Par odgovora g-dinu Vladu...
Пошто данас имам мало више времена, ево мојих одговора на г-ђа ненине одговоре
Već sam izrazila svoje mišljenje o besmislenom i pogubnom iznošenju teorija zavere o rumunizaciji bez ikakvog konkretnog dokaza a upravo i vi to radite iz drugog ugla. Ako već optužujete državu Srbiju da se meša i sputava da se ovaj proces demokratizacije društva odvija, onda navedite konkretne primere (ko, gde, kad i kako?)
1. Одбијање да се НСВНМ региструје након његовог конституисања уз образложење да "Власи немају језик и писмо" те да се због тога "док се језик не стандардизује" користи српски језик.
Реците ми по ком слову закона министар или било који државни чиновник има право да арбитрира по овом питању, уколико је Национални Савет тело које је једино меродавно да се брине о језику.
2. Отворена Хајка радикала без зарђале кашике, Александра Вучића, уз свесрдну помоћ разних "Влаха" односно влаха са скупштинске говорнице, на Живослава Лазића, актуелног председника председника НСВНМ и његове сараднике који су тада водили савет.
Тада су изречене веома тешке оптужбе због којих може и треба кривично да се одговара па и робија.
Уколико су те тврдње биле тачне, Лазић је требао а и морао да робија. Али! Ако неко иснесе све то, па још за скупштинском говорницом, онда тј мора да одговара уколико се испостави да је све то било измишљено.
Тада нико жив у скупштини није реаговао и стао у одбрану Влаха али и самих Националних савета, пошто је Милетић Михајловић, посланик СПС, изнео за скупштинском говорницом низ веома тешких оптужби.
Милетић Михајловић, посланик СПС-а:
"Ja želim da kažem, koliko je meni poznato, da Vlasi nikada neće pristati i želeti da budu Rumuni. dakle, za postojanje jedne nacionalne manjine kao što vam je poznato, potrebno je da postoji matična država. Vlasima matična država nije Rumunija.
Pitajte Vlahe, a nemojte da pitate samozvane vođe koji su stali na čelu Vlaha. "
"Uostalom, osećanje Vlaha jeste da pripadaju srpskoj državi, ako hoćete i srpskoj nacionalnosti. Tu nema neke razlike. Najmanje osećaju, kao većina, ne govorim o pojedinačnim slučajevima, da su Rumuni.
Mislim da bi država trebalo pitanje nacionalnih saveta konačno da reši.To što je urađeno sa nacionalnim savetima je veoma improvizovano i time je data mogućnost zloupotrebe.
Nacionalni saveti su se samozvano konstituisali podsticani iz drugih centra moći i rade u korist tih centara moći, a najmanje rade za korist srpske države.
Ја Вас сада питам, гђа Нено, да ли ово није тешка оптужба за коју би онај ко је изговори требао да одговара:
"Nacionalni saveti su se samozvano konstituisali podsticani iz drugih centra moći i rade u korist tih centara moći, a najmanje rade za korist srpske države"Да ли је овај човек сносио икакву одговорност због овога?
Оно што је још горе, да ли је неко у Скупштини Србије реаговао на ово?
Погледајте сад ово:
Александар Вучић, радикал без кашике:
"Onih Vlaha koji Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu, pre svega sa Dragoslavom Zejkeskovićem koji živi u Zlotu i drugim
predstavnicima Vlaha koji ne žele da im država daje ili nameće rumunski jezik kao maternji jezik, pošto vlaški jezik nije rumunski i oni ne umeju da pišu rumunskim jezikom. Doneo sam upravo i zbog zakona koji je trenutno na dnevnom redu, dame i gospodo i ovde ćete videti jedno divno čudo koje je učinio ministar Marković. Naime, prvo ću vam pokazati odgovor Rasima Ljajića dok je bio zadužen za to pitanje, pitanje nacionalnih saveta.
Dakle, ministar Ljajić je savesno obavljajući svoj posao i svoju dužnost rekao da članom 6. Statuta s obzirom na činjenicu da do sada nije izvršena standardizacija vlaškog jezika, predlažemo da naziv pravnog lica bude ispisan samo na srpskom jeziku, a po obavljenoj standardizaciji i na standardizovanom maternjem jeziku Vlaha."
