Аутор Тема: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ ВНС-а О ВЛАШКОМ ПИСМУ  (Прочитано 12951 пута)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
  • Углед: +0/-0
Одг: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ ВНС-а О ВЛАШКОМ ПИСМУ
« Одговор #45 послато: 06.06.2011. 06:54 »
    Хе,хе... Нај грижје дје здрăвјењија мја. Пје тоатје ље фак дупă рйнду дји ла сат. Бјау нума о криглă дје пивă ку дјамњасарă дупă ун тенис ку бăјецй. Пјерд нума дји ла дој, три ученич дјин йнăинтје дје вро доозăч дје ањ. Ам дје тоатје  йн касă да ши пи дје лăтурј  йнкă ку "ворба ла тоц". Ла минтје тот кум ам фост, нума чје ну мă рăпјед дјелок нума аштјепт о плаоаје бунă, во спăла цртежу дји пје пăјенц.
    Дје љимбă, дје скрис- кум год о фи! Њич дје рйнду ăста ка ши дје рйнду трјекут њима ну о сă тје йнтрјебје њич пје тјиње да њич пје миње кум о сă фије скрисă љимба ноастă- ја рăмйндје тот аста. Чје ну са лăсат "Ворба ноастрă" аич ундје је пољимитă, ку ћирилица скријатă? Румйњија сă фије йн грижје ку румйњи јеј. Ној карје њам ардјикат сă ње фăчјем Савету носту ну сйнтјем поданичи румйњ. Авјем алта атресă. Куј је дје фрăкат капу сă йш ил фрăчје. Јеу ши ку во пивă мăј мулт аштјепт сă ми сă рăзвјерсă  чаца дјин йнăинтја ојкилор ши сă ми сă дјеступје урјејкиљи дје атйта лармă фăкутă дјин куткурјезату гăињилор дјин бăтăтура тоиља, пинтру ун уоу моаље. 

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #46 послато: 06.06.2011. 08:32 »
    Хе,хе... Нај грижје дје здрăвјењија мја. Пје тоатје ље фак дупă рйнду дји ла сат. Бјау нума о криглă дје пивă ку дјамњасарă дупă ун тенис ку бăјецй. Пјерд нума дји ла дој, три ученич дјин йнăинтје дје вро доозăч дје ањ. Ам дје тоатје  йн касă да ши пи дје лăтурј  йнкă ку "ворба ла тоц". Ла минтје тот кум ам фост, нума чје ну мă рăпјед дјелок нума аштјепт о плаоаје бунă, во спăла цртежу дји пје пăјенц.
    Дје љимбă, дје скрис- кум год о фи! Њич дје рйнду ăста ка ши дје рйнду трјекут њима ну о сă тје йнтрјебје њич пје тјиње да њич пје миње кум о сă фије скрисă љимба ноастă- ја рăмйндје тот аста. Чје ну са лăсат "Ворба ноастрă" аич ундје је пољимитă, ку ћирилица скријатă? Румйњија сă фије йн грижје ку румйњи јеј. Ној карје њам ардјикат сă ње фăчјем Савету носту ну сйнтјем поданичи румйњ. Авјем алта атресă. Куј је дје фрăкат капу сă йш ил фрăчје. Јеу ши ку во пивă мăј мулт аштјепт сă ми сă рăзвјерсă  чаца дјин йнăинтја ојкилор ши сă ми сă дјеступје урјејкиљи дје атйта лармă фăкутă дјин куткурјезату гăињилор дјин бăтăтура тоиља, пинтру ун уоу моаље. 
I pored velikih napora, nisam uspeo da razaznam šta mi to Caslav poručuje na nečemu što žele da prodaju kao moj "standardizovani" maternji jezik. Bio bih veoma zahvalan kada bi se našao još neko iz tog njihovog Odbora za standardizaciju, da mi prevede šta mi je to Caslav poručio na jeziku koga "svi Vlasi" razumeju.

Naravno, on to svesno radi kako bi izbegao odgovor na konkretna pitanja koja mu se postavljaju. 

