Аутор Тема: VLAŠKO kolo na nov način!  (Прочитано 5997 пута)

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
VLAŠKO kolo na nov način!
« послато: 09.05.2010. 11:27 »
I ovo je VLAŠKO!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sRJUsZA6XdE[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=sRJUsZA6XdE

Ajd što nam Srbi ovde u Srbiji nameću izraze Vlah, Vlaški, Vlaško nego vidim da i po Jevropi čine to isto ;)

A i te Holanđane treba naučiti da postoji samo Rumunsko kolo :D

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: VLAŠKO kolo na nov način!
« Одговор #1 послато: 09.05.2010. 11:45 »
Лепо што су Холанђани научили две српске речи "Влашко коло" уместо да науче ове две речи "Uora rumâńască".
Изгледа да се и у иностранству стидимо свог матерњег језика.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #2 послато: 09.05.2010. 12:18 »
Лепо што су Холанђани научили две српске речи "Влашко коло" уместо да науче ове две речи "Uora rumâńască".
Изгледа да се и у иностранству стидимо свог матерњег језика.

Nu nje rušînăm,  ma să ńe fakă Româń nu vrjem!

dPasujoni

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #3 послато: 09.05.2010. 12:38 »

dPasujoni

Florum VLASI SRBIJE
RUMÂŃI SÂRBĬEŞĆ * ROMÂNII TIMOCENI * RUMÎŃI TIMOĆEŃI * VLACHS OF SERBIA * 2007

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #4 послато: 09.05.2010. 13:33 »

dPasujoni

Florum VLASI SRBIJE

NU MA KJAMĂ KUM MA STRÎGĂ,  MA KUM MA RASPUND!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #5 послато: 09.05.2010. 14:18 »

Nu nje rušînăm,  ma să ńe fakă Româń nu vrjem!

dPasujoni

Florum VLASI SRBIJE

NU MA KJAMĂ KUM MA STRÎGĂ,  MA KUM MA RASPUND!

dPasujoni

Kratko ću, pošto sam u velikoj žurbi:

Sa sajta Srpsko-Cincarskog društva Lunjina:

http://www.scd-lunjina.org/poreklo_cincara/index.html

Pravilo etnografije od postanka ove nauke koju su ustanovili Francuzi kao nosioci jake etnološke škole i svi ga prihvatili glasi: Jedan etnos se naziva onim imenom kojim sama ta zajednica sebe naziva.

To pravilo važi i kada su Vlasi severoistočne srbije u pitanju i nikakav populizam, anti-rumunska nastrojenost i slične banalnosti ne mogu to pravilo da promene.

Amin!

Dakle:

"Vlaško kolo"

Na vlaškom:

źoc Rumâńesc (Ungureani)
joc  Rumâńesc (Carani)

"Rumunsko kolo"

Na vlaăkom:
źoc Rumâńesc (Ungureani)
joc Rumâńesc (Ungureani)

Pametnom dovoljno!

P.S_1

Na vlaškom jeziku ne postoje izrazi poput :

ROMĂNI, VLAHI, VLASI, VLAŚI, VALAHI, VLASIONI, VLAŠKENJORI.

Svako ko tvrdi drugačije LAŽE ili iz nezanja, ili sa jasnom namerom!

P.S_2

Kada Vlah za sebe kaže da je Rumân, to izgovara na isti način kao kada za Rumuna iz Rumunije ili Vojvodine kaže da je Rumun.

Još je veća podmetačina da Vlasi za sebe kažu da su RumÎni a za Rumune iz Banata ili Rumunije da su Rumâni ili ROmâni.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #6 послато: 09.05.2010. 16:21 »
Цитат: Vlad
А пошто сам пред сам Попис становништва лично покушавао да кроз разговор убедим што више својих познаника да се изјасне као Власи...

Цитат: Vlad
Ca unu dîn ai 40'054 pot spuńea câ ca "Vlasi" s-ar scris...

U srpskom jeziku Vlah i Rumun nisu sinonimi!

To su dva potpuno različita termina u srpskom jeziku koji označavaju dva različita pojma.