Реците ми, драга г-ђо, да ли смо ми, који не размишљамо као радикал Зајкесковић, "мета за одстрел", пошто, по Вучићу, "не доживљавамо Србију као своју отаџбину". И, на крају крајева, откуд право Вучићу да суди да ли Власи говоре румунски или не.
Рећићете, Вучић није државни функционер, али пазите сад ово: "
Dakle, ministar Ljajić je savesno obavljajući svoj posao i svoju dužnost rekao da članom 6. Statuta s obzirom na činjenicu da do sada nije izvršena standardizacija vlaškog jezika, predlažemo da naziv pravnog lica bude ispisan samo na srpskom jeziku, a po obavljenoj standardizaciji i na standardizovanom maternjem jeziku Vlaha."
По ком слову закона Љајић тражи стандардизацију влашког језика и одбија да региструје Савет док се тај влашки језик не стандардизтује?
"Tako se Srbija odnosi i tako Srbija tobože ugnjetava Rumune koji su u stvari Vlasi, ali evo, Vlasi ne postoje, pa će Milan Marković d
a kaže da je standardizovani vlaški jezik rumunski jezik i da potpisuju odluku Nacionalnog saveza DS i njihovih koalicionih partnera i da
time razara državu Srbiju na najbrutalniji mogući način. Ali tu je reč o čoveku koji ne vodi računa o zakonu, o Ustavu, o pravu, ne vodi računa ni o čemu. Vodi računa samo o tome kako će da ga pohvali Boris Tadić na kolegijumu ili na predsedništvu DS kome je princip delovanja – princip političkog oportuniteta i celishodnosti i ništa više....
PREDSEDNIK: Milan Marković, izvorlite."
"Pismo standardizovano vlaško nema, oni uopšte ne razumeju šta piše na rumunskom jeziku.
Vi ste to stavili kao jezik Vlaha, zahvaljujući odluci 12:7 unutar Ncionalnog saveta. Od tih svih 12, što članovi DSS, što članovi stranke koja je podržala DS i Borisa Tadića na izborima. Da li je to dovoljno ozbiljno ili nedovoljno ozbiljno za ocenu da je ministar prekoračio svoja ovlašćenja, da je naneo štetu državi Srbiji, ja sam sasvim siguran da će građani Srbije to umeti da ocene i umeti da procene, ali to nije dobro da se sudi na takav način."
Значи ако Национални савет одлучи да је "стандардни влашки = стандарни румунск", онда се руши држава? Онда би требало, ваљда спречити да се "руши држава" тиме што ће се отворено фаворизовати они који мисле као радикал Зајкесковић?
Да Вам не говорим о одбијању да се у школу уведе румунски језик, изјавама људи из Министарства за мањине да тобоже "иза актуелног сазива савета не стоји народ !?"
Јесу ли избори за национални савет у марту 2006. године били лажирани? Ако јесу, да ли је неко одговарао због тога?
Ако је групација која подржава Лазића изборе добила и однос снака у НСВНМ је 14:7, по ком основу и слову закона се тврди да "Власи не стоје иза актуелног Националног савет". Пазите, то не изговара "опозиција" унутар Савета, то је став службеника Министарства.
Ovako smo i ovde samo na čistoj demagogiji gde se krivci za sopstvene nesposobnosti traže van naše zajednicei onoh kojima su određene funkcije poverene. Kao i u slučaju teorije o rumunizaciji.
A tvrdnja da se ne može biti Vlah ako se ima veza sa Rumunima je smešna. I mislim da tako misli svaki iole normalan Srbin. I ne mislim da se treba obazirati na ono što svaka šuša misli.
Очигледно да онда "нормални Срби" не седе у Скупштини, пошто је са скупштинске говорнице изречено још низ глупости и бљувотина које су у суштој супротности са оним што сте написали.
Цео транскрипт сам тада, послао тадашњем администратору овог сајту, Новици Њагојевићу из Неготина, који га је поставоио на Паун Форум.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=342.0Poistovećivati znači biti isto što i? Ili se varam?
Скоро да се не варате. Ми јесмо исти са Румунима, али не са онима који су свој језик реформисали, који су се на том језику образовали, који познају своју историју...
