Аутор Тема: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić  (Прочитано 26887 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Dosta sa rumunofobijom i naklapanjima!
« Одговор #15 послато: 15.06.2011. 12:30 »
Izvinjavam se jer sam prevideo ovu fusnotu i činjenicu da se radi o "kolaboraciji"!
Извињење дугујете за све што сте написали у претходном коментару али и за свеобухватну румунофобију која провејава из Ваших досадашњих коментара. Да смо ми из Влашког културног клуба финансирали овај пројекат, навео сам искључиво да бих онима који долазе на овај форум показао колико инсинуација и фобије садржи то што пишете и са колико пристрасности прилазите овом проблему.

No to ne menja činjenicu da je cilj čitavog projekta da se VLASI stave pod rumunski "krov"!
Под тај "румунски кров" смо ми стављени даааааавно, још у деветом веку када се претпоставља да је на простору источне Србије и северозападне Бугарске формиран румунски народ. Ваши су преци били под тим "румунским кровом" док зу живели у Алмашу, у Румунији. И Ви сте под тим истим "румунским кровом", колико год будете говорили влашким "језиком", јер он није и неће бити ништа друго него банатски дијалекат румунског књижевног језика!
Можете Ви да измишљате кованице типа "Io mis Vla", да се играте лингвистике на овом форуму до миле воље, да "доказујете" све и свашта.
Можете, на крају, да даноноћно тврдите да земља није округла. Неће се она испеглати и постати равна плоча ма колико Ви то тако "осећали" и чврсто веровали да је то тако и само тако.

Lepo, lepo! :-X
Наравно да је лепо. Знате ли бог чега? Зато што то не радимо ни да би нас неко поставио за директора дома здравља, ни да би смо се домогли посланичког мандата, ни да би избегли тржишну инспекцију, ни да би добили фотељу амбасадора... То радимо срцем. То смо срцем радили у задњих 20 година. То радимо из убеђења да ћемо, ако ништа друго, помоћи да буде забележено да смо постојали.
Ми се тиме не хвалимо. Ово сам поменуо искључиво због тога што сам био испровоциран. Не желим да говорим колико смо пројекта до сада још помагали - искључиво новцем из сопственог џепа! Искључиво из убеђења да радимо праву ствар!

И то је, ако ме баш вучете за језик, разлика између нас и вас.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
Одг: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #16 послато: 15.06.2011. 12:31 »
    Око један и по век траје појачано интересовање и врше се опсежна истраживања (мање или више успешна) са циљем да се заокружи једна научно поткрепљена целина румунске дијалектологије. Мотиви који покрећу сва истраживања, како у Румунији тако и ван ње, су научно или политички мотивисани и покретани. До данас није постигнут резултат који би задовољио оба мотива, чак сматрам да је „мотив научног бића језика“ био у другом плану и са моје тачке гледишта ни један од мотива није добио задовољавајуће поткрепљење. Разлоге за то треба сигурно тражити у квалитетима узорака и квалитетима активних појединаца који су те узорке сакупљали и припремали па надаље и у њиховим индивидуалним мотивима и аспирацијама. Неретко, а с тиме се срећем и у овом времену, је избегнут и одбачен важан део говорног наслеђа са ових простора да би се стекла целовита слика „о чистоти говора и наречја“, што окрњује праву слику узорка који треба да буде представљен у свом аутентичном облику. Ако се томе дода и еволуција наречја и језика у одређеном периоду (што је одлично приметио један од саговорника у дискусијама на форуму потписан псеудонимом d’Pasujoni), долазимо до жалосног сазнања да су пројекти у које је уложен огроман труд, време, енергија, новац... јалови.
    Подвлачим да, у смислу примене научне методологије надаље не може да се стави приговор било чему, пројекат не може да представља верну слику објекта (у овом случају језика) на који се односи. Чак, одговор на прећутано питање: „Да ли је доказана употреба румунског језика у Источној Србији?“- остаје да лебди између политички и научно усмерених дебата. Да постоји влашки језик, недвосмислено је јасно. Колики су и какви капацитети тога језика, каква је његова животна основа и перспектива, најпре то треба истражити и доказати, а што би било изгледније и лакше јер се води на мањем простору и са вишеструком могућношћу провере података. Коме је у интересу тако усаглашен и вођен пројекат? Сигурно је да је од пресудног значаја свима (и онима који имају супротстављена гледишта) јер ће становиште какво буде установљено да буде резултат једног видљивог, опсежног, компаративно усмереног процеса значајног за регију коју покрива, и шире од тога.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
Одг: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #17 послато: 15.06.2011. 13:43 »
dPasujoni Obratite se VNS za utehu, oni če vaše frustracije i muke da reše, pošto je nauka protiv vas, a vi ste protiv nauke, očigledno je da ste u "RATU" sa naukom, a pošto primirje nije na vidiku, tražite utehu od VNS, oni če vas utešiti, sa "alternativnom naukom" koja se zove POLITIKA.

