Аутор Тема: SA-NGROŞAT GLUMA! (1)  (Прочитано 4027 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
SA-NGROŞAT GLUMA! (1)
« послато: 02.11.2010. 09:44 »
Ambasadorul României la Belgrad condamnă demersul reprezentanţilor anti-români din CNMNR
Timoc Press   1.11.2010.    Politica  
http://www.timocpress.info/?p=3349

Belgrad, Serbia/TimocPress/luni, 01 noiembrie 2010/ - Ambasadorul României la Belgrad, Excelenţa Sa Ion Macovei, şi-a arătat îngrijorarea, luni, într-o declaraţie, faţă de decizia majorităţii reprezentanţilor Consiliului Naţional al Minorităţii Rumâne (CNMNR) din Serbia de nord-est de a modifica arbitrar statutul acestui for.
În opinia diplomatului român, acest demers se produce în lipsa liderilor minorităţii naţionale române şi vizează introducerea în statut, ca limbă oficială de comunicare – limba sârbă, urmând ca pasul următor să fie standardizarea artificialei limbi vlahe.

‘Poziţia noastră este fermă: nu putem accepta în nici un fel o asemenea poziţie care duce la divizarea comunităţii etnice româneşti şi, astfel, la deznaţionalizarea membrilor săi. Noi recunoaştem în regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării o singură minoritate – minoritatea română care se exprimă în limba maternă, adică limba română’, a precizat şeful diplomaţiei româneşti de la Belgrad, Ion Macovei.

În context ambasadorul român a mai arătat că este de neînţeles şi lipsa de reacţie a liderilor românilor din Serbia de nord-est care nu se implică în blocarea unor astfel de acţiuni confuze, ostile identităţii românilor şi nu manifestă interes acerb pentru denunţarea unor asemenea de provocări.

‘În cursul şedinţei CNMNR care are loc la Bor va fi făcută şi o declaraţie politică prin care susţinătorii aberantelor teze potrivit cărora vlahii nu sunt români sau vlahii sunt sârbi vlahizaţi, vor concluziona – lucru regretabil – că în Timoc, Morava şi sudul Dunării există două minorităţi – română şi vlahă’, a precizat Excelenţa Sa Ion Macovei.

Potrivit sursei citate, în mod abuziv majoritatea pro-sârbă din CNMNR încalcă adevărul istoric şi atentează premeditat la aspiraţiile etnice, lingvistice, culturale şi religioase ale românilor din Serbia, aflaţi la nord şi sud de Dunăre.
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
SA-NGROŞAT GLUMA! (2)
« Одговор #1 послато: 02.11.2010. 16:14 »
Romania reactioneaza ferm la tentativa de eliminare a limbii romane din statutul CNRS in Timoc (Rumunija snažno reaguje na pokušaj da se iz Statuta Nacionalnog saveta Vlaha eliminiše rumunski jezik)
http://www.rgnpress.ro/content/view/45967/1/

Petrovat, Timoc, Serbia/Romanian Global News    
marţi, 02 noiembrie 2010

Ca urmarea a reactiei imediate a liderilor romani din Timoc, dr. Pedrag Balasevic, Dragan Demici si Dusan Parvulovic, in colaborare cu societatea civila din Romania, autoritatile romane au luat la cunostinta despre tentativa noii conduceri, pro-sarbesti, a Consiliului National al Rumanilor din Serbia (CNRS), aleasa prin frauda electorala, de a elimina limba romana din statutul CNRS si a o inlocui cu limba sarba, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