Što se tiče ranijih Popisa od pre Drugog svetskog rata, razlika je u tome što od polovine 19-og veka, do polovine 20-og veka, VLASI nisu mogli da se izjašnjavaju kao VLASI, jer nije postojala takva mogućnost u Popisnom obrascu. Zapravo do 1948.g. nije se ni izjašnjavalo po nacionalnosti već po jeziku i konfesiji (veroispovesti).

Na poslednjem Popisu iz 2002.g. Vi ste se dragi Domnul Vlad, kako sami tvrdite između toga da se opredelite za to dali ste Rumun ili Vlah, izabrali da ste VLAH!!! ;D

Da ne tvrdite kako ste lično pokušavali da ubedite što više svojih poznanika da se izjasne kao Vlasi, poverovao bih Vam da su na Vas "vršili pritisak" i da su Vas izmanipulisali da se tako izjasnite, ovako bila je to Vaša slobodna volja te 2002.godine.

Šta se u pogledu Vašeg etničkog identiteta u međuvremenu promenilo, Vaš je lični problem.
Naravno to nije razlog da očajavate, s obzirom na dostignuti stepen ličnih sloboda možete  već na sledećem Popisu ispravite svoju grešku i u popisni obrazac, u polju nacionalna pripadnost tražiti da se upiše: RUMUN. ;)

Pravilo etnografije od postanka ove nauke koju su ustanovili Francuzi kao nosioci jake etnološke škole i svi ga prihvatili glasi: Jedan etnos se naziva onim imenom kojim sama ta zajednica sebe naziva.

Vlaška zajednica budući da je bilingvalna na srpskom sebe naziva: Vlasi, a na vlaškom: Rumînji anuoštri.

Nije država Srbija tražila da se Vlasi nazivaju Vlasima, ona je samo od 1948.godine ponudila stanovništvu Srbije i mogućnost da se izjašnjavaju kao VLASI, odnosno mogućnost da im maternji jezik bude: VLAŠKI JEZIK.

Na tom Popisu oko 150.000 Vlaha je sebe prepoznalo kao VLAHE, a ne Rumune, odnosno svoj maternji jezik kao VLAŠKI jezik, a ne rumunski jezik.

Do polovine 19-og veka Vlasi se takođe izjašnjavaju kao VLASI.

Samo u periodu od nepunog veka od 1870. do 1948.godine Vlasi su u Srbiji po jezičkoj pripadnost zajedno sa Cincarima i Rumunima upisivani u zajedničku rubriku.

Vlasi kao što vidimo dobro znaju ko su i kako se nazivaju!

Jedan etnos se naziva onim imenom kojim sama ta zajednica sebe naziva.

Ako VLASI hoće da budu VLASI, to etnologija ne brani, naprotiv ona samo potvrđuje to naše pravo!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: VLAŠKO "ludilo" na nov način!
« Одговор #7 послато: 09.05.2010. 17:22 »

U srpskom jeziku Vlah i Rumun nisu sinonimi!

To su dva potpuno različita termina u srpskom jeziku koji označavaju dva različita pojma.

Ovo je najobičnija LAŽ!

Svako ko je pismen i ko zna srpski, a usput je imao prilike da pročita šta u srpskim (ostavimo strane enciklopedije !!!) enciklopedijama, leksikonima i etimološkim rečnicima stoji pod objašnjenjem za etnonim Vlah, zna da jo ovo što iznosi gospodin dPasujoni najobičnija laž!

Neka se svako ko je iole objektivan pročita šta o etnonimu Vlah piše srpska nauka:

Objašnjenje etnonima Vlah iz rečnika Matice srpske:

"Vlah znači:
1.čovek iz Vlaške",  
2."Rumun",
3 su razna istorijska značenja među kojima i "stanovnik Bosne i Hercegovine koji nije musliman (za muslimane)"
 i, po Vukovom Rječniku, "pripadnik pravoslavne vere na području bivše Austrougarske"

A evo šta piše Milos S. Moskovljevic. >>Recnik savremenog srpskohrvatskog knjizevnog jezika s jezickim savetnikom.<< Beograd: Tehnicka knjiga, Nolit, 1966.

