ДЕКЛАРАЦИЈА ВЛАШКОГ САВЕТА, УСВОЈЕНА 6. XI 2010.

Započeo Дежурни уредник, 07.11.2010. 11:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

nena

Citat: Vlad poslato 07.11.2010. 20:17
Gospođa nena kao da nema odgovor  ???

Verovali ili ne, Gospodja nena ima i drugih stvari i obaveza u zivotu pa ne moze bas da provede ceo da n na Florumu... nadam se da cete razumeti.... Ali eto, odgovor uskoro stize! :)

nena

Citat: Vlad poslato 07.11.2010. 19:29
Ja bih još jednom zamolio dokone diskutante da zaobiđu ovaj topic.
Gospođa neno, čekam sa nestrpljenjem Vaš odgovor

Evo i pitanja:

1. Да ли је по Вама морално да се они који се декларишу Србима воде Национални савет Влаха

2. Да ли је по Вама у реду да се толико пажње у новом Статуту и донешеној декларацији посвећује Власима који се осећају Румунима, а да у исто време нема ни слова о Власима који се осећају Србима.

3. Да ли је по Вама легитимно да Национални савет Влаха предводе Власи који се осећају Србима?

4. Могу ли по Вама они који се осећају Србима да буду  "oни који држе до своје посебности и влашког идентитета" ?

Моилим Вас, одговорите ми на ова питања

Eto odgovora:

1. Nije moralno, naravno, kao sto nije moralno da u istom savetu sede ljudi koji su se deklarisali Rumunima, a to se desilo i vrlo je moguce da se jos uvek desava....

2. Paznja se obraca Vlasima koji se osecaju Rumunima zato sto su ti Vlasi Rumuni, i kao takvi imaju svoj savet. Ako se Vlasi koji se osecaju Rumunima izjasnjavaju kao Vlasi, to je onda njihov problem (inace uskoro ce imati prilike da se izjasne na pravi nacin). Vlasi koji se osecaju Srbima su Srbi i kao vecinski narod nemaju prava na Nacionalni Savet.

3. U svetu politike je sve moguce: kao sto su i oni koji se osecaju Rumunima ocigledno smatrali da rade na odrzavanju posebnosti i vlaskog identiteta, samim tim sto su usli u VLASKI NACIONALNI SAVET! Ali posto ovaj novi Savet tek treba da se pokaze - ja bih sacekala da vidim rezultate koji ce samim tim biti i odgovor na ovo pitanje. Za sada mozemo samo da nagadjamo!

armin

Prvo, poznate teze o moralu.
                         mores- običaj, narav

Ono što je moralno za jednu stranu- sa neke druge strane može da bude:

a) ne sasvim moralno
                            -
                            -
                            -
b) ne sasvim nemoralno
                              -
                              -
                              -
c) sasvim nemoralno
                               -
                               -
                               -
Srbija u svom slučaju, na svojoj zemlji, kao odgovorna  zemlja, ima odgovor da je sve što je učinjeno- moralno.

Niste mi odgovorili na to što sam vas pitao vezano za uplitanje stranih faktora u rešavanje problema drugačijeg izjašnjavanja svojatanog stanovništva, a vezano za nametanje stranog jezika, pisma, služenja veroispovesti u ime nas... Kako bi to po vama išlo, makar u ovakvim tezama? Nije li tu neka služba odradila deo posla, kao što neprekidno radi?.. Jesu li časne sestre kao milost božiju nosile darove u smislu instrukcija novca i kovanje prorumunskih Vlaha? Je li to moralno? Kako to da oni "svi" znaju rumunski, po pravilu oženjeni Rumunkama i deca im studiraju u Rumuniji ? Ako pogledate podatke službi, videćete kako se nacionalno izjašnjavao ražalovani major stupivši u službu, a onda je zbog "ključa" (da li samo) promenio nacionalnost, oženio Rumunskom državljankom i eto heroja. Al, pročitaše ga Vlasi-Vlasi. (Ovo V-V sam ja izmislio, na časnu reč, da se ne izmešamo opet sa onima čije su strasti vuka u jagnjećoj koži.) Sa strane vuka normalno, al nije sa strane janjeta čiju kožu vuk nosi.