Moj odgovor cenjenom g-dinu Caslavu glasi:

بساعة.  صبي نوما قدح من البيرة على منزل بيت الأمم المتحدة للتنس  نوما اسهم الشركات الامريكية الكبرى من قبل وزارة العدل، وثلاثة طلاب الأطفال رفرف  الأطفال. هل الأطفال يو حتى كنت تكتب الأطفال البيت "لا  جدول المحتويات.  نوما أماه لا نو تدريب المدربين  صباحا عراب  استجيبت نوما على التمرد  الرسم في خفض اسهم الشركات الامريكية الكبرى للمشاة.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #47 послато: 06.06.2011. 10:56 »

Ето, човеку се не да да буде без идеја! И промена смера писања је изум који се може употребити по Владу. Једино одоздо на горе нико не ређа писмена свога језика. (Бар колико је мени познато.)
Ово је био механички превод који је наравно бесмислен и као такав је покушај да се између ногу врати противнику тенис лоптица. (Пошто је тема тенис као рекреација у поподневне сате.)
На исти начин је Волцае превео једном један француски текст негде у фебруару на румунски па га је заборавио и у том облику пустио као свој пост.
Ово је бар урађено намерно и у фигуративном смислу је врло успело.

Ево једне мале веселе дигресије коју користим као узлазни интервал ка каденци:

Као клинци смо једном накратко били поверовали старијим покварењацима да косооким девојкама све стоји укосо. Међутим, било је довољно да неко оде и потера стоку ка ливадама и да установи да свим тим косооким кобилама и козама кика пада по челу управо ка земљи... (Мало сам изменио.)
Тако сам овом приликом и ја, матори лисац, отишао на кратко да вратим стоку, или, сачеках да киша спере нацртани цртеж с тарабе, и даље чекајући да се магла мало разиђе.
У међувремену сте га Ви, г. Влад, непоправљиво и неупотребљиво замрсили. Ако будем почео да и ја вадим писмена из своје шкриње, бојим се да би нас одавде преместили негде другде да се ћерамо, или би Форум дали неком другом (а плаћала би она иста: млада, лепа и са много пара... рекао је "газда"). Можда би га и укинули због лоших ефеката контра усмерених. Изедем ти идеју, и изедем одбрану њену коју заступају неке овдашње фигуре. Стоку им не бих дао да враћају јер не би приметили "трјаба аја" кă нарје вјезă кум стау ојки йн кап". Тот аша стă кум ла крăљицă аша ши ла мăгăрицă кика  йн фрунтје ор пје спатје.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #48 послато: 06.06.2011. 12:22 »

Ево једне мале веселе дигресије ...

Ваше дигресије нису мале, а још мање су веселе!
Ваше дигресије су правило које се - чини ми се - не може објаснити законима лингвистике или стилистике, него неких других, нелингвистичких наука! 
Или заиста не можете другачије да водите нормалан, смислен разговор, или нас све скупа овде замајавате?
Ако је ово прво, у што не желим да верујем, онда бисмо морали да позовемо у помоћ одговарајуће стручњаке да нам објасне шта је "писац хтео да каже", јер нама то не полази за руком, а колико се види - ни Вама!
Ако је пак оно друго, онда ћемо погледати листу решења које богата форумска пракса има за таква иживљавања!
Јер ствар није ни у Вашем наречју, нити у начину на који га пишете!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #49 послато: 06.06.2011. 16:06 »
Ако то тако делује већини (свеједно и мањини), молим за извињење повређене што сам "прекорачио праг пристојног и коректног опхођења", и поред тога што ја то не осећам као испољену тенденцију. Истражићу то себе ради у сваком случају кад то буде дошло "на удар". Још једном унапред се извињавам! 

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #50 послато: 06.06.2011. 16:39 »
Ако то тако делује ...

Будите уверени да делује још горе од таког!
Уместо извињења, за почетак се вратите уназад и погледајте на колико конкретних и директних питања нисте дали конкретан и директан одговор, како обично бива у разговорима који се између више учесника одвијају око једне теме!

