Аутор Тема: КАКО ИЗБОРЕ У ВНС "ВИДИ" РУМУНСКА СТРАНА  (Прочитано 18911 пута)

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
  • Углед: +0/-0
Одг: КАКО ИЗБОРЕ У ВНС "ВИДИ" РУМУНСКА СТРАНА
« Одговор #15 послато: 01.04.2010. 08:21 »
 Metafora dragi moj Paune, metafora.

Projekat "Zaboravljeni Rumuni" je (kako ti kažeš) ispilio nekoliko ljudi koji se nikad ne sučeljavaju argumentima. Nemaju program, nemaju  nikakvu ponudu i ne vide ni potrebu za tim. Zapravo program im je "svi smo Rumuni".

Stvorili su i organizovali solidnu mrežu aktivista, što kod naših ljudi, kao uostalom i kod svih drugih, nije mnogo teško. Naročito u situaciji kada vlada svekolika kriza i neizvesnost. Svima nešto nude a najviše onima koji mogu da donesu najviše glasača. I to je najači i jedini kriterij.

Suštinska pitanja (jezik, pismo..) su kažu, privremeno zamrzli. Valjda da bi aktivistima malo olakšali, a i nezgodno je (pored drugih listi), dovesti ih pred biračima u nezgodan položaj. Naš narod je "nezgodan", i kada mu zakucaš na vrata prvo te pita -jeste li vi za uvodjenje rumunskog jezika i za to da postanemo Rumuni.  
I šta, sada smetaju lobi grupe drugih partija? Zašto, največi deo ketmana su upravo od takvih partija i sami pozajmili i preobukli u svoje dresove.

Samouvereni su (makar se ništa ne promenilo)da tapije vlaške kulturne autonomije pripadaju samo i jedino njima.

Dakle žrec je  tim (možda dva ili tri čoveka, sa šefom obavezno) koji budno prati šta se ne uklapa u projekat naznačen na početku.

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
« Одговор #16 послато: 01.04.2010. 09:15 »

Ipak, Veliki brat (kako je to Orvel sjajno u svom romanu opisao), moglo prikladnije da dočara nameru jednog centra da kontroliše kretanja na političkoj i javnoj sceni medju vlasima.

Za sada kontroliše nekoliko nevladinih organizacija, bar jednu političku partiju i nekoliko nezavisnih intelektualaca(onostranih doktoranata). Uverili smo se, kormilario je i dosadašnjim Nac.savetom.

Žrec je, složićemo se nekakav strašni sudac. Medjutim, u konkretnom slučaju nije uvažavana želja dosadašnjih istaknutih članova saveta  pa ni samog predsednika da ponovo budu kandidati, zato sam nespretno koristio ovu metaforu na taj način.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
« Одговор #17 послато: 01.04.2010. 11:26 »

ovaj Vladov zaključak je toliko tragičan i nedemokratski da se ja zaista nadam da ne važi za većinu Vlaha koji će glasati za NS :

Цитат
Људи потпис дају на поверење. Они се не опредељују за програме већ за људе.

Zatim se iskreno nadam da većina Vlaha nije toliko naivna i glupa da veruje nekome ko se bavi politikom samo na reč i činjenici da ga/je zna ili mu mu/joj zna roditelje! Kakve su ovo priče?

Minimalno što svaka lista treba da uradi je da javno iznese program i kandidate. Nažalost, tendencija da se radi na podmukao način iskorišćavajući poznanstva se već mogla videti iz toga kako su se potpisi za upis skulpljali: nit ljudi znaju čemu služi Savet, nit se oni iz Saveta trude da ljudima približe ovu instituciju! Ali na kraju mnogi će dati potpis, onako da učine!! Grozno!

Da bi smo ikada uspeli da vidimo neki stvarni pozitivni rezultat Saveta, treba promeniti mnogo toga a pogotovu pristup biračima, odnosno zajednici radi koje sam Savet i postoji. Ovako, se samo nastavlja stara politička praksa sa ovih prostora, gde se političari sete ljudi samo kada im trebaju potpisi. Birači treba da shvate DA ONI TREBA DA KONTROLIŠU SAVET I ONO ŠTO NJEGOVI ČLANOVI RADE S OBZIROM DA TO RADE U NAŠE IME I TROŠEĆI NAŠE PARE!!!