Časlava ne spominjite kao gurua, on je naš bivši profa i šteta što nema više vremena za "trućanje". Čuli smo da 1. vlačka simfonija konkuriše za izvođenje na nekom festivalu u Ulmu. Nije on trebao ni onim da se toliko zamara, međutim, povuklo ga je u jednom trenutku. A čudi me da nema Marije, Miku-a, Jovane, Baneta, Dragana. Možda oni ovaj "način" pripremanja ne mogu da podnesu a nemaju "rezervno mišljenje" ili su im odmah pukle baterije. Možda je neko oteran sa topika u fazonu : "ej ti, novi, dokoni, gubi se sa topika..." Onda čovek misli "ma, da ovaj nije "gazda".

armin

Ha-ha-ha, to samo što nije bilo i na tv-u (isekli su) a tridesetak ljudi ima materijale koje je i pravnik iz ministarstva komentarisao (bančini izvodi), al nek se neko iz bivšeg Saveta javi i pošteno kaže da li je bio predstavljen u Ministarstvu jedan jedini završni račun sa "ulazom i izlazom" ili da je taksativno pobrojano koliko je potrošeno i gde na Savetu? Postoje bančini izvodi a svrhu i namenu znaju samo "direktni potrošači". Pitajte direktne potrošače. Eto istine zbog koje se radilo vrlo konspirativno a večerinke su organizovalo da bi se pod kulturno zabavnim aktivnostima u magli potrošila suština. Verujete li da je sa jednog od takvih skupova svih Vlaha, Adam Puslojić zamoljen da ode jer navodno za njega nije bilo mesta. Pitajte akademika, pesnika, autentičnog Vlaha, da li je ovo istina.

armin

dPasujoni

Citat: Vlad poslato 07.11.2010. 15:07
http://www.zagubica.org.rs/BIOGRAFIJA%20DRAGI.html

B I O G R A F I J A
dr DRAGI  DAMNJANOVIĆ
Roðen 03.02.1958.god u s.Laznica, Opština Žagubica.
Državljanstvo - Srpsko
Veroispovest - Pravoslavac
Mesto stanovanja s.Laznica,Opština Žagubica
Maternji jezik- Srpski

Gospođa neno,

da li su oni koji se smatraju Srbima "oни који држе до своје посебности и влашког идентитета"

Molim Vas, odgovorite mi na ovo pitanje.

Pošto je nena odgovorila na postavljena pitanja, da domnul Vlad odgovori na neka, čisto da me "prosvetli" ?!!!

Kako se na osnovu navedenih podataka u biografiji g-dina Damnjanovića došlo do zaključka da on sebe smatra srbinom?

Kako gospodina ne poznajem možda se zaista izjašnjava kao srbin, ali na osnovu navedenih podataka i podataka na priloženom sajtu, nikako se to ne može zaključiti!

Gde stoji da čovek ne može biti Vlah, ako mu je maternji jezik srpski?

Postoje naime mnogo Vlaha kojima je maternji srpski, nekima je maternji nemački, nekima italijanski...

Šta je sa onim Vlasima koji su protestanti ili ateisti?

Znači li to da oni ne mogu da "drže do svoje posebnosti i vlaškog identiteta" samo zato što je velika većina Vlaha pravoslavne vere?

dPasujoni

Volcae

Ја мислим да је сад свему крај и да ће се "влашко питање" решити на државном нивоу и то на релацији Букурешт-Београд.
Неће се више питати никакав НСВНМ, него само Румунија и Србија.

Мислим да је доста било и да се увидело да без Србије и Румуније нема решења, овако може да се иде у недоглед али јасно
је да нема више разлога за то.

То се види и по Декларацијама које су донете истог дана једна у Доњем Милановцу а друга у Жагубици.