Рецимо, остали сте дужни готово годину дана да објасните шта је по Вашем схватању "матица" неке националне мањине, па после те дефиниције да дате озбиљне, директне и јасне аргументе за Вашу тезу да су "радачинили а ноастје" у Србији! Видимо, на основу свега што се у међувремену догодило, да је овако схваћен "радачинизам" постао програмска основа новога састава ВНС-а, а мени, прилично зарђалом провинцијском етнологу, никако не иде у главу како неко може да буде мањина у земљи у којој су му "радачине"?
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
ПС. Сматрао сам нормалним да састав овога одбора буде доступан јавности, али на моје велико (и непријатно) изненађење - остао сам ускраћен за то информацију!  

На овој слици (преузетој са сајта ВНС-а), требало би да буде представљен тај тајанствени одбор, у моменту када доноси свој историјски предлог, па би било добро да идентификујемо његове чланове! Молим за "помоћ публике"!

citat preuzet sa teme: Mogu li Ungurjani da sačuvaju svoj govor standardizovanim vlaškim jezikom?
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1063.msg5758#msg5758

Мада мислим да смо прерано и на погрешном месту почели разговор о стандардизацији.
Бесмислено је, чини ми се, полемисати о нечему што је неко замислио, а своју замисао није обелоданио.
А ни место није погодно, јер назив ове Владове конференције само делимично захвата проблем.
Требало би неком од нас да се посрећи да дође до платформе НВС-а са којом се служе они који раде на "стандардизацији", па да отвори нову тему ...

Већ сам написао да сам више пута то покушавао, без успеха.
Не иде ми у главу зашто се о једној ствари од толико великог јавног интереса, разговара у дубокој илегали?

Na slici je i član Foruma, ljubisa.b.kici
Možda se oglasi u vezi standardizacije vlaškog jezika!

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #52 послато: 07.06.2011. 20:24 »
А ја некако другачије видим, г. Влад. Видим само репић зеца изван огромне празнине која је у овом случају магла. Да ли је репић с десна или с лева или су се пак зецови увезали кучећки (што не верујем) па се зато да закључити да је зец и с лева и с десна од репа... Но манимо се тога. Ви изгледа хоћете да ме убедите да је зец с ове стране велики колико и цела та празнина, или бар као већи део те празнине, а ја бих да сачекам да се магла разиђе и не трошим муницију непрекидно пуцајући по зградама и улицама дане и ноћи опијен срећом а да заиста нисам сигуран да је свуда тај фамозни зец, плави зец... најлепши на свету.

CASLAVA na odredjivanje dioptrije kod oftamologa,
a za tog zecica je zaduzena druga medicinska ustanova
Ili hoce CJAKI da nam poruci da se oni u VNS us..ali ko zecevi >?

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #53 послато: 07.06.2011. 20:29 »
Да не отварам џабе, је л' то после покрштавања Влаха у Румуне, због Европе? А немачки читам боље но ти "свој" матерњи језик - гарант.
Pokrštavanje Vlaha u Rumune, zbog Evrope ;) E, ne bi ga, vala, ni Šešelj iz Haga bolje osmislio  ;)
Dobro, to "pokrštavanje" u Rumune "zbog Evrope", je l' se to desilo ili tek treba da se dogodi?

A, što se tiče "čitanja", ako moj maternji treba da bude ono što ja ne razumem napisano ćirilicom, čime nas vazda obasipate, onda priznajem da bolje čitam nešto na tamilskom nego na"svom maternjem"  ;)

MA ON TO MISLIO NA POKRSTAVANJE VLAHA U RUMUNE PRI STVARANJU RUMUNSKE DRZAVE, TARA ROMANEASCA,  I TO ZBOG JEVROPE !
TE SE SAD U,,,,,RO I NE ZNA KAKO DA POVUCE ILI SE IZVUCE JER JE EKSPLICITNO PRIZNAO DA SMO JEDAN TE ISTI NAROD, ISTHI KORENA I JEZIKA.

ENDE CASLAVE BACI PESKIRIC NA FORUMSKO POLJE....