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #18 послато: 01.04.2010. 11:39 »

Molba za Raleg-a:

Moram reći da i ja volim metafore. Ali ja bih te zamolila da umesto njih koristiš imena i prezimena ljudi o kojima govoriš, jer ako neko ne poznaje lično ili izbliza ličnosti i odnose u institucijama o kojima govoriš, neće razumeti o kome pričaš. Na primer, ja iz tvojih metafora ne razumem na koga aludiraš. I s obzirom da i kanditati koji bi trebalo da govore o sebi i programu liste koju predsrtavljaju to ne čine (bar ne na svima dostupan način), onda bar oni koji daju o njima informacije neka to rade na jasan i otvoren način.
Možda će baš neko ko čita ovaj forum glasati za Velikog Brata, ne zato što deli njegov program (jer mu verovatno neće ni biti poznat), nego upravo zato što se niko ne trudi da ljudima jasno kaže ko? šta? kako?, a da si ti napisao o kome se zapravo radi to bi samo pomoglo da ljudi imaju jasniju sliku cele situacije. Jer, gledajući očima običnih ljudi, ovo sve izgleda kao neki tajni rat između kandidata fantoma o kojima čak ni opozicioni kandidati ništa ne govore (štaviše, ne smeju ni da izgovore njihovo ime).

hvala

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #19 послато: 01.04.2010. 11:52 »
    Žrec je, složićemo se nekakav strašni sudac.

Морам признати да је ово први добар знак да влашка заједница почиње политички да зри!
До сада је била у некој врсти политичке праисторије, а сада ево почиње и оно познато друштвено раслојавање, из кога израстају племенски вождови, врачеви, жреци, поглавице и слична елитна булумента, будући очеви, дедови, прадедови и чукундедови народа! У познавању друштва за основну школу пише да се то догодило на прелазу из каменог доба у доба метала. Благош нама да смо и то дочекали. Само, ако се настави овим темпом, Власи ће достићи пуну политичку зрелост тек за неку светлосну годину!

Duamńe pazîaşće şî ferĭaşće!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #20 послато: 01.04.2010. 12:56 »

ovaj Vladov zaključak je toliko tragičan i nedemokratski da se ja zaista nadam da ne važi za većinu Vlaha koji će glasati za NS :

Цитат
Људи потпис дају на поверење. Они се не опредељују за програме већ за људе.

Zatim se iskreno nadam da većina Vlaha nije toliko naivna i glupa da veruje nekome ko se bavi politikom samo na reč i činjenici da ga/je zna ili mu mu/joj zna roditelje! Kakve su ovo priče?

Овај Владов закључак одсликава нашу реалност, поштована госпођо! Она јесте сурова, али је  овом моменту таква. Власи, на жалост, немају демократска искуства када је у питању избор за тело које треба да заступа њихове интересе. За њих је ово, још увек, једна велика непознаница. Нема то везе са њиховом наивношћу већ са чињеницом да на ову врсту демократије тек треба да се навикну.
А док се не навикну, протећи ће још доста времена и још доста воде Дунавом и Моравом.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #21 послато: 01.04.2010. 13:11 »
Kao sakupljanje takozvanih "sigurnih glasova" u predizbornoj kampanji. Vrlo delotvorna i sasvim legalna stvar.
То је отприлике исто. Ово врло добро знају велики играчи на политичкој сцени Србије. Због тога, након што је свима постало јасно да садашња опозиција у Националном савету не може да парира садашњој "позицији", одлучено да се у игру укључе локални функционери СПС-а и Г17+ и да на тај начин покушају да анимирају своје присталице међу Власима, да изађу на изборе и гласају против "румунизације".

У супротном се не може стално истицати да "Власи не мисле тако" и да ови који воде Савет "не уживају никакву подршку међу Власима", а овамо већ други пут освајају апсолутну већину у Савету.

Весело би било када би бирачки списак био затворен након истека рока за предају потписа у марту ове године. Овако ће до средине маја листа СПС и осталих даноноћно радити на прикупљању потписа како би преузела управљање Саветом.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #22 послато: 01.04.2010. 17:20 »

Цитат
Овај Владов закључак одсликава нашу реалност, поштована госпођо! Она јесте сурова, али је  овом моменту таква. Власи, на жалост, немају демократска искуства када је у питању избор за тело које треба да заступа њихове интересе. За њих је ово, још увек, једна велика непознаница. Нема то везе са њиховом наивношћу већ са чињеницом да на ову врсту демократије тек треба да се навикну.
А док се не навикну, протећи ће још доста времена и још доста воде Дунавом и Моравом.