Conform surselor Romanian Global News, informat asupra situatiei, ambasadorul Romaniei la Belgrad, Ion Macovei, a cerut imediat sa se intalneasca cu inalti demnitari ai statului sarb si a cerut blocarea demersului de schimbare a limbii romane .
                De la Bucuresti s-a reactionat de asemenea foarte dur, iar faptul ca ieri marioneta care conduce actualmente CNRS-ul a facut o conferinta de presa in care a acuzat Romania ca a facut presiuni la Belgrad, amenintand ca va recunoaste Kosovo, arata nivelul de incordare la care s-a ajuns intre Bucuresti si Belgrad.
                Serbia a reactionat rational si a anulat sedinta in care urma sa se ia hotararea schimbarii limbii romane cu limba sarba.
                Este pentru prima oara cand Romania, dupa multiplele incalcari ale promisiunilor facute de Serbia in privinta respectarii drepturilor romanilor/vlahilor din Timoc, rectioneaza atat de ferm.
                Ambasadorul României la Belgrad, Excelenţa Sa Ion Macovei, şi-a arătat îngrijorarea, luni, într-o declaraţie, faţă de decizia majorităţii reprezentanţilor Consiliului Naţional al Minorităţii Rumâne (CNMNR) din Serbia de nord-est de a modifica arbitrar statutul acestui for, transmite Timoc Press, preluat de Romanian Global News.
                În opinia diplomatului român, acest demers se produce în lipsa liderilor minorităţii naţionale române şi vizează introducerea în statut, ca limbă oficială de comunicare - limba sârbă, urmând ca pasul următor să fie standardizarea artificialei limbi vlahe.
                ‘Poziţia noastră este fermă: nu putem accepta în nici un fel o asemenea poziţie care duce la divizarea comunităţii etnice româneşti şi, astfel, la deznaţionalizarea membrilor săi. Noi recunoaştem în regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării o singură minoritate - minoritatea română care se exprimă în limba maternă, adică limba română', a precizat şeful diplomaţiei româneşti de la Belgrad, Ion Macovei.
                Potrivit sursei citate, în mod abuziv majoritatea pro-sârbă din CNMNR încalcă adevărul istoric şi atentează premeditat la aspiraţiile etnice, lingvistice, culturale şi religioase ale românilor din Serbia, aflaţi la nord şi sud de Dunăre.

Liderii romanilor/vlahilor au protestat vehement fata de intentia autoritatilor sarbe

