Felicitări,domnule Dolha! Calm,domnule Vlad

Započeo Tarabostes, 16.04.2007. 10:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Tarabostes

Vă felicit,domnule Dolha,pentru corectitudinea cu care abordaţi o problemă care,iată,se dovedeşte,dacă mai era cazul să fie demonstrat,foarte sensibilă ,dar şi provocatoare de...adenalină.
          Domnule Vlad,aşa cum îi îndeamnă stăpânul acestui site pe toţi vizitatorii,feriţi-vă de...cuvintele otrăvite(naţionalism,şovinism etc).Sunt convins că în ţara unde trăiţi,aceste cuvinte nu se bucură de apreciere.Citesc cu interes ceea ce postaţi,indiferent în ce limbă scrieţi,fie că este limba română,sârbă(cu caractere latine sau chirilice),sau în oricare altă limbă.
          Cât despre contribuţia domnului Dolha la luminarea poporului român,rumân sau vlah(depinde din ce perspectivă priviţi!),vă asigur că este deosebit de importantă.Cea mai importantă comoară pe care ţi-o poate dărui cineva este comoara învăţăturii.Ceea ce profesorul Viorel Dolha dăruieşte cu generozitate şi bucurie se numeşte ştiinţa de carte.
Felicitări,domnule Dolha! Calm,domnule Vlad!
,,Nimeni n-are dreptul să ne înveţe ce-am fost sau ce-ar trebui să fim, voim să fim ceea ce suntem - români".(Mihai Eminescu)

Vlad

Domnule Tarabostes,

Rugaţava de vrunu sâ vâ traducuie (traduce) aia ce am scris, şi atuncia o-sa inţalegieţ ce am gingit cu şovinismul şi naţionalismul.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

virgil

Citat: Vlad poslato 15.04.2007. 19:17
Citat: Paun poslato 15.04.2007. 17:40
Citat: Viorel Dolha poslato 15.04.2007. 10:37
MAI JOS SUNT CÂTEVA TEXTE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN.

Rumîńi đin (din, den) Sîrbiĭe cu aşa satele voaştre ar fi voioş se se lege!

Că cu satele Româneşti sa disparţât de mult, nu cu Academia Română, cu Bibliotecă Română naţională, cu Televizia Românească, bato cerul s-o bată, că şi ea minte cum mint toate tv pe pamânt! ... Anoastră cultură ie cultură satenească şi satele Româneşti sunt anostră Academia, anostră bibliotecă nececită, Televiziuna neuitată ...

Dacă vreţi se ne ajutaţi cu inima deşchisă, cu gându nespurcat, cu vuorba neotravită - ajutaţi se ne cunaştem cu cultura voastră poporană! Şi ajutaţi la cultura voastră poporană se se cunasca cu noi!

Bravo, Paune!!!!!!!

Ovo je suština problema koju naša sabraća ne mogu ili ne žele da razumeju.
Kilometarski postovi na književnom rumunskom jeziku više odvraćaju ovdašnje Vlahe od svake pomisli da imaju bilo kakvu vezu sa Rumunima i Rumunijom, nego što ih potstiču da spoznaju ko su i šta su. Ovakav pristup ide direktno na ruku nacionalistima i šovinistima na srpskoj strani za koje bi bilo najbolje da Vlasi (p)ostanu folklorna dekoracija.

P:S

Virgil, te-as ruga sa traducui scrisorea mia in limba litera, pentru ce as vrea sa-o inteliaga visitori nostri din Romania.
Multemesc si salute

Domnule Vlad, îmi pare rău că nu am ajuns să-ţi traduc textul mai devreme, căci s-ar fi evitat acest topic inutil al domnului Tarabostes.

Traducerea:

Bravo, Paune!!!!!!!

Acesta este miezul problemei pe care fraţii noştri nu pot sau nu doresc să-l înţeleagă. Mesajele de lungime de kilometri în limba română literară mai degrabă îi descurajează pe rumânii de aici de orice gând că au vreo legătură cu românii şi România, decât că-i îndeamnă să afle cine sunt. O astfel de abordare le corespunde chiar naţionaliştilor şi şoviniştilor din partea sârbească pentru care cel mai bine ar fi ca rumânii să devină (sau rămână) o decoraţie folclorică.

Vlad

Mulţâmasc, Virgil!

Cred câ dupa asta o-sa domnul Tarabostes înţaliagâ ce am dorit sâ spun, pentru ce cred câ o informaţie semi-adevaratâ este mai pericolosâ dacat o desinformaţie.
Dâ pacat nu cunosc limba litera aşa de bińe da sa pot scria sau citai posturile scrisa in acesta mod de limba romana.

Calm,domnule Tarabostes
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Paun

Citat: Tarabostes poslato 16.04.2007. 10:57

Domnule Vlad,aşa cum îi îndeamnă stăpânul acestui site pe toţi vizitatorii,feriţi-vă de...cuvintele otrăvite(naţionalism,şovinism etc).Sunt convins că în ţara unde trăiţi,aceste cuvinte nu se bucură de apreciere.Citesc cu interes ceea ce postaţi,indiferent în ce limbă scrieţi,fie că este limba română,sârbă(cu caractere latine sau chirilice),sau în oricare altă limbă.

