Аутор Тема: Lista br. 2: Zajednica Vlaha Srbije - dr Predrag Balašević  (Прочитано 101510 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Lista br. 2: Zajednica Vlaha Srbije - Program
« Одговор #15 послато: 27.05.2010. 12:06 »
G.G. „ZAJEDNICA VLAHA SRBIJE - Dr Predrag Balašević“

PROGRAM I CILJEVI

Nadležnosti nacionalnih saveta su striktno određene zakonom i one podrazumevaju:

1. Kulturu
2. Službenu upotreba jezika
3. Informisanje
4. Obrazovanje,

Te će se i naš nacionalni savet isključivo njima baviti.

KULTURA

U nadležnosti koja se tiče kulture, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine ima najviše mogućnosti da neometano štiti interese vlaške nacionalne manjine, čuva tradiciju i običaje koji su nas održali hiljadama godina na ovim prostorima, kao i da kulturu podiže na viši nivo kroz osnivanje ustanova kulture koje će potvrđivati naš nacionalni identitet.

Zajednica Vlaha Srbije - Dr Predrag Balašević će odrediti nepokretna kulturna dobra i to nekad velelepne, a sada ruiniranirane rimske gradove za mesta od osobitog značaja za vlašku nacionalnu manjinu, jer su ti gradovi potvrda našeg bivstovanja na ovim prostorima i potvrda značaja naše kulture za ceo civilizovani svet.

Zajednica Vlaha Srbije - Dr Predrag Balašević će kroz budući saziv Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manijne nastaviti da finasijski pomaže kulturno umetnička društva koja se bave očuvanjem vlaškog folklora i običaja, takođe će nastaviti da finasijski pomaže manifestacije koje se bave zaštitom kulture i običaja vlaškog naroda.

SLUŽBENA UPOTREBA JEZIKA

Ovo je veoma bitna nadležnost koja se odnosi na uvođenje našeg maternjeg jezika u državne i lokalne institucije Republike Srbije i za sada se može ostvariti u četiri opštine u severoistočnoj Srbiji i to u Kučevu, Žagubici, Boru i Boljevcu. Verujemo da će se posle popisa 2011. godine broj opština u kojima će vlaška nacionalna manjina ispunjavati zakonski uslov povećati. GG „Zajednica Vlaha Srbije- Dr Predrag Balašević“ će se zalagati za uvođenje našeg maternjeg jezikau službenu upotrebu u sve napred navedene opštine, te će na taj način državni organi i organi lokalne samouprave u kojima postoji zakonski uslov biti obavezne da prime pripadnike vlaške nacionalne manjine na rad po principu pozitivne diskriminacije, što će zaposliti jedan deo srednje i visoko obrazovanih Vlaha. Drugi pozitivni pomak je što će Vlasi moći sva dokumenta dobiti na svom jeziku, naravno ako to žele, ali je bitno da imaju takvu mogućnost. Svi toponimi i nazivi  naselja će se upisivati i na srpskom i na našem maternjem jeziku, što će olakšati rad katastarskim službama.

INFORMISANJE

Svesni smo činjenice da su mediji u 21-om veku osnov za obaveštavanje građana te ćemo se sa tim u skladu zalagati svom snagom da se pokrenu mediji na našem maternjem jeziku. Trudićemo se da se osnujemo eletronske medije na maternjem jeziku, kao i da unapredimo novinsko izdavačku delatnost, koja skoro i da ne postoji, ako izuzmemo mali broj objavljenih publikacija. Nastavićemo da podržavamo sve elektronske medije koje imaju u svom programu emisije na našem maternjem jeziku.