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 08.11.2010. 22:05
Pošto je nena odgovorila na postavljena pitanja, da domnul Vlad odgovori na neka, čisto da me "prosvetli" ?!!!
Господине dPasujoni
Вас да просветли не може нико! Из досадашњих дискусија сам закључио да Ви уопште не знате шта хоћете - али да врло добро знате шта нећете!
Такве људе је немогуће  просветлити
Kako se na osnovu navedenih podataka u biografiji g-dina Damnjanovića došlo do zaključka da on sebe smatra srbinom?
Одакле Вама па идеја да сам то закључио искључиво из те биографије?
Није у питању само биографија, мада и она јасно говори о томе ко нам је и са којом намером преузео Савет.
За Вашу информацију, од његових Лазничана сам чуо да је тај господин српски научио у школи, као и већина нас.
Ако неко српски научи у школи, како онда српски може да му буде матерњи? А и зашто би истицао да му је српски матерњи ако је Влах?
Kako gospodina ne poznajem možda se zaista izjašnjava kao srbin, ali na osnovu navedenih podataka i podataka na priloženom sajtu, nikako se to ne može zaključiti!
Да се изјашњава као Србин, пишу новине а да му је национална припадност "Србин", писало је и на сајту Скупштине Србије 2007. године.

http://www.spcoluzern.ch/forum/index.php?action=printpage;topic=1503.0

Dragi Damnjanović, poslanik G17 plus, slavi Svetog Jovana.

- Slavim 7. jula, 19, 20. i 21. januara. Dnevno imam po 15 gostiju. Obavezno mi sveštenik dolazi na slavu. Mi Srbi nekad smo se stideli svojih običaja, a sad možda malo i preterujemo - ocenjuje Damnjanović.

Gde stoji da čovek ne može biti Vlah, ako mu je maternji jezik srpski?
Не стоји нигде! Само је превише да о матерњем језику Влаха одлучује човек коме влашки није матерњи језик.

Postoje naime mnogo Vlaha kojima je maternji srpski, nekima je maternji nemački, nekima italijanski...
Само о матерњем језику Влаха треба да одлучују они којима је влашки језик матерњи.

Šta je sa onim Vlasima koji su protestanti ili ateisti?
Znači li to da oni ne mogu da "drže do svoje posebnosti i vlaškog identiteta" samo zato što je velika većina Vlaha pravoslavne vere?
dPasujoni
Овакве глупости немам намеру да коментаришем!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

Citat: nena poslato 08.11.2010. 17:30
Eto odgovora:
1. Nije moralno, naravno, kao sto nije moralno da u istom savetu sede ljudi koji su se deklarisali Rumunima, a to se desilo i vrlo je moguce da se jos uvek desava....

2. Paznja se obraca Vlasima koji se osecaju Rumunima zato sto su ti Vlasi Rumuni, i kao takvi imaju svoj savet. Ako se Vlasi koji se osecaju Rumunima izjasnjavaju kao Vlasi, to je onda njihov problem (inace uskoro ce imati prilike da se izjasne na pravi nacin). Vlasi koji se osecaju Srbima su Srbi i kao vecinski narod nemaju prava na Nacionalni Savet.

3. U svetu politike je sve moguce: kao sto su i oni koji se osecaju Rumunima ocigledno smatrali da rade na odrzavanju posebnosti i vlaskog identiteta, samim tim sto su usli u VLASKI NACIONALNI SAVET! Ali posto ovaj novi Savet tek treba da se pokaze - ja bih sacekala da vidim rezultate koji ce samim tim biti i odgovor na ovo pitanje. Za sada mozemo samo da nagadjamo!
Хвала на одговору!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Gospodine Armin,
Stičem utisak da svesno eskivirate odgovore na konkretna pitanja koja Vam postavljam.
Umesto konkretnih odgovora, forum spamujete besmislicama i optužbama na račun članova prethodnog saziva NSVNM.

Postaviću još jednom prethodni komentar u nadi da ćete nas udostojiti odgovora

Vašeg predvodika, gurua ili šta Vam dođe, Časlava Radukanovića sam jednom prilikom zamolio da mi, ako već iznosi ovakve tvrdnje (govorio je otprilike isto što i Vi sada), navede izvore kojim potkrepljuje to što tvrdi.
Isto to želim od Vas. Ja nemam problem da sa Vama diskutujem o bilo čemu, samo nemam nameru da svoje vreme trošim na neozbiljne rasprave koje se u suštini svod na . "Tako je, jer ja mislim da je baš tako".

