Аутор Тема: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ ВНС-а О ВЛАШКОМ ПИСМУ  (Прочитано 12953 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ ВНС-а О ВЛАШКОМ ПИСМУ
« Одговор #1 послато: 17.05.2011. 08:51 »
Е, то је већ нешто!
Значи, полако али сигурно се иде ка томе да се влашки језик прогласи још једним дијалектом српског језика. Баш онако како је ОЗНА покушавала после Другог светског рата поверивши задатак Александру Белићу да докаже да је влашки језик још један дијалекат српскохрватског језика. Браво! Ово сте одлично урадили.
Кад је бал, нек је маскенбал  :)

П.С
Молим уреднике да издвоје ову тему
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #2 послато: 17.05.2011. 09:12 »
      Као једином који је за претходне изборе за НС урадио текст и логотип плаката на ћирилици, као једином који целог живота пише влашки ћирилицом, имам посебно задовољство да се придружим помажући онима који желе да наш народни говор буде узет као основа за стандрдизацију.
      Савету све честитке на одлуци. Волео бих да прочитам неку од објава чланова на влашком језику, чак што пре, макар то било нешто из делокруга Општинског одбора. Ваљда ће Одбор имати у виду да то није страначки одбор већ одбор од националног утемељења и значаја.

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #3 послато: 17.05.2011. 10:40 »
Ce a făcut "Savetu" este o ruşine şi arată că este chiar degeaba pe faţa pământului.
Celor care vor să îşi păstreze limbă şi firea nu le este de folos. Celor care vor să fie un fel de sîrbi, ălora le este mumă!
Apa trece, pieterele rămân

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #4 послато: 17.05.2011. 10:52 »
Ce a făcut "Savetu" este o ruşine şi arată că este chiar degeaba pe faţa pământului.
Celor care vor să îşi păstreze limbă şi firea nu le este de folos. Celor care vor să fie un fel de sîrbi, ălora le este mumă!

Časlav zašto je potrebno da vlaško pismo pišemo na ćilici kad već imamo dovoljno ćirilice na srpskom?
Da vas podsetim zvanično pismo u R.Srbiji je - ćirilica.

Po čemu je značajnije i bolje pisati na ćirilici nego na latinici?
Smisao ovoga je samo manipulacija  i izolacija, održavanje status quo do nekih drugih izbora i novih ljudi,

Rošu, to nisu stavovi većine već samo oligarha političkih partija iz prestonice
 koji su nelegalno preuzeli vlast u nacionalnom savetu .

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #5 послато: 17.05.2011. 11:01 »
Rošu, to nisu stavovi većine već samo oligarha političkih partija iz prestonice
 koji su nelegalno preuzeli vlast u nacionalnom savetu .

Ştiu, Absinth, ştiu eu cum s-a ales.
Apa trece, pieterele rămân

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #6 послато: 17.05.2011. 11:09 »
Моје прво реаговање: Збогом памети!
Пошто је реч само о предлогу, ако се овако нешто прогура до краја, свако ко има имало од осећања историјске одговорности, може да спусти заставу на пола копља! И нек прогласи Дан жалости, може и Годину, а најбоље би било да се прогласи Век жалости, јер ће за то време Власи нестати са ове планете, и оваквих главобоља више неће бити!

Није zminta у писму већ у једном невиђеном аутизму којим се цела ова ствар води!
Све време од устоличења новог Савета, покушавам да приволим било кога оданде да напише макар три сувисле реченице о томе шта Савет подразумева под "стандардизацијом влашког језика", па да те реченице пусти у јавност! Да не упадне у замку претходника, који су важне одлуке доносили мимогред, као у потаји!

Али, đi źaba!
Parke ńis blîstamaţ?
Све у нади да ће се тако што десити, уздржавао сам се од арчења енергије на изношење мишљења о свему овоме.

Из другог дела овог предлога види се и са којом се количином лаицизма прилази крајњем решењу проблема:

Савет бира штоф, а одело треба да (нам) скроји и сашије Српска Академија наука, или Матица српска!?

Немамо овде одговарајући "осмејак" којим би визуелно изразио своје реаговање на такву идеју!
Претпостављам да ће САНУ, или Матица српска, најпре морати да мењају своје статуте đi să puată să ĭa aşa lukru-n mînă?
Зато би корисније било да се Савет обрати Управи водовода и канализације, тамо ће се већ наћи неко ко барем разуме влашки! У установама које је Одбор побројао, нема их чак ни међу помоћним радницима!

Постоји изрека која најбоље описује овај наш актуелни тренутак, а она гласи:

Када се пред проблемом зажмури - он изгледа упола мањи,
а ако се набије глава у песак - он нестане сасвим!