Na moju žalost, a tvoju radost nemam nikakvih kontakata ili bilo kakvih vidova saradnje sa NS VNM. :)

Ako je za utehu nemam nikakvih muka i frustracija glede "vlaškog pitanja"! 8)

Nisam ni u kakvom ratu ni sa kim, a ni sa politiku se ne majem.

P.S. Kako bi bilo vama kao prosvetnom radniku da vas učenici stalno napadaju da ono što im predajete nije tačno i ako je tačno i ako znate da i kod učenika u knjigama to stoji, i svesni ste da učenici znaju da ste vi upravu, a ONI VAS I DALJE NAMERNO NAPADAJU!
E ovo vi stalno radite i trudite se da vi budete upravu i ako to niste i ako znate da niste upravu!

Kao prvo diskreditacija sagovornika napadom na njegovu ličnost, a ne na suštinu onoga što govori je stara "komunjarska fora" i ne priliči iole ozbiljnom polemičaru.
Tako da na diskreditacije tipa:"Prosvetni radnici u nekim zemljama gube pravo glasa posle 25 godina službe!" uopšte ne želim da dajem komentar, jer nemaju ni blage veze sa temom.

Drugo, svoje učenike pokušavam naučiti da kritički razmišljaju i da nijedan odgovor ne prihvataju zdravo za gotovo, pogotovo ne zato što profesor to tvrdi.

Kao treće:"Ja znam da jesam u pravu!" 8)

Ako sam dobro razumeo i shvatio Vi tvrdite sledeće:

1. Vlaški jezik je dijalekt rumunskog jezika!   (vlaški jezik=rumunski jezik)
2. Vlasi u Srbiji su rumuni!                                       (vlasi=rumuni)
3. NS VNM ne zastupa prava i interese vlaha u Srbiji! 

Da li ove tri tvrdnje smatrate tačnim?

dPasujoni

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #18 послато: 15.06.2011. 16:42 »

Na moju žalost, a tvoju radost nemam nikakvih kontakata ili bilo kakvih vidova saradnje sa NS VNM. :)

Ako je za utehu nemam nikakvih muka i frustracija glede "vlaškog pitanja"! 8)

Nisam ni u kakvom ratu ni sa kim, a ni sa politiku se ne majem.

Ako je tako loše vam se piše, nema vam leka!

Kao prvo diskreditacija sagovornika napadom na njegovu ličnost, a ne na suštinu onoga što govori je stara "komunjarska fora" i ne priliči iole ozbiljnom polemičaru.

Vlasi i Moldavci su KOMUNJARSKI PROIZVOD, zašto onda mislite da vi to niste?
Izvinjavam se na izrazu ali počeli ste stalno da ga koristite.

Tako da na diskreditacije tipa:"Prosvetni radnici u nekim zemljama gube pravo glasa posle 25 godina službe!" uopšte ne želim da dajem komentar, jer nemaju ni blage veze sa temom.

Ja to nisam rekao, čak i da je tačno i da znam za tako nešto, ja to ne bih rekao!
Izvolite proverite da li su to moje reči.

Drugo, svoje učenike pokušavam naučiti da kritički razmišljaju i da nijedan odgovor ne prihvataju zdravo za gotovo, pogotovo ne zato što profesor to tvrdi.