"Vlah " je na prvom mestu  čovek rumunske narodnosti, a  u zapadnim krajevima: "pravoslavni ili pokatoličeni Srbin (za Hrvate)", "katolik odnosno hrišćanin (za muslimane)" i "seljak s kopna (za dalmatinske varošane i ostrvljane)"

Pogledajmo šta o tome piše još jedan srpski akademik, Momčilo D. Savić:

Momčilo D. Savić: RUMUNIJA - ROMANIJA, SANU - Starina Novak i njegovo vreme (str. 163), Beograd, 1988. “Ne zaboravimo - što je opšte poznato - da reč Vlah, Vlaška potiče od imena keltskog plemena Volkae koje je živelo u susedstvu Germana i koje su Germani nazivali Walach, prenoseći to ime na sve strance, u prvom redu na Romane, tako da se ono - ako ne povedemo računa i o njegovoj širokoj upotrebi i na drugim stranama - očuvalo prvenstveno kao oznaka za Rumune, i to u ruskim hronikama, kao Volohi, kod Mađara kao Olah, kod Turaka kao Iflak, kod Mongola kao Ulag, kod nas kao Vlah itd. Tradicionalni naziv za Rumuniju je u našem narodu Vlaška ili Karavlaška za ono što Rumuni nazivaju Ţara Românească , odnosno Mala Vlaška za ono što je kod naših suseda Oltenija, Karabogdanska za Moldaviju.

Što se tiče ranijih Popisa od pre Drugog svetskog rata, razlika je u tome što od polovine 19-og veka, do polovine 20-og veka, VLASI nisu mogli da se izjašnjavaju kao VLASI, jer nije postojala takva mogućnost u Popisnom obrascu. Zapravo do 1948.g. nije se ni izjašnjavalo po nacionalnosti već po jeziku i konfesiji (veroispovesti).

Šta tek reći na ovo? Da li je ovome uopšte potreban komentar?
Ja mislim da ovakva nebuloza ne treba da se komentariše.
Izvinite, g-dine dPasujoni, ovo je ipak toliko nisko da ni pored sve dobre volje, ja ovakve stvari ne mogu da komentarišem. Jednostavno, ne mogu da se spustim toliko nisko da bih komentarisao ovako nešto.

Na poslednjem Popisu iz 2002.g. Vi ste se dragi Domnul Vlad, kako sami tvrdite između toga da se opredelite za to dali ste Rumun ili Vlah, izabrali da ste VLAH!!! ;D
Naravno da jesam!!!
I ne samo da jesam, nego sam spreman da od Republičkog zavoda za statistiku zatražim potvrdu o tome kako sam se izjasnio na popisu, a koliko sam čuo, na moj zahtev je Rep. zavod za statistiku dužan da mi izda takvu potvrdu.

Ne znam samo da li su ovi novopečeni Vlasi, tj. naši vajni anti-Rumuni sa ovog foruma spremni da slede moj primer, pa da vidimo ko u čije ime priča i ko se sa koliko morala poziva na rezultate popisa.

Zašto sam se opredelio da se na popisu izjasnim kao Vlah a ne kao Rumun?

O toome je bilo reči na ovom forumu pre hakerske havarije koju je pretrpeo.
Vlah je, kao što vidimo iz priloga koje sam postavio, u srpskom jeziku samo arhaični naziv za Rumune.
Pošto ja sebe ne doživljavam kao nekoga ko ume da piše na književnom rumunskom jeziku, ko ume da čita knjige na tom jeziku, ko sebe doživljava kao pripadnika ruralnog dela tog naroda, logično je da sam na popisu izabrao da se deklarišem kao Vlah, odnosno kao arhaični Rumun.

Paun je to u svom uvodu super objasnio, samo treba da se sedne i pažljivo pročita šta je napisano.

Šta se u pogledu Vašeg etničkog identiteta u međuvremenu promenilo, Vaš je lični problem.
Naravno to nije razlog da očajavate, s obzirom na dostignuti stepen ličnih sloboda možete  već na sledećem Popisu ispravite svoju grešku i u popisni obrazac, u polju nacionalna pripadnost tražiti da se upiše: RUMUN. ;)

Vidite, g-dine dPasujoni , ja  za razliku od onih koje nam serviraju kao Vlahe, i za razliku od lokalnih anti-Rumuna sa ovog foruma, nisam promenio svoja ubeđenja između dva popisa. To što sam bio 2002. godine na popisu, ostao sam i sada. Nije bilo potrebe da me glavni odbori bilo koje stranke ubede da postanem Vlah.