OBRAZOVANJE

GG „Zajednica Vlaha Srbije - Dr Predrag Balašević“ će se zalagati da se u obrazovni sistem Republike Srbije uvede naš maternji jezik, jer se na drugi način naš jezik ne može više očuvati. Vlasi više ne žive izolovani od većinskog naroda, kao što je to bio slučaj u prošlosti, pa je sada neophodno da deca svoj maternji jezik uče u školi. Učenje maternjeg jezika u školi je od neprocenjivog značaja za očuvanje i nadogradnju našeg jezika, koji je u proteklim decenijama naglo erodirao i izgubio veliki broj reči. Naravno, ovo dodatno pravo koje vlaška nacionalna manjina može konzumirati je po Ustavu i zakonima Republike Srbije. Moramo naglasiti da pravo na obrazovanje na maternjem jeziku nije obaveza, tako da oni koji ne žele da uče svoj maternji jezik u školi to i ne moraju. GG „Zajednica Vlaha Srbije - Dr Predrag Balašević“ će u skladu sa svojim mogućnostima stipendirati telentovanu decu i na taj način doprineti napretku naše zajednice u različitim naučnim oblastima.

Izvor:
Poslato uredniku Floruma mejlom iz izbornog štaba liste.
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: Lista br. 2: Zajednica Vlaha Srbije - dr Predrag Balašević
« Одговор #16 послато: 27.05.2010. 14:25 »
 Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji se približavaju pa je kampanja sve žesća. Za sada su rekorderi , kandidati za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, sa devet priznatih lista. Lista broj dva Zajednica Vlaha Srbije-dr Predrag Balašević se bori da nastavi kontinuitet u vođenju Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, pošto je Balašević zamenik predsednika aktuelnog Nacionalnog saveta.
Oni su juče imali svoje predstavljanje u Zaječaru, danas su u Kladovu a več sutra su Ćupriji i Svilajncu.

Dr Balašević je na tribini u Kladovu predstavio kandidate sa svoje liste gde participiraju i dvojica kladovljana, Tihan Matasarević predsednik opštinskog odbora Vlaške demokratske stranke Srbije za Kladovo i Dr. Siniša Popović, bivši predsednik Opštine Kladovo.

Tihan Matasarević je na početku diskusije pozvao pripadnike vlaške zajednice da izađu i glasaju za listu broj dva, a ne za takozvane privremene Vlahe.

Dr Predrag Balašević je skrenuo pažnju na važnost dana 06. jun za vlašku zajednicu, govorio je o kvalitetu svoje liste, velikom broju listi, kao i o “potrebi” političara večinskog naroda da se mešaju u Nacionalne savete manjina. Pohvalio je rad svojih ljudi u Kladovu i najavio da će barem jedan kandidat iz Kladova “uči” u Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine. Kritikovao je nastupe onih, koji su sada “postali” Vlasi, da u ime svojih lista daju politička obečanja o zapošljavanju, putevima a neznajuči da se Nacionalni savet  isključivo bavi zaštitom jezika, kulture, informisanjem i obrazovanjem svoje zajednice.

U večernjim satima dr Predrag Balašević je gostovao na lokalnoj televiziji u Kladovu.

Izvor:
http://www.timocpress.info/sr/?p=2579
(26.05.10)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #17 послато: 28.05.2010. 14:48 »

Цитат
G.G. „ZAJEDNICA VLAHA SRBIJE - Dr Predrag Balašević“

PROGRAM I CILJEVI

Program je pristojno sročen.... Može se videti jedno insistiranje na MATERNJEM JEZIKU, čije je očuvanje i nadogradnja jedan od najvažnijih ciljeva ove liste.... Samo, pitam se, zašto nisu objasnili ljudima da je po nihovom mišljenju NAŠ MATERNJI JEZIK zapravo  KNJIŽEVNI RUMUNSKI JEZIK, mislim da bi bilo korektnije prema biračima. Takođe mogu da primetim, da se u svrhu dobijanja što boljih rezultata na izborima napustio naziv koji su ranije koristili za Vlahe iz Istočne Srbije, a koji je VLAŠKO-RUMUNSKA NACIONALNA MANJINA.

Za one koji nisu u toku, neka slobodno pogledaju ovo par diskusija sa preciznim stavom i programom koje ova lista zapravo podržava; obratite posebnu pažnju na MATERNJI JEZIK koji žele da uvedu, kako i uz pomoć koga.... (vesti su s kraja aprila 2010, dakle vrlo, vrlo aktuelne...osim ako nisu u međuvremenu totalno promenili stav....Ah, o ovome bi mogao da nas izvesti Vlad, pošto mogu da primetim da je u konstantnom kontaktu sa glavnim nosiocima ove liste, te im je neka vrsta portaparola....I treba da mu budemo zahvalni zbog toga, pošto nas niko iz ove garniture nije udostojio svoje intervencije!)