La randul sau grupul de consilieri ai Comunităţii Rumânilor din Serbia, care fac parte din structura Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne, şi-au exprimat dezacordul, sâmbătă, în cadrul unei consfătuiri, în legătură cu intenţia de a modifica statutul acestuia.
                Unul din liderii românilor/vlahilor din Serbia de nord-est, Drăgan Demici (foto), a declarat că autorităţile sârbe, în complicitate cu cercurile anti-române din zonele Timoc, Morava şi sudul-Dunării, fac pregătiri asiduue să aplice o nouă lovitură minorităţii româneşti. „La 01 noiembrie, cu ajutorul adversarilor românismului din consiliu, pe care îi controlează şi îi manipulează, urmează să se adopte un nou statut. Noua variantă prevede ca în locul limbii române să se introducă, drept limbă de comunicare, limba sârbă", a precizat Demici.
                Potrivit sursei citate, respectivul demers, care încalcă flagrant drepturile minorităţii române/vlahe, este un prim pas făcut pentru standardizarea aşa-numitei limbi vlahe, „găselniţă anume inventată de guvernanţi pentru a decima puternica comunitate românească, de peste 300.000 de suflete, din Timoc, Morava şi sudul-Dunării". În opinia lui Drăgan Demici care, alături de alţi 300 de români, încă mai este anchetat de autorităţi pentru curajul de a susţine adevărul istoric potrivit căruia aşa-numiţii vlahi sunt români, dacă nu se va renunţa la această decizie perfidă, românilor/vlahilor nu le rămâne decât calea de a denunţa la Strasbourg abuzul autorităţilor sârbe. „Noi ne-am declarat continuu pentru integrarea Serbiei în marea familie a Uniunii Europene. Dar acolo Belgradul nu poate ajunge doar invocând democraţia. Noi nu avem învăţământ în limba română, nu avem biserici în cele 158 de localităţi cu populaţie majoritar românească, nu avem mass-media", a spus Demici.
                În context el a mai arătat că şi Bucureştiul are obligaţia să intervină ferm pentru apărarea intereselor românilor din Serbia, pentru a-i susţine în efortul lor de a-şi păstra fiinţa naţională şi de a cere Belgradului aplicarea aceluiaşi tratament de care se bucură minoritarii sârbi în România.
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
  • Поруке: 46
Одг: SA-NGROŞAT GLUMA! (1)
« Одговор #2 послато: 02.11.2010. 22:04 »
Ja sam iz ovoga shvatio da je i rumunski nacionalni savet uzeo srpski jezik kao službeni jezik. Ko je to smeo rumunima da uradi u njihovom savetu? Pa to je stvar koja je bez presedana. Ljudi govore rumunski otkad su tu i sad najednom srpski! Pa to stvarno nema nigde. Ajde što mi , Vlasi moramo da koristimo srpski za prvo vreme, jer rumunski ne znamo, al neko da zabrani Rumunu kome je maternji rumunski i koji ovako ko ja na srpskom piše na svom rumunskom- pa to stvarno zaslužuje osudu i od strane nas  Vlaha. Rumuni moraju da imaju sva prava koja su imali kroz istoriju a Vlasi za svoja prava tek treba da se izbore. Kakva će to prava da budu- izboriće se sami. Možda to neće da bude dovoljno, ali važno da je počelo i mi ćemo sami da istaknemo šta hoćemo, bez tutora sa strane.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #3 послато: 04.11.2010. 08:48 »
Mene je prilično iznenadila ovako oštra i nedvosmislena reakcija rumunskih vlasti. Očekivao sam, doduše, da će reagovati, ali dosta uvijenije i izbalansiranije. Očigledno da je, posle mnogo pokušaja da se stvar reši "kulturno" (sugerisanjem da se prilikom rešavanja pitanja Vlaha u obzir uzmu istorijske i lingvističke činjenice), rumunskom strpljenju došao kraj.
Čudno da se o ovome uopšte ne izveštava. Sinoć sam bezuspešno pokušavao da pronađem bilo šta o ovome u on-line izdanjima dnevnih listova u Srbiji. Na osnovu onoga što sam uspeo da saznam, izmena statuta i donošenje deklaracije je trebala da bude udarna vest u svim medijima. Zbog toga je izabran Zaječar.
Po svemu sudeći, zvanični Beograd nije računao da će ova provokacija toliko razljutiti Rumuniju, pa bi da celu stvar najradije zataška i drži daleko od očiju i ušiju šire javnosti. Za zemlju koja je, posle Rusije, (do sada) važila za najvećeg i najpouzdanijeg srpskog saveznika i prijatelja, ne može se govoriti da je preko noći postala "vekovni srpski neprijatelj" i još jedan u nizu "dušmana".
A ne može joj se, zbog odbijanja da prizna Kosovo, spočitavati ni da ima teritorijalnih pretenzija prema Srbiji, jer u to ne bi poverovali ni najveći debili među domaćim ultra-desničarima. 

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #4 послато: 04.11.2010. 12:34 »
Tekst Deklaracije i novog Statuta NSVNM-a koje je u ponedeljak 1. novembra 2010. godine Savet trebalo da donese, ali nije, i koji se nisu dopali rodjcima s'one strane Dunava do te mere da su ocigledno morali da intervenisu...:

http://www.timocpress.info/media/CNMNR.pdf
[pdf]http://www.timocpress.info/media/CNMNR.pdf[/pdf]

