u odnosu na Rumune. Da im je jezik drugačiji u odnosu na rumunski narodni govor. Vlasi postoje kao popisna kategorija u Srbiji i ne više od toga. Rumuni jesu Vlasi jer su ih tako zvali do ujedinjenja i stvaranja moderne rumunske države.
I ako se nekome baš ne dopada da bude Rumun, niti želi bilo šta zajedničko sa Rumunima - široko mu polje.
Neka ne koristi pređašnji naziv za Rumune u srpskom jeziku.

Знате, у почетку сам имао утисак да сте пристојни у комуникацији и да држите одређени ниво, да са вама може дискутује културно, а ово је већ други испад, који ми показује и неке друге стране вашег начина комуницирања.

Ако мислите да ћете увредама нешто постићи и да ће вас неко боље чути ако "галамите", онда грешите. Мислим да је крајње непримерено назвати Влахе "пописном категоријом". То је врло увредљиво и морам да кажем да се и лично осећам увређено.

Цитат

То становништво није романско, већ је мање или више романизовано.
Како је немогуће (бар за сада) доказати колики би удео неког етничког састава могао да буде у одређеном народу, бесмислено је говорити колики је тај удео.

Срби не могу да вуку порекло од Старих Словена, иако јесу Словени, јер је етноним Срби старији од етнонима Словен. И ако се прихвати хипотеза о досељвању Словена на Балкан у периоду V-VII века као тачна, познато је да се помињу именом Срби, Хрвати и друга словенска племена.

Што се тиче приче да Румуни, рецимо, вуку делом порекло од Римљана или римских легија и колониста, то стоји као хипотеза. Од неких румунских пријатеља сам чуо и другачије хипотезе. Такође, и у Републици Молдавији и тамо има доста кругова који негирају такве хипотезе у потпуности. поред тога, дописивао сам се са једним историчарем који ми је изнео сасвим нову (за мене) хипотезу о пореклу балканских народа.

Цитат
Razliku sam Vam već objasnio u prethodnom komentaru, dovoljno je samo da ga pažljivo proučite. Ova priznata etnička zajednica ima rumunsko poreklo, rumunske korene, govori rumunskim narodnim govorom, službeno je popisivana od strane srpske administracije kao Rumuni, bila tretirana kao rumunska nacionalna manjina sve do drugog Svetskog rata kada su to komunisti promenili stvorivši od Vlaha "posebnu etničku zajednicu".
Ne možete sada da stvari okrećete naglavačke i da poistovećivanje Vlaha sa Rumunima dovedete u vezu sa njihovim poistovećivanjem sa Srbima.
Ako su Vlasi u Srbiji Srbi, onda nisu ni nacionalna manjina ni "priznata etnička zajednica". To je onda negiranje postojanja Vlaha na ovim prostorima i to ne može da bude cilj Nacionalnog savata koji bi trebao da čuva identitet tog naroda.

Зашто не бих могао! Не будите лицемерни!

То треба и радити - вашој причи супротставити причу о српском пореклу Влаха. Ја то свакако не могу и не желим да радим, али бих волео да се нађе неко ко би троши своју енергију на то, пошто сте Volcae и ви, првенствено задужени за то. Шта год радили, о чему год причали, мора да се понавља - "Власи су Румуни", не би ли убедили Влахе да то и постану. Нажалост, поред значаја овог форума за саме Влахе, који је неспоран, ви га претварате у "Форум за румунизацију Влаха", јер то је баша главна функција овде. Ја не знам због чега гдин Дурлић не реагује, али ја га позивам да обрати пажњу на то, као и на чињеницу да се форумска правила стално крше (подразумевајући ту и Устав Републике Србије).

Цитат
Može da Vam bude smešno, tužno, ovako ili onako. Radi se naprosto o činjenici koju, iako to želite, ne možete da zaobiđete i da se ponašate kao da ona ne postoji.