Naravno, tako i treba, niste ni trebali to da pomenete, ja ne sumnjam u to niti sam na to mislio.
Ja sam mislio recimo na ovakvu situaciju:
- U knjizi piše 1+1=2, vi učenicima napišete na tabli 1+1=2 da bi to oni naučili, što je normalno i tačno, međutim oni krenu vas da napadaju kako to nije tačno i dobijemo situaciju, identičnu onoj koju vi stalno nama ovde "servirate"!

Kao treće:"Ja znam da jesam u pravu!" 8)

Ako sam dobro razumeo i shvatio Vi tvrdite sledeće:

1. Vlaški jezik je dijalekt rumunskog jezika!   (vlaški jezik=rumunski jezik)
2. Vlasi u Srbiji su rumuni!                                       (vlasi=rumuni)

Da li ove tri tvrdnje smatrate tačnim?

Pa kao treće samo vi znate šta znate, odkud bi ja znao šta je u vašoj glavi, ako sami to i ne kažete, da li vi mislite da ste u pravu ili da li mislite da grešite to samo vi znate, sada kada ste podelili sa nama znamo i mi.

Pa da vidimo da li ste dobro razumeli:

1.Vlaški jezik nije jezik, nego je naziv, termin za različite dijalekte ili narečja rumunskog jezika, da budem preciziniji dakorumunskog. (Vlasi govore narodni rumunski jezik, svaki na svoj način, odnosno svoje narečje rumunskog jezika)
2. Vlasi u Srbiji su Rumuni.
3. NS VNM ne zastupa prava i interese svih Vlaha u Srbiji, mogu da zastupaju interese samo onih Vlaha koji sebe smatraju posebnim u odnosu na Rumune.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #19 послато: 15.06.2011. 17:11 »
Vlasi i Moldavci su KOMUNJARSKI PROIZVOD, zašto onda mislite da vi to niste?
Браво! Само бих додао једну малу исправку. Постојали су и Власи и Молдавци. И једни и други су учествовали у стварању Румуније. Поента је у томе што су Влахе и Молдавце, као не-Румуне, измислили српски и руски комунисти.

3. NS VNM ne zastupa prava i interese svih Vlaha u Srbiji, mogu da zastupaju interese samo onih Vlaha koji sebe smatraju posebnim u odnosu na Rumune.

По мом мишљењу "interese (samo) onih Vlaha koji sebe smatraju posebnim u odnosu na Rumune" је заступао Слободан Ђурђевић из Бора.

Ја бих пре рекао да се Марко Караџић дотакао проблема који мучи све савете, па и влашког:

http://www.ldpnovipazar.org/index.php/Vesti/marko-karadiministar-ipli-tumaio-zakon-prema-svojim-interesima.html
"Umesto pitanja kulture, obrazovanja, informisanosti, službene upotrebe jezika i simbola, u centru pažnje su se našla čisto politička pitanja, dok su nacionalni saveti počeli da se posmatraju kao politički faktor.
Postavlja se i pitanje da li ćete tim sistemom omogućiti očuvanje prava nacionalnih manjina ili ćete ih samo još više izolovati od društva i držati u zatvorenom krugu nacionalnih saveta u kojima će se kao njihovi predstavnici pojavljivati poslušnici političkih stranaka, koji neće voditi računa o interesima nacionalnih manjina, već će zbog novca koji dobijaju od države biti zaštitni faktor vladajućih koalicija, kako bi predstavili da je nacionalnim manjinama u Srbiji dobro, naglašava Karadžić."
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #20 послато: 15.06.2011. 19:53 »
E, pa IMA ih!

Da li su zainteresovani za rad na jednom takvom projektu?  
Neznam.

Da li uopšte među VLASIMA ima zainteresovanih za  jedan takav projekat?
Neznam.

Ovo je za mene novost.
Jel imaju "oni" imena?
Gde mozemo da ih nadjemo, jer se do sada nisu pojavljivali na svetlo dana a prodje eto vec 20 godina
od kad se manje vise slobodno prica o ovoj temi.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #21 послато: 15.06.2011. 19:58 »
Antropolog nije lingvista.
Ko je lingvista?
Ko je antropolog?
Ko je istoricar?
Da su VLASI hteli da naprave lingvistički atlas vlaškog jezika ("Vlaških govora") za vlaške potrebe, to bi bio vlaški projekt, čak i da su angažovani rumunski filolozi.

