Budući da sam - radeći u više navrata na terenu u Dubokoj, posumnjao u navedenu naučnu tvrdnju da se kolo "kraj" igra samo u Dubokoj, samo na Rusalje i samo radi buđenja "padalica", ove godine sam rešio da preispitam ovu tvrdnju, tražeći empirijske dokaze da je kolo, koje se u Zviždu zove "kraj", deo vlaškog igračkog repertoara na mnogo širem prostoru nego što je Zvižd ... Pre svega zato što sam u dubočkom "kraju" lako prepoznao igru "todorka", koja je u Gornjem Poreču bilo veoma popularna. Ovde nema starijeg "lautara" koji ne zna ovo kolo, šta više, svi su oni sa lakoćom dubočki "kraj" prepoznali kao "todorku" ...
Dokaz 1.
Kosta Vinčilović (1942), lautar iz Rudne Glave svirao je “todorku” u svojoj mladosti na sedeljkama, a kasnije i kao član seoskog KUD-a ...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8P47Wm_ZzFc&feature=channel[/youtube]
Kolo todorka igralo se u svim prilikama sve do posle Drugog svetskog rata, kada je počelo postepeno da se izobičajava. Ali, i tada se igralo na kraju veselja, kada bi se svetina razredila i kada su stariji ljudi mogla da igraju za svoju dušu kola koja su ih, izvesno, vraćala u vreme mladosti. Kada se povukla sa javne scene, todorka se još izvesno vreme ovde igrala na sedeljkama, da bi posle toga gotovo pala u zaborav. Sačuvali su je igrači u folklornim sekcijama Kulturno-umetničkih društava, koja su se masovno formirala tokom sedamdesetih godina XX veka. Događalo se da su je folkloristi igrali i na veseljima, koja su se u seoskim domovima kulture priređivala na državne praznike, kada bi se na njima zadesila veća grupa igrača. Njima bi se, obavezno, priključili stariji, koji su igru pamtili, ali i ostali. Tako se, zahvaljujući folklornim sekcijama, todorka u Porečkoj Reci nije zaboravila, kao ni svest da je reč o starom vlaškom kolu! U ovom kraju igrale su se dve todorke, koje su se razlikovale po vrsti takta: jednu, "ku triĭ paşuŕ înainće" ("sa tri koraka udesno"), zvali su todorka đe trij a drugu, sa četiri koraka udesno, todorka đe patru.
Dokaz 2.
Tražeći starog lautara Tarîţu u Crnajki, s namerom da od njega snimim todorku, našao sam ga na probi u Domu kulture.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IJHzmHJPeTM&feature=channel_page[/youtube]
Staro vlašко кolo "todorka" uvežbava podmladak Kulturno-umetničkog društva "Deli Jovan" iz Crnajke, sela u opštini Majdanpek. Grupu vodi meštanka Ankica Jonović, a svira lautar Miroslav Radulović, "Tarîţǎ".
Dokaz 3.
Radeći na projektu "Vlaški obredni hleb" i "Poslednji Orfeji ..", stigao sam i u Šipikovo ... Kada sam započeo razgovor sa starim lautarom Aleksandrom Vadovićem, prvo sam uključio kameru, stavio diktafon na sto i ...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7qYRG9M84i4&feature=channel[/youtube]
Kao što se vidi na "klipu", violinista preslušava snimak obredne igre "kraj", kojom su se u selu Duboka (Zvižd) budile iz transa padalice - tzv. "dubočke rusalje" ... Violinista iz Šipikova bez problema, samo posle nekoliko taktiova, prepoznaje dubočki "kraj" kao kolo koje su u okolini Zaječara zove "todorka" ...