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
« Одговор #5 послато: 04.11.2010. 13:20 »
Ja vidim da su se svi nekako zaleteli da dohvate što je moguće više zbunjenih.Ne znam gde je nestalo sve ono što je napisao Volkae pre desetak dana kada je pisao da je savet (verovatno Vlaha) izglasao da " maternji jezik Vlaha bude vlaški"! i još par nekih nebuloza, a da Savet (ovaj na koji ja mislim i za čije se odluke, navodno, bori nas par ljudi po njemu) još sastao nije radi većanja, jer je dogovorno pomereno zasedanje.
E, sad vi budite pametni dok sve ovo čitate (ako znadete da čitate i gornje što piše), da li može na osnovu nečega o čemu je samo bilo reči a još se nije dogodilo, da se strefi ovakvo uplitanje svih faktora koji bi samo trebali da budu nemi promatrači dok demokratija odradi svoje. Meni, a nadam se i svakom normalnom je sve jedno kakav će da bude ishod glasanja. Mene ne interesuje da li nas (Vlaha a koji nismo istovremeno i Rumuni već autentični Vlasi) ima 500 000, 50 000, 5 000, 500 ili 50. Koliko nas bude, zalagaćemo se za našu izvornost, naš jezik i pismo, našu autentičnost, dokle nas god bude. Nama ne treba podrška nikoga sa strane ni tutorstvo sa bilo čije strane. Svako od dosad nepriznatih neka napravi svoju grupciju od imena koje nosi (Bufani, Ungurjani, Carani, Vlaškjani...) To je demokratija, to podrazumeva regionalizacija. Rumuni neka ostanu Rumuni i kao takvi su priznati i imaju sve što im treba. Šta ćemo im povrh svega mi, pitam se? Braćo, rodjaci i prijatelji naši, vi koji želite da budete Rumuni- budite, imate pravo na to. O vama će brinuti mati vaša kao što i dolikuje, a mi Rumuni nismo i ne želimo da budemo. Zato ne želimo da učimo rumunski jezik ni mi ni deca naša, nek uče ako žele i to onako kako se jezici uče. Nek budu ako žele i Rumuni i Srbi i Francuzi i Nemci (kao što većinom jesu). Mi smo se izborili da budemo Vlasi i to ostajemo. Što bi se Rumuni, Mađari, Bugari, bunili i još Srbiju prozivali? Reći ćemo to svima, i Tadiču i Basesku-u i kome god treba. Mi smo samo Vlasi!
Dalje sledi još jedno čudo-
Zakazan je (bajagi Kongres Vlaha i Rumuna) skup na kome se ne zna program (neko to vrlo dobro zna). Ko će da se obrati Vlasima? Je li pozvan g. Trandafir Janković sa liste autentičnih Vlaha? Hoće li se Vlasima obratiti Adam Puslojić sa iste liste? Hoće li se predstaviti neko sa Nelijeve liste? Hoće li uzeti učešće naši, vlaški kulturni radnici? Hoće li govoriti i drugi predstavnici sa 5., 6., itd. liste? Hoće li se obratiti neko iz ministarstva nac. manjina ili spoljnih poslova Srbije? Mi njih želimo da čujemo. Rumuni i oni kojima je želja da slušaju rumunskog sveštenika, vladiku, ambasadora, Kračunovića, Prvulovića, P. Balaševića, s punim pravom neka idu i slušaju njih. Nas, Vlahe, nije ni lepo zvati u društvo u kome nam nije mesto i gde jezik kojim se govori nije naš i kao takvog ga ne razumemo i ne prihvatamo. Neko kao da neprekidno želi da uradi nešto što se ni na koji način ne može smatrati dobrim delom.
Pitam se čemu?
Dakle, da odgovorim Vladu. Nije bila "udarna vest u svim medijima" zato što "udarnog sastanka nije ni bilo" a "prestup" su preko crte napravili tempirane bundžije, odašiljači sa unapred pripremljenim materijalima iz fioke. Posle toga bi se neki i te kako ugrizli za jezik, ali trebaće im još a rezervni plan im je u zadnjem džepu pa dok ga ispeglaju i spreme...Setili se Vlasi.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #6 послато: 04.11.2010. 13:30 »
Mene je prilično iznenadila ovako oštra i nedvosmislena reakcija rumunskih vlasti. Očekivao sam, doduše, da će reagovati, ali dosta uvijenije i izbalansiranije. Očigledno da je, posle mnogo pokušaja da se stvar reši "kulturno" (sugerisanjem da se prilikom rešavanja pitanja Vlaha u obzir uzmu istorijske i lingvističke činjenice), rumunskom strpljenju došao kraj.
Čudno da se o ovome uopšte ne izveštava. Sinoć sam bezuspešno pokušavao da pronađem bilo šta o ovome u on-line izdanjima dnevnih listova u Srbiji. Na osnovu onoga što sam uspeo da saznam, izmena statuta i donošenje deklaracije je trebala da bude udarna vest u svim medijima. Zbog toga je izabran Zaječar.
Po svemu sudeći, zvanični Beograd nije računao da će ova provokacija toliko razljutiti Rumuniju, pa bi da celu stvar najradije zataška i drži daleko od očiju i ušiju šire javnosti. Za zemlju koja je, posle Rusije, (do sada) važila za najvećeg i najpouzdanijeg srpskog saveznika i prijatelja, ne može se govoriti da je preko noći postala "vekovni srpski neprijatelj" i još jedan u nizu "dušmana".
A ne može joj se, zbog odbijanja da prizna Kosovo, spočitavati ni da ima teritorijalnih pretenzija prema Srbiji, jer u to ne bi poverovali ni najveći debili među domaćim ultra-desničarima. 

