Аутор Тема: PREKID ODNOSA SPC I RUMUNSKE PRAVOSLAVNE CRKVE  (Прочитано 7252 пута)

Ван мреже Dejan alu Roskoban

• Пуноправни члан
  • Поруке: 49
  • Углед: +0/-0
PREKID ODNOSA SPC I RUMUNSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
« послато: 26.05.2012. 14:34 »

Preti prekid odnosa SPC i Rumunske pravoslavne crkve

"Srpska pravoslavna crkva mogla bi prekinuti kanonsko opštenje sa Rumunskom pravoslavnom crkvom zbog činodejstvovanja njenih sveštenika i episkopa u gradovima i selima istočne Srbije bez znanja i odobrenja nadležnih episkopa SPC, timočkog Justina i braničevskog Ignjatija.

U saopštenju objavljenom po završetku zasedanja najvišeg crkvenog tela, Svetog arhijerejskog Sabora SPC, navodi se da se takvim nekanonskim delovanjem ruše same osnove pravoslavne eklisiologije i kanonskog poretka i podseća se da je zbog istog prestupa Jerusalimska patrijaršija prekinula liturgijsko i kanonsko opštenje sa rumunskom crkvom. Sabor je, „po ko zna koji put”, uputio pismu patrijarhu rumunske crkve Danilu i Sinodu u kojem upozorava da ukoliko pojedinci ne prestanu sa nebratskim i antikanonskim delovanjem biće preduzete sve raspoložive kanonske i zakonske mere.

„Ako te mere ne pomognu Sabor će biti prinuđen da, sa dubokim žaljenjem, sledi primer svete Jerusalimske patrijaršije”, navodi se u saopštenju uz isticanje da je Sabor zahvalan rumunskoj crkvi na korektnom odnosu prema sveštenstvu i vernicima Temišvarske eparhije, kao što i ona neguje bratske odnose sa sveštenicima i vernicima iz Banata, gde Rumunska pravoslavna crkva kanonski deluje...."

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Preti-prekid-odnosa-SPC-i-Rumunske-pravoslavne-crkve.lt.html

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: PREKID ODNOSA SPC I RUMUNSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
« Одговор #1 послато: 26.05.2012. 15:32 »
@ Dejan alu Roskoban šta bi prekidom odnosa SPC-e sa RPC-om dobila SPC-a  ???

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Занимљив коментар читаоца Политике
« Одговор #2 послато: 26.05.2012. 17:36 »
Milos Petrovic | 26/05/2012 15:09

Pa ovo je sramota. Rumuni su nasi jedini dobri susedi sa kojima nikada problema nismo imali. Najlepsa princeza/kraljica koju smo imali je bila sa rumunskog dvora. Nasi gradjani koji kao manjina zive u okolnim zemljama, jedino za odnos Rumunije prema srpskoj manjini nemaju ni jednu losu rec da kazu. I sta je sad ovo? Rumuni su lojalni i dobri gradjani ove zemlje i imaju pravo da zive na miru a ne da ih neko "pokrstava" u Srbe itd. Zasto SPC ne sredjuje stvari na Kosovu ? Da li se to uopste moze nazvati "Srpskom" Pravoslavnom Crkvom ...znate na koga mislim, na svestenike "dzipadzije".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Lokalni pop, tvrdi ožalošćena porodica, tražio 500 evra
« Одговор #3 послато: 26.05.2012. 17:56 »
Svilajnac: Opelo obavili rumunski sveštenci

G. M. ZORIĆ | 19. april 2012. 07:10 |

Izvor:
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:376082-Svilajnac-Opelo-obavili-rumunski-svestenci

Lokalni pop, tvrdi ožalošćena porodica, tražio 500 evra, dok su Rumuni činodejstvovali - besplatno

SVILAJNAC - Minule subote, u resavskom selu Subotica, u kojem se stanovništvo na dosadašnjim popisima izjašnjavalo kao Vlasi i Srbi, opelo preminulom Svetislavu Jovanoviću (82) održala su trojica sveštenika Rumunske pravoslavne crkve, čije je sedište u Negotinu, odnosno Bigrenici i Mirijevu kod Žabara, koji navodno pripadaju parohiji u Boru.