Da ste obratili pažnju na čitav komentar videli bi ste da sam ja potpuno svesna šta je kod nas praksa. Ali ne bih se složila s vama da Vlasi nemaju demokratska iskustva. Imaju ih isto onoliko koliko i ostali građani Srbije, odnosno od kada su demokratski i višestranački izbori uvedeni. I u suštini svi demokratski izbori funkcionišu na isti način.
Ono što je strašno je praksa koju političari bilo koje vrste primenjuju kada se radi glasovima po našim selima: ići od kuće do kuće - najbolje kod rodbine i prijatelja i skupljaj!

Samo što postoji jedna velika razlika između jednih i drugih izbora a to je da su stranke na nacionalnom (državnom nivou) prisutne u medijima i o njihovom se radu i programu nešto i može saznati. Što se tiče rada i programa onih iz NS, ili si im blizak prijatelj pa će ti nešto i reći, ili će izvrdati svako tvoje pitanje.
A s obzirom da bi ovi drugi trebalo da imaju malo više osećanja za dobrobit svojih ljudi, nije preterano očekivati da napokon počnu da se ponašaju sa malo više poštovanja.

I kako će yapravo Vlasi 'da se naviknu' na nešto što im se ustvari ne pruža? Neka gospoda kandidati za NS počnu da tretiraju ljude drugačije i ja sam sigurna da im neće trebati večnost da shvate koje telo predstavlja njihove interese i na koji način. Za sad 80% Vlaha i ne zna da to telo postoji, kako da se na njega naviknu?

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
« Одговор #23 послато: 01.04.2010. 18:43 »
   Za Nenu,

Ne bi bilo problema  sa korišćenjem imena i prezimena umesto metafora, da kojim slučajem u ovoj državi (pokazalo se to mnogo puta), onaj ko ima više para može duže da se ćera. Vidim ni velike afere i korupcije se baš ne frljaju poimenično. Medjutim, čak ni to nije razlog za izostavljanje identiteta ljudi zbog čijih se "sitnih pakosti", najviša institucija Vlaha, uprkos velikom očekivanju statirala ceo mandat.

Iskreno, očekujem da će nakon PANELA u subotu u Boru (gde su pozvani svi relevantni likovi sa poliitičke i javne scene medju Vlasima), da će preovlada razum i prihvati ujednačavanje važnih principa za ustrojavanje i rad saveta. Mislim da je sazrelo vreme preokreta, gde će opšti interes da nadvlada lični. Neki signali govore da je okvir FKV prihvatljiv za većinu sudionika.

Jedan naš duhovni otac je jednom prilikom rekao - "mladi su pa i ako pogreše imaju kada to da poprave. Mi stariji ne smemo da grešimo, jer nemamo vremena za popravke".

Ako pak do svega toga ne dodje, kampanja će biti otvorena  za pominjanje imena i njihovih (ne)činjenja.
U medjuvremenu Vlada je često pominjao neko ime iz Negotina. Govorio je čak da sam opsednut njime, valjda kao nekakvom nočnom morom. Ha, ha.  

Za Vladu

Nema opozicije kod identifikacije puteva za rešavanje pitanja etničke identifikacije, emancipacije i razvoja Vlaha.

Ponudjeni principi i pravila se oslanjaju na 1. Okvirnu konvenciju za zaštitu nac. manjina u EU, 2. EU povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, 3. Ustav RS, 4. Pozitivno zakonodavstvo o pravima i slobodama nac. manjina u RS na bazi ustava i medjunarodnih konvencija, uključujući i principe lojalnosti, nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Zbog svega ovoga poželjno je da postoji takav (sve)vlaški program. Kakva opozicija? E onda se može suočiti sa svima iz drugih partija, sa njihovim listama i pretenzijama da udju u savet i eventualno upravljaju njime. Jer istina je da su u prošlosti činili sve da ukinu Vlahe.  Biće tada blaži od boze.