Па ако познајете некога ко на све ово гледа са оба отворена ока - позовите га амо, радо бих са њим разделио мишљење!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #7 послато: 17.05.2011. 11:49 »

Абсинтх, влашки се на Балкану писао алфабетом и ћириличним писмима од кад је писама. Дакле, зашто ЧАСЛАВ, ја још ништа ново у том смислу нисам написао, све већ постоји. На писма Србије, верујте, нисам имао никакав утицај јер ме нису констатовали чак и када сам једне године, по једном правопису увели писање писменог "ш" и "т" без цртице због чега се "шишмиш" није дао читати, а спремио сам се да о томе и сл напишем чланак у Просветном прегледу. На срећу било је паметних па тек што то отклонише доће писмено "С, Ћ,Ђ" са ореолом као светачки лик или летећим тањиром због чега до укидања истих правописних уредби бејах бесан. На срећу, опет се нађе нека паметна квотица људи која би до Десанкиних стихова "Од колевке па до гроба..." Но опет се на мах створише однекуд у другом смислу паметни. То је дијалектика. Паметни једни, паметни други, а свако на свој начин. Подвлачим- дијалектика.

Самим тим што је законски акт претходио изборима за НС, не можете да кажете да је власт преузета нелегално. Даље, за Савет су гласали легитимни носиоци "гласа"- Власи, дакле и легитимни. Сваки појединачни гласач се уз то и легитимисао- дакле и легитимисани.
         Политичке партије из престонице Тумутапалумја су врло заинтересоване за то ко ће у Тумутапалуми тумутапалумповати. Је ли то у реду, или да зовемо оне из Тумутапасапе да дођу и у Тумутапалуми тумутапасапају?
         И не видим разлога за тол'ке халабуке. Током претходне саветове владавине сам ћутао к'о миш.

Да, је циљу сă ње пăстрăм љимба ноастă ка кум је циљу саветулуј восту сă пăстрјезă љимба румйнă. " Лу тотнату чинстје ши омињије- ној трăјим ку рăдăчина родулуј носту йн Србије"
         Нума атйта йн љимба влахă јерја скрис йн рйнд ку тот чје авјам дје спус.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #8 послато: 17.05.2011. 12:08 »
        Да, је циљу сă ње пăстрăм љимба ноастă ка кум је циљу саветулуј восту сă пăстрјезă љимба румйнă.

Ľimba voastrâ (a sârbască) aţ putut s-o pâstraţ şî pana acuma. Savetu nostru ń-ar luvat sâ ńe do facâ Sârbi, aşa cum s-ar apucat 170 dâ ańi înorma.

http://www.youtube.com/watch?v=9xtQBC58aCA&feature=player_profilepage#t=136s

http://www.youtube.com/watch?v=9xtQBC58aCA&feature=player_profilepage#t=184s
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #9 послато: 17.05.2011. 15:09 »

Абсинтх, влашки се на Балкану писао алфабетом и ћириличним писмима од кад је писама. Дакле, зашто ЧАСЛАВ, ја још ништа ново у том смислу нисам написао, све већ постоји. На писма Србије, верујте, нисам имао никакав утицај јер ме нису констатовали чак и када сам једне године, по једном правопису увели писање писменог "ш" и "т" без цртице због чега се "шишмиш" није дао читати, а спремио сам се да о томе и сл напишем чланак у Просветном прегледу. На срећу било је паметних па тек што то отклонише доће писмено "С, Ћ,Ђ" са ореолом као светачки лик или летећим тањиром због чега до укидања истих правописних уредби бејах бесан. На срећу, опет се нађе нека паметна квотица људи која би до Десанкиних стихова "Од колевке па до гроба..." Но опет се на мах створише однекуд у другом смислу паметни. То је дијалектика. Паметни једни, паметни други, а свако на свој начин. Подвлачим- дијалектика.

Самим тим што је законски акт претходио изборима за НС, не можете да кажете да је власт преузета нелегално. Даље, за Савет су гласали легитимни носиоци "гласа"- Власи, дакле и легитимни. Сваки појединачни гласач се уз то и легитимисао- дакле и легитимисани.
         Политичке партије из престонице Тумутапалумја су врло заинтересоване за то ко ће у Тумутапалуми тумутапалумповати. Је ли то у реду, или да зовемо оне из Тумутапасапе да дођу и у Тумутапалуми тумутапасапају?
         И не видим разлога за тол'ке халабуке. Током претходне саветове владавине сам ћутао к'о миш.

Да, је циљу сă ње пăстрăм љимба ноастă ка кум је циљу саветулуј восту сă пăстрјезă љимба румйнă. " Лу тотнату чинстје ши омињије- ној трăјим ку рăдăчина родулуј носту йн Србије"
         Нума атйта йн љимба влахă јерја скрис йн рйнд ку тот чје авјам дје спус.
Vlast je preuzeta nelegalno na nameštenim izborima, kradjom na istim.
 Imate za to dokaze svedoke, tome su posvedočili i posmatrači OEBS, guglajte  - malo je stvari objavljeno u srpskim medijima zbog tihe diskriminatorske politike i cenzure.
Nisu glasali, Konkretno njih 3000 od 12,400 nisu ni glasali već je glasano umesto njih ako razumete šta hoču da kažem.
Ne vidite razloga za halabuku - pa ovo je tek šaptaj tek sledi buka .    A što ste ćutali?