Ovako rumuni su rešili da u svojoj rumunskoj kući dograde jedan sobičak za "siromašne" rođake južno od Dunava.
Meni je pak milija "vlaška brvnara" od sobička u "rumunskoj palati"!

Răzumenješć aku, or ba?

1. Jeste Vlaski zato sto su vlaski strucnjaci ucestvovali u teresnkom istrazivanju i radu
Slavoljub Gacovic, Dragomir Dragic i Paun Durlic,  (ispravite me ako gresim ne bih da sirim dezinformacije)
kao i bezbroj doborovoljacapo selima.

2. Sami, a to je nametnuta boljka psihe vasoj baby-boom generaciji nipodqastavate sopstveni narod.
" siromasne rodjake"  "brvnara i palata" Bas su vam dobri epiteti, mozda vam je draza necija druga palata u blizini ili samo namerno odajete takav utisak ne bi li nas zavarali?

4. Nu, nu inteleg. (La satu meu se zise intelezi tu it vorbesc Io romaneaste or tiganeaste )

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
Одг: Dosta sa rumunofobijom i naklapanjima!
« Одговор #22 послато: 15.06.2011. 20:01 »

3. Koji su to stručnjaci trebali da se uključe u ovaj projekat ako ne rumunski? Za one koji ne znaju, Petru Nejesku, jedan od dijalektologa, je govornik banatskog dijalekta rumunskog jezika - istog onakvog kakav se govori kod nas u Braničevu, Homolju, Resevi, Zviždu i da dalje ne nabrajam. [/size]

Fantasticna licnost i naucnik je Petru,
imao sam prilike da pricam sa njim,  a pricao je i sa mojom babom -
na CISTOM VLASKOM .

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #23 послато: 15.06.2011. 20:07 »
Izvinjavam se jer sam prevideo ovu fusnotu i činjenicu da se radi o "kolaboraciji"!
Извињење дугујете за све што сте написали у претходном коментару али и за свеобухватну румунофобију која провејава из Ваших досадашњих коментара. Да смо ми из Влашког културног клуба финансирали овај пројекат, навео сам искључиво да бих онима који долазе на овај форум показао колико инсинуација и фобије садржи то што пишете и са колико пристрасности прилазите овом проблему.

To što ste vi iz Vlaškog kulturnog kluba finansirali rumunski projekat je vaše neotuđivo pravo, a s obzirom da sebe smatrate rumunima ne vidim ni neku protivrečnost u tome.

Nikad nisam negirao postojanje rumuna u Istočnoj Srbiji, niti im odricao pravo na rumunski jezik i kulturu, pa ni Vama domnule Vlad, tako da o nekakvoj rumunofobiji nema ni govora.

Kada govorim o VLASIMA mislim na VLAHE koji nisu ni srbi ni rumuni, već samo VLASI!

No to ne menja činjenicu da je cilj čitavog projekta da se VLASI stave pod rumunski "krov"!
Под тај "румунски кров" смо ми стављени даааааавно, још у деветом веку када се претпоставља да је на простору источне Србије и северозападне Бугарске формиран румунски народ. Ваши су преци били под тим "румунским кровом" док зу живели у Алмашу, у Румунији. И Ви сте под тим истим "румунским кровом", колико год будете говорили влашким "језиком", јер он није и неће бити ништа друго него банатски дијалекат румунског књижевног језика!
Можете Ви да измишљате кованице типа "Io mis Vla", да се играте лингвистике на овом форуму до миле воље, да "доказујете" све и свашта.
Можете, на крају, да даноноћно тврдите да земља није округла. Неће се она испеглати и постати равна плоча ма колико Ви то тако "осећали" и чврсто веровали да је то тако и само тако.

Savremeni rumunski narod, odnosno rumunska nacija je formirana u 19.-om veku sa formiranjem rumunske države.
U 9.-om veku moji preci su bili i još uvek su, kao i ja danas pod VLAŠKIM krovom!

Dokle god budete govorili "banatski dijalekat rumunskog književnog jezika" i dok vlahe smatrate rumunima bićete rumun, bez obzira koliko isticali da ste VLAH!

