Romania reactioneaza ferm la tentativa de eliminare a limbii romane din statutul CNRS in Timoc (Rumunija snažno reaguje na pokušaj da se iz Statuta Nacionalnog saveta Vlaha eliminiše rumunski jezik)http://www.rgnpress.ro/content/view/45967/1/ Petrovat, Timoc, Serbia/Romanian Global News
marţi, 02 noiembrie 2010
Ca urmarea a reactiei imediate a liderilor romani din Timoc, dr. Pedrag Balasevic, Dragan Demici si Dusan Parvulovic, in colaborare cu societatea civila din Romania, autoritatile romane au luat la cunostinta despre tentativa noii conduceri, pro-sarbesti, a Consiliului National al Rumanilor din Serbia (CNRS), aleasa prin frauda electorala, de a elimina limba romana din statutul CNRS si a o inlocui cu limba sarba, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.
Conform surselor Romanian Global News, informat asupra situatiei, ambasadorul Romaniei la Belgrad, Ion Macovei, a cerut imediat sa se intalneasca cu inalti demnitari ai statului sarb si a cerut blocarea demersului de schimbare a limbii romane .
De la Bucuresti s-a reactionat de asemenea foarte dur, iar faptul ca ieri marioneta care conduce actualmente CNRS-ul a facut o conferinta de presa in care a acuzat Romania ca a facut presiuni la Belgrad, amenintand ca va recunoaste Kosovo, arata nivelul de incordare la care s-a ajuns intre Bucuresti si Belgrad.
Serbia a reactionat rational si a anulat sedinta in care urma sa se ia hotararea schimbarii limbii romane cu limba sarba.
Este pentru prima oara cand Romania, dupa multiplele incalcari ale promisiunilor facute de Serbia in privinta respectarii drepturilor romanilor/vlahilor din Timoc, rectioneaza atat de ferm.
Ambasadorul României la Belgrad, Excelenţa Sa Ion Macovei, şi-a arătat îngrijorarea, luni, într-o declaraţie, faţă de decizia majorităţii reprezentanţilor Consiliului Naţional al Minorităţii Rumâne (CNMNR) din Serbia de nord-est de a modifica arbitrar statutul acestui for, transmite Timoc Press, preluat de Romanian Global News.
În opinia diplomatului român, acest demers se produce în lipsa liderilor minorităţii naţionale române şi vizează introducerea în statut, ca limbă oficială de comunicare - limba sârbă, urmând ca pasul următor să fie standardizarea artificialei limbi vlahe.
‘Poziţia noastră este fermă: nu putem accepta în nici un fel o asemenea poziţie care duce la divizarea comunităţii etnice româneşti şi, astfel, la deznaţionalizarea membrilor săi. Noi recunoaştem în regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării o singură minoritate - minoritatea română care se exprimă în limba maternă, adică limba română', a precizat şeful diplomaţiei româneşti de la Belgrad, Ion Macovei.
Potrivit sursei citate, în mod abuziv majoritatea pro-sârbă din CNMNR încalcă adevărul istoric şi atentează premeditat la aspiraţiile etnice, lingvistice, culturale şi religioase ale românilor din Serbia, aflaţi la nord şi sud de Dunăre.
Liderii romanilor/vlahilor au protestat vehement fata de intentia autoritatilor sarbe La randul sau grupul de consilieri ai Comunităţii Rumânilor din Serbia, care fac parte din structura Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne, şi-au exprimat dezacordul, sâmbătă, în cadrul unei consfătuiri, în legătură cu intenţia de a modifica statutul acestuia.
Unul din liderii românilor/vlahilor din Serbia de nord-est, Drăgan Demici (foto), a declarat că autorităţile sârbe, în complicitate cu cercurile anti-române din zonele Timoc, Morava şi sudul-Dunării, fac pregătiri asiduue să aplice o nouă lovitură minorităţii româneşti. „La 01 noiembrie, cu ajutorul adversarilor românismului din consiliu, pe care îi controlează şi îi manipulează, urmează să se adopte un nou statut. Noua variantă prevede ca în locul limbii române să se introducă, drept limbă de comunicare, limba sârbă", a precizat Demici.
Potrivit sursei citate, respectivul demers, care încalcă flagrant drepturile minorităţii române/vlahe, este un prim pas făcut pentru standardizarea aşa-numitei limbi vlahe, „găselniţă anume inventată de guvernanţi pentru a decima puternica comunitate românească, de peste 300.000 de suflete, din Timoc, Morava şi sudul-Dunării". În opinia lui Drăgan Demici care, alături de alţi 300 de români, încă mai este anchetat de autorităţi pentru curajul de a susţine adevărul istoric potrivit căruia aşa-numiţii vlahi sunt români, dacă nu se va renunţa la această decizie perfidă, românilor/vlahilor nu le rămâne decât calea de a denunţa la Strasbourg abuzul autorităţilor sârbe. „Noi ne-am declarat continuu pentru integrarea Serbiei în marea familie a Uniunii Europene. Dar acolo Belgradul nu poate ajunge doar invocând democraţia. Noi nu avem învăţământ în limba română, nu avem biserici în cele 158 de localităţi cu populaţie majoritar românească, nu avem mass-media", a spus Demici.
În context el a mai arătat că şi Bucureştiul are obligaţia să intervină ferm pentru apărarea intereselor românilor din Serbia, pentru a-i susţine în efortul lor de a-şi păstra fiinţa naţională şi de a cere Belgradului aplicarea aceluiaşi tratament de care se bucură minoritarii sârbi în România.