IZBORI ZA VLASKI NACIONALNI SAVET - PROGRAMI I KANDIDATI

Započeo nena, 17.03.2010. 10:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nena

D'Pasujonj okom, a ja skokom! - evo nove teme!

Što se tiče ove teme ja trenutno nemam nikakvih informacija, ali vidim da ima mnogo upućenih na ovom Forumu. Kako bi i onima kojima je ova tema nova bilo sve jasno a i kako bi ljudi (gosti) zaista mogli da razumeju ko je ko i šta je šta, ja bih vas samo zamolila da budete što jasniji. Neka neko ko zna objasni jasno razliku između ove dve liste i ko ih predstavlja unutar saveta, itd. Iako se o ovome verovatno već raspravljalo, ipak je dobro da sve bude na jednom mestu kako bi čitalac imao potpunu sliku ove aktuelne teme.  
Možda vama može izgledati čudno, ali ja na primer i ne znam ko su zapravo (bili) članovi NSVNM-a, i verujem da je mnogo više onih koji su u mojoj situaciji nego onih kojima su ova imena poznata.

dPasujoni

Citat: nena poslato 17.03.2010. 10:55

Možda vama može izgledati čudno, ali ja na primer i ne znam ko su zapravo (bili) članovi NSVNM-a, i verujem da je mnogo više onih koji su u mojoj situaciji nego onih kojima su ova imena poznata.

Draga neno,

ako Vas teši ni ja, a verujem ni većina  "neposvećenih i neupućenih" u konspirativnu delatnost bivšeg saziva NS VNM ne zna ko su bili članovi NS.

O famoznim listama A i B moglo se pročitati "između redova" u diskusijama na Forumu.
Suština je da se nastoji nastaviti sa takvom  konspirativnom praksom, bez namere popularisanja jedne tako značajne aktivnosti i jedne tako važne institucije.

Temu sam predložio, jer su neki sadašnji članovi NS istovremeno i članovi ovog Foruma, pa je ovo sjajna prilika da nam se predstave sa svojim programima i i viđenjem budućeg rada NS. Naravno, sve ovo važi ako planiraju da nastave sa svojom aktivnošću, odnosno ako se ponovo kandiduju za članove NS.

Takođe, je ovo sjajna prilika i za one koji se prvi put kandiduju za članove NS, da svojim novim idejama i programima daju svoje viđenje aktuelnog istorijskog trenutka u kome se  Vlasi nalaze.

Ku vuoje bună, šî traj bun!

dPasujoni

miku

Jako me je zaintrigiralo to sto Vlasi i neznaju da postoji VNS pa sam se i licno angazovao oko same akcije za upis Vlaha u posebnin biracki spisak za izbor VNS,kako bi sam VNS bio sto legitimniji,jer samim tajnim glasanjem Vlasi ce znat koga da izberu,ko je prorumunski orijentisan i ko podrzava rumunizaciju lako ce biti prepoznat samim tim sto se o svima zna mnogo,pocev od neimara rumunskih crkava i infiltracije rumunskog jezika u Vlaski.
Nadajmo se da buduci VNS nece svoje aktivnosti da zasniva samo, kao do sada na igrankama i pijankama nego ce da uradi i nesto od koristi za Vlasku nacionalnu manjinu.Od ocekivane standardizacije jezika i pisma pa do upoznavanja bar onog dela gradjanstva koji bi trebao da zna da moze u interesu svoje  zajednice da se obrati VNS za pomoc i kakvu pomoc moze da ocekuje od VNS.

nena

G-dine Miku,

Vrlo lepo od Vas što ste odlučili da se oglasite povodom ove teme. Ali, molim Vas budite precizniji, nikakve koristi od jednog uopštenog mišljenja. Ako već tvrdite da neki članovi bivšeg NSVNM-a predstavljaju prorumunsku struju, onda bar navedite imena tih ljudi ( ako ste sigurni). Jer, verovali ili ne, ako ne postoji javna diskusija i informacija o kandidatima i njihovim programima (i je čisto sumnjam da će u 2 meseca NSVNM pokrenuti jednu imformativnu kampanju), ljudi neće lako shvatiti za koji program se zalaže kandidat koji im na nivou lokalne zajednice bude promovisao neki od simpatizera ili aktivista budućih kandidata.

A isto tako, bilo bi mnogo poštenije da ako se već iznose tvrdnje koje imaju priličnu težinu (rumunizacija podrazumeva vrlo ozbiljnu optužbu) da se one i argumentuju primerima (dokazima). U suprotnom se ova diskusija svodi na jedno međusobno blaćenje koje Vlasima kao zajednici neće doneti nikakvu korist.