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
« Одговор #24 послато: 01.04.2010. 21:55 »

POZIV ČLANOVIMA FKV I ZAINTERESOVANIM VLAŠKIM KULTURNIM POSLENICIMA I INTELEKTUALCIMA:

FORUM ZA KULTURU VLAHA

ORGANIZUJE U SUBOTU, 3. aprila 2010. god. U BORU U 11 ČASOVA

PANEL DISKUSIJU

„U SUSRET NEPOSREDNIM IZBORIMA ZA VLAŠKI NACIONALNI SAVET“

POZIVAJU SE VLAŠKI KULTURNI POSLENICI I INTELEKTUALCI DA UZMU UČEŠĆE NA OVOM SKUPU.

UVODNI MATERIJAL ZA SKUP MOŽE SE PREUZETI U NARODNOJ BIBLIOTECI, ISTOG DANA OD 9:30 DO 10:30 h.

FORUM ZA KULTURU VLAHA

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #25 послато: 28.04.2010. 20:59 »
          Йм плачје консолидација идејилор, ка ши лукру ши рйнду чје 'л фăкусăм пăн' акуш, сприминду ње сă јешим ла лумина зйљи ку листа ноастă "УЈЕДИЊЕНИ ВЛАСИ - ДРАГАН БАЛАШЕВИЋ" .
          Тоатје идејиљи трјекусă пинтр'-о компарације ши тоатје предлогурљи кăпăтасă дјестул лок йн дискусиј пăнă ну сă йнкисă листа ку 23 дје нумје.М-је драг кă ам пјетрекут тоатје ње'нцăљеџјериљи ши фăрă мотивје спуркатје  фйршисăм о трјабă грја.Йн стăмйна вјењитоарје , дупă верификација листји, мăј ње поивим ку детаљурј ној .
          Је бунă вјестјије кă њ'ам адунат пилйнгă о амбиције йнгăдујиц ши йнпроптјиц йнтр' -о путјерје сă јешим пăн' ла кăпăтйј аша кум њ'-ом ворбјам.

(српски превод)

Свиђа ми се идејна консолидација, као и сам посао и ред који смо успоставили до сада, припремајући се да изађемо на видело са нашом листом " УЈЕДИЊЕНИ ВЛАСИ - ДРАГАН БАЛАШЕВИЋ".
           Све идеје су биле упоређиване (одмераване) и сви предлози добијаху довољно простора кроз дискусије док  листа са 23 имена није коначно и закључена. Драго ми је да смо оставили за собом све неспоразуме и без поганих мотива (чистих душа) завршисмо један тежак посао. Следеће недеље, по верификацији листе, појавићемо се са новим појединостима (детаљима).
            Добра је вест да смо се сложно објединили око једне амбиције и  сложни око тога да снажно изађемо до краја онако како  се договарасмо.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #26 послато: 11.05.2010. 22:41 »

Evo par informacija koje mogu da nam pomogni da shvatimo ko stoji iza nekih aktivnosti i nekih ličnosti iz Vlaškog univerzuma Istočne Srbije, a naravno i na teritoriji Vojvodine...
Ja bih skrenuala pažnju samo na institucije iz Istočne Srbije....

Dakle radi se o svemu onome što finansijski podržava Departamentul pentru Romani de pretutindeni (Odeljenje za Rumune iz dijaspore koje je sastavni deo institucija Rumunije, za one koji to slučajno nisu shvatili...)

http://www.dprp.gov.ro/serbia-2/

Цитат
MASS-MEDIA

- „Cuvântul românesc”

DRP a sprijinit editarea Cuvântului românesc, una dintre cele mai importante publicaţii ale românilor din Serbia. Cuvântul românesc are o apariţie constantă de 17 ani şi se axează în special pe abordarea problemelor privind situaţia minorităţii române în Serbia, statutul Bisericii Ortodoxe Române, problemele învăţământului în limba română, manifestările culturale ale comunităţii şi realităţile din România.

- Subredacţia de televiziune în limba română de la Negotin
DRP a susţinut înfiinţarea primei subredacţii de limbă română din Serbia, în cadrul Radio-televiziunii locale Kraina Negotin. Începând din noiembrie 2009, românii din Serbia de nord-est pot viziona zilnic trei ore de programe în limba română.

- Agenţia de ştiri – Timoc press

DRP a susţinut înfiinţarea primei agenţii de ştiri în limba română de la Sudul Dunării, Timoc Press. Pagina de internet www.timocpress.info este accesibilă în trei limbi: română, sârbă şi engleză. În perioada 1 august – 31 decembrie 2009 paginile portalului au fost accesate de peste 50.000 de vizitatori.