Nakon ovoga sto se desilo, sta bi sa kritikama koje obicno pljuste protiv ingerencije Beograda na rad i politiku Saveta? U smislu, smatras li da je ingerencija i pritisak koje vrsi Rumunija u redu? Ako Savet treba da bude neutralan u odnosu na centralnu vlast u Srbiji, valjda isto to vazi i u odnosu na spoljasnje faktore?

I iskreno, neka vec jednom Rumuni priznaju to crno Kosovo (koje je ionako davno odleprsalo od Srbije i sigurno ga nece zadrzati Rumunsko nepriznavanje) da bar nemaju vise materijala za ucenjivanje!
I da, Rumuni verovatno nemaju teritorijalne pretenzije, ali politicka moc koju dobijaju time sto ce glumiti nase dusebriznike nije za potcenjivanje!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 04.11.2010. 16:13 »
Nakon ovoga sto se desilo, sta bi sa kritikama koje obicno pljuste protiv ingerencije Beograda na rad i politiku Saveta?
По мени је основно питање да ли би до свега овога дошло да није било мешања Београда на политику и рад Савета.
Ово што се дешава само је логична последица тј. одговор на мешање званичног Београда.
U smislu, smatras li da je ingerencija i pritisak koje vrsi Rumunija u redu? Ako Savet treba da bude neutralan u odnosu na centralnu vlast u Srbiji, valjda isto to vazi i u odnosu na spoljasnje faktore?
У реду је у истој мери у којој је у реду и притисак који врши Србија.
Да се Србија држала по страни, као што је то морала да уради, реакција Румуније би била за сваку осуду.
Овако, све би се могло формулисати у следећој реченици:
Тражили сте - гледајте!
I iskreno, neka vec jednom Rumuni priznaju to crno Kosovo (koje je ionako davno odleprsalo od Srbije i sigurno ga nece zadrzati Rumunsko nepriznavanje) da bar nemaju vise materijala za ucenjivanje!
I da, Rumuni verovatno nemaju teritorijalne pretenzije, ali politicka moc koju dobijaju time sto ce glumiti nase dusebriznike nije za potcenjivanje!
Искрено, нека Београд престане са асимилацијом и србизацијом и неће бити никаквих проблема. Није само у питању признавање Косова, већ и пријем Србије у ЕУ. Нема уласка у ЕУ без добрих односа са суседима и то зна Борис Таић, чим је онемогућио доношење анти-румунске декларације и промену статута савета.