Răzumenješć?

Lepo, lepo! :-X
Наравно да је лепо. Знате ли бог чега? Зато што то не радимо ни да би нас неко поставио за директора дома здравља, ни да би смо се домогли посланичког мандата, ни да би избегли тржишну инспекцију, ни да би добили фотељу амбасадора... То радимо срцем. То смо срцем радили у задњих 20 година. То радимо из убеђења да ћемо, ако ништа друго, помоћи да буде забележено да смо постојали.
Ми се тиме не хвалимо. Ово сам поменуо искључиво због тога што сам био испровоциран. Не желим да говорим колико смо пројекта до сада још помагали - искључиво новцем из сопственог џепа! Искључиво из убеђења да радимо праву ствар!

И то је, ако ме баш вучете за језик, разлика између нас и вас.
Ma ne vučem Vas, nije higijenski! (Niste primetili sam Vam je ispao od tolike samoreklame!) :P

Niste se zapitali da i mi to radimo srcem i iz ubeđenja da radimo pravu stvar!
Jedino što u našim džepovima nisu franci nego dinari. :'(

dPasujoni

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #24 послато: 15.06.2011. 21:24 »
    Дакле, један кратак резиме. Приватно море. У мору двојац са кормиларом који је невидљив. Около пливају четири до пет рибица које су видљиве. Над морем лепотица која капљицама воде одржава водостај мора. Шта ми ту као купачи да радимо? Бацили смо вам оно мрвица док се сунчасмо не очекујући да сте гумени украси који треба да забављају и купаче и случајне пролазнике обалом. Изменисмо оно мало речи које бејаху превише прикладне у односу на ово што схватисмо, а што смо предосећали… Но, сад више ништа и није ни капитално а ни важно.
    Па ја за своје паре могу да докажем шта год пожелим на овом свету, поставља се питање- коме ће то требати? И што би смо се ми (види мене паметног) убијали овде узимајући тај Влад-Драгићев атлас као полазну тачку било чега? Ви сте учествовали у инвестирању неког тамо тркаћег коња „А“. Плаћали сте приватно џокеја, тренера, ветеринара, коњушара, секретарицу, кафе-куварицу и шта све још… Приватно, тај је коњ за сваку похвалу и ми треба сви да прихватимо као „крунске“ резултате које он има са тренинга (кад и како му се дигне). Ја бих рекао „ун боб зăјбавă“ ор ворба лу Љеукă :“Ауз бă копиље, футје ту аја чје штји“! Значи да се толика галама дигла само због тога што „МИ“ (сад бар знамо ко смо-ко сте) штрчимо из тог приватног атласа. Ма чак сам мало и био радознао не знајући подлогу и актере - што сад разумем. Ма безмало те неко не изрече нетрпељивости на највишем нивоу због тога. А тек помишљах да некога од „важећих величина“ с друге стране позовем и питам- како се рефлектује у „круговима од пера“ ова наша дисхармонија. Кад оно, једна приватна летилица  има проблема с приземљењем зато што се није рачунало да ће ветар полагано али сигурно подићи мало  више измаглицу спрам оног зекана из једне од мојих прича. Истини за вољу, ни о једној књизи не изричем суд док је не прелистам а можда и прочитам. Тако ћу и овом приликом. Распитаћу се и о томе ко је дотични господин на челу НВВНвО (некевлашке Владове невладине организације). Можда онај што се каменом хитну на садашњи наш Савет? Чудо да онда ни Он ни Влад ту (у току конституисања) не умешаше прсте? А можда очекиваше свога, електорског коња „А“?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #25 послато: 15.06.2011. 21:25 »
To što ste vi iz Vlaškog kulturnog kluba finansirali rumunski projekat je vaše neotuđivo pravo, a s obzirom da sebe smatrate rumunima ne vidim ni neku protivrečnost u tome.
За Вашу информацију финансирали смо чисто влашки пројекат. Пројекат је иницирао Форум за културу Влаха, оних правих Влаха - етничких Влаха - не ових које су измислили комунисти након 1945.
Како ми себе сматрамо је наш проблем. Чињеница да смо 1993. године основали културни клуб са влашким предзнаком говори много тога.
На жалост, сада се појављују дилетанти који су, у доба када је клуб основан, били велики Срби јер је тада то била партијска директива. Сада ти исти људи, који по партијској директиви постадоше Власи, па још "ни Срби ни Румуни", себи дају право да одређују шта су Власи а шта пројекти од влашког значаја  8)
Nikad nisam negirao postojanje rumuna u Istočnoj Srbiji, niti im odricao pravo na rumunski jezik i kulturu, pa ni Vama domnule Vlad, tako da o nekakvoj rumunofobiji
Поштедите нас, молим Вас, тих смицалица и јефтиних трикова. Ово што Ви радите је чист пример румунофобије.
Kada govorim o VLASIMA mislim na VLAHE koji nisu ni srbi ni rumuni, već samo VLASI!
Пошто таквих нема нити их је икада било - морате их измислити. Али, пошто их већ измишљате, потрудите се да им измислите и име. Термин Влах је већ резервисан. У етничком смислу, на српском језику, означава РУМУНЕ, а као социјална категорија - све остале који се баве сточарством.