Ova molba nije upućena samo Vama, već svima onima koji svojim intervencijama žele da doprinesu ovom Forumu.

Hvala!

miku

draga Neno
S obzirom da nam se blize demokratski izbori za VNS ja se iskreno nadam da su kandidati za clanove VNS spremni da iznesu svoje programe po kojima bi delovali ukoliko budu clanovi istg,zapravo ocekujem od ozbiljnih kandidata da pokrenu normalnu kampanju u kojoj ce da upoznaju Vlahe sa svojim programom,posto nema vise polucorave elektorske kutije.Sto se optuzbi tice mislim da nebi trebalo da se iznose na ovom forumu jer bismo se samo udaljili od teme,za to uvek postoji mesto i vreme ali licno smatram da ovde nemam mesta za to.O kandidatima treba diskutovati tek kada se bude znalo ko su oni.O vecini potencijalnih kandidata narod zna mnogo toga i to ko od njih zagovara rumunizaciju i na koji nacin,ko im gradi rumunske crkve i dovodi tzv svestenike,kolkiko ih ko i o cemu i na koji nacin obavestava ili ne,ko se zalaze za izvornu Vlasku kulturu i na koji nacin.
O dosadanjem radu VNS ne treba mnogo gubiti vreme jer se zna koliko su i sta uradili sto i ono malo preostalih clanova koji nisu dali ostavke moze da potvrdi.Konkretno imena bez dokaza nije pozeljno pominjati.Dokazi ce doci tek po formiranju novog nacionalnog saveta kada bude ispravljao krive drine aktuelnog VNS.Verujte dokazi postoje i jako su uocljivi samo ih treba sagledati.

Vlad

Citat: nena poslato 19.03.2010. 11:14

A sto tako, bilo bi mnogo poštenije da ako se već iznose tvrdnje koje imaju priličnu težinu (rumunizacija podrazumeva vrlo ozbiljnu optužbu) da se one i argumentuju primerima (dokazima). U suprotnom se ova diskusija svodi na jedno međusobno blaćenje koje Vlasima kao zajednici neće doneti nikakvu korist.

Ova molba nije upućena samo Vama, već svima onima koji svojim intervencijama žele da doprinesu ovom Forumu.

Hvala!

Pošto je molba uopštena, iskoristio bih priliku da kažem par reči o značenju famozne floskule "rumunizacija". Rumunizacija je samo besmislena floskula koja za cilj ima da se prikrije i opravda SRBIZACIJA. I to po sistemu ,,drž'te lopova" Ne mogu oni čiji su se preci doselili iz Rumunije, koji sa Rumunima imaju identične običaje, verovanja, mitologiju...isti govor na nivou narečija i koji za sebe na svom maternjem jeziku zovu Rumunima ni po kom osnovu da se rumunizuju.

Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

raleg

Najpre, stoji da niko na ovom forumu nije objasnio šta znači (reč) ruminizacija. Jer izgleda da ima više tumačenja.

Primetio sam i to da kod različitih ljudi ima i različito značenje (ograničavam se samo na ljude koji pretenduju ili su zamišljali da se bave manjinskim pitanjem Vlaha). Mnogi su u dilemi i misle da kada se stavar tako etiketira,  možda ima tu nešto što je zabranjeno i da može da dodje u pod udar sudova i nekakve državne represije.   Nema nikakve represije. Država je kompletnu oblast prepustila samoj zajednici. Mudra odluka, jer je shvatila da šta god bude činila uvek će neka od strana da je optuži da je u nečemu uskraćena.

Za neke je to (rumunizacija)svaki iskorak u promeni postojećeg stanja. Bilo kakva kulturna nadgradnji (osim KUD-ova) je za njih je nepoželjna . To je, rekao bih polazište onih koji svaku promenu vide kako  može da bude  opasna po državu. Njihovo polazište izlazi iz čvrste srpske nacionalističke ideologije  - danas kultura pa onda škole zatim akademija nauka i na kraju republika. Malo su to olabavili poslednjih godina, ali do skora su i samu konstataciju da postoji bliska rodjačka veza sa rumunima i da naš ješik pripada dako-rumunskim narečijima, da tu pripada i sve što se bude činilo (u radu oko jezika i pisma ), i da treba uvašiti tu okolnost. Oni su to gledanje nazivali separatizmom, otvaranje "pandorine kutije" vlaških nesreća, kulturnim genocidom prema izvornim Vlasima ... i raznim notornim glupostima.