Да су ови из анти-румунског табора били мало паметнији, држали би Тићу, Дамјановића, Драгојевића & co по страни, и подржали Слободана Ђурђевића или неког другог за кога се не би могло рећи да му леђа држи званични Београд.
Овако...
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 04.11.2010. 16:18 »
Još jednom, pročitajmo šta je na ovu temu rekao Dušan Janjić- politički analitičar:
Цитат
"Niko spolja i iznutra ne može rešiti da li su Vlasi - Rumuni, da li su oni Rumo-Vlasi, ili samo Vlasi. Unutar vlaške zajednice postoje neki koji bi, i drugi koji ne bi da budu Rumuni, a mnogi se protive izjednačavanju pojmova Vlah i Rumun, a to je problem i sa Nacionalnim savetom", zaključio je Janjić. On smatra da u rešavanju tog problema ne može da arbitrira država, već da ga moraju otkloniti političke vođe te manjine.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=615.0
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #9 послато: 04.11.2010. 17:33 »
Još jednom, pročitajmo šta je na ovu temu rekao Dušan Janjić- politički analitičar:
Цитат
"Niko spolja i iznutra ne može rešiti da li su Vlasi - Rumuni, da li su oni Rumo-Vlasi, ili samo Vlasi. Unutar vlaške zajednice postoje neki koji bi, i drugi koji ne bi da budu Rumuni, a mnogi se protive izjednačavanju pojmova Vlah i Rumun, a to je problem i sa Nacionalnim savetom", zaključio je Janjić. On smatra da u rešavanju tog problema ne može da arbitrira država, već da ga moraju otkloniti političke vođe te manjine.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=615.0

Molim Vas, ako Vam nije problem, da mi samo objasnite ko su po vama oni 'spolja', oni 'iznutra' a ko su 'politicke vodje' Vlaske nacionalne manjine?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #10 послато: 04.11.2010. 17:45 »
Ja vidim da su se svi nekako zaleteli da dohvate što je moguće više zbunjenih.Ne znam gde je nestalo sve ono što je napisao Volkae pre desetak dana kada je pisao da je savet (verovatno Vlaha) izglasao da " maternji jezik Vlaha bude vlaški"! i još par nekih nebuloza, a da Savet (ovaj na koji ja mislim i za čije se odluke, navodno, bori nas par ljudi po njemu) još sastao nije radi većanja, jer je dogovorno pomereno zasedanje.
E, sad vi budite pametni dok sve ovo čitate (ako znadete da čitate i gornje što piše), da li može na osnovu nečega o čemu je samo bilo reči a još se nije dogodilo, da se strefi ovakvo uplitanje svih faktora koji bi samo trebali da budu nemi promatrači dok demokratija odradi svoje.  

Сто и кусур дана рада новог влашког Националног савета
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=825.0

Pa gospodo sta stoji na ovoj temi o radu nacionalnog saveta, stoji da NEZNAMO NISTA STA ONI RADE.

Ja sam planirao da otvorim slicnu temu mnogo ranije pre nego sto je Vlad otvorio ovu temu,
ali sam se plasio posto sam u to vreme ja bio jedini aktivan na forumu da to neizgleda kao
neka provokacija.Mozda bi neko pomislio evo nema sa kime da prica ili da se svadja vec
duze vreme pa hoce da provocira i da kritikuje.

To sto sam ja pomenuo pre desetak dana nije nista u poredjenju sa time sto je
STANDARDIZACIJA VLASKOG JEZIKA ZAPOCETA ODAVNO.

Sada ja vas da pitam kako je moguce da se odavno zapocne sa standardizacijom nekakvog vlaskog jezika
pre mnogo desetina i desestina dana i koliki je to vremenski period pre vaseg 01.11.2010 god.
DALI JE TO LEGALNO ILI NIJE?
Znaci novi NS radi ilegalno bez donosenja odluke o standardizaciji jer je vec zapoceo standardizaciju.
A vi koji to znate i ucestvujete u tome pravite se da neznate, pa i vi ste ljudi pa pricate okolo "nebuloze"
pa se procula "nebuloza" koju je napisao Volcae.

Evo od Volcae ste sada culi jos jednu vasu "nebulozu" pa uzivajte.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #11 послато: 04.11.2010. 18:16 »

Pa gospodo sta stoji na ovoj temi o radu nacionalnog saveta, stoji da NEZNAMO NISTA STA ONI RADE.