Opelu su prisustvovale i komšije, i prijatelji ožalošćene porodice, među kojima je bilo i Srba, i Vlaha, koji ne kriju kako nisu baš razumeli šta su sve, na rumunskom, govorili sveštenici jer, kažu, da se vlaški jezik pomalo razlikuje...

- Glavni razlog što smo pozvali ove sveštenike da održe opelo mom ocu je što nismo hteli, a ni mogli da platimo traženu tarifu od 500 evra - kaže Slobodanka Milosavljević,ćerka pokojnog Svetislava, inače na radu u Švajcarskoj, kojoj je bilo neshvatljivo kako mora da odvoji pola mesečne zarade za sat-dva službe trojice mesnih sveštenika.

Navodno, sveštenici Rumunske pravoslavne crkve, koji su održali opelo njenom ocu, imaju državnu platu i ne naplaćuju ovu službu, a jedini troškovi su njihov prevoz i, eventualno, „bakšiš„ domaćina.

Po rečima Mirka Paunovića iz Proštinca kod Svilajnca, koji za sebe kaže da je koordinator Zajednice Rumuna u Srbiji - za Braničevski i Pomoravski okrug, ovi sveštenici pripadaju parohiji u Boru. On, istovremeno, posebno naglašava da su Vlasi i Rumuni jedno te isto, odnosno - Rumuni. Pokazuje i blagoslov koji mu je dao episkop rumunski Danil, odnosno Dacije Feliks, sa sedištem u Vršcu, kojim mu saopštava da su formirane nove parohije RPC u Bobovu, u blizini Svilajnca, te Manastirici kod Petrovca na Mlavi.

Na kraju, članovi porodice preminulog Svetislava Jovanovića tvrde da je mesni sveštenik, po saznanju da su angažovani popovi koji pripadaju crkvi susedne države, rekao da će on to uraditi bez ikakve nadoknade. Međutim, bilo je kasno, jer su Rumuni već bili na putu...

BUNA U BOBOVU

NEDAVNO je grupa meštana iz Bobova, nezadovoljna tarifom koju za sve vrste službe primenjuje njihov sveštenik, posetila eparhiju Braničevsku i iz zvaničnog cenovnika usluga videla da im je naplaćivano tri puta više nego što je propisano. Potom su kopije cenovnika izlepili po selu, ali se ništa nije promenilo... Istovremeno, u nekoliko resavskih sela kažu kako naši ljudi iz dijaspore usluge crkve plaćaju više nego ostali, uz nezvanično tumačenje da „oni imaju pare“. Međutim, u poslednje vreme, oni se teže „odvajaju od dinara“ nego domaći živalj...

PAROH

MESNI sveštenik, čija je parohija i selo Subotica, za više detalja uputio nas je na sekretara eparhije Braničevske u Požarevcu, ali odlučno tvrdi da u ovom slučaju njega niko nije zvao, niti da je u vezi sa opelom razgovarao sa porodicom Jovanović.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

• Пуноправни члан
« Одговор #4 послато: 26.05.2012. 19:53 »
Цитат
@ Dejan alu Roskoban šta bi prekidom odnosa SPC-e sa RPC-om dobila SPC-a  ???