Dijametralno suprotna opcija polazi iz ideje, da postojeći kulturni obrazac savremenih Rumuna treba automatski preuzeti i institucionalno ga treba nametnuti Vlasima.
Ova opcija nije imala uporišta medju Vlasima, osim kod malobrojnog broja, najčešće izjašnjenih kao Rumuni. Pokušaj i rezultat političara D. kračunovića to i dokazuje. Ovde je bilo sufliranja i pomoći iz Rumunije,najviše kroz književno izdavaštvo i različite podrške od romantičarskih nacionalista. Izražavali su to navodno kao brigu i zaštitu svoje manjine, pošto zaista za neupućene, ne postoji oštra crta kada neko prestaje da bude Vlah i počinje da bude Rumun. Jer se ne uvažavaju rezultati popisa i slobodnog izjašnjavanja. Kažu bilo je pod pritiskom. Ali i ovi su mnogo, jako mnogo smekšali. Naročito u ovom vremenu uoči novih izbora za NS.

Sve je to moguće na osnovu reciprociteta, iz medjudržavnih ugovora i iz nji preuzetih obaveza.

Postoji i dosta drugih struja i opcija izmedju. Moj lični stav i stav FKV, je da su i jedna i druga podednako pogubne po Vlahe   

Vlad

Citat: raleg poslato 19.03.2010. 15:09

Postoji i dosta drugih struja i opcija izmedju. Moj lični stav i stav FKV, je da su i jedna i druga podednako pogubne po Vlahe   

Слажем се! Лепо срочено и описано.
Поздрав за Тебе, бата РалеГ
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

miku

Sa duznim postovanjem prema ucesnicima foruma.Neznam ko cije stavove zastupa,bar sto se tice rumunizacije,pogotovo dela kojimje vezan za jezik,ako mi ne verujete da Vlasi ne govore RUmunski ,mozete pitati i Mikija Janosevica iz Zlota zbog cega je angazovao prevodioca kada je bio u Krajovi da pregovara o prodaji basena Bor.Znaci ja razmisljam o takvoj rumunizaciji koja je apsolutno pogubna po Vlahe,taj gospodin je inace veliki zagovarac rumunizacije.Zbog takvih ljudi moramo biti jako oprezni u izboru VNS jer ce iz sitnih licnih interesa prodati ne samo svoj narod nego i mnogo vise.Nadam se dacete me razumeti.Inace ljudi iz aktuelnog VNS su prodavali vize za besplatno skolovanje u Rumuniji,koje je ustvari finansirano od strane Evropske Unije,kao pomoc Istocno Evropskim zemljama,uz vizu su na prevaru upisivali clanstvo u svoje prorumunsko orijentisane navodno Vlaske stranke,da bi navodno dobili sigurnu vizu.Takvog VNS treba se cuvati!Zamolio bih sve one koji sebe smatraju Rumunima,uz svo duzno postovanje,prema svim nacionalnim manjinama,da svoje stavove da su VLASI-RUMUNI iako se tako ne osecaju i ne zele da budu,neka svoj rad i zalaganje usmere prema NACIONALNOM SAVETU RUMUNSKE NACIONALNE MANJINE a ne u NACIONALNOM SAVETU VLASKE NACIONALNE MANJINE.Zbog cega bismo onda i imali VNS ako smo Rumuni,IPAK VLASI NISU RUMUNI NITI TO ZELE DA BUDU!Velika vecina Vlaha ce pre reci da su Srbi nego Rumuni,sto se na popisu stanovnistva i videlo.

Vlad

Citat: miku poslato 21.03.2010. 10:25
Sa duznim postovanjem prema ucesnicima foruma.Neznam ko cije stavove zastupa,bar sto se tice rumunizacije,pogotovo dela kojimje vezan za jezik,ako mi ne verujete da Vlasi ne govore RUmunski ,mozete pitati i Mikija Janosevica iz Zlota zbog cega je angazovao prevodioca kada je bio u Krajovi da pregovara o prodaji basena Bor.