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #10 послато: 19.05.2011. 12:50 »
Уистину, не схватам и даље, чему ваше колективно узрујавање. Имате легитимне Савете, један са румунским и други са влашким језиком. Једни припадају скупу оних којима је мајка била Румунка и други припадају Скупу оних којима је мајка била Влајна (Влахиња). Имате једне којима је и отац Румун и друге којима је отац Влах. Имате оне чији су дедови гинули као Румуни са румунском војском, оне који су као Власи гинули са српском војском... Нико никог овде ни у шта не претвара (ако изузмемо ваше напоре да се претворите у оно што желите и што на крају јесте, и наше напоре да се и ми претворимо у оно што желимо, и што на крају јесмо). Ми бар не тврдимо да ви нисте то што тврдите да јесте. Ви на то имате право и да будете - без нас. Ко каже да морате с нама? Свет? Европа? Или ви? На срећу зна се који је језик (у смислу одвајања из групе сродних језика) кад настао и под којим околностима и од којих позајмица, па сем пар лаика остали се бар уздржавају од ад хок коментара (док не нађу какав-такав траг) не би ли на сва звона обзнанили да тамо и тамо то и то пише, у неспособности да реше елементарне неједначине типа: 40 x а < 120. Не очекујем да ме неко пита где је записана ова неједначина, ал' ко зна - можда и пита.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #11 послато: 19.05.2011. 14:50 »
        ... влашки се на Балкану писао алфабетом и ћириличним писмима од кад је писама.

А зар се "влашки" није писао ћирилицом још из времена амебa?!
Ко нам то скраћује историју, trasńilar s-ăl trasńaskă?!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #12 послато: 19.05.2011. 15:31 »
Aмебе сироте и не слуте шта су виши стадиуми кефалусоида спремни да учине за њих. ДА ИХ СМЕСТЕ У ФОЦАРУЛ ЕВЕНТИМЕНТЕЛОР. Већ дуго се све врти око кобајаги малих, аморфних и безбојних. Страшно је само што су аморфне... (                                  ).

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #13 послато: 19.05.2011. 16:42 »
Уистину, не схватам и даље, чему ваше колективно узрујавање. Имате легитимне Савете, један са румунским и други са влашким језиком. Једни припадају скупу оних којима је мајка била Румунка и други припадају Скупу оних којима је мајка била Влајна (Влахиња). Имате једне којима је и отац Румун и друге којима је отац Влах. Имате оне чији су дедови гинули као Румуни са румунском војском, оне који су као Власи гинули са српском војском...
Ako se ovo poredjenje odnosi na dva nacionalna saveta onda je drugi otac Srbin,

Нико никог овде ни у шта не претвара (ако изузмемо ваше напоре да се претворите у оно што желите и што на крају јесте, и наше напоре да се и ми претворимо у оно што желимо, и што на крају јесмо). Ми бар не тврдимо да ви нисте то што тврдите да јесте. Ви на то имате право и да будете - без нас. Ко каже да морате с нама? Свет? Европа? Или ви? На срећу зна се који је језик (у смислу одвајања из групе сродних језика) кад настао и под којим околностима и од којих позајмица, па сем пар лаика остали се бар уздржавају од ад хок коментара (док не нађу какав-такав траг) не би ли на сва звона обзнанили да тамо и тамо то и то пише, у неспособности да реше елементарне неједначине типа: 40 x а < 120. Не очекујем да ме неко пита где је записана ова неједначина, ал' ко зна - можда и пита.

Moilim definisite nam "nas"
O, itekako tvrdite i to preko svih medija i preko "našeg" Saveta.
Malo je neukusno da se koriste zadaci iz osnovne skole - čak i za nastavnika

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #14 послато: 19.05.2011. 16:45 »
Aмебе сироте и не слуте ...

Оставимо за тренутак амебе по страни, и вратимо се озбиљним стварима.
Пошто по већ устаљеном обичају заобилазите суштину ствари, ја сам принуђен да поновим цитат из претходне поруке, у којој је подвучена Ваша тврдња :

... влашки се на Балкану писао алфабетом и ћириличним писмима од кад је писама.

и поставити Вам, најдиректније што је могуће, следећа питања, уз напомену да Вам овога пута нећу дозволити да изврдате одговоре на њих:

1) Дајте нам један једини пример таквога записа, и уз њега дајте уверљиве доказе
а) да је реч о влашком језику,  
б) да је запис извршен на ћирилици, и
в) да је датован у време појаве пис(а)ма.

Ово последње, под в) ћете рашчланити даље тако да се види:

в1) која су писма у питању (пошто је ова именица код Вас у множини),
в2) у које време та писма настају, уз упозорење да из Ваше синтагме: "од кад је писама" прозилази тврдња да је више писама настало у исто време!