Postovani,
moja namera nije bila da afirmisem, vec da informisem, te sam u tom smislu i preneo deo vesti koji se odnosi na vlasku zajednicu.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 26.05.2012. 23:19 »
Postovani,
moja namera nije bila da afirmisem, vec da informisem, te sam u tom smislu i preneo deo vesti koji se odnosi na vlasku zajednicu.
Poštovani,
Ja bih napravio jednu malu digresiju i zamolio da nam objasnite sledeće.
U jednoj od diskusija na fejsbuku ste napisali:
"San o "Velikoj Rumuniji" postoji i danas , kao i pretenzije prema ovim teritorijama, pokusajima da se vlasko stanovnistvo privoli za izjasnjavanje o rumunsoj nacionalnoj pripadnosti.
Danas ulogu pop Suvejke je preuzeo pop Bojan, uz svesrdnu pomoc Balasevica, Zurza, Gacovica, Lazica, Demica, Durlica, Mileta Dobrosavljevica, i svih ekipa sakupljenih oko njih (podatke o njihovom finansiranju od strane Rumunije posedujem, te ukoliko ima interesovanja, rado cu ih objaviti - postoje dokazi o finansiranju kupovine zemljista, kuca, finansiranju poedinaca )
"

http://www.facebook.com/permalink.php?id=307838168327&story_fbid=330019480403139

Na Vašem fejsbuk profilu piše, ispravite me ako grešim, da radite u Višem javnom tužilaštvu:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003585414747

Kao građanina Srbije, ozbiljno zabrinutog za bezbednost ove zemlje, zanimalo bi me sledeće:
Da li je finansiranje ljudi koje poimenice navodite protivzakonito?
Ako jeste - da li ste Vi, kao neko ko radi u Višem javnom tužilaštvu pokrenuli krivični postupak protiv ljudi koje ovde teško optužujete?

Naravno, zanimali bi me, takođe, podaci o "finansiranju, kupovini zemljišta, etc."

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже FELIX WALLACIHA

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #6 послато: 26.05.2012. 23:43 »
Najpre o temi, smatram da je ovo sto radi SPC autogol, opste je poznato da SPC funkcionise bez vecih problema svuda po svetu gde ima svoje vernike, cak i u juznoj africi gde ima oko 10 000 srba postoji SPC, prema tome potpuno su paradoksalna opravdanja o nekim kanonskim pravilima i nhovim primenama u odnosu na  teritoriju  Srbije, zasto se npr onda svi vernici SPC u inostranstvu ne podvedu pod jurisdikciju vaseljenske patrijarsije npr jer se nalaze van Srbije? a u slucaju RPC se primenjuju kanonska pravila mada RPC od toga odstupa u Rumuniji te dozvoljava da SPC tamo funkcionise dok obrnuto nije moguce? Zasto? Sa kojim ciljem? Koju to opasnost predstavlja RPC u Istocnoj srbiji po, asada je ocigledno SPC, da se reaguje ovako radikalno? RPC u Srbiji postoji dugo i nikakvih problema nije bilo, zasto se sada odjednom ovo radiklazje od strane SPC?

Takodje su interesantni komentari o nekom finansiranju istaknutih vlaha, te zelim da znam o cemu se radi? ko ih i kako finasira, da li je to protivzakonito i sl. Ako jeste, zasto se ne pokrenu neki konkretni postupci protiv navedenih lica, da li je u ovom slucaju onaj koji zna te podatke a ne ucini nista saucesnik? ili se radi samo o medijskoj hajci protiv vlaha u istocnoj Srbiji. Ukoliko se radi o neistinama onda treba da odgovara onaj ko neistine siri.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #7 послато: 28.05.2012. 11:30 »
Postovani,
Poštovani,
Ja bih napravio jednu malu digresiju i zamolio da nam objasnite sledeće.
U jednoj od diskusija na fejsbuku ste napisali:
"San o "Velikoj Rumuniji" postoji i danas , kao i pretenzije prema ovim teritorijama, pokusajima da se vlasko stanovnistvo privoli za izjasnjavanje o rumunsoj nacionalnoj pripadnosti.
Danas ulogu pop Suvejke je preuzeo pop Bojan, uz svesrdnu pomoc Balasevica, Zurza, Gacovica, Lazica, Demica, Durlica, Mileta Dobrosavljevica, i svih ekipa sakupljenih oko njih (podatke o njihovom finansiranju od strane Rumunije posedujem, te ukoliko ima interesovanja, rado cu ih objaviti - postoje dokazi o finansiranju kupovine zemljista, kuca, finansiranju poedinaca )
"

http://www.facebook.com/permalink.php?id=307838168327&story_fbid=330019480403139

Na Vašem fejsbuk profilu piše, ispravite me ako grešim, da radite u Višem javnom tužilaštvu:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003585414747