Уз дужно поштовање према теби, учеснику на овим дискусијама, румунизација у погледу језика уопште није могућа.
Власи су говорници наречија румунског језиками то Унгуреани - банатског, Царани и Буфани - олтеанског, док су Унгуреани "Мунћеани" говорници наречија које је микс ова два наречија.
Морам још и ово да напоменем: Све говоре овдашњих Влаха срећемо и у Румунији, међу руралним становништвом.
Већ се једном расправљало око тога, па сам на Форум поставио видео-клипове са Јутјуба, где се јасно могло видети, не само да је говор исти, већ и да се певају исте песме као и овде.
Шта је Мики јаношевић продавао у Крајови - не знам - нити ме то интересује. Зашто је ангажовао преводиоца? Зато што је једном Влаху, говорнику архаичних наречија румунског језика, тешко да разуме књижевни румунски језик који је преплављен позајмицама из других језика, као продукт ре-романизације која се десила средином 19. века.

Да их Мики није разумео, то потпуно да потврдим, али у исто време тврдим да су они Микија савршено разумели када је говорио на влашком, зато што је тај влашки, који Мики говори у ствари језик њихових дедова и бака.

Ево шта о језику каже Паун Дурлић, наш домаћин:

Влашки језик је "језик" само гледано из угла Срба и српског језика, који га не разумеју. За романисте то су румунски дијалекти. Власи, наравно, своје дијалекте поимају као језик, и то матерњи јер њиме говоре од рођења. Поготову што не уче књижевни румунски. А да је реч о румунским дијалектима, то вам може рећи свака баба у сваком влашком селу! Питајте је како на '''свом језику''' зове '''свој језик'''? Казаће: '''Vorbĭesc rumâńaşće'''! (Унгурјани и Мунћани на банатском дијалекту) или '''Vorbesc rumâńeşće''' (Царани на олтенском дијалекту), дакле: '''Говорим румунски'''! - гласиће одговор.

Znaci ja razmisljam o takvoj rumunizaciji koja je apsolutno pogubna po Vlahe,taj gospodin je inace veliki zagovarac rumunizacije.
Таква врста "румунизације" уопште не може да штети Власима јер би само обогатили сопствени вокабулар. Не знам да ли ти је познато да се у нашем фонду речи налазе не више од 3 000 речи, од којих, просечан Влах, у свакодневном говору једва да користи 2 000. Осталих хиљаду су везани, пре свега, за сточарску терминологију коју, због промене начина живота, већина нас не само да не користи, већ за њих никада није чула - поготову они млађи.

Уколико би жели да стандардизујемо влашки језик, којим бисмо могли да пишемо књиге из којих би наша деца могла у школи да уче биологију, фитику и хемију, били бисмо присиљени да урадимо исто оно што су урадили Румуни у Румунији - да позајмљујемо речи из других- нама сродних  језика, пре свега латинског, италијанског, француског, шпаског...

Што се тиче Микјија Јаношевића, човек је сасвим О.К. Мислим да није лепо да му лепиш такве етикете.

Zbog takvih ljudi moramo biti jako oprezni u izboru VNS jer ce iz sitnih licnih interesa prodati ne samo svoj narod nego i mnogo vise.Nadam se dacete me razumeti.
Ја те, уз сво дужно поштовање, нећу моћи разумети. Таква ретоприка је била популарна у дома Милошевића и ЈУЛ-а. То време је одавно прошло. Ловом на вештице и оваквом реториком не верујем да ћеш много постићи, шта више, пре ћеш одмоћи свом народу него му помоћи.

Inace ljudi iz aktuelnog VNS su prodavali vize za besplatno skolovanje u Rumuniji,koje je ustvari finansirano od strane Evropske Unije,kao pomoc Istocno Evropskim zemljama,uz vizu su na prevaru upisivali clanstvo u svoje prorumunsko orijentisane navodno Vlaske stranke,da bi navodno dobili sigurnu vizu.
Најпре, није тачно да је новац за школовање у Румунији обезбеђен из било којих фондова ЕУ. даље, оптужбе које износиш су врло тешке па се надам да за њих имаш адекватне доказе. У супротном би се лако десило да они које оптужујеш против тебе поднесу кривичну пријаву за клевету и повреду части. Не уздај се превише у анонимност тиме што се предсављаш под псеудонимом, јер би, уколико неко заиста жели да на суду докажеш да је ово што износиш тачно, путе ИП адресе од провајдера добио број телефонског прикљућка и адресу са које си се улоговао.
И не само то, чак и Паун би, као Администратор и власник сајта могао да одговара зато што ти допушта да, путем овог форума, у јавност изнозиш овакве оптужбе.