Исти смо са оним Румунима из руралних подручија Румуније где се и данас одржао говор идентичан нашем говору, обичаји, ношња, веровања... идентична нашим.
Замолио бих Вас да погледате ову Дурлићеву дефиницију коју је безуспешно покушавао да постави на српској Википедији, односно разговор о тој дефиницији:
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=384.0"Ако се дилетанти буду сматрали позванијим од стручњака да пишу поједине јединице на Википедији, чему онда служи Википедија?! За иживљавање доконих?! Колико ће се онда веровати таквој Википедији?! И у чему ће бити разлика између ње, и рецимо, неког форума кафанског типа? Што се тиче Влаха, за стручњаке без предрасуда и модерне истраживаче ствар је више него јасна: Влах је традиционални српски назив за становнике Србије највећим делом досељене из кнежевине Влашке, из које ће, уједињењем са другим румунским кнежевинама, у другој половини XIX века настати данашња Румунија. Иако је ситуација на подручју одакле су дошли Власи у међувремену промењена, у Србији се и даље задржао стари назив, као што се у мађарској задржао назив Рац за Србе, иако Рашке оооодавно више нема. Назив Влах, који је најпре подразумевао становнике досељене из суседне Влашке, проширио се и на досељенике из осталих румунских крајева, Баната, Ердеља, Молдавије, Бесарабије, Добруџе, због тога што је свако лако уочавао велики степен етничке сродности међу овим становницима, а сами Власи су га из истих разлога прихватили као етноним када се о себи изјашњавају на српском језику. На својим матерњим дијалектима, међутим, никада нису себе називали другачије него Румунима: Rumân једнина, и Rumâń множина! Па ако би коза - ко зна из којих раузлога - хтела мало да лагуцка, мало да прикрива, мало да набија главу у песак, рог не може јер прилично штрчи па се види из далека, зато и даље говори истину! На науци је да даје објективне и истините дефиниције, а дефиниција коју сам ја дао овде о Власима је управо таква! Она је истовремено и остензивна, и дексриптивна, и историјска и културно-генетска! Дабоме, није помодно-политичка и не кокетира са самозваним и свеприсутним лаицизмом, и баш због тога је више не треба дирати!"
Apslutno ih ne treba stavljati u podređen položaj, ali ako poistovećivati se, ako se ne varam znači identifikovati se, onda su takvi Vlasi po zakonu Rumuni, kao što su i Vlasi koji se izjašnjavaju i osećaju Srbima – Srbi. I ako treba da ostavimo po strani one Vlahe koji su odlučili da budu Srbi jer im nisu potrebna nikakva manjinska prava, isto važi i za Vlahe koji su odlučili da budu Rumuni: oni imaju svoj Savet koji ih, hvala Bogu, odlično predstavlja i ne treba da se mešaju u rad i stavove onih Vlaha koji se 'jednostavno' osećaju Vlasima!
Овде је реч о идентификацији са архаичним Румунима, као што је и сам термин "Влах" архаични термин за Румуне. У Србији не остоје други Власи осим ако их држава не жели измислити да се не би, као што рече Вучић "рушила држава".
Што се тиче Националног савета Румуна, он заступа интересе оних Румуна који су до сада уживали сва могућа права у држави Србији. Власи, као архаични Румуни, то нису! У томе и јесте разлика и због тога Национални савет Румуна не може ефикасно заступа интересе овдашњих Влаха.
Румуни у банату планирају отварање позоришта, ми још немамо ни један једини час наставе на нашем матерњем језику у школи.
Ili treba organizovati još jednu kategoriju Vlaha: Vlasi koji se izjašnjavaju kao Vlasi (jer im se sviđa arhaični naziv za Rumune) ali se u potpunosti osećaju Rumunima?!
Не, него само треба поштовати ставове науке а они су јасни а то је да се под Власима у Србији подразумевају архаични Румуни који живе у североисточној Србији.
ЦВласи који себе сврставају мимо ове дефиниције, нека слободно организују категорију ; Власи који не желе да буду архаични Румуни.
Било је и овде на форуму предлога да, да бисмо се разликовали од Румуна, морамо форсирати термин Власиони, јер ако на нашем матерњем кажемо Noi ńis Rumâńi, па успут и за Румуне било где живели кажемо да су Rumâńi, брзо се можемо довести у везу са Румунима.
