ДЕКЛАРАЦИЈА ВЛАШКОГ САВЕТА, УСВОЈЕНА 6. XI 2010.

Započeo Дежурни уредник, 07.11.2010. 11:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Vlad

Dakle, da pojasnim, ova pitanja postavljam nevezano za primer dr Dragija iz g17+
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

armin

Svima kojima "nije jasno" da se puška sastoji iz tri dela, od kojih se dalje svaki sastoji iz po tri dela, poručujem da se vrate u obdanište gde će u prostijim matematičkim modelima naći rešenje.U međuvremenu vam može za pomoć biti da "razvijate nacionalnu svest Vlaha-Rumuna" i napravite Svoj nacionalni savet, kao što možemo da preporučimo i Srbima- Vlasima da naprave svoj savet, ukoliko ne mogu snama Vlasima- Vlasima,  a ovo po meni neka funkcioniše kao savet Vlaha - Vlaha koji, pošto žive u matici Srbiji, za prvo vreme se službeno neometano koriste srpskim jezikom a kojim ionako savršeno govorimo. Šta tu ko može da ima protiv?

Vlad

Dakle, da sačekamo gospođa nenu i njen odgovor. Stvar je vrlo ozbiljna pa bih zamolio sve ono koji ne umeju ništa smisleno da napišu, neka nam učine uslugu i zaobiđu ovaj topic.
Hvala na razumevanju!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

armin

PS. Dakle, korigujte znake jednakosti pošto kršite ljudska prava. Vlad, zar Vi ne priznajete da je kolevka Nemačke - Austrija. Kud Vam Švapska pade na pamet. Zar ujedinitelj nije Pruska, a najveća žrtva ujedinjenja Bavarska?

armin

Je li bilo moralno da nam se nameće jezik koji ne znamo. Je li bilo moralno da se "ispod žita" šalju učitelji u Rumuniju na kurs rumunskog jezika koji će se predavati u vlaškim odeljenjima? Posebna je priča šta im je rečeno "na kursu". Je li moralno to, da se unilateralno, bez dogovora sa sestrinskom pravoslavnom crkvom susedne zemlje na čijoj teritoriji se namerava proširiti crkveni uticaj u nova područja, postavi nesvršeni bogoslov koji ekspresnim vozom volšebno stiče činove? Nije li Vladika srpske pravoslavne crkve imao jačeg u činu, obrazovanijeg protu Vlaha (i po ocu i po majci jer Bojan to nije), sa jačim uporištem u Vlaškom nacionu koji je službovao i u inostranstvu, i u Milanovcu i govori nemački (nemački je đak), engleski, vlački i rumunski. Uostalom sve je to poznato. Zar nije apsolutno moralno da mi izaberemo naše programe a ne da nam se naturaju sa strane? Šta Vi o svemu ovome mislite, g. Vlad. To što Nena misli, meni je sasvim jasno i u redu je. Pitam se zašto dugo već nema Jovane, Miku, dPasujonija, Časlava, al javiće se odnekud.

Vlad

Ja bih još jednom zamolio dokone diskutante da zaobiđu ovaj topic.
Gospođa neno, čekam sa nestrpljenjem Vaš odgovor

Evo i pitanja:

1. Да ли је по Вама морално да се они који се декларишу Србима воде Национални савет Влаха

2. Да ли је по Вама у реду да се толико пажње у новом Статуту и донешеној декларацији посвећује Власима који се осећају Румунима, а да у исто време нема ни слова о Власима који се осећају Србима.

3. Да ли је по Вама легитимно да Национални савет Влаха предводе Власи који се осећају Србима?

4. Могу ли по Вама они који се осећају Србима да буду  "oни који држе до своје посебности и влашког идентитета" ?

Моилим Вас, одговорите ми на ова питања
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Absinth

Citat: Vlad poslato 07.11.2010. 19:29
Ja bih još jednom zamolio dokone diskutante da zaobiđu ovaj topic.
Gospođa neno, čekam sa nestrpljenjem Vaš odgovor
Evo i pitanja:

1. Да ли је по Вама морално да се они који се декларишу Србима воде Национални савет Влаха

2. Да ли је по Вама у реду да се толико пажње у новом Статуту и донешеној декларацији посвећује Власима који се осећају Румунима, а да у исто време нема ни слова о Власима који се осећају Србима.