MEDIU ASOCIATIV

- Comunitatea românilor din Serbia (sediul central)

DRP a sprijinit Comunitatea Românilor din Serbia (CRS), asigurând funcţionarea unui centru CRS la Vârşeţ, localitate considerată drept centrul spiritual al românilor din Serbia.

- Biroul teritorial Alibunar al CRS

DRP a sprijinit biroul teritorial de la Alibunar al Comunităţii Românilor din Serbia.
Comuna Alibunar este un important centru al românilor din Voevodina, Principalele manifestări culturale organizate în această comună sunt: Zilele teatrului de amatori, Zilele de vară ale Alibunarilor, Colindele neamului.

- Biroul de asistenţă juridică al comitetului pentru drepturile omului de la Negotin

DRP a susţinut iniţiativa Biroului de asistenţă juridică al Comitetului pentru drepturile omului de la Negotin de a oferi asistenţă juridică gratuită comunităţii româneşti din nord-estul Serbiei.

Asociaţia “Ariadnae Filum
DRP a sprijinit financiar Asociaţia pentru cultură a vlahilor-românilor din nord-estul Serbiei, „Ariadnae Filum” din localitatea Bor.
Asociaţia îşi propune să coordoneze proiecte care vizează păstrarea identităţii etnice, culturale şi spirituale a românilor timoceni din Serbia.

- Consultări cu mediul asociativ din Serbia
La iniţiativa secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, DRP a organizat în 2009 la Bucureşti o rundă de consultări a unei delegaţii reprezentative a societăţii civile din Serbia cu înalte oficialităţi române (ministrul afacerilor externe, ministrul educaţiei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române), în cursul căreia au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă românii din Serbia, precum şi posibilităţile de sprijin pe care le poate oferi statul român.

EDUCAŢIE

- Centrul spiritual şi cultural al românilor din nord-estul Serbiei

DRP a sprijinit lucrările de construcţie al unui centru cultural şi spiritual al românilor timoceni, în cadrul căruia urmează să funcţioneze: o bibliotecă, o arhivă, clase de limba română şi religie, o sală de mese şi o sală de conferinţe.
Prima etapă a proiectului a demarat în 2009, când a fost construită fundaţia Centrului.

- DRP a susţinut construirea şcolii primare din Râtişor, una dintre cele mai moderne instituţii de învăţământ din Serbia.

Ван мреже Viorel Dolha

• Ветеран форума
  • Поруке: 127
« Одговор #27 послато: 12.05.2010. 14:57 »
Este absolut normal ca un stat sa ajute conationalii care traiesc in alte ţări.
Romania face mult prea putin pentru romanii de peste granita. Da ajutor doar la o mica parte din ajutorul care i se cere. Pentru minoritatile sale nationale Romania este un model in Europa:

-partidul minoritatii nationale maghiare (6% din populatie) este din 1996 aproape tot timpul la guvernare;
-toate 18 minoritatile nationale au cate un parlamentar direct chiar daca au 3 voturi la alegerile parlamentare
-toate minoritatile nationale pot invata la scoala in limba lor de la 3 ani pana la universitate
-statul roman finanteaza un invatator si pentru 2 - 3 elevi minoritari (NU cere sa fie 15 elevi cand in toata localitatea sunt 5 copii)
-statul roman finanteaza religia in limba minoritatilor nationale platind preotii lor la fel cu preotii romani
-statul roman finanteaza functionarea unei manastiri sarbesti in care este o singura calugarita sarboaica (pentru renovarea ei a cheltuit cat pentru una noua)
-toate minoritatile nationale primesc bani multi pentru proiecte culturale, reviste, emisiuni la radio si televiziune
-in Romania se poate invata in scoala si limba aromana (chiar daca nu exista oficial o comunitatea aromana) si statul finanteaza platind profesorii de limba aromana

La adresa de mai jos se poate afla ce face Serbia pentru sarbii din diaspora. Serbia are chiar si un Minister pentru diaspora sarba si este un lucru normal
:
http://www.mzd.gov.rs/cyr/default.aspx

Nu este normal ce face Serbia pentru unele minoritati nationale. Stiu sigur ca de ani de zile au fost localitati in care rumanii/vlasii au cerut oficial la scoala sa se invete 1-2 ore de limba romana pe saptamana. De 5-6 ani nu se acorda acest drept celor care il cer. Asta nu este bine.