Kao građanina Srbije, ozbiljno zabrinutog za bezbednost ove zemlje, zanimalo bi me sledeće:
Da li je finansiranje ljudi koje poimenice navodite protivzakonito?
Ako jeste - da li ste Vi, kao neko ko radi u Višem javnom tužilaštvu pokrenuli krivični postupak protiv ljudi koje ovde teško optužujete?

Naravno, zanimali bi me, takođe, podaci o "finansiranju, kupovini zemljišta, etc."

Fuga e ruşinoasă da e şi sănătoasă  :)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 28.05.2012. 17:34 »
Fuga e ruşinoasă da e şi sănătoasă  :)
Da sačekamo još malo, možda će gospodin al Roskoban ipak da pojasni stvari.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

• Пуноправни члан
« Одговор #9 послато: 29.05.2012. 09:28 »
Цитат
Da sačekamo još malo, možda će gospodin al Roskoban ipak da pojasni stvari

Postovani,
a sta ja to treba pojasnim? Ja na ovom forumu nisam postovao temu na koju Vi skrecete !
No ako bas isnistirate, ukratko : Nemojte biti zabrinuti za bezbednost ove zemlje, nemate razloga.
A nista nije ni protivzakonito, ali ako je laz jedna od smrtnih grehova, pogotovu izrecena od strane jednog popa, onda je najblaze receno - nemoralno.

Naime, ako pop Bojan godinama obmanjuje javnost da je crkvu u Malajnici sazidao svojim novcem na svom imanju (ovo drugo je tacno), a rumunska stampa tokom posete Baseskua objavi faksimil dokumenta koji obelodanjuje da je izgradnju ovog objekta finansirala Rumunija, postavlja se pitanje zasto je pop Bojan lagao, cega se bojao. Mozda je smatrao da je protivzakonito? Naravno da nije, ali je protivzakonito da isti dobije dozvolu za gradnju garaze, a sazida verski objekat ( opet boziji covek nacini prevaru). Naravno pop Bojan je svojim novcem kupio i kucu od porodice Vuckovic u Negotinu za 84.000 evra svojim novcem. Naravno da je njegov, od momenta kada ga je dobio.

Informacije o finansiranjima pojedinaca su dostupna, pa ih citajte sami :
http://www.mc.kcbor.net/2010/06/01/sprema-se-progon-postenih-vlaha-a-posle-je-moguce-i-novo-kosovo-u-istocnoj-srbiji/

http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/SHta-zele-stranke-nacionalnih-manjina/Vlasi-ili-Rumuni.lt.html

A deo onoga sto ce se finansirati ove godine :
http://www.dprp.gov.ro/proiecte-finantate-2012/

P.S. Ako su nevladine organizacije ne-vladine, logicno bi bilo da ih ne finansira vlada (zemlje na cijoj teritoriji deluju) - sto naravno ne vazi za druge vlade u cijem interesu deluju  ;)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #10 послато: 29.05.2012. 09:46 »

