Аутор Тема: Vlasi iz Homolja  (Прочитано 11754 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Vlasi iz Homolja
« Одговор #15 послато: 13.04.2007. 20:38 »
Најбоље би било када би наш другар Александар могао да скокне до Државног архива, па да скенира "Попис власника коза и оваца" из 1827. године. Мислим да тај попис садржи много тога интересантног како за Хомоље, тако и за цео простор на коме Власи данас живе.
Још би интересантније било када би нашао белешке егзарха Максима Ђорђевића из пве половине XVIII. века.

Што се тиче опирања слања деце у школу, то само доказује већ изнету тврдњу да су Власи - Унгуреани, све до у новије време, на листи својих приоритета, школовање држали на самом дну лествице. Због тога и нема сачуваних писаних извора на влашком језику, што је, рецимо, код Царана итекако случај, где постоје више писаних докумената на румунској редакцији ћирилице, која се у румунским кнежевинама - Влашкој односно Молдавији -, користила до језичке реформе и замене ћирилице латиницом (прва половина 19. века).
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Tufke

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 12
« Одговор #16 послато: 17.04.2007. 08:17 »
Mislim da ovaj link nije do sada radio, nadam se da sada funkcioniše!!! :-\

http://www.laznica.com/resources/Letopis_o_Laznici_od_nekoliko_autora.pdf

Starosedeoc

• Гост
« Одговор #17 послато: 20.04.2007. 08:51 »
Veoma interesantno samo vidim ovde da pricate samo o potomcima iz Rumunije mada sam siguran da nasih potomaka ima i iz Bugarske. Zasto se o tome ne diskutuje neznam mozda je jedan od razloga neznanje. Ja pricam o sebi licno oceva familija je iz Zagubice inace vode poreklo iz bugarske po majcinoj strani  su Laznice deda je iz Rumunije ali baba mi je iz Bugarske. Nesto veoma interesantno stose tice moje babe ona je klimanjem glavom gore dole negirala a okretanjem glave levo desno potvdjivala. Kao mali ja to nisam svatio pa sam je pitao zasto tako radi kad niko to ne radi, ona mije samo rekla da je tako nucila od svoje mame. Tek mnogo kasnije sam saznao da to samo u Bugarskoj rade. 

Ван мреже virgil

• Сарадник форума
  • Поруке: 207
« Одговор #18 послато: 20.04.2007. 16:42 »
Nesto veoma interesantno stose tice moje babe ona je klimanjem glavom gore dole negirala a okretanjem glave levo desno potvdjivala. Kao mali ja to nisam svatio pa sam je pitao zasto tako radi kad niko to ne radi, ona mije samo rekla da je tako nucila od svoje mame. Tek mnogo kasnije sam saznao da to samo u Bugarskoj rade. 

U svetu nije to tako retko:

"... in India nodding and shaking your head have the opposite meanings (from our meanings). " Ili u prevodu: u Indiji klimanje i ljuljanje glave imaju suprotnu smisao (od smisla kod nas).

http://www.able2know.com/forums/about521.html

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #19 послато: 20.04.2007. 17:53 »
Ili u prevodu: u Indiji klimanje i ljuljanje glave imaju suprotnu smisao (od smisla kod nas).

Из овога би требао да следи закључак да је баба из Индије, преко Бугарске стигла у Хомоље   ;)

Шалу на страну. Власи који живе око Видина (Бугарска) се само надовезују на наше Царане. По обичајима, ношњи и говору, они су идентични Царанима. Након завршетка Балканског или можда Првог светског рата (нисам више сигуран), неколико влашких села са некадашње бугарске територије је припојено Србији (Халово, Градсково, Александровац, Црномасница...).
У неком од пређашњих топика на овој дискусији је већ поменуто да у Хомоље, поред придошлица из Румуније (Унгуреани) пристижу и неки Царански родови. Е, сада, пошто у прошлости, за време турске владавине овим просторима, није постојала данашња граница између Србије и Бугарске, сасвим је вероватно да су се међу пристиглим Царанима нашле и породице са данашње бугарске територије.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже virgil

• Сарадник форума
  • Поруке: 207
« Одговор #20 послато: 20.04.2007. 20:57 »
Ili u prevodu: u Indiji klimanje i ljuljanje glave imaju suprotnu smisao (od smisla kod nas).
Из овога би требао да следи закључак да је баба из Индије, преко Бугарске стигла у Хомоље   ;)

A zasto mislis da nas zovu Indoevropljanima?  ;) ;)