3. Да ли је по Вама легитимно да Национални савет Влаха предводе Власи који се осећају Србима?

4. Могу ли по Вама они који се осећају Србима да буду  "oни који држе до своје посебности и влашког идентитета" ?

Моилим Вас, одговорите ми на ова питања

Pozdrav ja sam novi ovde ne zamerite mi neznanje.

1. NE
2. NE
3. NE
4. NIKADA

Vlad

Citat: Absinth poslato 07.11.2010. 20:06
Pozdrav ja sam novi ovde ne zamerite mi neznanje.
1. NE
2. NE
3. NE
4. NIKADA
Ni na čemu Vam ne zameram, samo bih zamolio gospođa nenu da i ona da svoj cenjeni odgovor

Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Absinth

Citat: armin poslato 07.11.2010. 18:43
Svima kojima "nije jasno" da se puška sastoji iz tri dela, od kojih se dalje svaki sastoji iz po tri dela, poručujem da se vrate u obdanište gde će u prostijim matematičkim modelima naći rešenje.U međuvremenu vam može za pomoć biti da "razvijate nacionalnu svest Vlaha-Rumuna" i napravite Svoj nacionalni savet, kao što možemo da preporučimo i Srbima- Vlasima da naprave svoj savet, ukoliko ne mogu snama Vlasima- Vlasima,  a ovo po meni neka funkcioniše kao savet Vlaha - Vlaha koji, pošto žive u matici Srbiji, za prvo vreme se službeno neometano koriste srpskim jezikom a kojim ionako savršeno govorimo. Šta tu ko može da ima protiv?

Ja imam bolju ideju,
neka svako selo u istocnoj srbiji ima svoj savet
i svoje pismo kad smo vec kod toga, standardizovano - da imamo posla za lektore linguiste i nastavnike jos 258 godina
:-X  :-[

Nagadjate vec dve tri poruke i skrecete nam paznju sa pitanja koja je postavio g. Vlad.

Inace, budite uvereni da Vlaski Savet u ovom sastavu nije postavio
narod vec deo sluzbe bezbednosti, zajedno sa politicarima koji bi nasu Srbiju u ritama i blatu
da vide pod cizmom tajkuna i ruskihi oligarha. Njih nista nece spreciti od bogacenja. Posebno ne `neki tamo vlasi`  ::)
Ja im gospodjice Nena savrseno poznajem mentalni sklop;

Vlad

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

armin

Kako li se pa Vi, g. dokoni diskutante čitate, Vi koji ste "novi ovde". jeste li shvatili da prvo Nena treba da odgovori a da odgovori onih koji ne duvaju u rog štelovan po sluhu Vladovu-ne treba da pitaju je li moralno to za nepoznat jezik, učitelje nepoznatog jezika i popa kojeg je iznedrila politika a ne popologija.
Posle dopisa dodah još ovo:
U, Vlad, brate s druge strane, baš ga preteraste u nimalo vašem fazonu. A prethodni Savet su nam donele časne sestre.

Vlad

Citat: armin poslato 07.11.2010. 20:21
Kako li se pa Vi, g. dokoni diskutante čitate, Vi koji ste "novi ovde". jeste li shvatili da prvo Nena treba da odgovori a da odgovori onih koji ne duvaju u rog štelovan po sluhu Vladovu-ne treba da pitaju je li moralno to za nepoznat jezik, učitelje nepoznatog jezika i popa kojeg je iznedrila politika a ne popologija.
Posle dopisa dodah još ovo:
U, Vlad, brate s druge strane, baš ga preteraste u nimalo vašem fazonu. A prethodni Savet su nam donele časne sestre.

Da li je jezik kojim su se, 1900. godine služili 149 hiljada predaka Vlaha nepoznat?
Vama, Borisu Tadiću i onima koji su se 2002. godine na popisu popisali kao Srbi sigurno jeste.
Meni nije.