Ради се о чињеници коју ви користите и тумачите како желите и за своје потребе. Али то не носи никакву тежину, нити вам може бити доказ за то што хоћете да докажете.

Цитат
Odlično! Ako ne mogu da se asimiluju u Rumune, čemu onda potreba za standardizacijom vlaškog jezika i pisma? Zašto se onda ne prihvati činjenica da smo govornici rumunskog narodnog govora i da nam je standardni jezik rumunski književni jezik?

Зато што Власи имају своје говоре и свој језик, зато што нису Румуни и зато што не желе да преузму језик другог - румунског народа.
Потреба за стандардизацијом је иста као и код свих народа, што сам и рекао. Стандардизацијом ће се добити оно што Власи нису урадили раније.

Цитат
Vi ste verovatno radili neko istraživanje na osnovu koga tvrdite da je moje mišljenje "manjinsko". Bilo bi dobro da nam prezentujete i rezultate.
Čak i da ste u pravu, a niste, ne baziraju se istorijske i lingvističke činjenici na trenutnom raspoloženju naroda.
Ili bi ste išli od sela do sela, od prodavnice do prodavnice...

Каква замена теза и демагогија! Ви сте то први изнели. Реците онда да ли сте ви радили истраживање на основу кога је ваше мишљење већинско?

Ја ћу вам изнети доказ, а не истраживање. На изборима за Савет је победила опција која се залаже против онога што ви желите - румунизацију Влаха: прихватање румунског идентитета, национално изјашњавање (као Румуни), увођење румунског језика у употребу и проглашавањем истог за службени итд. И још једна потврда је да је та опција победила ону која је заступала исте ставове као и ви и која је већ водила Савет. Дакле, народ је изабрао. И то је већинско мишљење међу Власима.  Ваше мишљење је супротно од тога. Самим тим је мањинско.

Цитат
Ne želim da dopustim ljudima koji do pre 2 godine nisu ni znali da su Vlasi, koji po sopstvenom priznanju, do pre dve godine, više od 40 godina nisu ni sa kim govorili na vlaškom, koji su se deklarisali kao Srbi, koji su preuzeli srpski identitet a odbacili identitet naroda kome pripadaju, koji... da asimiluju preostale Vlahe proturajući im izmišljeni identitet baziran na lažnim istorijskim i lingvističkim činjenicama.

Не желите да им допустите... шта?

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #38 послато: 19.02.2012. 19:24 »
Од неких румунских лингвиста?
Неће бити него од стране свих светских научника, нерачунајући ту људе попут Часлава Радукановића и компаније.

Није тачно, јер не спадају ни у исту подгрупу, румунски и цинцарски рецимо. Ја нисам говорио само о влашком.

Цитат
Можете ви да кажете да је условно речено и да промените име наречја али ће и даље са промењеним именом припадати банатском и мунтенском (олтенском) наречју румунског језика.

Можете и ви да промените име наречја, али ће и даље бити царанско и унгурјанско, рецимо. И остаће влашко.

Цитат
А шта ћете се Крајином, Крајина је за Влахе из Крајине СТРАНА РЕЧ, немају је у свом вокабулару, како ће се звати Крајина на том неовлашком језику звати, питам из радозналости чисто, невезано за тему?

Ви сте баш ограничени тим национализмом, изгледа? Мути вам логичко расуђивање. "Крајина" је географски појам, то се не преводи! Крајина је Крајина и на српском и на влашком.

Цитат
У то време нормалан егзоним за Румуна је био Влах, како јужно тако и северно од Дунава.

Да мислим бесконачно да радим шта већ радим, само што није бесмислено и ИСТИНА је, нема потребе да постане истина оно што је ИСТИНА.