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=639.0

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=614.30

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #18 послато: 28.05.2010. 15:08 »
...
Lista broj dva Zajednica Vlaha Srbije-dr Predrag Balašević se bori da nastavi kontinuitet u vođenju Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, pošto je Balašević zamenik predsednika aktuelnog Nacionalnog saveta.
...

Kontinuitet u čemu?

Šta su oni za ove četiri godine uradili da bi im sada dali podršku da nastave u tome?

Treba im kontinuitet u trošenju državnih para i mlaćenju prazne slame?

Domnul Vlad, navedite nam konkretne stvari koje su za Vlahe uradili sadašnji članovi NS sa liste br.2.

dPasujoni

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #19 послато: 28.05.2010. 15:32 »

Program je pristojno sročen.... Može se videti jedno insistiranje na MATERNJEM JEZIKU, čije je očuvanje i nadogradnja jedan od najvažnijih ciljeva ove liste.... Samo, pitam se, zašto nisu objasnili ljudima da je po nihovom mišljenju NAŠ MATERNJI JEZIK zapravo  KNJIŽEVNI RUMUNSKI JEZIK, mislim da bi bilo korektnije prema biračima.

Нисам сигуран да је баш тако, али нисам овлашћен да тумачим "шта је писац хтео да каже".
Упутио сам позив г. Демићу, од кога сам добио Пограм, да нам се прикључи и разјасни шта у овом програму подразумевају под "матерњим језиком". Колико сам успео да схватим, не мисле на књижевни румунски, већ, напротив, на језик којим говоре Власи ....

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #20 послато: 28.05.2010. 15:36 »

Domnul Vlad, navedite nam konkretne stvari koje su za Vlahe uradili sadašnji članovi NS sa liste br.2.

Не би било коректно да Domnul Vlad полаже рачуне у туђе име, можда би једино могао да нам помогне да се обавестимо колико на овој листи има чланова који су били активни у старом саставу Савета?

Treba im kontinuitet u trošenju državnih para i mlaćenju prazne slame?

А од оваквих коментара - уздржите се колико год је могуће, молићу фино! >:(

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #21 послато: 28.05.2010. 15:54 »

Program je pristojno sročen.... Može se videti jedno insistiranje na MATERNJEM JEZIKU, čije je očuvanje i nadogradnja jedan od najvažnijih ciljeva ove liste.... Samo, pitam se, zašto nisu objasnili ljudima da je po nihovom mišljenju NAŠ MATERNJI JEZIK zapravo  KNJIŽEVNI RUMUNSKI JEZIK, mislim da bi bilo korektnije prema biračima. Takođe mogu da primetim, da se u svrhu dobijanja što boljih rezultata na izborima napustio naziv koji su ranije koristili za Vlahe iz Istočne Srbije, a koji je VLAŠKO-RUMUNSKA NACIONALNA MANJINA.

nena,

kao i uvek odlično zapažanje i uz to izneseno na suptilan način!

Dao sam i ja svoje viđenje istog pitanja, ali je iz nekog razloga fraća Paun to izbrisao. ;D

Elem, da vidimo šta lista br.2 u stvari hoće:

Цитат
....
U nadležnosti koja se tiče kulture, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine ima najviše mogućnosti da neometano štiti interese vlaške nacionalne manjine, čuva tradiciju i običaje koji su nas održali hiljadama godina na ovim prostorima, kao i da kulturu podiže na viši nivo kroz osnivanje ustanova kulture koje će potvrđivati naš nacionalni identitet.

Pitanje je zašto NS VNM nije u prethodne četiri godine iskoristio te "najviše mogućnosti da neometano štiti interese vlaške nacionalne manjine, čuva tradiciju i običaje", te da "kulturu podiže na viši nivo" i koje je su to ustanove kulture osnovane u ovom periodu?