Nastsviću ovu prepisku pod uslovom da mi u sledećem komentaru date izvore za ovo što tvrdite.

Pođimo redom:

Citat: armin poslato 08.11.2010. 00:41
Gosin Vlad, za Vašu informaciju mi Vlasi-Vlasi smo ovde bili i kad je prvi rat Trajanov bio i govorili smo jedan arhaičan jezik koji je kako sam tu negde čitao, značio "govorim kao što se u Rimu govori".
Ko je i kada zabeležio da  je na ovom prostoru živelo pleme koje se zvalo "Vlasi" ili "Vlasi-Vlasi"?
Gde ste to pročitali?
Ime knjige, autora i stranicu mi navedite.

Da li je Vama jasno da je od tog jezika nastao starovlaški i da sam ja, kao i većina nas iz ovoga kraja, odrastao među ruševinama Ad Akvasa koji je po knjigama imao između 15 i 20 000 stanovnika, u vreme kad su Dačani bili pleme.
Ko, kada i gde u lingvistici pominje "starovlaški jezik" i koje to knjige pominju da je Ad Akvas imao 15 i 20 hiljada stanovnika.
Molim Vas da bi navedete ime autora, knjigu i na kojoj stranici je to objavljeno.

Za početak ovo pa da nastavimo.
O.K?

Imamo Adama, Časlava, Ljubišu, Pauna, Kokelića, Firovića... našli bi se još. Imamo rečnike timočkog, brdskog, podunavskog govora.
Ko je od gore pomenutih lingvista?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Citat: armin poslato 08.11.2010. 18:14
Niste mi odgovorili na to što sam vas pitao vezano za uplitanje stranih faktora u rešavanje problema drugačijeg izjašnjavanja svojatanog stanovništva, a vezano za nametanje stranog jezika, pisma, služenja veroispovesti u ime nas...
Ako ste ovo pitanje postavili meni, odgovoriću Vam u nadi da Vam to neće služiti kao izgovor za odbijanje da mi na konkretna pitanja pružite konkretne odgovore.
Budite precizni ko se to upliće, ko koga svojata, kome je šta strani jezik, pismo i veroispovest?
Nije li tu neka služba odradila deo posla, kao što neprekidno radi?..
Možete li biti malo konkretniji? Koja služba je odradila deo kog posla i šta se to i dalje radi?
Jesu li časne sestre kao milost božiju nosile darove u smislu instrukcija novca i kovanje prorumunskih Vlaha? Je li to moralno?
Ja bih apelovao na Vas da, ukoliko imate takve podatke, obavestite širu javnost ko je od "prorumunskih" Vlaha dobijao darove, novac i sve ostalo?
Dakle, navedite imena i prezimena tih ljudi i iznos koji su dobijali od stranih službi ili nekog drugog, pa da Vam odgovorim da li je moralno ili nije.
Kako to da oni "svi" znaju rumunski, po pravilu oženjeni Rumunkama i deca im studiraju u Rumuniji ?
Prvo, da li je poznavanje rumunskog jezika krivično delo?
Drugo, da li neko ko je oženjen Rumunkom predstavlja sumnjivo lice i potencijalnu opasnost?
Treće, da li činjenica da nekome deca studiraju u Rumuniji dotičnog dovodi u vezu sa stranim službama?
Četvrto, navedite mi ko su ti ljudi kojima deca studiraju u Rumuniji, znaju rumunski i žene su im Rumunke?
Imaju li ti ljudi imena i prezimena?
U mom selu poznajem nekolicinu kojima su žene iz Rumunije. Spadaju li i oni u kategoriju "sumnjivih i opasnih" ili moraju da se ispune i preostala dva uslova "poznavanje rumunskog i studiranje dece u Rumuniji" da bi se stekao status " lica opasnog po državne interese"?
Ako pogledate podatke službi, videćete kako se nacionalno izjašnjavao ražalovani major stupivši u službu, a onda je zbog "ključa" (da li samo) promenio nacionalnost, oženio Rumunskom državljankom i eto heroja.
Prvo, jeste li Vi imali uvid u podatke tih službi?
Drugo o kom se majoru tačno radi, ako nije tajna?
Ovo Vas pitam zato što moram prvo da znam o čemu se i o kome se radi da bih izneo svoje mišljenje?
Al, pročitaše ga Vlasi-Vlasi. (Ovo V-V sam ja izmislio, na časnu reč, da se ne izmešamo opet sa onima čije su strasti vuka u jagnjećoj koži.) Sa strane vuka normalno, al nije sa strane janjeta čiju kožu vuk nosi.
??? ??? ???
Šta je pesnik hteo da kaže?