А јел био и неки ненормалан егзоним?
Значи признали сте да нисте изнели истину. Сад се одједном појавише ипак Власи на попису од 1850. иако сте рекли да их нигде нема!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #39 послато: 19.02.2012. 19:40 »
Цитат
Није тачно, јер не спадају ни у исту подгрупу, румунски и цинцарски рецимо. Ја нисам говорио само о влашком.

Па о нашем влашком и говоримо.

Цитат
Можете и ви да промените име наречја, али ће и даље бити царанско и унгурјанско, рецимо. И остаће влашко.

Касните!

Цитат
А јел био и неки ненормалан егзоним?
Значи признали сте да нисте изнели истину. Сад се одједном појавише ипак Власи на попису од 1850. иако сте рекли да их нигде нема!

Ако је егзоним онда долази из неког страног језика, према томе у то време на славеносрпском језику Вла множина Влаа, означава Румуне, како јужно тако и северно од Дунава. Мислим само на говорнике влашког или дако-румунског језика односно румунски. А ендоним а то је уствари како се тај народ на свом матерњем језику назива био је као и сада Rumân, мада је актуелна књижевна норма Român.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #40 послато: 19.02.2012. 20:01 »
Није прихваћено од самих Влаха (осим у симболичном проценту) и ту се свака прича завршава.
Није прихваћена од оних Влаха који су се давно асимиловали, који су преузели српски идентитет и од којих режим покушава да створи Нео-Влахе!
Власи којима је стало до очувања свог етничког идентитета то итекако прихватају. А да се ради о "симболичном броју", не бисте ви толико узрујавали због тога  ;)

Узгред, не видим да има много кругова који се баве проучавањем обичаја и културом Влаха.
То само доказује колико слабо познајете ово о чему пишете.

Како можете да докажете да је то непобитна чињеница?
На исти начин како се доказује све остало што спада под "непобитно".
Па што се мене тиче, зашто би било на жалост? Можете да будете и Румун и Србин, и било шта треће. То је ваша лична ствар.
Што се Вас тиче, могу да будем шта год хоћу, само не Влах! Је л' тако. Влах може да се буде, само уколико се негира румунско порекло, језик, обичаји...
То је модел који жели да нам се прода као "стандард".
Зашто на жалост? Зато што вам кварим идилу о Власима који листом "хоће да буду Власи а не Румуни".
То ће далеко теже да иде него што сте замислили.

Знате, у почетку сам имао утисак да сте пристојни у комуникацији и да држите одређени ниво, да са вама може дискутује културно, а ово је већ други испад, који ми показује и неке друге стране вашег начина комуницирања.
Ако мислите да ћете увредама нешто постићи и да ће вас неко боље чути ако "галамите", онда грешите. Мислим да је крајње непримерено назвати Влахе "пописном категоријом". То је врло увредљиво и морам да кажем да се и лично осећам увређено.
Ја сам врло пристојан у комуникацији и нисам Вас ама баш ничим увредио. Знате, ја бих такође мога Вама да замерим да Вашим ставовима управо Ви "показује и неке друге стране вашег начина комуницирања".
Ја Вас ничим нисам увредио, а ако Вас је погодило то што сам поменуо Влахе као пописну категорију - то само доказује да је истина понекад горка али да је свакако треба погледати у лице.

То становништво није романско, већ је мање или више романизовано.
Како је немогуће (бар за сада) доказати колики би удео неког етничког састава могао да буде у одређеном народу, бесмислено је говорити колики је тај удео.
Постоје извори који упућују на насељавање великог броја римских легионара, трговаца, чиновника, ислужених ветерана... па је стога заиста бесмислено говорити да то становништво није романско, већ искључиво романизовано. Ти романизовани староседеоци су склапали бракове са Римљанима. Бесмислено је пребројавати им крвна зрнца у циљу доказивања да ли се ради о Романима или романизованом становништву.