Nu trebuie sa invete romaneste cine nu vrea. Dar cine vrea si a cerut oficial.....

Vlasii/rumanii care vor sa invete in sarbeste este corect sa invete in sarbeste.

Vlasii/rumanii care vor sa invete in o limba noua/veche rumaneasca/valaha dar care nu are scrisa inca gramatica si nici programa scolara si nici manuale si nici literatura este corect sa invete in aceasta noua limba peste vreo 10 -12 ani – atunci cand practic se va putea:
-peste vreo 3 ani va fi gata gramatica de limba rumaneasca/valaha,
-peste inca 1 an vor fi gata primele cursuri pentru profesorii de limba rumaneasca/valaha,
-peste inca 2-3 ani vor fi gata 2-3 profesori universitari de limba rumaneasca/valaha care sa pregateasca la universitate studentii care vor sa fie profesori de profesorii de limba rumaneasca/valaha
-peste inca 2-3 ani va termina prima generatie de profesori de limba rumaneasca/valaha
-peste inca 1 an programa scolara de limba rumaneasca/valaha
-peste inca 1 an primul manual scolar (abecedar/bukvar)
Vor mai trece 10-20 de ani pana sa fie scrise vreo 10-20 de carti si literatura si primul film, piesa de teatru in aceasta noua limba pe care sa le poata citi elevii scolarii rumani/valahi care invata aceasta noua limba.
Pana atunci rumanii/valahii din Serbia vor putea doar dansa / juca in limba lor. Poate prin magia valaha se va putea invata limba valaha in scoala peste 1 - 2 ani, doar prin magie dar nu exclud.
Este insa dreptul fiecarui om sa isi aleaga limba materna. Cei care aleg acest drum trebuie sa aiba acest drept.

Trebuie insa ca si rumanii/vlasii care vor sa invete limba romana sa o poata invata la scoala 1-2 ore pe saptamana:
-pentru limba romana este deja programa scolara oficiala in Serbia,
-sunt deja manuale scolare oficiale in Serbia pentru limba romana,
-in Serbia este facultate de profesori de limba romana
-sunt vreo 15-20 de profesori din zona Timoc-Morava care au urmat un curs de limba romana carti sa poata invata in clasa I copiii abecedarul / bukvarul in limba romana
-in limba romana sunt in Serbia mii de carti, lieratura, reviste, emisiuni radio si de televiziune
-exista in Serbia o asociatie a scriitorilor de literatura romana, teatre de limba romana in Serbia
-cu limba romana pe care o vor invata elevii / scolarii rumani/valahi pot citi milioane de site-uri, reviste si carti din Romania, pot vedea filme in limba romana, pot vedea 100 de canale de televiziune si pot comunica cu milioane de frati de ai lor care vorbesc aceasta limba care nimeni nu poate sa spuna ca nu a fost si limba mosilor si stramosilor lor

Fiecare trebuie sa poata alege ceea ce vrea, iar o Serbie democrata trebuie sa le dea acest drept. Daca oamenii nu au acest drept sa aleaga limba lor nu este bine.
Si Serbia prin ministerul sarb pentru diaspora sarba si Romania prin departamentul pe care il are pentru romanii de peste hotare trebuie sa isi ajute conationalii. Asa este legea internationala si legislatia Serbiei si Romaniei.
Serbia a ramas insa datoare rumanilor / vlasilor care au cerut oficial sa invete 1-2 ore de limba romana in scoala. La cine nu a cerut nu a dat acest drept si nici nu trebuie sa le dea daca nu vor. Nu a dat acest drept insa nici celor care au cerut oficial acest drept.
Acesta este adevarul.

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #28 послато: 12.05.2010. 15:23 »

Цитат
Vlasii/rumanii care vor sa invete in o limba noua/veche rumaneasca/valaha dar care nu are scrisa inca gramatica si nici programa scolara si nici manuale si nici literatura este corect sa invete in aceasta noua limba peste vreo 10 -12 ani – atunci cand practic se va putea:
-peste vreo 3 ani va fi gata gramatica de limba rumaneasca/valaha,
-peste inca 1 an vor fi gata primele cursuri pentru profesorii de limba rumaneasca/valaha,
-peste inca 2-3 ani vor fi gata 2-3 profesori universitari de limba rumaneasca/valaha care sa pregateasca la universitate studentii care vor sa fie profesori de profesorii de limba rumaneasca/valaha
-peste inca 2-3 ani va termina prima generatie de profesori de limba rumaneasca/valaha
-peste inca 1 an programa scolara de limba rumaneasca/valaha
-peste inca 1 an primul manual scolar (abecedar/bukvar)
Vor mai trece 10-20 de ani pana sa fie scrise vreo 10-20 de carti si literatura si primul film, piesa de teatru in aceasta noua limba pe care sa le poata citi elevii scolarii rumani/valahi care invata aceasta noua limba.