U pravu ste Volcae, trenutno ne znamo sta NS radi, kao sto nismo ni znali sta je bisvsi NS radio 4 cele godine!  :)
Nadajmo se samo da ce ovaj novi Savet na vreme da ispravi ponasanje posto je na pocetku mandata! 

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
« Одговор #12 послато: 05.11.2010. 11:44 »
Njićodată nu poc să sorbj arsura đepje fok luată.   :o  O
                                                                    :P  Î
                                                                    :'(  Ă
                                                                    :D  Ḑ

Ăštja njić na aštjeptat să fjarba uala kît trjebje da sa apukat să suarbă.

Să zĭćem kă đe frika đin zemljotres unji a pljekat ku ćuarći đezljegac. Đe pomină, mulc îš arătară kururlji, tumtje šaj će mjerđau pitjiš, ši aj će să trăđa pje kur tîrîš.

U nemogućnosti da nađete adekvatnog krinca za promašaj zapeste, pa na Tiću. Jeste trenutni problem koji mnogima bode oči to što je čovek poslanik u skupštini i član SPS-a, dakle "Dačićev čovek", dakle čovek blizak vlasti .Osnovna uloga Saveta je da sarađuje sa Državom čiji je partner. Čiji su partneri bili ovi iz bivšeg Saveta? Zar nisu neprekidno išli po instrukcije u Rumuniju? Mi smo imali dve maćehe. Srbiji nismo mogli da se žalimo jer su, znate i sami, na sastancima naši zahtevi ignorisani a njihovi su prezentovani kao naši zajednički. Nek oni idu i dalje svojima u Rumuniju, i nek za sebe obezbede škole u koje će ići, domove i crkve neka grade, fakultete…Nadalje,  Tića sada nije u poziciji u kojoj su bili (već zaboravljeni) Ž. L. i P. Balašević. Sada po uticaju na savet su izjednačeni P.B. i Tića. Mnogo je veće telo 3+3+2+1. To telo Saveta, ako se brzo homogenizuje učiniće da Savet ima dobar kurs. Sad kome se ne sviđa- nek potraži bolje. Demokratija je to. Srbija je dokazala da je ozbiljna država i saveti u državotvornom smislu treba da odgovore svom zadatku kao i svojoj nacionalnoj manjini da obezbede šta su obećali. Naravno da će na dnevni red da dođe i to, hoćemo li da izgradimo pogitivan imidž našem govornom vlaškom i da prikupimo sve što nam bude potrebno, kao dokaz da je zreo da bude jezik, nama sasvim prirodan i blizak

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #13 послато: 05.11.2010. 20:24 »
Molim Vas, ako Vam nije problem, da mi samo objasnite ko su po vama oni 'spolja', oni 'iznutra' a ko su 'politicke vodje' Vlaske nacionalne manjine?

- spolja = Republika Rumunija

- iznutra = Republika Srbija

- političke vođe Vlaške manjine = svi oni koji se nisu setili da su Vlasi po direktivi Glavnih odbora partija čije interese zastupaju
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #14 послато: 06.11.2010. 11:15 »
- spolja = Republika Rumunija

- iznutra = Republika Srbija

- političke vođe Vlaške manjine = svi oni koji se nisu setili da su Vlasi po direktivi Glavnih odbora partija čije interese zastupaju

Ako sam dobro razumela vasu interpretaciju a samim tim i vas stav (posto citirate nesto znaci da delite misljenje koje taj citat iznosi) on bi bio ovakav:

-ne odobravate mesanje Rumunije
-ne odobravate mesanje Srbije

Ali mi nije bas jasno koga podrazumevate pod ovim Vlasima koji ne rade po direktivama partija koje zastupaju - verovatno ne 'nove face u Savetu' ali zasigurno ne ni one koji su u Rumunskim partijama i organizacijama finansiranim od strane Rumunije, jer bi ste na ovaj nacin protivurecili vasem neslaganju sa mesanjem Rep. Rumunije u citavo 'vlasko pitanje'!
Izvinite, ali se samo trudim da razumem sta hocete kazete.