Takvog VNS treba se cuvati!Zamolio bih sve one koji sebe smatraju Rumunima,uz svo duzno postovanje,prema svim nacionalnim manjinama,da svoje stavove da su VLASI-RUMUNI iako se tako ne osecaju i ne zele da budu,neka svoj rad i zalaganje usmere prema NACIONALNOM SAVETU RUMUNSKE NACIONALNE MANJINE a ne u NACIONALNOM SAVETU VLASKE NACIONALNE MANJINE.
Уз још једном наглашено сво поштовање према теби као саговорнику, сматрам да ниси ти тај који одређује кога ће који савет да заступа. Не постоји закон у Србији који прописује да свака национална заједница има свој језик и да не сме да користи "туђ" језик као матерњи. Чак и да је такав закон донет, не можеш да промениш чињеницу да се Власи на свом матерњем језику зову Румунима и да истим термином ословљавају све друге румуне ма где они живели.

Како се ко осећа уопште није бито зато што је завет тело које заступа изјашњене припаднике националних мањина. Дакле, уколико себе неко сматра Влахом, а мисли да му је матерњи језик румунски, има потпуно право да свој глас стави на располагање листи која заступа такво стаајалиште.

У супротном би смо Аустријанцима морали да забранимо да користе немачки, а Либијцима арапски као матерњи језик да су којим случајем стекли статус мањине на простору Србије.
Што је, сложићеш се самном, потпуни парадокс.

Zbog cega bismo onda i imali VNS ako smo Rumuni,IPAK VLASI NISU RUMUNI NITI TO ZELE DA BUDU!Velika vecina Vlaha ce pre reci da su Srbi nego Rumuni,sto se na popisu stanovnistva i videlo.

1. Зато што смо се на Попису становништва 2002. године изјаснили као Власи
2. Зато што на попису нисмо уписани у исту колону са Румунима "Власи и Румуни" што је био један од предлога уочи Пописа 2002. године.
3. Зато што смо по питању образовања на матерњем језику далеко иза банатских Румуна
4. Зато што банатски Румуни имају потребу за позриштем, док ми још увек немамо могућност да у школи учимо матерњи језик.
5. Зато што банатски Румуни не би имали слуха за наше проблеме а ни ми за њихове
6. Зато што...
Има тога још али не бих да набрајам више.

На Попису становништва се видело да су се, управо захваљујући организацијама које су у то време у јавности етикетиране као "ерумунске" и "прорумунске", односно њиховим активностима, Власи бар донекле национално освестили. Тако се њихов број са 17 хиљада 1991. године, више него удвостручио 2002. године када нас је било 40 054.

За Србе су се Власи пописивали пре него што су ове организације уопште постојале. Уосталом, погледај резултате Пописа па ћеш се уверити.

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

dPasujoni

Zamolio bih sve one koji sebe smatraju Rumunima,uz svo duzno postovanje,prema svim nacionalnim manjinama,da svoje stavove da su VLASI-RUMUNI iako se tako ne osecaju i ne zele da budu,neka svoj rad i zalaganje usmere prema NACIONALNOM SAVETU RUMUNSKE NACIONALNE MANJINE a ne u NACIONALNOM SAVETU VLASKE NACIONALNE MANJINE.Zbog cega bismo onda i imali VNS ako smo Rumuni,IPAK VLASI NISU RUMUNI NITI TO ZELE DA BUDU! Velika vecina Vlaha ce pre reci da su Srbi nego Rumuni,sto se na popisu stanovnistva i videlo.

Poštovani Miku,

dobrodošao na Forum Vlasi Srbije.

Mislim da tvoja molba neće biti uslišena, jer većina onih Vlaha koji traže da budu Rumuni u stvari, ne samo da osećaju, već i dobro znaju da su VLASI.
Oni bi samo, kao domnul Vlad, hteli da postanu Rumuni.

Citat1. Зато што смо се на Попису становништва 2002. године изјаснили као Власи
2. Зато што на попису нисмо уписани у исту колону са Румунима "Власи и Румуни" што је био један од предлога уочи Пописа 2002. године.
3. Зато што смо по питању образовања на матерњем језику далеко иза банатских Румуна
4. Зато што банатски Румуни имају потребу за позриштем, док ми још увек немамо могућност да у школи учимо матерњи језик.
5. Зато што банатски Румуни не би имали слуха за наше проблеме а ни ми за њихове

Jednom rečju zato što nismo Rumuni! ;)

Teško je iz sopstvene kože!

Pozdrav,

dPasujoni

dPasujoni

Citat: raleg poslato 19.03.2010. 15:09

Najpre, stoji da niko na ovom forumu nije objasnio šta znači (reč) ruminizacija. Jer izgleda da ima više tumačenja.
.....