NSVNM (Consilului National ...) a inšeput sa lukre in 2006. Sa fi pornit sa lukre aja da šija uomini l'a aljes am avja pana akuma ši gramatica ši cursuli, ši profesori ...manće nu rjam avrja ninka filmur. Ma nu lja fost nužda ka a avut alće idej! Numa nu sa inginđit ka Rumini din Srbije nu prja inginđesk ka iei. Dar kind am ašćetat 150 da ani, maj 4 ani nu je problem sa ašćetam da sa avjem aja šje nuoj inginđim ka je limba nuostra a nu šje dziše Basescu ku aj aluj.

Ван мреже Viorel Dolha

• Ветеран форума
  • Поруке: 127
« Одговор #29 послато: 12.05.2010. 17:21 »
NSVNM (Consilului National ...) a inšeput sa lukre in 2006. Numa nu sa inginđit ka Rumini din Srbije nu prja inginđesk ka iei. Dar kind am ašćetat 150 da ani, maj 4 ani nu je problem sa ašćetam da sa avjem aja šje nuoj inginđim ka je limba nuostra.
[/quote]

Eu zic ca:
Unii rumani au inginđit ka NSVNM si in vreo 15 localitati au cerut 1 - 2 ceasuri de limba romana pe saptamana. Autoritatile  nu le-au dat acest drept. Credeti ca este bine ca nu le-au dat acest drept la atatia cati au fost? Despre asta vorbeam.

Nu trebuie sa invete romaneste cine nu vrea. Dar cine vrea si a cerut oficial.....

Este insa dreptul fiecarui om sa isi aleaga limba materna. Cei care aleg calea pentru o limba noua trebuie sa aiba acest drept. AM SPUS ACEST LUCRU FARA IRONIE.

Ma bucura optimismul Dumneavoastra cand ati scris ca ,,maj 4 ani nu je problem sa ašćetam da sa avjem aja šje nuoj inginđim ka je limba nuostra,,. Noul Consiliu National nu poate tehnic sa puna in practica acest proiect in mandatul sau de 4 ani. Nu ar fi fost logic sa spuneti ca se poate in 2-3 ani. Eu, pesimist, am zis 10 ani. Dumneavoastra, din optimism, ati zis peste 4 ani. Poate o medie de 7 ani sa fie adevarata. Peste 7 ani se va putea invata in scoala din noul abecedar / bukvar in limba valaha. Noul consiliu si poate si urmatorul consiliu vor putea doar in limba sarba sa tina oficial adunarile si documentele (noua limba nu exista oficial si nu poate fi folosita la adunari si in public)
Pana peste 4/7/10 ani puteti doar sa ganditi in limba voastra si la limba voastra si sa dansati / jucati in aceasta limba.
Este bine cand oamenii gandesc macar in oricare limba gandesc. Sa gandeasca!

FARA IRONIE SPUN INCA O DATA CA FIECARE TREBUIE SA POATA GANDI SLOBOD SI SA POATA ALEGE LIMBA MATERNA. UN STAT DEMOCRATIC TREBUIE SA DEA ACEST DREPT.

Imi cer iertare ca m-am bagat ca musca in oala. Este sigur un pas inainte procesul care se intampla acum in Serbia pentru minoritatile nationale. Vor fi pasi inainte, pasi inapoi, oamenii vor alege intr-un fel, dupa aia le va parea rau, vor gandi si vor alege dupa aia alt fel. Si tot asa. Asta este normal in democratie.

Vorba rumanului:
Ce-am avut şi ce-am pierdut? Caprele tot şapte sunt. N-am avut nimic şi am pierdut tot.
Ce faci cu mâna ta e bun făcut.
Ce omul face, nici dracul nu desface.
Dă-i Doamne Rumânului mintea de pe urmă.
S-a învăţat dezbrăcat / Şi i-e ruşine îmbrăcat.
Capul face, curul trage.