Ja mislim sasvim suprotno. Poslednji izbori su bili 2002. kada je demokratija u Srbiji tek nastupila. Mnogo Vlaha koji su se tada izjasnili kao Srbi su tokom skoro jedne decenije promenili svoju nacionalnu svest ili se oslobodili straha i kompleksa zahvaljujući korektnijoj klimi u državi i razbijanjem tabua kao što je vlaško pitanje. Po meni je samo pozitivno to što je dozvoljeno i ovim Vlasima da se upišu.
Слажем се са Вама и дај Боже да је тако. Али, не заборавите да се Савет формира да би заступао интересе 40 054 Влаха, значи оних који су се тако изјаснили 2002. године.
Ovo je jedna predivna činjenica! Zato i treba da služi javna diskusija i informacija. I ovo je još jedan dokaz da kada se o ovom pitanju javno govori pomaže da ljudi razmisle o onome šta je za njih bitno i relevantno. To što su Vlasi koji su se prethodno osećali ponosnim Srbina se osvestili i shvatili da i njihova kultura i jezik zavređuju pažnju je samo nešto što se može pohvaliti a ne kritikovati kao nepoželjno!
Тачно! Само је питање колико су искрени у томе. Јер ако вам неко каже : "мени не требају школе и богослужење на матерњем" да би на крају консатовао "Нама, Власима, не треба ништа од тога" онда се поставља питање чему то?
Nažalost identifikujete se sa kulturom i identitetom koji danas više ne postoje u tom obliku. Ali naravno, vi imate prava da se identifikujete kako god želite. Ali onda osim kategorije 'Vlasi koji se identifikuju sa Rumunima a izjašnjavaju se kaao Vlasi jer im se sviđa arhaični naziv za Rumune' treba uvesti i kategoriju ' Vlaha koji se izjašnjavaju kao Vlasi a identifikuju se ruralnom rumunskom kulturom i identitetom 18. veka'.
Ali se pitam da li zakonski možete da se istovremeno deklarišete na dva različita načina, s obzirom da ste se prvo deklarisali da se poistovećujete sa Rumunima (ali onim iz XXI veka)?
Не. Него се само морају поштовати закључци науке и историјске чињенице. А они су јасни и недвосмислени.
Pitanje jezika, je nažalost, od 18-19 veka i te kako politička stvar! A standardni jezici (među kojima je i rumunski a i srpski) su najuspeliji produkti nacionalističke politike koja je intervenisala ne samo u lingvističkim pitanjima nego i u svim ostalim kulturnim sferama.
Nijedan lingvista, između ostalog, nema prerogativu da odlučuje koji će se dijalekt ili jezik govoriti zvanično i koji ima pravo da se osavremeni. To je pitanje zajednice koja se nekim jezikom služi.
Наведите ми пример једне државе на свету, изузев бивше СФРЈ, где је језик стандардизовао народ на референдуму уместо да су о томе одлучивали лингвисти.
Уколико га нађете, честитам Вам.
Ne možemo sve trpati u isti koš. Istorija germanskih naroda je bila potpuno drugačija od naše. Oni imaju jako dugu tradiciju zajedničke kulture i carstva (od 962. do 1806), i u njihovom shvatanju i identitetu jezik zauzima drugačije značenje.
А зар то није исти случај са нама, Власима. И ми смо са Румунима имали заједничку традицију, културу па и државу до почетка XIX. века?
Узгред, Швајцарци живе одвојено од Немаца још крајем 13. столећа.
Standardizacijom naših dijalekata bismo očuvali ono što smatramo i osećamo našim maternjim jezikom i nema veze sa nekim dokazivanjem posebnosti.
Са фондом речи од 3000 речи тешко да би нам то пошло за руком. Значи, били писмо присиљени да позајмљујемо речи однекуд. Тиме аутоматски нестаје оно што ми сад сматрамо нашим матерњим језиком.
Немојмо заборавити да по питању говора нисмо хомогени. Говоримо 3 наречија. Које наречије да узмемо за стандардно? Ако узмемо Царанско наречије, по ком основу ће један Унгуреан то наречије доживљавати као свој матерњи језик?
Поздрав