Цитат
SLUŽBENA UPOTREBA JEZIKA

Ovo je veoma bitna nadležnost koja se odnosi na uvođenje našeg maternjeg jezika u državne i lokalne institucije Republike Srbije...

Koji je to "naš maternji jezik"?

Da već ne znamo da se misli na KNJIŽEVNI RUMUNSKI JEZIK, sam Program, kao što nena reče, je korektno napisan i nema mu se formalno šta zameriti.

Zapravo bih voleo da nisam u pravu, i da ljudi sa ove liste, jednog dana počnu da propagiraju uvođenje VLAŠKOG JEZIKA!

dPasujoni

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #22 послато: 28.05.2010. 16:04 »

Не би било коректно да Domnul Vlad полаже рачуне у туђе име, можда би једино могао да нам помогне да се обавестимо колико на овој листи има чланова који су били активни у старом саставу Савета?

Onda nije korektno ni da domnul Vlad nastupa u tuđe ime na Forumu iznoseći u svom postu:

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji se približavaju pa je kampanja sve žesća. Za sada su rekorderi , kandidati za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, sa devet priznatih lista. Lista broj dva Zajednica Vlaha Srbije-dr Predrag Balašević se bori da nastavi kontinuitet u vođenju Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, pošto je Balašević zamenik predsednika aktuelnog Nacionalnog saveta.
...
Izvor:
http://www.timocpress.info/sr/?p=2579
(26.05.10)

To što je sve navedeno kao citat, ne znači da domnul Vlad ne treba da svoje mišljenje o tekstu koji je sam postavio!

dPasujoni

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #23 послато: 28.05.2010. 16:10 »

Dao sam i ja svoje viđenje istog pitanja, ali je iz nekog razloga fraća Paun to izbrisao. ;D

Нисмо деца, ваљда толико можемо да учинимо у овом моменту и на овом месту: да дискусија о појединим листама има свој логичан ред. Ми не дајемо своја виђења појединих проблема, јер се нисмо ми кандидовали! Листе нуде своје програме и ми постављамо питања у вези са нејасним или недовољно јасним моментима из тих програма, с циљем да формирамо став који ћемо преточити у глас на бирачком месту.

То је суштина ове дебате.
Свакако да има места - а и потребе, да се изнесе коментар на поједине детаље из програма, али треба бити пажљив да коментар не одвуче ток дебате негде на страну. Рецимо, под Паунову гумицу за брисање!  :-X

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #24 послато: 28.05.2010. 16:18 »
Onda nije korektno ni da domnul Vlad nastupa u tuđe ime na Forumu iznoseći u svom postu:

Е, за ово г. д'Пасујоњи имаш један жути картон, јер си ти, а не domnul Vlad направио флорумски фаул: Влад је - као што може видети свако ко "не спава на часу" - пренео текст из једног гласила, које извештава о предмету наше дебате, и тиме допринео да се информишемо како ствари теку ... Као администратор, подржавам и подстичем чланове Флорума да дају такав допринос дискусији, кад год су у прилици. Истовремено користим гумицу кад год видим да се такав допринос не даје ...

Înţaļeź, ba?

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #25 послато: 28.05.2010. 16:40 »

Цитат
Нисам сигуран да је баш тако, али нисам овлашћен да тумачим "шта је писац хтео да каже".
Упутио сам позив г. Демићу, од кога сам добио Пограм, да нам се прикључи и разјасни шта у овом програму подразумевају под "матерњим језиком". Колико сам успео да схватим, не мисле на књижевни румунски, већ, напротив, на језик којим говоре Власи ....

Naravno, treba sačekati šta je pisac hteo da kaže... Ali je činjenica da g-din Vlad često potencira da se čuo sa Demićem, Jankom, Markom i sadržaj tih razgovora iznosi na forum. Na primer, istina da je dokument o diskriminaciji koji je on publikovao ovde na forumu dana 26.04.2010, obelodanjen pre konferencije za štampu koju su Demić i Balašević održali u Beogradu sutradan 27.04.2010. Dakle, ekskluziva! A i da nismo pozvali g-dina Vlada da nam ovo objasni, on bi to već sam uradio. Ja sam to više onako iz nestrpljenja da čujem šta se zaista desilo, ali i zato što znam da od početka našeg bavljenja izborima za NS još niko sa ove nije intervenisao.