Dejan Alu Roškoban ‎Andre Gaso - Gospodine Andre, tacno je da Rumunija nije bukvalno imala pretenzije prema
ovim teritorijama, ali razmotrimo samo dva aspekta iz istorisjkih cinjenica, koji upravo ukazuju na skrivene pretenzije.
1. U prvom ustavu Kraljevine Rumunije iz 1861, godine, u clanu !. pise decidirano :Kraljevina Rumunija sa svim svojim
teritorijama s desne obale Dunava..." Desna obala Dunava jasno definise teritorije severoistocne Srbije !
2. Antonesku je 23. aprila 1941. godine uputio Memorandum (svom) savezniku Hitleru, u kome trazi delove
jugoslovenskog Banata u kome zive Rumuni, kao i "odredjeni stepen autonomije" za severositocnu Srbiju , u kojoj
zive "njihovi sunarodnici" (kako bi se vremenom prisjedinili svojoj “matici” ), ali iza te ideje, - KAO I DANAS , stoji
prisjedinjenje ovih teritorija "Velikoj Rumuniji", kao kompenzacija za tada otudjene teritorije severne Transilvanije,
Besarabije, odnosno veceg dela Moldavije. Tu, nazovimo autonomiju Antonesku trazi i za Vlahe koji zive u dolini
Vardara (Armanje). San o "Velikoj Rumuniji" postoji i danas , kao i pretenzije prema ovim teritorijama, pokusajima da
se vlasko stanovnistvo privoli za izjasnjavanje o rumunsoj nacionalnoj pripadnosti.
Danas ulogu pop Suvejke je preuzeo pop Bojan, uz svesrdnu pomoc Balasevica, Zurza, Gacovica, Lazica, Demica,
Durlica, Mileta Dobrosavljevica, i svih ekipa sakupljenih oko njih (podatke o njihovom finansiranju od strane Rumunije
posedujem, te ukoliko ima interesovanja, rado cu ih objaviti - postoje dokazi o finansiranju kupovine zemljista, kuca,
finansiranju poedinaca )
11. Mai um 03:37 •  2

Šta je bilo sa ulogom pop Suvejke ?

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #11 послато: 29.05.2012. 12:48 »
Poštovani g. Dejan Alu Roškoban!
Molim Vas razjasnite na koga se "Durlica" odnosi ovo prezime u podvučenom delu Vašega teksta, postavljenog na "Fejzbuku"?
U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljam.
Paun Es Durlić

Dejan Alu Roškoban ‎Andre Gaso - Gospodine Andre, tacno je da Rumunija nije bukvalno imala pretenzije prema
ovim teritorijama, ali razmotrimo samo dva aspekta iz istorisjkih cinjenica, koji upravo ukazuju na skrivene pretenzije.
1. U prvom ustavu Kraljevine Rumunije iz 1861, godine, u clanu !. pise decidirano :Kraljevina Rumunija sa svim svojim
teritorijama s desne obale Dunava..." Desna obala Dunava jasno definise teritorije severoistocne Srbije !
2. Antonesku je 23. aprila 1941. godine uputio Memorandum (svom) savezniku Hitleru, u kome trazi delove
jugoslovenskog Banata u kome zive Rumuni, kao i "odredjeni stepen autonomije" za severositocnu Srbiju , u kojoj
zive "njihovi sunarodnici" (kako bi se vremenom prisjedinili svojoj “matici” ), ali iza te ideje, - KAO I DANAS , stoji
prisjedinjenje ovih teritorija "Velikoj Rumuniji", kao kompenzacija za tada otudjene teritorije severne Transilvanije,
Besarabije, odnosno veceg dela Moldavije. Tu, nazovimo autonomiju Antonesku trazi i za Vlahe koji zive u dolini
Vardara (Armanje). San o "Velikoj Rumuniji" postoji i danas , kao i pretenzije prema ovim teritorijama, pokusajima da
se vlasko stanovnistvo privoli za izjasnjavanje o rumunsoj nacionalnoj pripadnosti.
Danas ulogu pop Suvejke je preuzeo pop Bojan, uz svesrdnu pomoc Balasevica, Zurza, Gacovica, Lazica, Demica,
Durlica, Mileta Dobrosavljevica, i svih ekipa sakupljenih oko njih (podatke o njihovom finansiranju od strane Rumunije
posedujem, te ukoliko ima interesovanja, rado cu ih objaviti - postoje dokazi o finansiranju kupovine zemljista, kuca,
finansiranju poedinaca
)
11. Mai um 03:37 •  2
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #12 послато: 29.05.2012. 16:44 »
Postovani,
a sta ja to treba pojasnim?
Da pojasnite mnogo toga.
Recimo u kakvoj je sprezi zidanje crkve sveštenika Aleksandrovića, ma čijim novcem zidao tu crkvu, sa ovim:
Цитат
San o "Velikoj Rumuniji" postoji i danas , kao i pretenzije prema ovim teritorijama, pokusajima da