Časlava ne spominjite kao gurua, on je naš bivši profa i šteta što nema više vremena za "trućanje". Čuli smo da 1. vlačka simfonija konkuriše za izvođenje na nekom festivalu u Ulmu. Nije on trebao ni onim da se toliko zamara, međutim, povuklo ga je u jednom trenutku. A čudi me da nema Marije, Miku-a, Jovane, Baneta, Dragana. Možda oni ovaj "način" pripremanja ne mogu da podnesu a nemaju "rezervno mišljenje" ili su im odmah pukle baterije. Možda je neko oteran sa topika u fazonu : "ej ti, novi, dokoni, gubi se sa topika..." Onda čovek misli "ma, da ovaj nije "gazda".
Časlava pominjem zato što više Vas, gotovo identičnog stila pisanja, slične retorike, malo-malo pa na ovom forumu uputi kompliment na račun Časlava Radukanovića koji nas, ne znam iz kojih razloga, u zadnje vreme izbegava na ovom forumu.
Nikako da se otmem utisku da razlog obožavanja lika i dela g-dina Radukanovića leži u činjenici da Vam je on nešto poput gurua ili neprikosnovenog vođe.
Dobro je da ste nam otkrili da Vam je bivši profa jer, nakon silnih hvalospeva, čovek padne u iskušenje svašpta da pomisli
;)
Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Volcae

Позовите и овог антирумуна да вам помогне око новог НС, ако је још жив, Др. Јосипа Милићевића.
Прочитајте шта пише господин о Румерима односно Истрорумунима.

Неистине о Румерима, Др. Јосип Милићевић
http://www.archive.org/download/NeistineORumerima/J.Milicevic_NEISTINE_O_RUMERIMA_Nova_Istra_21997_br.1.pdf

Румери а не Истрорумуњи, Др. Јосип Милићевић
http://www.archive.org/download/RumeriANeIstrorumunji/J.Milicevic_RUMERI_A_NE_ISTRORUMUNJI_Liburnijske_Teme_91996.pdf

armin

Aman, malo li je za danas. Očekujem da dobijite druge diskutante. Pozdrav!

caslav

Ја мислим да је сада ситуација кудикамо јаснија него пре месец до два. Моћемо се ми слагати или не али је већина учинила своје.
     Добро је уочио А. да је сад најмеродавније како ствари стоје у овом тренутку. На свима нама који добре воље и племенитих разлога имамо да прихватимо стварност и да јер изграђујемо на ползу себи и Србији и да ужитак тражимо ту где га и стварамо. У ту сврху ћу, ако се и од мене то буде тражило у времену које долази, ставити роду на располагање све оно што поседујем и знам, а што покрива неки мој искуствени и животни простор. Ко ме је год питао за мишљење одговорио сам у којој сам мери стизао а све остало делање препуштам онима у које смо уперили погледе своје.
     Наредни период ће нам показати да л' смо на правом путу.   

Срдачан поздрав!   

dPasujoni

Citat: Vlad poslato 08.11.2010. 22:41

Само о матерњем језику Влаха треба да одлучују они којима је влашки језик матерњи.

А не рецимо, онај чији је матерњи РУМУНСКИ језик!!

Е виђе чуда, Влад почиње да схвата суштину!   ;)

dPasujoni