Domnu Tarabostes, nu numa eu, numa mai mulţi vizitorii nu înţeleg bine cuvântele sau aluzia dvs în porunca-sta! Ma rog de voi, se explicaţi loco-ste care l-am desparţit de supra, aşa de bine s-ăl înţelegem toţ! 

Cu ştimă,
          Stapânu căşi unde-i dvs binevenit de la ziua din tâi!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Tarabostes

Nu ştiu ,cu certitudine, câţi dintre vizitatorii acestui site nu au înţeles postarea mea.Pot să-şi manifeste această neînţelegere în rubricile existente.Cu siguranţă însă,acele cuvinte ale mele trebuiau scrise.Dacă erau citite mai cu atenţie,se putea înţelege,fără prea mare greutate,că nu ascund nimic ...subversiv.A fost doar dorinţa sinceră de a calma o anumită atitudine care mi s-a părut că se poate interpreta.Cuvintele,pe care le-am numit "otrăvite",nu se pot alătura,chiar punându-le în sarcina unor eventuali neprieteni,unei dorinţe de comunicare între români,chiar cu riscul de  a plictisi uneori.
          Eu am înţeles foarte bine ceea ce a scris Vlad,unii dintre stimaţii mei colegi de site au înţeles greşit scrisul meu.De altfel,se pare că este în obişnuinţa unora de a dialoga doar în "vârful limbii şi în colţul gurii",de pe anumite poziţii de superioritate.
          Foarte mulţi dintre cei ce scriu aici o fac din dorinţa sinceră de a construi acel pod al frăţiei între fraţi,pod care a fost distrus cu sute de ani în urmă,şi care poate fi vămuit pe ambele maluri! Pentru că,aşa cum am scris nu cu mult timp în urmă,Dunărea nu a fost dintotdeauna graniţă între români.
          De aceea,vă invit la comunicare,la dialog,la cunoştere reciprocă şi la dinamitarea zidurilor de tristă amintire.Urmaţi chemarea distinsului Draghi Cârcioabă şi "lăsaţi deschisă uşa,geamul/că o să ne piară neamul"!
          Un sincer şi frăţesc salut românesc!
,,Nimeni n-are dreptul să ne înveţe ce-am fost sau ce-ar trebui să fim, voim să fim ceea ce suntem - români".(Mihai Eminescu)

Rosu

Hristos a înviat!

Pentru Stapanu Gazda  :):

Nu o vrut să facă vreo aluzie Tarabostes.
Numa că nu o înţeles ce s-o scris în limba sîrbească bine.
Adevărat îi că unii care vin din România şi scriu în ăst forum nu ştiu bine cât se înţelege la dumneavoastră din cuvintele limbii româneşti literare.
Nu mi se pare drept să ceară să facă toţi efort să citească cu dicţionarul. Cinstit si drept are fi să se facă efort din amândouă părţile: noi ăştia din România să scriem cu cuvintele mai vechi, pe care le cunoaştem încă şi noi, iar domniile voastre să vă interesaţi să citiţi cu răbdare, că sunt sigur că înţelegeţi aşa.
Mulţumesc pentru înţelegere şi felicitări pentru succesul forumului!
Îi lucru mare ce ai făcut domnia ta cu forumul ăsta.

Pentru Tarabostes:

Cred că pentru aceşti ai noştri fraţi de la sud de Dunăre este foarte greu să se obişnuiască peste noapte cu limba literară. Mai ales pentru oameni maturi, care au făcut şcoala exclusiv în limba sîrbească, învăţând româneşte de la părinţi sau bunici, în graiul local. Toată educaţia superioară a dumnealor este clădită într-o limbă care nu este limba maternă, iar exprimarea în limba maternă le devine anevoioasă atunci cand vor să transmită idei mai abstracte sau care nu fac parte din sfera familiară cuprinsă in vocabularul fundamental- fondul lexical de bază pe care îl stăpânesc.
Faţă de acest aspect trebuie să avem înţelegere şi să încercăm să comunicăm simplu, pe cât se poate fără neologisme, cu mesaje formate din propoziţii sau fraze scurte, neîntortocheate, al căror sens să fie clar.
De exemplu, în loc de "să dinamităm zidul" se poate scrie "să stricăm zidul" şi aşa mai departe.
Sper că am fost suficient de coerent şi îţi mulţumesc si dumitale pentru înţelegere.

Doamne-ajută!
Apa trece, pieterele rămân

d_la_bigar

buna djiminjaza jo mist aica d astedz kim s pun avatar a mije ?
JU VIN D LA BIGRENJICA UN SAT D MORAUA

Paun

Citat: d_la_bigar poslato 22.02.2008. 09:21
buna djiminjaza jo mist aica d astedz kim s pun avatar a mije ?
JU VIN D LA BIGRENJICA UN SAT D MORAUA

Bun m-iai veńit!

Ăće rîndu đi pus avatariu:

Profil -> Izmeni profil -> Informacija profila na Forumu -> Lična slika ...

Aľeź đi la điriapta śe ţî drag, şî dai cu şocîćiľi la "Izmeni profil" şî gata lucru!

Fi sînatuos!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!