Dalje, Vi, kao osoba koja na svom FB profilu navodi da je zapošljena u Višem javnom tužilaštvu, najpre direktno prozivate ljude
Цитат
Durlica, Mileta Dobrosavljevica, i svih ekipa sakupljenih oko njih
imputirajući im bezmalo "San o "Velikoj Rumuniji" kao i "prisjedinjenje ovih teritorija "Velikoj Rumuniji" a kao dokaz njihove "krivice" navodite
Цитат
(podatke o njihovom finansiranju od strane Rumunije
finansiranju poedinaca )

da bi ste u prethodnom komentaru napisali:
Цитат
A nista nije ni protivzakonito, ali ako je laz jedna od smrtnih grehova

Vrlo zanimljivo!

Ispade da se to navodno "finansiranje" svih tih silnih "rumunskih plaćenika" čak ni ne kosi za zakonom, a Vi ih zbog toga prozivate da "sanjaju san o velikoj Rumuniji!!!)" i da, pretpostavljam, aktivno učestvuju u pripajanju ovih teritorija Rumuniji!

I što je još zanimljivije, kao dokaz svog tog silnog "separatizma", nudite nam, ni manje ni više - gomilu gluposti  objavljenih u jednom opskurnom listu, napisanih u stilu Miloševićeve propagande mašinerije iz sredine devedesetih (čak je i naslov vrlo originalan "SPREMA SE PROGON POŠTENIH VLAHA, A POSLE JE MOGUĆE I NOVO KOSOVO U ISTOČNOJ SRBIJI").
Uzgred, da je bar delić optužbi koje su iznete u članku koje nam nudite kao dokaz "izdajstva" i "strano-plaćeništva" prozvanih tačan, tužilaštvo bi već reagovalo i pozvalo na odgovornost prozvanu gospodu.

Vrlo, vrlo zanimljivo za čoveka koji se predstavlja da radi u Višem javnom tužilaštvu.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

• Пуноправни члан
« Одговор #13 послато: 31.05.2012. 08:12 »
Molim Vas razjasnite na koga se "Durlica" odnosi ovo prezime u podvučenom delu Vašega teksta, postavljenog na "Fejzbuku"?

Postovani g. Paune Es Durlicu,
Ne odnosi se na Vas ! Vas karakterise puno ime i prezime, a koliko mi je poznato politikom se i ne bavite. Radi se o vasem prezimenjaku iz Kladova !
Zao mi je ako je navodjenje samo prezimena, dovelo do pogresnih asocijacija i zabuna.

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #14 послато: 31.05.2012. 09:24 »
Domnule Dejan,

Poate că dumneata nu ştii ca Departamentul pentru Românii de Pretutindeni asta face, pe faţă, de ani de zile: sprijină, inclusiv financiar, pe etnicii români din afara teritoriului României.

Prin plasarea într-o lumină conspirativă a acestui aspect vă faceţi de rîs. Este o practică normală în Europa, multe state naţionale sprijinind minorităţile din alte state.

Referitor la şerpăria de vorbe pe care le aduceţi împotriva părintelui Boian, aţi face bine ca să dovediţi ceva din ele, altfel sunt numai vorbe. Este iarăşi o practică între oamenii civilizaţi să nu acuzi pe cineva fără a aduce dovezi.
Apa trece, pieterele rămân