Ali, kada ste već tu, gospodine Armine, možete li bar Vi da odgovorite na pitanja postavljena uvaženoj neni?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

armin

Gosin Vlad, za Vašu informaciju mi Vlasi-Vlasi smo ovde bili i kad je prvi rat Trajanov bio i govorili smo jedan arhaičan jezik koji je kako sam tu negde čitao, značio "govorim kao što se u Rimu govori". Da li je Vama jasno da je od tog jezika nastao starovlaški i da sam ja, kao i većina nas iz ovoga kraja, odrastao među ruševinama Ad Akvasa koji je po knjigama imao između 15 i 20 000 stanovnika, u vreme kad su Dačani bili pleme. Ja se samo zezam sa Vašim očajem gde tražite malo više svetlosti za pomračene strasti po kojima je sve što postoji ovde - rumunsko. Ispašće da su naselja po Vizantiji i jezik stvarali Rumuni. Od svih novčića nađenih u okolini ni jedan nije imao lik ni Dečebala ni bilo koga od potonjih. Ja imam 20 "lei ku greutate", ali nisu iz  perioda o kome govorasmo. Zato Vas molim, prekratite sebi, realnost je da je reč o Vlaškom savetu. Nije sjajno što ga predstavljaju stranačke lišnosti, ali poznajući donekle petoricu, šestoricu, verujem da će za "nas Vlahe" biti više sluha i da će biti neke realne vajde. Pošteno da Vam kažem, znam čoveka koji kad je video listu, rekao je nešto slično Vama ali je brzo dodao, ajde da vas vidimo pa ćemo i vas da menjamo.Neka je dovoljno to što je članstvo Saveta šarolikije, to Vam doduše smeta (iskreno znam i zašto- ne mozete da sisate dve koze istovremeno), ali ima širu demokratsku platformu a ne kao do sad demagošku. (Predsednik je jedan a kod drugog u fioci su pečat i štambilj i još dogovori se o svemu telefonom. Zgranuli bi ste se da znate malo više o toj prošlosti Saveta. Tolike pare vise nikad neće moci da budu potrošene ni na šta, a da o tome nema ni jednog završnog računa po kome se vidi kako su ta sredstva ušla i  izašla. To ni poreznici ni ministarstvo jednostavno nema pojma? Jednostavno odete po "to i to ", isplati vam se i to ni crna zemlja više ne zna. I Šta Vi vidite loše u tome da mi napravimo jedan nama bliži i prepoznatljiviji jezik? Stavimo ga na tron i on se sam od sebe razvija dalje? Ima ime, ima istoriju, ima teritoriju, fali mu samo teorija. Pa napravićemo je. Imamo Adama, Časlava, Ljubišu, Pauna, Kokelića, Firovića... našli bi se još. Imamo rečnike timočkog, brdskog, podunavskog govora. Šta smeta kome što će svako selo da ima rečnik i katedru, kako bezmalo rekoste? Neka bude, to je velika stvar, i Nemci su krenuli sa 16 celina pa su se sveli na 9 spajanjem. Ovako ćemo se samo igrati pinpong lopticama.Svak u svoje i nema ljutnje.
Mămăljigă ku făsuj totnatu la kasa luj.

Vlad

Gospodine Armin,
Vašeg predvodika, gurua ili šta Vam dođe, Časlava Radukanovića sam jednom prilikom zamolio da mi, ako već iznosi ovakve tvrdnje (govorio je otprilike isto što i Vi sada), navede izvore kojim potkrepljuje to što tvrdi.
Isto to želim od Vas. Ja nemam problem da sa Vama diskutujem o bilo čemu, samo nemam nameru da svoje vreme trošim na neozbiljne rasprave koje se u suštini svod na . "Tako je, jer ja mislim da je baš tako".

Nastsviću ovu prepisku pod uslovom da mi u sledećem komentaru date izvore za ovo što tvrdite.