Savremeni rumunski narod, odnosno rumunska nacija je formirana u 19.-om veku sa formiranjem rumunske države.
U 9.-om veku moji preci su bili i još uvek su, kao i ja danas pod VLAŠKIM krovom!
Савремена српска нација је такође створена у то време, па опет нико нормалан не доводи у питање српско порекло кнеза Лазара или краља Драгутина, јер нису живели у доба стварања "савремене српске државе".
Ваши преци су до прве половине 18. века живели у данашњој Румунији, међу Румунима под истим "РУМУНСКИМ КРОВОМ". То је оно што Вас жуља. Па бисте да будете и староседелац и Власион и све друго само да негирате чињеницу да по питању језика и етничког порекла припадате истим оним РУМУНИМА који су остали да живе у Алмашу у Румунији.
То је та фобија или комплекс које имате у односу на Румуне. И, можете овде као папагај да понављате да не негирате да са Румунима имамо доста тога заједничког, да Вас погрешно разумемо и све те изговоре које смо у међувремену сви научили напамет. Ништа Вам то неће помоћи ни прикрити толико видљиву фобију према Румунији и Румунима.

Ma ne vučem Vas, nije higijenski! (Niste primetili sam Vam je ispao od tolike samoreklame!) :P
Те доскочице слободно задржите за испред сеоске продавнице. Више приличе за неку расправу уз флашу пива испред продавнице или у некој сеоској биртији. Немојте ми спочитавати жељу за "саморекламом". Реаговао сам на Ваше инсинуације, лажи и покушај дискредитације једног веома важног подухвата на који сам веома поносан. Већ сам Вам признао да Ваше коментаре сматрам више доскочицама и разбибригом. Ово је, ипак, прешло границу доброг укуса па сам морао да реагујем.
Niste se zapitali da i mi to radimo srcem i iz ubeđenja da radimo pravu stvar!
Jedino što u našim džepovima nisu franci nego dinari. :'(
Сасвим је небитно да ли се у Вашим џеповима налазе франци или динари. Имате у новом Савету људе који спадају у најбогатије у Србији. Шта су урадили до сада. Колико су новца издвојили да би се било шта урадило по питању очувања нашег идентитета?
Видим да их не критикујете. Не критикујете ни "игранке и пијанке" које организује овај Национални савет. А толико сте бљувотина својевремено написали о онима из прошлог сазива Савета. Да се нису, можда, истрошиле пљувачне жљезде, па више не луче пљувачку да би се по овима пљувало због истих ствари које су радили  "румунизатори"?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #26 послато: 15.06.2011. 21:35 »
     Па ја за своје паре могу да докажем шта год пожелим на овом свету, поставља се питање- коме ће то требати? И што би смо се ми (види мене паметног) убијали овде узимајући тај Влад-Драгићев атлас као полазну тачку било чега? Ви сте учествовали у инвестирању неког тамо тркаћег коња „А“.
Господине Цаславе,
Да ли ово значи да Ви, пре него што је лингвистички атлас уопште изашао из штампе, доводите у питање:
1. Његову објективност на пољу дијалектологије
2. Компетентност тима који је радио теренска истраживања?