Срби не могу да вуку порекло од Старих Словена, иако јесу Словени, јер је етноним Срби старији од етнонима Словен.
Ово је већ а ла Деретић  ;)

То треба и радити - вашој причи супротставити причу о српском пореклу Влаха.
Ово ми већ делује доста познато  ;)
Зар се то није радило током читавок 20-ог века. Зар то нису оне силне теорије о бившим Србима који су бежали у Румунију, тамо заборавили свој језик, па се опет враћали.
Ја то свакако не могу и не желим да радим, али бих волео да се нађе неко ко би троши своју енергију на то, пошто сте Volcae и ви, првенствено задужени за то. Шта год радили, о чему год причали, мора да се понавља - "Власи су Румуни", не би ли убедили Влахе да то и постану.
Немојте, молим Вас, да износите овакве бесмислице!
О каквом убеђивању Ви причате? Погледајте мало теме на форуму. Видећете да се на форуму налази фантастична збирка литературе. Готово све што се писало о Власима, или се тиче Влаха, наћићете на овом форуму.
Вама највише сметају чињенице. Ви сте навикли да Власима сервирате бајке о њиховом наводном пореклу и језику, па Вам једноставно не одговара да се чује и она друга страна.

Нажалост, поред значаја овог форума за саме Влахе, који је неспоран, ви га претварате у "Форум за румунизацију Влаха", јер то је баша главна функција овде. Ја не знам због чега гдин Дурлић не реагује, али ја га позивам да обрати пажњу на то, као и на чињеницу да се форумска правила стално крше (подразумевајући ту и Устав Републике Србије).
Није ово никакав форум за румунизацију, већ је форум против дебилизације Влаха!
Овде покушавамо аргументима да оспоримо све предрасуде, све неистине о Власима. Покушавамо да парирамо незнању и злонамерном протурању неистина о Власима.
О кршењу Устава не желим да трошим реши. То је толико бесмислено да не заслужује иоле озбиљнији осврт.

Зато што Власи имају своје говоре и свој језик, зато што нису Румуни и зато што не желе да преузму језик другог - румунског народа.
Потреба за стандардизацијом је иста као и код свих народа, што сам и рекао. Стандардизацијом ће се добити оно што Власи нису урадили раније.
Па, како онда те исте говоре срећемо и у самој Румунији? Да нису Румуни те говоре преузели од Влаха?
Не могу да преузимају ништа што већ имају. Језик им је румунски на нивоу народног говора.
Наравно, Ви можете да понављате те флоскуле о "посебном језику" хиљаду пута, тешко да ће у Вашем случају хиљаду и први пут то постати истина.

Каква замена теза и демагогија! Ви сте то први изнели. Реците онда да ли сте ви радили истраживање на основу кога је ваше мишљење већинско?
Па, Ви се цело време позивате на "већинско мишљење".
Није ли демагогија стално понављати тезу о "већинском мишљењу" а не упознати нас са резултатима анкете или истраживања које сте свакако морали да урадите пре него што сте кренули у изношење овако смеле тврдње.
Још ме на крају нападате да сам се ја првуи позвао на већинско мишљење"!? Каква дрскост!

Ја ћу вам изнети доказ, а не истраживање. На изборима за Савет је победила опција која се залаже против онога што ви желите - румунизацију Влаха: прихватање румунског идентитета, национално изјашњавање (као Румуни), увођење румунског језика у употребу и проглашавањем истог за службени итд. И још једна потврда је да је та опција победила ону која је заступала исте ставове као и ви и која је већ водила Савет. Дакле, народ је изабрао. И то је већинско мишљење међу Власима.  Ваше мишљење је супротно од тога. Самим тим је мањинско.
Ако су Вам резултаи избора за Национални савет нешто на шта се позивате као на доказ о тобожњем расположењу Влаха, онда је то заиста јадно.
Ви говорите о изборима који су били све друго само не регуларни. Изборе које су пратили хапшења и привођења. Изборе где листа др Балашевића није чак имала ни контролоре на свим бирачким местима. Изборе на којима су се у бирачке спискове уписивали и они који нису етнички Власи. Изборе где је су се странке већинског народа, логистичком и финансијском подршком, активно укључиле у изборни процес. Изборе у којима су гласачима обећавани водоводи, путеви, мостови, хладњаче и питај Бога шта све не што уопште нема везе са ингеренцијама Савета.
И Ви се још позивате на резултате таквих избора?