Dijametralno suprotna opcija polazi iz ideje, da postojeći kulturni obrazac savremenih Rumuna treba automatski preuzeti i institucionalno ga treba nametnuti Vlasima.
Ova opcija nije imala uporišta medju Vlasima, osim kod malobrojnog broja, najčešće izjašnjenih kao Rumuni. Pokušaj i rezultat političara D. kračunovića to i dokazuje.
.....

Gospodine Raleg,

FKV je trenutno jedina vlaška institucija, koja je na Forumu Vlasi Srbije, dala svoj program i viđenje rada VNS, a i samog budućeg pravca razvoja Vlaške zajednice.

Velikim delom ste i sami zaslužni za tu činjenicu i ja Vam na ovaj način zahvaljujem i čestitam na tome!

Pitanje je samo da li to znači da je FKV jedini "kolektivni kandidat" za sledeće izbore za VNS?

dPasujoni

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 21.03.2010. 15:54
Mislim da tvoja molba neće biti uslišena, jer većina onih Vlaha koji traže da budu Rumuni u stvari, ne samo da osećaju, već i dobro znaju da su VLASI.
Oni bi samo, kao domnul Vlad, hteli da postanu Rumuni.
Грешите, г-дине Уредниче!
Домну' Влад не може да постане Румун, он то, баш као и Ви, у етнолингвистичком и етногенетском погледу јесте! За разлику од Вас, који са тим имате проблем, домну Влад га нема и никад га није имао. Домну Влад зна ко је шта је и одакле су му се преци доселили у ове  крајеве. Убеђен сам да, да је то случај са другим Власима, не би било толико амонизитета према Румунима, Румунији и свему што носи придев "румунски". 

Jednom rečju zato što nismo Rumuni! ;)
Једном речју јесмо Румуни и то архаични и због тога нас Срби зову архаичним именом за Румуне - Власи!

Teško je iz sopstvene kože!

Pozdrav,

dPasujoni

Да. То Вам апсолутно верујем и због тога сте ми врло симпатични за сада као саговорник, пошто нисам имао част да Вас лично упознам.

Свако добро
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 21.03.2010. 16:09

Gospodine Raleg,

FKV je trenutno jedina vlaška institucija, koja je na Forumu Vlasi Srbije, dala svoj program i viđenje rada VNS, a i samog budućeg pravca razvoja Vlaške zajednice.

Velikim delom ste i sami zaslužni za tu činjenicu i ja Vam na ovaj način zahvaljujem i čestitam na tome!

Pitanje je samo da li to znači da je FKV jedini "kolektivni kandidat" za sledeće izbore za VNS?

dPasujoni
Ја бих се само придружио г-дину
dPasujoniи искористио ову прилику да охрабрим бата РалеГ-а да  ФКВ обавезно изађе на предстојеће изборе за Савет Влаха јер је ФКВ једноставно потребан Савету како би "помирио" две више него супротстављене стране.

Уједно њему, ако буде кандидат, и ФКВ-у желим много успеха на наредним изборима (уколико буду излазили).

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

raleg

G. dPasujoni, g. Vlad,

FKV je pre dve godine ponudio svim članovima dosadašnjeg NSVNM nacrt jednog dokumenta pod nazivom:

"GENERALNA PLATFORMA za internu i eksternu identifikaciju Vlaha i puteve rešavanja pitanja njihove etničke emancipacije i razvoja"

O njemu je bilo reči na ovom forumu pre nekoliko meseci ali je vredno podsetiti se da na zajedničkom sastanku tada, nije postignut dogovor ni o čemu pa ni o potrebi da je takav jedan okvirni dokumenat Vlasima uopšte potreban.(slobodno ga  možemo nazvati i polaznim programom kulturne autonomije Vlaha)
Sve se završilo na stavovima naših prijatelja iz Saveta, (ajde da malo parafraziram)da sve to već ima, izradjeno je pre više od 100 godina, kao da su neki još tada znali kakve će potrebe da imamo mi  ovde i sada (danas ispod Dunava)?

FKV do sada  nije razmatrao mogučnost eventoalnog izlasku na ove izbore. Za nas je važnije da li u našoj eliti postoji snaga i volja da se prethodno ovo pitanje do kraja razreši. Zbog toga je i planirano održavanje okruglog stola. Želimo konačno da znamo(a javnost naročito) ko je ko u ovom polumraku.
O svemu tome ćemo u toku ove nedelje da se dogovorimo.

Pozdrav i vama