Niste Vi taj koji će da određuje ko su Vlasi a ko nisu, niti ste merodavni da dajete definicije etnonima "Vlah". Hvala Bogu da u državi Srbiji još uvek postoje institucije kojima ne rukovode ni dnevna ni stranačka politika.

Vlaška zajednica budući da je bilingvalna na srpskom sebe naziva: Vlasi, a na vlaškom: Rumînji anuoštri.
Budući da je pravilo koje važi u etnologiji veoma jasno, u obzir se uzima činjenicu kako se jedan narod naziva na svom jeziku, ovo što pišete možete, što bi naš narod rekao, slobodno da okačite maci o rep.
Mi se na svom jeziku nazivamo RUMĂŃI i istim tim terminom označavamo i Rumuna iz Banata, Moldavije, Dobrudže, Bukovine, Beserabije, Bukurešta...
To je poenta priče!

Nije država Srbija tražila da se Vlasi nazivaju Vlasima, ona je samo od 1948.godine ponudila stanovništvu Srbije i mogućnost da se izjašnjavaju kao VLASI, odnosno mogućnost da im maternji jezik bude: VLAŠKI JEZIK.
Nije tražila već je to naprosto nametnula!!!!!!!!!!!! U tome i jeste fazon.
Ali, ono što je jako bitno, Vi koliko vidim, više ne negirate da su se naši preci nekada na popisima izjašnjavali kao Rumuni?
Bravo!
Drago mi je da ste prihvatili tu činjenicu.

Na tom Popisu oko 150.000 Vlaha je sebe prepoznalo kao VLAHE, a ne Rumune, odnosno svoj maternji jezik kao VLAŠKI jezik, a ne rumunski jezik.
Da bi samo par godina kasnije njihov broj spao na 1300 (slovima:hiljadu i trista!!!!)

Demokratija u Pi**u materinu >:( >:( >:(

Do polovine 19-og veka Vlasi se takođe izjašnjavaju kao VLASI.
Aha!
Kada im u popisu piše da su Vlasi - onda se oni "slobodno izjašnjavaju" a kada stoji da su Rumuni, onda je na njih neko vršio pritisak, ili ih niko za to nije ni pitao.
ma, divota od objašnjenja  ;D ;D ;D

Samo u periodu od nepunog veka od 1870. do 1948.godine Vlasi su u Srbiji po jezičkoj pripadnost zajedno sa Cincarima i Rumunima upisivani u zajedničku rubriku.

"Upisivani" znači? A posle 1948. su se slobodno upisivali. Mislim, svako zna koliko je demokratije bilo u doba komunizma i koliko su se poštovala ljudska prava i sloboda izražavanja.
Mislim, ovo je toliko besmisleno da se pitam da li ima svrhe trošiti vreme na ovako nešto.

Drugo, koji su to "Rumuni" i "Cincari" pored "Vlaha" živeli u Srbiji od 1870. godine na ovamo?

Ako je jezička pripadnost merilo upisa Vlaha pod Rubrikom "Rumuni" merilo, znači li to da priznajete da Vlasi pričaju rumunskim jezikom?

Vlasi kao što vidimo dobro znaju ko su i kako se nazivaju!
Da. baš tako. Mi koji se izjašnjavamo kao Vlasi i kojima nisu potrebne partijske centrale da bi nas na to naterali, vrlo dobro znamo ko smo, kojim jezikom pričamo i kako na sebe na svom jeziku zovemo.

Ovi drugi, po direktivi i odluci raznih centralnih komiteta, odluka glavnih odbora stranačkih organa Vlasi to očigledno ne znaju.
Oni bi da nam uvode kovanice tipa
Io mis Vla, Io mis Vlaškenjor, Jo mis Vlasion i slične nebuloze.

Ako VLASI hoće da budu VLASI, to etnologija ne brani, naprotiv ona samo potvrđuje to naše pravo!

dPasujoni

Etnologija samo govori da je merodavno jedino kako Vlasi za sebe kažu, odnosno kako se izjašnjavaju na svom maternjem jeziku.