Pođimo redom:

Citat: armin poslato 08.11.2010. 00:41
Gosin Vlad, za Vašu informaciju mi Vlasi-Vlasi smo ovde bili i kad je prvi rat Trajanov bio i govorili smo jedan arhaičan jezik koji je kako sam tu negde čitao, značio "govorim kao što se u Rimu govori".
Ko je i kada zabeležio da  je na ovom prostoru živelo pleme koje se zvalo "Vlasi" ili "Vlasi-Vlasi"?
Gde ste to pročitali?
Ime knjige, autora i stranicu mi navedite.

Da li je Vama jasno da je od tog jezika nastao starovlaški i da sam ja, kao i većina nas iz ovoga kraja, odrastao među ruševinama Ad Akvasa koji je po knjigama imao između 15 i 20 000 stanovnika, u vreme kad su Dačani bili pleme.
Ko, kada i gde u lingvistici pominje "starovlaški jezik" i koje to knjige pominju da je Ad Akvas imao 15 i 20 hiljada stanovnika.
Molim Vas da bi navedete ime autora, knjigu i na kojoj stranici je to objavljeno.

Za početak ovo pa da nastavimo.
O.K?

Imamo Adama, Časlava, Ljubišu, Pauna, Kokelića, Firovića... našli bi se još. Imamo rečnike timočkog, brdskog, podunavskog govora.
Ko je od gore pomenutih lingvista?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Absinth

Gosin Vlad, za Vašu informaciju mi Vlasi-Vlasi smo ovde bili i kad je prvi rat Trajanov bio i govorili smo jedan arhaičan jezik koji je kako sam tu negde čitao, značio "govorim kao što se u Rimu govori". Da li je Vama jasno da je od tog jezika nastao starovlaški i da sam ja, kao i većina nas iz ovoga kraja, odrastao među ruševinama Ad Akvasa koji je po knjigama imao između 15 i 20 000 stanovnika, u vreme kad su Dačani bili pleme. Ja se samo zezam sa Vašim očajem gde tražite malo više svetlosti za pomračene strasti po kojima je sve što postoji ovde - rumunsko. Ispašće da su naselja po Vizantiji i jezik stvarali Rumuni. Od svih novčića nađenih u okolini ni jedan nije imao lik ni Dečebala ni bilo koga od potonjih. Ja imam 20 "lei ku greutate", ali nisu iz  perioda o kome govorasmo. Zato Vas molim, prekratite sebi, realnost je da je reč o Vlaškom savetu. Nije sjajno što ga predstavljaju stranačke lišnosti, ali poznajući donekle petoricu, šestoricu, verujem da će za "nas Vlahe" biti više sluha i da će biti neke realne vajde.
Realne vajde za Vlahe, finansijske?
A da se zauzvrat odreknemo jezika i pisma?  Na to mislite?
Pošteno da Vam kažem, znam čoveka koji kad je video listu, rekao je nešto slično Vama ali je brzo dodao, ajde da vas vidimo pa ćemo i vas da menjamo.Neka je dovoljno to što je članstvo Saveta šarolikije,

Da to su pricali  i Italijani, menjali su vlade non-stop ali su imali cvrste i nezavisne profesionalce koji su upravljali italijanskom ladijom dok su se vlade menjali
mi u Srbiji to nemamo,  a mi Vlasi smo na ivici opstanka, bukvalno.
to Vam doduše smeta (iskreno znam i zašto- ne mozete da sisate dve koze istovremeno), ali ima širu demokratsku platformu a ne kao do sad demagošku. (Predsednik je jedan a kod drugog u fioci su pečat i štambilj i još dogovori se o svemu telefonom. Zgranuli bi ste se da znate malo više o toj prošlosti Saveta. Tolike pare vise nikad neće moci da budu potrošene ni na šta, a da o tome nema ni jednog završnog računa po kome se vidi kako su ta sredstva ušla i  izašla. To ni poreznici ni ministarstvo jednostavno nema pojma? Jednostavno odete po "to i to ", isplati vam se i to ni crna zemlja više ne zna.
Ovo me interesuje,
pretpostavljam da se koze zovu Srbija i Rumunija,
ko ih je sisao i pokusavao da sisa odjednom i zasto?

Imate li dokaze za ove potonje tvrdnje, ili onako to otprilike tvrdite?