Termine "Banaćani" i "banatsko narečje" možemo slobodno zameniti sa "Vlasi" i "vlaški jezik" kako bismo celu stvar prilagodili prilikama u severoistočnoj Srbiji.
Ovo je ključ rešavanja problema vezanog za jezik kojim govore ovdašnji Vlasi i famozne potrebe da se jezik "standardizuje" jer bi, navodno, "nametanje rumunskog književnog jezika", dovelo do "potpunog nestanka narodnog govora"!
U poruci, iz koje sam ovo citirao, ne vidi se najjasnije da li su ovo i dalje izvodi iz reportaže, odnosno da li je to mišljenje dr Romance Jovanović, ili je Vladov komentar. No, bez obzira o čemu se radi, sledeća misao je pogrešna, i to vrlo pogrešna:
Termine "Banaćani" i "banatsko narečje" možemo slobodno zameniti sa "Vlasi" i "vlaški jezik" kako bismo celu stvar prilagodili prilikama u severoistočnoj Srbiji.A pogrešno je zato što se po ko zna koji put previđa da "jezik" Vlaha istočne Srbije nije "jedinstven", već da je reč o dva jasno različita narečja, sa jednom širokom prelaznom govornom oblašću između njih. Po lingvističkim kriterijumima, reč je o dva narečja i jednim podnarečjem. I baš zato izneta ideja ne može nikako biti "ključ rešavanja problema", već samo puko nametanje jednoga dijalekta kao "norme", što bi dovelo do "ubijanja" preostala dva. Suština je tzv. "narodnog jezika" da svaki govornik oseća kao punoću - PO SVIM DIMENZIJAMA ljudskoga bića -
samo ono i
samo ono lokalno narečje u kome se rodio, na kome je progovorio, odrastao i živi ... I ako se kojom nesrećom "osvestio" pa se u okviru neke Partije ili NVO zalaže za "čuvanje identiteta" i "negovanje tradicije", on misli na očuvanje
baš tog i
baš takvog njegovog govora, a primeti li da neko hoće da mu nametne neki drugi, možda će se "ovestiti" još više, pa dohvatiti neko sekirče da tome i takvome - kad mu dođe na kućni prag - pomogne da se "suoči" sa "pravim" činjenicama!
Poznato mi je iz nezvaničnih kontakata sa nekim funkcionerima VNS-a (behu česti "s početka vremena"!), da je upravo ovako nešto bila ona osnovna ideja kada je pojam "standardizacije" stavljen na papir:
ako već Vlasi ne trpe rumunski književni jezik, jer im je stran i nepoznat, neka se ispita onda koje je od njihovih narečja rasprostranjenije, i neka se jednostavno to narečje proglasi za "standardni vlaški jezik".Imao sam tada
dovoljno živaca da čoveku smireno i argumentovano objasnim zbog čega je ovo jedna od
najmorbidnijih etnocidnih ideja koju sam u svom etnološkom životu čuo, i mislim da je to tada bilo delotvorno ... Ali sada više živaca nemam, pa ću prosto samo apelovati na Vlahe:
- da batale svaku priču o "identitetu",
- neka brate lepo nastave da se posrbljuju,
- jer u času
- kada bude
- i poslednji Vlah,
- sa svojom Vlajnom,
- i svojim Vlaščićima, postao Srbin,
- problema više neće biti!
A to je, koliko me sećanje služi, osnovni zadatak svake uređene države, i osnovni cilj svake razumne politike!