Не желите да им допустите... шта?
Да нас асимилују под плаштом "стандардизације".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #41 послато: 19.02.2012. 20:33 »
Није баш тако, господине!. Постоје и "ауторска права" на име. Погледајте Македонију. Они би да буду Македонци. Присвојили би чак и Александра Македонског само зато што живе у вардарској Македонији.
Не може се то тек тако. Хоћу да будем то, јер ми се баш свиђа да будемо то!
То му дође исто као када би на Лади ставили знак Мерцедеса и покушали да Ладу продамо као Мерцедес, без сагласности људи из фабрике у Штутгарту који поседују право на то име, на тај бренд.

"Ауторска права" на такво име нема нико. Али права да се зове како се зове има. Није питање да ли би да буду, већ они јесу Македонци, зато што се тако изјашњавају и осећају. То ако неко присваја Александра, његов је проблем.

Шта се не може тако? Да се буде Македонац? Негирате им право да се зову тако?

Добро, сада већ претерујете са тим вашим "сликовитим" метафорама и поређењима (типа Лада-Мерцедес).

Цитат
Будите Ви шта год Вам је воља. Ако нећете да будете Румуни, ако инсистирате на томе да ваш језик нису дијалекти румунског језика - немојте онда да користите етноним Влах и придев влашки јер он - у Србији, на српском, вазда је значио и значи Румуне!

Будите и ви шта желите, али будите човек! Немојте да вређате, негирате и омаловажавате друге.
Ово је већ превршило границе! Срамота!

Цитат
Након што су Румунија и Србија стекле независност 1878. године, Власи су аутоматски били пописани као Румуни.
Зашто као Румуни? Зато што су тадашње власти сматрале да им је Румунија матица - са пуним правом!
Комунистичке власти, по узору на Совјетски савез Јосифа Стаљина, од Румуна праве Влахе! И не само овде, у Србији - то исто и Бугари раде!

Произвољно, слободно тумачење.

Цитат
Могу та наречија, људи који тренутно воде Савет, да прозову и Мики Маус и Паја Патак наречијима, а сутра опет по неким другим јунацима из цртаних филмова.
Није тај језик њихова прћија да би се спрдали са тим називима. То је и мој језик и језик бројних људи који се не слажу са тим безумљем.
Нешто мара да се схвати!
Нечији језик није нешто чиме могу да се спрдају. Не заборавимо да ти исти дијалекти постоје и у Румунији, да њима говоре милиони људи, далеко, далеко бројнија популација од новоизмишљених Влаха овде.

Можете и ви да се спрдате са свим и свачим и да вређате, па ништа нећете постићи тиме.
Питање је зашто се тако понашете и чему вам служи овај форум.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #42 послато: 19.02.2012. 20:40 »

То треба и радити - вашој причи супротставити причу о српском пореклу Влаха. Ја то свакако не могу и не желим да радим, али бих волео да се нађе неко ко би троши своју енергију на то, пошто сте Volcae и ви, првенствено задужени за то. Шта год радили, о чему год причали, мора да се понавља - "Власи су Румуни", не би ли убедили Влахе да то и постану. Нажалост, поред значаја овог форума за саме Влахе, који је неспоран, ви га претварате у "Форум за румунизацију Влаха", јер то је баша главна функција овде. Ја не знам због чега гдин Дурлић не реагује, али ја га позивам да обрати пажњу на то, као и на чињеницу да се форумска правила стално крше (подразумевајући ту и Устав Републике Србије).

То треба радити !!!!