Pošto svako zna da se mi, Vlasi, na svom maternjem jeziku izjašnjavamo kao RUMÂŃI, svako ko ume da poveže ono najosnovnije zna ko smo i šta smo.

Toliko

Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 09.05.2010. 20:25 »
Domnul Vlad
se raspisao iako je u gužvi i ima puno posla!?  ;)

To može da znači samo jedno,  dirnuo sam jedno vrlo osetljivo pitanje!

Zašto se domnul Vlad izjasnio kao Vlah, a ne kao Rumun?

Цитат
...Pošto ja sebe ne doživljavam kao nekoga ko ume da piše na književnom rumunskom jeziku, ko ume da čita knjige na tom jeziku, ko sebe doživljava kao pripadnika ruralnog dela tog naroda, logično je da sam na popisu izabrao da se deklarišem kao Vlah, odnosno kao arhaični Rumun.

Donul Vlad ne doživljava sebe kao "pravog" Rumuna, već kao nekog ko je drugačiji ne samo od Rumuna u Rumuniji, nego i od Rumuna u Banatu u Srbiji.

Zamislite, ja sebe isto doživljavam drugačije od rumuna, a verujem i ostalih 40.000 onih što se izjasniše da su Vlasi.

Siguran sam da ista osećanja dele i onih stotinak hiljada Vlaha što se izjasniše ko Srbi.

To je jako bitan zajednički momenat koji sve nas čini VLASIMA.
Ono u čemu se međusobno razlikujemo, nije sadašnjost i činjenično stanje šta jesmo sada, već budućnost i ono što želimo da budemo sutra!

Ja bih ako to nekima još nije jasno, da ovo što jesam danas: VLAH, ostanem i sutra i zauvek: VLAH!

Domnul Vlad bi da iako je danas VLAH, ako ne sutra, jednog dana bude: RUMUN!

U onoj najbrojnijoj trećoj grupi imamo dve varijante:

- jedni bi iako su danas VLASI koji se na Popisu izjašnjavaju kao SRBI, da se u budućnosti i izjašnjavaju kao VLASI.
- drugi koji danas jesu VLASI koji se na Popisu izjašnjavaju kao SRBI, jednog dana budu SRBI.

Цитат
Niste Vi taj koji će da određuje ko su Vlasi a ko nisu, niti ste merodavni da dajete definicije etnonima "Vlah". Hvala Bogu da u državi Srbiji još uvek postoje institucije kojima ne rukovode ni dnevna ni stranačka politika.

A koje su te "božanske" institucije?

Naravno da neću ja da određujem ko jeste, a ko nije Vlah!

Ja samo evidentiram činjenice i zapažanja, te iznosim svoje mnogo ce :Dnjeno mišljenje!

Цитат
Vidite, g-dine dPasujoni , ja  za razliku od onih koje nam serviraju kao Vlahe, ...

OTKUD ONDA TO PRAVO SEBI PRIPISUJETE TE ODREĐUJETE KO JESTE VLAH, A KO "servirani" VLAH!

Što se tiče Popisa u pojedinim periodima suština je da je posle 1948.g. povećana mogućnost izbora, makar formalno!

1921. i 1931.g. Vlasi su mogli da biraju između više jezika (srpski, nemački, rumunski, engleski, mađarski...) koji su bili ponuđeni kao mogućnost. Na ovim Popisima nisu uopšte bili u mogućnosti da se opredeljuju za vlaški jezik, a kamoli za VLAHE. Ako je za neku utehu i Cincari su "trpani u isti koš".

1948.g. prvi put je pored izjašnjavanja po jezičkoj pripadnosti i veroispovesti, data mogućnost izjašnjavanja po nacionalnoj pripadnosti, te je što je najvažnije jedna od ponuđenih mogućnosti bila i opcija: VLAH!

Цитат
Ali, ono što je jako bitno, Vi koliko vidim, više ne negirate da su se naši preci nekada na popisima izjašnjavali kao Rumuni?

Ne negiram da su tako (kao Rumuni) bili popisivani, a to je velika razlikau odnosu na izjašnjavanje!

Цитат
Budući da je pravilo koje važi u etnologiji veoma jasno, u obzir se uzima činjenicu kako se jedan narod naziva na svom jeziku,...

