Domnule Virgil, domnule Roşu,
Mea culpa! Într-adevăr, "mină" se zice "banya", iar nu "baja", cum scrisesem eu.
Ştiu că în limba română din veacurile trecute se folosea cuvântul "baie", cu înţeles de "mină", dar nu ţin minte să fi întâlnit cuvintele "băiaş"/"băieş", cu înţeles de "miner". Ce este sigur este că populaţiei cu pricina nu i se spune, cel puţin în sudul României (de unde sunt eu) şi în Bulgaria, "băiaşi"/"băieşi", ci "rudari".
Revenind la articolul de la care începuse vorba noastră, acesta se cheamă "Cercetări dialectale la un grup necunoscut de vorbitori ai românei: Băiaşii din nordul Croaţiei" şi este urmarea cercetărilor făcute de Nicolae Saramandu şi Ion Ionică în Pribislavec şi Kotoriba (lângă Cakovec, jupania Medjimurska).
Voi cita puţin din articol:
"Interlocutorii noştri (...) ne-au spus că băiaşi pot fi întâlniţi în 12 din cele de jupanii ale Croaţiei. (Interlocutorii ne-au spus că vorbitori de limba română, dar nu şi băiaşi, există şi în Zagreb, unde una din principalele artere de circulaţie se numeşte Vlaşca Uliţa.) Date concrete ne-au funizat, însă, numai pentru 6 jupanii, menţionând şi numărul aproximativ de locuitori: Medjimurska (3600 loc.), Koprivnicko-Knizevacka (2000), Varazdinska (600), Bielovarsko-Bilogorska (80), Sisacko-Maslovacka (2000), Osjecko-Baranjska (6000). Celelelalte 6 jupanii in care s-ar mai gasi băiaşi sunt Krapinsko-Yagonska, Karlovacka, Viroviticko-Slavonska, Brodseko-Posavska şi Vukovarsko-Srijemska.
Băiaşii din Croaţia sunt de religie catolică.
Interlocutorii noştri ne-au spus că în jupania Sisacko-Maslovacka şi în Slavonia există vorbitori de limbă română ortodocşi, numiţi "bulumań" şi "munceń", care folosesc un grai mai apropiat de cel vorbit în România. Tot ei ne-au relatat că există români în Bosnia, în apropiere de oraşul Banja Luka.
Din informaţiile interlocutorilor noştri, pe care nu le-am putut verifica, rezultă că numărul vorbitorilor de limba română din Croaţia ar fi de peste 100.000."