Значи ваша прича о српском пореклу Влаха против приче Volcae и Vlada да су Власи=Румуни.
Кршимо и правила Форума и Устав Републике Србије.  :o

Имате Влашки Национални Савет, ширите причу слободно о српском пореклу Влаха, имате сајт, Фејсбук отворите и Форум, па то је ваљда по Уставу Републике Србије.

А ово вам је о влашком језику из пера Пауна Ес Дурлића:

Vlaški jezik je popularni srpski naziv za rumunske dijalekte, kojima kao svojim maternjim jezikom govore Vlasi istočne Srbije. To je jezik samo u etno ili socio-lingvističkom smislu, ne i po naučnim lingvističkim kriterijumima, prema kojima su kategorisani savremeni književni jezici i njihova narečja. Prema tim kriterijumima, vlaški jezik pripada rumunskom književnom jeziku, i odnosi se prema njemu kao i svako narečje prema svom normiranom jezičkom idiomu. To nesvesno priznaje i svaki Vlah, ma koliko priprost bio, kada na svom maternjem dijalektu kaže za sebe ko je i šta je, i kako mu se zove jezik koji je upio sa majčinih usana! Ta rečenica na književnom rumunskom glasi: Eu sunt român care vorbeşte româneşte! A na vlaškim dijalektima glasi ovako: Ĭuo sînt rumîn kare vorbĭaşće rumîńaşće / Ĭo sînt rumîn kare vorbĭeşťe rumîńеşťe! Vlaški jezik je, zapravo, narodni rumunski jezik, čija je spicifičnost u tome što već nekoliko vekova živi u osami, van rumunske matice, i bez ikakvog dodira sa njom, a u okrilju i pod snažnim uticajem nesrodnog srpskog jezika, pred kojim je na kraju i potpuno poklekao. Ovaj rečnik, nazvan Vorbar u duhu narodnoga govora Vlaha, jeste poduhvat jednog etnologa, Vlaha, sa grupom entuzijasta, koji golim rukama vade vlaške reči ispod jezičke ruševine, pomno ispituju koja sećanja u naroda budi njihov poslednji šapat, i pažljivo ih slažu u otvorenu riznicu vlaške duhovne kulture, koja je do sada bila tajanstvena i nepoznata, a od sada je na internetu otvorena svakom, i dostupna svima!

http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/ojeziku.php

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #43 послато: 19.02.2012. 21:22 »
Није прихваћена од оних Влаха који су се давно асимиловали, који су преузели српски идентитет и од којих режим покушава да створи Нео-Влахе!
Власи којима је стало до очувања свог етничког идентитета то итекако прихватају. А да се ради о "симболичном броју", не бисте ви толико узрујавали због тога  ;)

Ирелевантно!

Ако су и преузели српски идентитет, онда је то процес који се десио и крај приче. А то што ви хоћете да им промените свест коју су изградили, па још и да је румунизујете, не само што вам не даје за право, него вас дисквалификује.

Сем тога, нема потребе да говоритр о српском идентитету када говоримо о људима који су се сами изјаснили као Власи.

Број је симболичан, а и да није, не бих се узрујавао.

Цитат
На исти начин како се доказује све остало што спада под "непобитно".

Онда, изволите, докажите!

Цитат
Што се Вас тиче, могу да будем шта год хоћу, само не Влах! Је л' тако. Влах може да се буде, само уколико се негира румунско порекло, језик, обичаји...
То је модел који жели да нам се прода као "стандард".
Зашто на жалост? Зато што вам кварим идилу о Власима који листом "хоће да буду Власи а не Румуни".
То ће далеко теже да иде него што сте замислили.

Јел то тврдња или питање (не видим знак питања)? Због чега ви тумачите моје поруке? Због чега помињете нешто што нисам рекао?
Рекао сам да можете да будете шта хоћете.