Opet slobodna interpretacija, a piše lepo:

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #9 послато: 09.05.2010. 22:50 »
Domnul Vlad
se raspisao iako je u gužvi i ima puno posla!?  ;)

To može da znači samo jedno,  dirnuo sam jedno vrlo osetljivo pitanje!
Da. Gospodin Vlad je zaista u gužvi, jer ima puno posla i obećava Vam da će posle 18. maja biti ovde na ovom forumu 100%.
Ništa se ne brinite. Postaće d-nul Vlad prava noćna mora za Vas na forumu  :D :D :D

Zašto se domnul Vlad izjasnio kao Vlah, a ne kao Rumun?

Zato što g-din Vlad, ponoviću to još jednom, sebe smatra arhaičnim Rumunom koji nije imao mogućnosti da u svoj maternji jezik uči u školi i da tamo stekne makar i osnovna znanja o istoriji naroda kome misli da pripada.
Nije to ništa komplikovano ukoliko postoji dobra volja da se to razume.
Ako se sećate, ono što sam tada napisao je podržao i naš domaćin paun Durlić, dodavši da u šali govori kako je srbin čiji su preci bili Rumuni.

Donul Vlad ne doživljava sebe kao "pravog" Rumuna, već kao nekog ko je drugačiji ne samo od Rumuna u Rumuniji, nego i od Rumuna u Banatu u Srbiji.
Tačno tako. Domnul Vlad nije imao mogućnost da u školi pohađa nastavu na maternjem jeziku što je "luksuz" koji su sebi mogli da priušte Rumuni u Banatu.
D-nul dPasujoni ne može da shvati da stepen obrazovanja na meternjem jeziku ne menja ničiju etnogenezu, pa ni činjenicu da njegov govor pripada jednom drugom jeziku. To je ono što muči g-dina dPasujoni-a, jer bi hteo da je sve drugo samo ne ono što su mu bili preci.

Zamislite, ja sebe isto doživljavam drugačije od rumuna, a verujem i ostalih 40.000 onih što se izjasniše da su Vlasi.
Da sebe ne doživljavate kao Rumuna, to je svako ko dolazi na ovaj forum mogao da primeti. Da ste se izjasnili kao Vlah, to vam baš ne verujem.
Možete me jedino ubedite da ste u pravu ukoliko pristanete da zajedno, na ovaj forum, postavimo potvrde koje budemo dobili iz Republičkog zavoda za statistiku.

Kako misle preostalih 40-ak hiljada izjašnjenih Vlaha nije vidimo na osnovu toga kome su poverili svoj glas nakon konstituisanja prvog saziva Nacionalnog saveta.

Siguran sam da ista osećanja dele i onih stotinak hiljada Vlaha što se izjasniše ko Srbi.
Da Vlasi koji sebe vide kao Srbe na popisu misle kao Vi, to mogu da poverujem.  Vi ste, na osnovu onoga što sam d sada uspeo da zaključim, jadan od njih pa je sasvim logično da delite iste stavove.

Ja bih ako to nekima još nije jasno, da ovo što jesam danas: VLAH, ostanem i sutra i zauvek: VLAH!
Domnul Vlad bi da iako je danas VLAH, ako ne sutra, jednog dana bude: RUMUN!

Domnu Vlad se baš super oseća kao Vlah. Nemam nikakav problem sa tim da na srpskom budem Vlah. Domnu Vlad jedino želi da o jeziku Vlaha raspravljaju lingvisti, o njihovoj etnogenezi istoričari a o običajima etnolozi.
Prihvatiću sve zaključke dfo kojih dođe nauka.

A koje su te "božanske" institucije?

Tos u „božanske“ institucije koje se, kao i svuda u normalnom svetu, bave jezikom, istorijom, arheologijom, etnologijom… Tos u institucije na koje, koliko vidimo, ni komunistička vlast nije imala uticaja, na koje ni ovdašnja vlast nema baš mnogo uticaja zato što se bave naukom i samo naukom.
Odbrana „Srpstva i srpskih nacionalnih interesa“ ih potpuno ne zanima i dok je god tako, postoji nada da u ovoj Srbiji nije sve otišlo u P.M. nakon 45 godina komunizma i 10 godina „slobizma“.