само због тога што је читав пројекат највећим делом финансирала група ентузијазиста и поштовалаца влашке културе окупљених око Влашког културног клуба из Швајцарске?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #27 послато: 15.06.2011. 22:00 »
   А тек помишљах да некога од „важећих величина“ с друге стране позовем и питам- како се рефлектује у „круговима од пера“ ова наша дисхармонија. Кад оно, једна приватна летилица  има проблема с приземљењем зато што се није рачунало да ће ветар полагано али сигурно подићи мало  више измаглицу спрам оног зекана из једне од мојих прича. Истини за вољу, ни о једној књизи не изричем суд док је не прелистам а можда и прочитам. Тако ћу и овом приликом. Распитаћу се и о томе ко је дотични господин на челу НВВНвО (некевлашке Владове невладине организације). Можда онај што се каменом хитну на садашњи наш Савет? Чудо да онда ни Он ни Влад ту (у току конституисања) не умешаше прсте? А можда очекиваше свога, електорског коња „А“?

na trenutak pomislih da sve znam i onda se pojavite Vi sa ovim natpisanijima i vestima i procaja ...

Daklem, molicu fino, kako mogu saznati jer me zivo zanima Sta je to 
"НВВНвО (некевлашке Владове невладине организације)"  sta ste time mislili?
Zaista se snebivam ne bih da vam smetam ali ne razumem bas te pesnicke izrazaje, vise sam znate prizeman tip,

I poslednje a ne i najmanje vazno, Ko je taj "онај што се каменом хитну на садашњи наш Савет? "

Najvaznije je to da se sazna jer ako ne kazete smesta- pojeo debeli vuk magarca.
Mislim da je u odgovoru na pitanje ko je taj ( !!!!!?!??????? ) lezi odgovor na sve strahove  " sadasnjeg naseg saveta" i jos nekih ljudi okolo njega.

Zahvaljujem najlepse, za odgovore prosvetljujuce, osecam vec.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #28 послато: 15.06.2011. 22:06 »
Daklem, molicu fino, kako mogu saznati jer me zivo zanima Sta je to  
"НВВНвО (некевлашке Владове невладине организације)"  sta ste time mislili?
Zaista se snebivam ne bih da vam smetam ali ne razumem bas te pesnicke izrazaje, vise sam znate prizeman tip,

Ma, Caslav je preuzeo ulogu Šerloka Holmsa u otkrivanju velike zavere  8)

Jer, šta ako je ipak, što napisa urednik dPasujoni "ovo (je) rumunski projekt, finansiran rumunskim parama i realizovan od strane rumunskih stručnjaka, za rumunske potrebe!"
Neprijatelj vreba kad se najmanje nadaš  ;)

Ipak su u pitanju rumunski stručnjaci, a Rumuni k'o Rumuni, hoće da destabilizuju Srbiju pa to ti je  ;)

Valjda je trebalo da pozovu stručnjake iz Matice Srpske, ako ništa drugo - da bude urađen za "srpske potrebe"  :P
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #29 послато: 15.06.2011. 22:18 »
Свако моје јутро се буди у лаганој хаљиници која се зове сумња. Уколико ми је дан и све то што урадим током тога дана не одагнају, она увече навуче на себе вео који ће сутра ујутро тешко са себе збацити. Моји пријатељи, уметници, на мом лицу прво прочитају сумњу и када су њихова дела у питању. Ако то не осете- славе.
Сумња је критеријум истине- или није? Ко је још пробудио у срцу истину ако с вечери није одагнао сумњу? Уосталом то је приватан пројекат и ван одређене касте он не намеће никакав ефекат по систему "погледај и терај даље". Не разумем онда чему оволика халабука на нивоу "међудржавног" инцидента. Па и нек буде-шта ме брига. Мој приступ материји којом се бавим у оквиру свог битисања ми је наменила улогу властитог критичара и не видим што бих пак ишао около и лајао на сазвежђа. Престаћу са свим овим ујдурмама "а ла форум" и "а ла влашки језик" без икаквих накнада за труд и бачено време дефинитивно. Нек се носи ко како уме и нек се пита, што се мене тиче и сам "ТУТА"- имам ја паметнија посла...