Lista br. 2: Zajednica Vlaha Srbije - dr Predrag Balašević

Započeo Paun, 28.04.2010. 10:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

armin

Asteptĭnd pje Godo vinje mjerjeu Gode, komsiju mjeu la kitje un rjekiu. Vă las în voja bună finkă jel nu sufără internjetu - brje komśiulje brje, śje m.... mja s trjebuje cîje politaika ja ḑe internjet. Lasă tje mâ în .... ku alja trjeburi. Ako sam pogodio / pogodio.,.. a on se smeje /Om bâtrn da śaśev, tje spun la njepottu ka tje zoc ku zukârija luj...

Paun

Dok čekamo Godoa, ili koga God ...
Da isprobamo novu mogućnost Floruma koju sam upravo dodao:
emitovanje mp3 audio fajlova, (u editoru ikonica sa plavim zvučnikom)!

Vitomir Stanojević, Mihajlovo kolo ...
Or, pi rumîńaśće: ka đi/d'i/дј/dă bătrîńaţă!
[mp3=200,20,0,left]http://www.paundurlic.com/mp3/23-Vitomir-Stanojevic-Mihajlovo-Kolo.mp3[/mp3]
Iz fonoteke Muzeja u Majdanpeku:
50 bisera vlaške muzike!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

dPasujoni

Citat: pekton poslato 29.05.2010. 00:38
Poštovani prijatelji,
...
E sada, mislim da je  gospodina koji je napisao ili prepisao pesmu gore ustvari rekao sve o listi Zajednica Vlaha Srbije.

Za informaciju to je pesma gospodina Staniše Paunovića kandidata sa ove liste,pesma je ispevana u teškim vremenima ove naše zemlje Srbije,ako je pročitate pažljivo shvatićete sve.
...

G-dine pekton,

Kao jedan od poštovalaca pevačkog opusa g-dina Paunovića, a kako su veliki izgledi da g-din Paunović kao drugi na listi 2. bude član novog saziva NS VNM, nadam se da ste u pravu!

To bi pre svega značio veliki "kopernikanski obrt" u politici koju zastupa lista 2., ako su tačne tvrdnje da ona teži kontinuitetu sa radom prethodnog saziva NS VNM.

Izvinjavam se što nisam naveo da je autor ove pesme g-din Staniša Paunović.

Pesma je više bila primer vitalnosti VLAŠKOG JEZIKA koji je i u takvim prilikama u kakvoj je nastala ova pesma, našao adekvatan vokabular kao odgovor na istorijski trenutak!

Dakle, za one koji su ga već "sahranili", VLAŠKI JEZIK je vrlo živ i jako vitalan, a to je najbitnije!

S poštovanjem,

dPasujoni

Vlad

Citat: Paun poslato 29.05.2010. 09:21
Пошто би наставак разговора о овоме, у оквиру дебате о листи бр. 2, лако могао да је "прегази", предлажем да ви, госн. armin, или Vlad, или неко трећи, отвори посебну тему у конференцији посвећеној језику.

Слажем се! Што се тиче отварања "посебне теме" о фонду речи којима расплаже наш вокабулар, мислио сам да је паметније сачекати да се заврше избори а да се до избора у дискусији концентришемо на програме које износе пријављене листе и уопште све што се односи на изборе.

Citat: Paun poslato 29.05.2010. 09:21
Овде би, чини ми се, од веће користи било да нам се званичници листе бр. 2 придруже и разреше дилеме које су, у погледу језика, јако добро уочене!
Управо тако.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 29.05.2010. 19:41
Dakle, za one koji su ga već "sahranili", VLAŠKI JEZIK je vrlo živ i jako vitalan, a to je najbitnije!
S poštovanjem,
dPasujoni

Господине dPasujoni , можете ли да прецизирате на кога се конкретно нодноси ово: "za one koji su ga već "sahranili", VLAŠKI JEZIK"?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Paun

Citat: Vlad poslato 29.05.2010. 20:42
   Што се тиче отварања "посебне теме" о фонду речи

Не мислим само "о фонду речи", него о тој толико мистериозној "стандардизацији" ....

Citat: Vlad poslato 29.05.2010. 20:42
   Управо тако.

У, бре, какви сте: нико да похвали иновацију са музиком, и избор колцета за поправку расположења ... :'(
Ево, за "поправни испит", један снимак из 1972. године, "Црноречје у песми и игри" ...
[mp3=200,20,0,left]http://www.paundurlic.com/mp3/30-Crnorecje-Kolo-Gajdasko.mp3[/mp3]

Vlad

Citat: Paun poslato 29.05.2010. 21:04

У, бре, какви сте: нико да похвали иновацију са музиком, и избор колцета за поправку расположења ... :'(
Ево, за "поправни испит", један снимак из 1972. године, "Црноречје у песми и игри" ...
[mp3=200,20,0,left]http://www.paundurlic.com/mp3/30-Crnorecje-Kolo-Gajdasko.mp3[/mp3]

Па, таман сам мислио да ти пошаљем пп да питам како уопште функционише "нова опција"  ;) Морам најпре да поставим МП3 фајл негде или како?

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Paun

Citat: Vlad poslato 29.05.2010. 21:12
Па, таман сам мислио да ти пошаљем пп да питам како уопште функционише "нова опција"  

Исто као и фотографија:
негде мора да буде постављен .mp3 фајл, прекопира се комплетна путања до њега и "пастира" у едитор, замасти се ku şokîćiļi или rćiļi (зависи како се где зове), и кликне на иконицу са звучником ...

И, да не заборавим, док се слуша музика и цевчи ладно пивце, каже се "Să traĭaskă maĭstor Paun, uom bun şî prĭabun!" јер без тога овај фпорумски плејер неће да ради!

dPasujoni

Citat: Vlad poslato 29.05.2010. 20:59

Господине dPasujoni , можете ли да прецизирате на кога се конкретно нодноси ово: "za one koji su ga već "sahranili", VLAŠKI JEZIK"?

Prepoznaće se i sami, poput Vas!

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 29.05.2010. 21:28

Prepoznaće se i sami, poput Vas!

Да ли сте мислили и на ово:

Citat: Paun poslato 28.05.2010. 20:10

(примедба: наши дијалекти су мртви, или у добоком самртном ропцу, и књижевни језик не може да их оживи, јер је иначе задатак књижевног језика да дијалекте гуши и убија. Да би оживели, дијалекти морају сами себи да дају вештачко дисање, а да би потом опстали у животу, морају редовно, сами за себе, да раде гимнастику, и то на чистом ваздуху, ван тескобних школских учионица).
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Citat: pekton poslato 29.05.2010. 00:38
A ko nevoli da sluša pesme (imali takvog),bilo je predstavljanja programa liste na RTV Zvižd i u Kučevu.Gosti su bili Dr.Predrag Balašević i Mr.Staniša Paunović .Pa ko voli da tako nešto čuje i vidi nek izvoli,moram Vam reći da je vrlo interesantno.Probaću da postavim,mada je internet kod nas vrlo loš tako da nisam siguran da ću uspeti.

U svakom slučaju  neka administrator ili neko ko se bavi tim poslom kontaktira RTV Zvižd.
Naravno ako postoji interesovanja za time,i sigurno će dobiti snimak te emisije.

Pozdrav
Требало би да сутра добијем тај снимак, тако да ћу га ускоро поставити на [youtube]. Не исплати се са конекцијом у Србији да уопште постављаш клипове од неколико стотина МБ на youtube
Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Гостовање др Предрага Балашевића и  Станише Пауновића на локалној кучевачкој ТВ станици

http://www.youtube.com/watch?v=XW0z9pMV9sM

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Vlasi li Rumuni?