Naravno da neću ja da određujem ko jeste, a ko nije Vlah!

Hvala dragom Bogu da je tako ;)

Ja samo evidentiram činjenice i zapažanja, te iznosim svoje mnogo ce :Dnjeno mišljenje!
Drago mi je da ste skromni do te mere da cenite Vaše mišljenje.

OTKUD ONDA TO PRAVO SEBI PRIPISUJETE TE ODREĐUJETE KO JESTE VLAH, A KO "servirani" VLAH!
Ko je Vlah, a ko samo naručen da bude Vlah govorim iz ličnog zapažanja. Suviše se dugo bavim ovim pitanjem da bi promaklo ko se uistinu interesuje za ovu priču a ko sve ovo radi da bi ovu priču zaustavio i vratio nas na nivo, na kome smo se nalazili pre svrgavanja dedinjskog diktatorskog para 2000 godine u oktobru mesecu.

Što se tiče Popisa u pojedinim periodima suština je da je posle 1948.g. povećana mogućnost izbora, makar formalno!
Kako da ne. Ako od 150 hiljada izjašnjenih 1948. Njihov broj, za samo pet godina, opadne  99 puta, to zasigurno nije posledica „povećanog mogućnosti izbora“ već školski primer lažiranja popisa.
Žao mi je ako to ne primećujete.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #10 послато: 09.05.2010. 23:28 »

Domnu Vlad jedino želi da o jeziku Vlaha raspravljaju lingvisti, o njihovoj etnogenezi istoričari a o običajima etnolozi.
Prihvatiću sve zaključke do kojih dođe nauka.

Дужан сам да укажем на једну озбиљну погрешку у вези са тим која је наука "надлежна" за проблем етногенезе.
На првом месту то НИЈЕ историја, сем ако историчар није од оних који се баве "етногенезом настанка" ...
Етногенеза је изузетно сложен процес који по дефиницији припада етнологији, а историја је у том послу једна од помоћних дисциплина.
Каква се карикатура од "науке" добија када се овим проблемом баве историчари, говори управо она брука и срамота од књиге која се зове "Етногенеза настанка Влаха", у којој аутор није користио НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ етнолошки рад, чак ни МРВИЦУ од научно валидних етнолошким информација!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 09.05.2010. 23:33 »

Domnu Vlad jedino želi da o jeziku Vlaha raspravljaju lingvisti, o njihovoj etnogenezi istoričari a o običajima etnolozi.
Prihvatiću sve zaključke do kojih dođe nauka.

Дужан сам да укажем на једну озбиљну погрешку у вези са тим која је наука "надлежна" за проблем етногенезе.
На првом месту то НИЈЕ историја, сем ако историчар није од оних који се баве "етногенезом настанка" ...
Етногенеза је изузетно сложен процес који по дефиницији припада етнологији, а историја је у том послу једна од помоћних дисциплина.
Каква се карикатура од "науке" добија када се овим проблемом баве историчари, говори управо она брука и срамота од књиге која се зове "Етногенеза настанка Влаха", у којој аутор није користио НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ етнолошки рад, чак ни МРВИЦУ од научно валидних етнолошким информација!

Slažem se, Paune.

Prihvatam propust i zahvaljujem se na ispravci.

Uzgred, samo da napomenem da je autor "etnogenetskog nastanka..." 2. na listi Vlasi za Vlahe (ili kako se zove) koju predvodi drug Miletić - Tića - Mihajlović.

Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #12 послато: 09.05.2010. 23:44 »

Uzgred, samo da napomenem da je autor "etnogenetskog nastanka..." 2. na listi Vlasi za Vlahe (ili kako se zove) koju predvodi drug Miletić - Tića - Mihajlović.

Видео сам, и то је довољно да "заузмем" став према тој листи, а кад се њему придодају још нека имена која сам имао задовољство да лично упознам, па богами и да "искусим" - како би се рекло - на својој кожи њихово "поимање" влашког проблема, обрађујући ту листу за Флорум помислио сам у једном тренутку да нам се то сам Бог руга и да нас жестоко кажњава!

Duamńe pazîaşće şî ferĭaşće!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!