Ето, можете да будете и Влах-Румун! Тако је рекао румунски председник Басеску (не знам да ли је то и ваш председник) и ако ће вас то задовољити.
Ја то прихватам, јер сам широких схватања и отвореног срца! 8)

Цитат
Ја сам врло пристојан у комуникацији и нисам Вас ама баш ничим увредио. Знате, ја бих такође мога Вама да замерим да Вашим ставовима управо Ви "показује и неке друге стране вашег начина комуницирања".
Ја Вас ничим нисам увредио, а ако Вас је погодило то што сам поменуо Влахе као пописну категорију - то само доказује да је истина понекад горка али да је свакако треба погледати у лице.

То само показује да немате основно поштовање према саговорнику. Донекле се котролишете, али кочнице попусте кад тад.
Увредили сте све који се изјаснили као Власи, називајући их "пописном категоријом".

Истина је понекад горка, а ово показује какав сте ви човек и каквим се средствима "борите", као и да не умете да поштујете саговорника, само зато што се не слажете с њим.

Цитат
Постоје извори који упућују на насељавање великог броја римских легионара, трговаца, чиновника, ислужених ветерана... па је стога заиста бесмислено говорити да то становништво није романско, већ искључиво романизовано. Ти романизовани староседеоци су склапали бракове са Римљанима. Бесмислено је пребројавати им крвна зрнца у циљу доказивања да ли се ради о Романима или романизованом становништву.

Ја сам вам само изнео оно што сам чуо од других и читао из одређених извора. Исто као и ви што говорите о одређеним изворима.

Цитат
Ово је већ а ла Деретић  ;)

Не знам шта то треба да значи, али колико знам, тако је. Појам "Словени" се јавља негде између V-VII века први пут, не могу сад да се сетим када тачно. Тако да пре тога не постоје народ/и са словенским именом. Постоје народи са другим именима.

Цитат
Ово ми већ делује доста познато  ;)
Зар се то није радило током читавок 20-ог века. Зар то нису оне силне теорије о бившим Србима који су бежали у Румунију, тамо заборавили свој језик, па се опет враћали.

И то и све остало. Док овај Форум функционише у оваквом духу, док ви и Volcae, бдите над овим Форумом и негујете његов влашко-румунски дух, треба наћи неког ко ће имати времена да буде опонент овој вашој играрији.

Наравно, ви то радите свесно и смишљено. Тезом о румунском пореклу и румнунизацијом желите да одвојите Влахе од њиховог бића и идентитета.

Чули смо да постоје: "Власи као категорија", као "пописна категорија", као "српски сталеж", "Нео-Власи", "лажови Ново-Власи", "дезоријентисани Власи", "дебилизовани Власи" итд.

Ја сам скренуо пажњу гдину Пауну, не знам да ли ће преузети нешто по том питању, да овај Форум заиста не би до краја постао - Форум за румунизацију Влаха.

Цитат
Немојте, молим Вас, да износите овакве бесмислице!
О каквом убеђивању Ви причате? Погледајте мало теме на форуму. Видећете да се на форуму налази фантастична збирка литературе. Готово све што се писало о Власима, или се тиче Влаха, наћићете на овом форуму.
Вама највише сметају чињенице. Ви сте навикли да Власима сервирате бајке о њиховом наводном пореклу и језику, па Вам једноставно не одговара да се чује и она друга страна.

Немојте да вршите замену теза!
То што сте набројали прво и што сам ја помињао је квалитет овог Форума и схватио сам да га је гдин Паун због тога основао. не само литература, него и поједине теме на којим се дискутује о стварима које су битне за Влахе; о традицији, обичајима, култури, језику, духовности итд.

И зато сам ја овде, а не да се бавим доказивањем и негирањем српског, румунског или било ког другог порекла Влаха, сем влашког!

Мислио сам ако је ово Форум Влаха Србије, да се не доводи у питање њихово постојање, самобитност, њихов влашки етнички идентитет, али се све то доводи у питање и то на врло приземан начин у појединим случајевима.

Али, ето, ви вашом делатношћу, а посебно гдин уредник, прави од овог Фроума оно што не би требало да буде.

Цитат
Није ово никакав форум за румунизацију, већ је форум против дебилизације Влаха!

Све сте рекли.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #44 послато: 19.02.2012. 21:23 »
"Ауторска права" на такво име нема нико. Али права да се зове како се зове има.
Има, како нема! Ускоро ће, колико чујем, румунски парламент усвојити амандман по коме ће се сви историјски синоними за етноним Румун третирати као румунско културно наслеђе.
А Ви лепо изађите пред Европу па им изнесите историјске и лингвистичке "чињенице" којима ћете да докажете да су у Србији хиљадама година уназад живели Власи који са Румунима немају ништа заједничко  ;)

Није питање да ли би да буду, већ они јесу Македонци, зато што се тако изјашњавају и осећају. То ако неко присваја Александра, његов је проблем.
Па, није баш тако! Они јесу Македонци само толико колико насељавају простор вардарске Македоније. Са античком Македонијом имају заједничко колико и са Занзибаром или Етиопијом.  
Е, сад, није толика штета само у имену Македонија, односно придеву македноски. Проблем је што се не завршава на томе. Да су им Грци попустили око имена, морали би да им попусте и око античког наслеђа историјске Македоније.
То озбиљне државе и озбиљне нације не дозвољавају.
Мислите ли, заиста, да ће Румунија да седи скрштених руку и гледа како јој се неко смеје у лице присвајајући етноним Влах за стандардизовање нечега што је различито од њиховог културног и историјског наслеђа?
Хоће ли допустити још једну "молдовизацију"? Чисто сумњам. И не само то. Буду ли допустили, појавиће се неко ко ће им тражити "права за Влахе у Олтенији", што већ сада чини једна невладина организација.

Добро, сада већ претерујете са тим вашим "сликовитим" метафорама и поређењима (типа Лада-Мерцедес).
Ево Вам још један сликовитији пример од претходног.
Падне ми на памет да сам Француз. Сакупим групу својих истомишљеника, прогласимо себе за Французе, језик за дијалекат француског и одем право пред француску амбасаду. Куцнем на врата и кажем:"Господо, ја и моји пријатељи смо Французи; наш језик је француски и ми се тако осећамо". Сад ми Ви реците колике су шансе да:
а) Французи то прихвате
б) На основу тога добијем французско држављанство

Будите и ви шта желите, али будите човек! Немојте да вређате, негирате и омаловажавате друге.
Ово је већ превршило границе! Срамота!
Побогу! Зашто се толико хватате за те увреде!?
Где сам Вас тачно и чиме увредио? Ако сам Вас заиста увредио, понизно ћу се извинити. Само ми реците где и како сам Вас увредио. Немојте недостатак аргумената да надокнађујете наводним увредама које сам изрекао на Ваш рачун.

Цитат

Произвољно, слободно тумачење
.
Јесте ли прочитали шта о томе пише Паун?

Можете и ви да се спрдате са свим и свачим и да вређате, па ништа нећете постићи тиме.
Питање је зашто се тако понашете и чему вам служи овај форум.
Не спрдам се ја ни са чим. Крајње сам озбиљан. Не само да сам озбиљан, већ и крајње забринут.
Неко ко се пре две године сетио да је Влах жели да мени и мом народу наметне лажни идентитет, да ме убеди да моји преци вековима нису говорили "Io mi-s Rumân", него "Io mi-s Valah" или "Io mi-s Vlehuc, Vlaškan, Vlasijon, Vlaškenjor...". Е, то нећу да Вам дозволим!
Зато ми служи овај форум. Да покажем да су то бесмислице и да се не мирим са лажним идентитетом који зарад партијско-политичког интереса на силу желе да наметну Власима.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: