Аутор Тема: КАКО ИЗБОРЕ У ВНС "ВИДИ" РУМУНСКА СТРАНА  (Прочитано 18925 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
ROMANIAN GLOBAL NEWS
http://www.rgnpress.ro/content/view/42467/27/
Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News, marţi, 30 martie 2010

Partide sarbesti ajutate de securitate incearca sa puna mana pe Consiliul National al Rumanilor din Serbia

Impotriva romanilor/vlahilor din Timoc se desfasoara de cateva luni una dintre cele mai agresive si mai murdare campanii sustinuta de partide sarbesti, ajutate din umbra de catre membrii ai BIA (securitatea sarba), transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Mai multe partide sarbesti, unele aflate in coalitia de guvernare de la Belgrad, incearca printr-o campanie plina de minciuna si dezinformare sa preia conducerea Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia, pentru a pune a aceasta institutie a romanilor/vlahilor din Timoc, sub control sarbesc.

Pe fondul campaniei de strangere de semnaturi pentru alegerea noilor consilii nationale ale minoritatilor din Serbia, partidele sarbesti au incercat in prima faza sa stranga mai multe semnaturi decat asociatiile romanesti din zona. Vazand ca acest lucru nu le-a reusit, printr-o mobilizare exemplara romanii/vlahii, prin organizatiile lor, strangand aproximativ 16.000 de semnaturi, iar partidele sarbesti doar vre-o 6000-7000, multe dintre acestea fiind copiate din listele electorale, deci false, partidele sarbesti ajutate din umbra de membri ai BIA, au inceputa o campanie murdara impotriva liderilor romani din Timoc, raspandind zvonuri ca acestia ar fi platiti de Romania si ca ar urmari ruperea Timocului de Serbia.

Campania micinoasa, de care se pare ca se stie si la nivelul conducerii Serbiei, este insa contrazisa de faptul ca niciodata romanii/vlahii din Timoc nu au cerut nici macar autonomie, ca sa nu mai vorbim de faptul ca acestia au luptat de partea Serbiei in toate razboaile purtate de aceasta in ultima perioada.

Cu toate acestea si cu toate ca romanii din Timoc desi in acelasi numar ca maghiarii din Voivodina care solicita autonomie si uneori desprinderea de Serbia, au fost permanent fideli statului sarb, Serbia continua campania antiromaneasca inceputa acum doua sute de ani, atat impotriva bisericii romanesti din Timoc cat si impotriva asociatiilor romanilor/vlahilor din Timoc.
Dealtfel este interesat de stiut ca avand o minoritate maghiara galagioasa si care are permanent revendicari, inclusiv teritoriale, Serbia a incheiat acordul pentru micul trafic de frontiera cu Ungaria. Pe cel cu Romania il refuza sistematic, ca si deschiderea Consulatului Romaniei la Zaicear. Asta probabil ca "multumire" a sprijinului Romaniei in cazul Kosovo si pentru sustinerea permanenta de catre Romania a dorintei Serbiei de integrare in Uniunea Europeana si NATO.

Miza fortelor politice si a securitatii sarbe este de fapt preluarea Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia, cu sediul la Bor, pentru a putea schimba directiva votata de acest consiliu care stabilea ca limba materna a romanilor/vlahilor din Timoc este limba romana literara. Miza este foarte mare, iar Romania trebuie sa ia atitudine pana nu va fi prea tarziu. Mai ales ca democratul domn Tadici, care este presedintele Serbiei nu pare a fi deranjat de ceea ce se pune la cale impotriva romanilor/vlahilor din Timoc.
Dealtfel ambasadele statelor UE si ambasada SUA de la Belgrad vor fi informate asupra acestei campanii, iar europarlamentarii romani, dar nu numai, vor ridica aceasta problema la Consiliul Europei.

Српске безбедносне снаге помажу у покушају да се преузме Влашки национали савет

Против Румуна /Влаха из Тимока одвија се већ неколико месеци једна од најагресивнијих и најпрљавијих кампања коју воде српске политичке партије, а коју из сенке подстиче БИА (српска безбедносна агенција), преноси дописник румунског Global Newsa из Тимока.

Неколико српских политичких странака, од којих су неке чланице владајуће коалиције у Београду, покушавају да кампањом пуном лажи и дезинформација, преузму Национални савет влашке националне мањине у Србија, и да ову институцију тимочких Румуна / Влаха ставе под  српску контролу.

У току кампање за упис у посебне бирачке спискове за избор нових националних савета националних мањина у Србији, српске странке су покушале, у првој фази прикупљања потписа, да прикупе више потписа [за влашки савет], него асоцијације Румуна у тој области [за свој румунски национални савет].

Видевши да мобилисањем Румуна/Влаха преко њихових организација неће успети да скупе потебних 16.000 потписа, српске партије, потпомогнуте из сенке агенцијом БИА, обезбедиле су око 6000-7000 потписа, од којих су многи фалсификовани копирањем са бирачких спискова. Ове лажне српске странке почеле су истовремено и прљаву кампању против румунских лидера из Тимока, ширењем гласина да су они румунски плаћеници, који имају задатак да раде на отцепљењу Тимока од Србије.

Прљава кампања, о којој сигурно зна и сам врх Србије, у супротности је са чињеницом да тимочки Румуни/Власи не траже аутономију, да не подсећамо на то да су учествовали у свим ратовима које је Србија водила у последње време.  

Иако су Румуни у Тимоку, којих има исто колико и Мађара у Војводини, који понекад захтевају аутономију и отцепљење од Србије, увек били лојални српској држави, Србија и даље против њих води антирумунску кампању, започету пре две стотине година, као и против румунске цркве и удружења Румуна / Влаха у Тимочкој крајини.

Иако зна да је мађарска мањина увек гласна у потраживањима, укључујући и територијална, Србија је потписала уговор о мало-граничном промету са Мађарском. Са Румунијом се један такав уговор системастки одбија, као и отварање румунског конзулата у Зајечару. То је вероватно "хвала" Румунији за подршку о Косову, као и за сталну подршку и жељу Румуније да се Србијa интегрише у Европску унију и НАТО.

Циљ политичких и безбедносних снага Србије јесте заправо преузимање Националног савета влашке националне мањине, са седиштем у Бору, ради промене курса који је Савет заузео када је изгласао став је да је матерњи језик Румуна /Влаха у Тимочкој крајини, румунски књижевни језик. Улози су веома високи, и Румунија мора да предузме акцију док не буде касно. Поготово што г. Тадићу, демократском председнику Србије, изгледа не смета ова завера против Румуна / Влаха из Тимока.

О овоме ће бити информисана амбасада ЕУ и америчка амбасада у Београду, а румунски посланици у Европском парламенту ће ово питање поставити и у Савету Европе.

---------------
Превод: П. Дурлић, ур. Флорума
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: КАКО ИЗБОРЕ У ВНС "ВИДИ" РУМУНСКА СТРАНА
« Одговор #1 послато: 31.03.2010. 13:02 »
Нисам баш сигуран, али мислим да је овде реч о нечем другом од онога што си ти, ујка Пање, превео.

Цитат
Pe fondul campaniei de strangere de semnaturi pentru alegerea noilor consilii nationale ale minoritatilor din Serbia, partidele sarbesti au incercat in prima faza sa stranga mai multe semnaturi decat asociatiile romanesti din zona. Vazand ca acest lucru nu le-a reusit, printr-o mobilizare exemplara romanii/vlahii, prin organizatiile lor, strangand aproximativ 16.000 de semnaturi, iar partidele sarbesti doar vre-o 6000-7000, multe dintre acestea fiind copiate din listele electorale, deci false, partidele sarbesti ajutate din umbra de membri ai BIA, au inceputa o campanie murdara impotriva liderilor romani din Timoc, raspandind zvonuri ca acestia ar fi platiti de Romania si ca ar urmari ruperea Timocului de Serbia.

Нисам, додуше, експерт за књижевни румунски али бих ово пре превео овако:

У току кампање за избор новог сазива Националног савета Влаха, српске партије су у првој фази покушале да сакупе већи број потписа од влашких (румунских) асоцијација из зоне. Схвативши да им то није пошло за руком (српским партијама), пошто су влашке организације сакупиле око 16 000 потписа, док су су српске странке сакупиле између 6 и 7 хиљада, од којих је велики број сакупљен нерегуларно копирањем података из електорских листа, српске политичке партије, потпомогнуте БИА-ом, почеле су прљаву кампању против лидера влашких организација оптуживајући их јавно да су румунски плаћеници којима је циљ отцепљење Тимочке крајине.

Ово ми изгледа доста логичније мада, још једном да поновим, нисам експерт за румунски књижевни језик.

Поздрав

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #2 послато: 31.03.2010. 13:56 »

Ово ми изгледа доста логичније мада, још једном да поновим, нисам експерт за румунски књижевни језик.

Сматрао сам да је веома важно да се људи упознају са овим текстом из пера борског дописника румунских новина.
Превод је готово "симултан", нисам стигао да га нешто посебно проверавам и дотерујем, у нади да ће се наћи бољи познаваоци оба језика који ће га дотерати, ако нешто буде погрешно.

Важно је, дакле, разјаснити да ли овај дописник тврди да је БИА "из сенке" помогла актуелном Савету да прибави одређен број потписа, или неком другом?
Ко је то, онда, сакупљао потписе за испуњење квоте за непосредне изборе, сем Савета, у коме, дабоме, доминантни утицај имају одређене влашке странке, које дописник денунцира као "српске"?

По теби, постоји и нека "српска стран(к)а" која је деловала мимо Савета, али која је успела да сакупи једва 6000-7000 потписа, па је њој БИА помогла?!!?

Ја сам текст разумео тако како сам га превео: да дописник инсинуира да Савет није могао да благовремено скупи потребан број потписа, па је БИА мало припомогла, као "сенка" испод (про)српских влашких странака!

Можда ми је нешто промакло, а fraţîĭe?
Ku Rumîńi nuoştri ńiśkînd nu sa şćiĭe!
Da ku fraţî pista rîu şî măĭ rău!  :-\

Узгред, може ли се дознати ко је тај тако добро обавештен дописник из Бора, да зна шта раде све могуће партије лево и десно, све обавештајне агенције "по доле и по горе", па чак је сугуран и у оно што зна а прави се да не зна, сам председник Тадић? А поред тога је, иако је страни дописник, спреман да као права тужибаба обавести америчку и европску амбасаду?!

А успут нема м.да ни да се потпише испод свог кићеног текста?
Можебити зато што и не постоји, а fraţîĭe?!

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 31.03.2010. 15:52 »
ДОПУНСКА ПОЈАШЊЕЊА!

У својству уредника Флорума, овим поводом звао сам једног службеника ВНС (г. Демића, правника) и од њега добио информације које садрже два, за нашу причу, битна момента:

1) Нико сем ВНС-а није радио на упису Влаха у посебне бирачке спискове у овогодишњој кампањи,
2) Ником из руководства ВНС-а није познат никакав званичан дописник ROMAN GLOBAL NEWsa из Тимочке крајине.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #4 послато: 31.03.2010. 15:55 »

По теби, постоји и нека "српска стран(к)а" која је деловала мимо Савета, али која је успела да сакупи једва 6000-7000 потписа, па је њој БИА помогла?!!?

Шта по мени,  по теби или по неком сасвим трећем постоји није толико важно. Одломак из текста сам тако разумео и то је то.

Из текста нигде нисам могао да закључим да тај фамозни дописник помиње два савета - румунски и влашки, као што си ти написао.
Мада, наглашавам још једном, не искључујем да нисам у праву пошто је моје познавање књижевног румунског доиста скромно.
Цитат
У току кампање за упис у посебне бирачке спискове за избор нових националних савета националних мањина у Србији, српске странке су покушале, у првој фази прикупљања потписа, да прикупе више потписа [за влашки савет], него асоцијације Румуна у тој области [за свој румунски национални савет].

Овде се једноставно не алудира да влашке/румунске организације  и српске странке скупљају потписе за два различита савета - већ за један.
Ја из овога закључујем да су влашке организације сакупиле 16 000  а "српске странке" 6 до 7'000 потписа .
Цитат
Vazand ca acest lucru nu le-a reusit, printr-o mobilizare exemplara romanii/vlahii, prin organizatiile lor, strangand aproximativ 16.000 de semnaturi, iar partidele sarbesti doar vre-o 6000-7000,

Узгред, може ли се дознати ко је тај тако добро обавештен дописник из Бора, да зна шта раде све могуће партије лево и десно, све обавештајне агенције "по доле и по горе", па чак је сугуран и у оно што зна а прави се да не зна, сам председник Тадић? А поред тога је, иако је страни дописник, спреман да као права тужибаба обавести америчку и европску амбасаду?!

А успут нема м.да ни да се потпише испод свог кићеног текста?
Можебити зато што и не постоји, а fraţîĭe?!

Па, уколико им напишеш маил или их контактираш телефоном, постоји вероватноћа да ти открију о коме се ради (ако уопште имају дописника у Бору).
Постављати непотписане текстове у којима се износе тешке оптужбе је врло непрофесионално.

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 31.03.2010. 16:02 »
ДОПУНСКА ПОЈАШЊЕЊА!

У својству уредника Флорума, овим поводом звао сам једног службеника ВНС (г. Демића, правника) и од њега добио информације које садрже два, за нашу причу, битна момента:

1) Нико сем ВНС-а није радио на упису Влаха у посебне бирачке спискове у овогодишњој кампањи,
2) Ником из руководства ВНС-а није познат никакав званичан дописник ROMAN GLOBAL NEWsa из Тимочке крајине.

Кад смо већ код Демића, да ли те је обавестио да Социјалисти на изборе за НСВНМ излазе са својом листом ?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #6 послато: 31.03.2010. 16:13 »
Кад смо већ код Демића, да ли те је обавестио да Социјалисти на изборе за НСВНМ излазе са својом листом ?

Да, и не само Социјалисти, већ и ДС-овци...
А ја сам њега обавестио да је Флорум отворен за све учеснике у овим изборима, за све њихове програме, листе и кандидате, и то, наравно, бесплатно.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 31.03.2010. 16:20 »
Да, и не само Социјалисти, већ и ДС-овци...
А ја сам њега обавестио да је Флорум отворен за све учеснике у овим изборима, за све њихове програме, листе и кандидате, и то, наравно, бесплатно.

Кад брже ДС-овци  ;D

Чуо сам за Ничића и Напредњаке да се спремају да изађу са својим листама, ово са ДС-ом је већ изненађење.
Уколико ДС стане иза Лазића, биће неизвесно ко ће наредних 4 година водити Савет. У противном СПС преузима савет, у то могу да се кладим.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #8 послато: 31.03.2010. 16:34 »

Ја из овога закључујем да су влашке организације сакупиле 16 000  а "српске странке" 6 до 7'000 потписа .

Не преводи се текст, него контекст.
Јасно је да је ово место у тексту нејасно.
Може бити зато што је тако хтео анониомни аутор (боље рећи: Служба), а можебити и зато што ми не разумемо његов (политикански) језик.

Јасно је такође да у послу уписивања Влаха у посебне бирачке спискове нису могле бити разне "странке" у акцији; пробај да твоју реченицу примениш на конкретну ситуацију, и да одговориш на питање, ако су биле две "стран(к)е", за кога је ова прва сакупила 16000 потписа, коме би их предала и за шта, а за кога је ова друга сакупила тих 6-7000 и коме би их предала, и за шта? Ја сам зато ставио моје разрешење у угласте заграде (које се у те сврхе и користе у оваквим текстовима), указујући само на могућност да су се у Томоку "сусреле" две "стран(к)е": једна која сакупља потписе за влашки, а друга за румунски национални савет. То је по моме мишљењу једино логично.

У самој акцији коју је службено водио ВНС, једина "стран(к)а" која је могла бити опонентна, тј. другачија, јесте она која је настојала да акција не успе, да би се избори за ВНС извршили по електорском принципу, и то БАШ ЗАТО што се тај принцип може лако остварити, а да се бирачи на терену "ничим не узнемире", јер не би ни морали да знају да су неком од кандидата "дали" свој потпис.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #9 послато: 31.03.2010. 21:01 »

Јасно је такође да у послу уписивања Влаха у посебне бирачке спискове нису могле бити разне "странке" у акцији; пробај да твоју реченицу примениш на конкретну ситуацију, и да одговориш на питање, ако су биле две "стран(к)е", за кога је ова прва сакупила 16000 потписа, коме би их предала и за шта, а за кога је ова друга сакупила тих 6-7000 и коме би их предала, и за шта? Ја сам зато ставио моје разрешење у угласте заграде (које се у те сврхе и користе у оваквим текстовима), указујући само на могућност да су се у Томоку "сусреле" две "стран(к)е": једна која сакупља потписе за влашки, а друга за румунски национални савет. То је по моме мишљењу једино логично.

Пауне, као што сам знаш, у оквиру Савета постоје две супротстављене стране или листе >>А<< и >>Б<<. У првој су Лазић, Балашевић, Ивица, Јасмина... у другој су Зајкесковић, Пилу...
И једна и друга листа су сакупљале потписе за исти Савет. Ови први су сакупили 16 000 док су ови други сакупили неупоредиво мање. Оно што ти Демић није рекао јесте да су потписе, у овом "првом кругу" или првој фази, сакупљали и ВДС из Неготина, Напредњаци и Ничићевци у Зајечару.
Баш због тога је мени сасвим логично да текст не говори о 2 већ о једном Савету. Мада, опет понављам, не познајем довољно књижевни румунски језик да бих тачно знао о чему се ради.

У самој акцији коју је службено водио ВНС, једина "стран(к)а" која је могла бити опонентна, тј. другачија, јесте она која је настојала да акција не успе, да би се избори за ВНС извршили по електорском принципу, и то БАШ ЗАТО што се тај принцип може лако остварити, а да се бирачи на терену "ничим не узнемире", јер не би ни морали да знају да су неком од кандидата "дали" свој потпис.
Донекле се слажем. Нејасно ми је због чега, тек након што је пређен цензус од 16 200 потписа, СПС и друге странке већинског народа (поменуо си и ДС) исказују толико интересовање за НСВНМ. Једино могуће објашњење видим баш у овоме што си написао:

Цитат
да би се избори за ВНС извршили по електорском принципу, и то БАШ ЗАТО што се тај принцип може лако остварити, а да се бирачи на терену "ничим не узнемире", јер не би ни морали да знају да су неком од кандидата "дали" свој потпис.

Sanataće

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #10 послато: 31.03.2010. 22:18 »

не познајем довољно књижевни румунски језик да бих тачно знао о чему се ради.

Из свега што си написао, а што баца потпуно другачије светло на цео текст у новинама, испада да познавање књижевног румунског није неопходно, већ познавање наше (нимало веселе) политичке свакодневнице. Дајем ти за право. Верујем, међутим, да су многи овде заинтригирани као и ја чињеницом да две групе ВНС-а раде (супротстављено?) на сакупљању (да ли је то права реч?) потписа за упис у посебан бирачки списак? Пази 'вамо: један Савет, један списак, а две групе!? Можеш ли то некако да нам разјасниш. Са становишта самог бирачког списка, званог Посебни бирачки списак, какве везе има колико група или појединаца "агитују" за њега? Шта може, рецимо, урадити конкретна група са својим материјалом, сем да га преда надлежном државном органу?! Као када са две кофе пуниш један суд, шта је ту лоше?! Признајем да ми разум шмелцује у покушају да сконтам шта се ту заправо све догађало, и, нарочито, зашто би једној од тих група БИА морала да даје (фалсификовани?) материјал? Даље, шта би, например, било да је група "Б" сакупила више потписа, каква би и у чему била њихова предност у односу на групу "А"?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 31.03.2010. 23:08 »
Дајем ти за право. Верујем, међутим, да су многи овде заинтригирани као и ја чињеницом да две групе ВНС-а раде (супротстављено?) на сакупљању (да ли је то права реч?) потписа за упис у посебан бирачки списак? Пази 'вамо: један Савет, један списак, а две групе!? Можеш ли то некако да нам разјасниш. Са становишта самог бирачког списка, званог Посебни бирачки списак, какве везе има колико група или појединаца "агитују" за њега? Шта може, рецимо, урадити конкретна група са својим материјалом, сем да га преда надлежном државном органу?! Као када са две кофе пуниш један суд, шта је ту лоше?! Признајем да ми разум шмелцује у покушају да сконтам шта се ту заправо све догађало, и, нарочито, зашто би једној од тих група БИА морала да даје (фалсификовани?) материјал? Даље, шта би, например, било да је група "Б" сакупила више потписа, каква би и у чему била њихова предност у односу на групу "А"?
Сакупљањем потписа или уписом људи у бирачки списак за изборе Националног савеза влашке националне мањине се не добијају избори. То је свима јасно. Али је велика вероватноћа да људи од којих си тражио потпис, односно они које си уписао у посебан бирачки списак, теби дају глас на изборима.
Не може неко ко није успео да сакупи ни хиљаду потписа да гаји илузију да ће добити изборе за Национални савет, ако његови директини конкуренти имају 16 пута више потписа. Људи потпис дају на поверење. Они се не опредељују за програме већ за људе.
Пођимо од тога да сваки десети, од стране оних који тренутно  воде Савет, уписани бирач  изађе и гласа, они ће добити 1600 гласова што је опет више од 1000 гласова на колико ови други у најбољем случају могу да рачунају. На изборима гласају само они који су уписани у бирачки списак и у томе је поента.

Да ли је БИА фалсификовала потписе - не знам - нити то тврдим. Знам да је било случајева да се потписи нису сакупљали легално већ да су једноставно преузимани из бирачког списка.
Зашто је битно да се сакупи што више потписа? Зато што се, уколико изостане контрола, лако може десити да дође до манипулације са тим "фантомским" потписима.

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
« Одговор #12 послато: 31.03.2010. 23:33 »
Stvari su već sada duboko ispolitizovane. Ukoliko je neko u dosadašnji NS video dve suprostavljene grupe, sada se već naziru 4 (jer, iz tabora sa liste A  -Lazić, Glišić, Jasmima... nisu bili u milosti velikog žreca). To znači da je grupa A razbijena, i da svako iz nje ko i dalje ima ambicije da "nacionalno savetuje" a nije se našao na listi VDSS, može  da napravi svoju grupu.

SPS, niti bilo koja druga stranka nema svoju listu, ali polaže pravo preko svojih udruženih grupa(naravno od Vlaha) da kandiduju liste.
Bumerang se vratio u dvorište onih koji su ga ("rumunizacijom") bacili vlaškoj zajednici. Sada se vidi koliki značaj je mogla da ima PLATFORMA(koju savet nije hteo ni da razmatra) za sadašnje konstituisanje i rad saveta. Pojaviće se paradoks, da najveći protivnici kulturne autonomije Vlaha (vlaškog pitanja)imaju potpunu legitimnost da u tome učestvuju. Ali i to je zasluga opet dosadašnjeg saveta.

O BIA, duhovima i tralala mutivodama u RGN presu, nihovim dopisnicima iz firmi VLasi-Rumuni će se tek čuti (i videti). Ponekada, pada sneg ne samo da pokrije breg, nego i da zverinje ostavi svoje (ružne)tragove.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #13 послато: 01.04.2010. 06:33 »

... nisu bili u milosti velikog žreca ...

О, lălă!  :o
Па јел успео неко од Влаха да се испили у "великог жреца"?!
И, ако није тајна, може ли се знати име тога "великана"?

Ван мреже RainDog

• Старији члан
  • Поруке: 24
« Одговор #14 послато: 01.04.2010. 07:16 »
Сакупљањем потписа или уписом људи у бирачки списак за изборе Националног савеза влашке националне мањине се не добијају избори. То је свима јасно. Али је велика вероватноћа да људи од којих си тражио потпис, односно они које си уписао у посебан бирачки списак, теби дају глас на изборима.
Kao sakupljanje takozvanih "sigurnih glasova" u predizbornoj kampanji. Vrlo delotvorna i sasvim legalna stvar.