Što se tiče MATERNJEG JEZIKA, ja sam među nasrećnijima ako su zaista napustili ideju o uvođenju rumunskog. Ali treba staviti akcenat na to koju su politiku vodili od kada je prvi savet počeo s radom do pre nepunih mesec dana, a na biračima će naravno biti da li će poverovati ovako drastičnoj promeni stavova ili ne. Sve je bitno!!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #26 послато: 28.05.2010. 17:32 »

Ah, o ovome bi mogao da nas izvesti Vlad, pošto mogu da primetim da je u konstantnom kontaktu sa glavnim nosiocima ove liste, te im je neka vrsta portaparola....I treba da mu budemo zahvalni zbog toga, pošto nas niko iz ove garniture nije udostojio svoje intervencije!)

Niste baš u pravu. G-din Vlad je u kontaktu sa svojim velikim prijateljem, Draganom Demićem, čoveka koga je upoznao na jednom internet forumu pre 10 godina, u vreme kada su mnogi od onih koji  sada kritikuju tog istog Demića bili mali Vlasi a veliki Srbi.

On je jedina osoba sa ove liste sa kojim imam kontakt. Toliko o tome.

Gospodin Vlad smatra da je trebalo da se jasno navede da je jezik koji trebamo da učimo u školi RUMUNSKI KNJIŽEVNI JEZIK u kombinaciji sa izučavanjem lokalnih narečija RUMUNSKOG KNJIŽEVNOG JEZIKA koje smatram našim maternjim jezikom.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #27 послато: 28.05.2010. 17:39 »

dPasujoni

Gospodine
dPasujoni,

Da ste pažljivije čitali moje komentare, uočili biste da sam prilično vremena utrošio kritikujući rad aktuelnog saziva NSV.

Više puta sam isticao da je moglo i moralo bolje.

Ali!!!!!!

Ne sporim da su uradili dosta toga dobrog.

Pošto sam u žurbi, navešću samo najbitniju stvar:

Doveli su do toga da na ovim izborima imamo rekordan broj lista prijavljenih za izbore.

Drugim rečima, naterali su mnoge izjašnjene i ubeđene Srbe da se, makar za trenutak, sete da su Vlasi!

I da nisu ništa drugo uradili, ovo bi bilo dovoljno.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #28 послато: 28.05.2010. 17:43 »
Gospodin Vlad smatra ...

Али би било đi mare dobîndă да некако дођемо до "сматрања" господе са листе numărol doi!
Đi aĭa aşćetăm, aşćetăm ... Ka nu dă uala-n fuok!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #29 послато: 28.05.2010. 17:46 »
Pitanje je zašto NS VNM nije u prethodne četiri godine iskoristio te "najviše mogućnosti da neometano štiti interese vlaške nacionalne manjine, čuva tradiciju i običaje", te da "kulturu podiže na viši nivo" i koje je su to ustanove kulture osnovane u ovom periodu?

Bez namere da opravdavam njihove propuste, kojih je svakako bilo, činjenica je da ne znate da gotovo dve godine nakon osnivanja, Nacionalni savet nije bio registrovan.
To praktično znači da nisu dobijali nikakva sredstva.
Činjenica je, takođe, da iza njih ne stoje bogati tajkuni vlasnici svega i svačega niti partijske centrale koje raspolažu ogromnim novcem koje se u budžet slivaju od nas, poreskih obveznika.
Bez para se ništa ne može napraviti, ako do sada niste shvatili vreme je da shvatite.

Koji je to "naš maternji jezik"?

Da već ne znamo da se misli na KNJIŽEVNI RUMUNSKI JEZIK, sam Program, kao što nena reče, je korektno napisan i nema mu se formalno šta zameriti.

Zapravo bih voleo da nisam u pravu, i da ljudi sa ove liste, jednog dana počnu da propagiraju uvođenje VLAŠKOG JEZIKA!

dPasujoni

Pročitajte još jednom šta je Paun Durlić napisao na Vikipediji
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: