Аутор Тема: Predsednik NS VNM Radiša Dragojević - sastanak s vladikama  (Прочитано 12112 пута)

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
Predsednik NS VNM Radiša Dragojević - sastanak s vladikama
« послато: 16.06.2011. 21:14 »
Predsednik NS VNM Radiša Dragojević i potpredsednik Dragi Damnjanović sastali se u Žagubici sa vladikama SPC.

http://www.vlasi.rs/index.php?page=video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IqwnEKXyywE&feature=player_embedded[/youtube]

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: Predsednik NS VNM Radiša Dragojević - sastanak s vladikama
« Одговор #1 послато: 16.06.2011. 21:54 »
http://www.youtube.com/watch?v=IqwnEKXyywE&feature=player_embedded#at=134
Радиша Драгојевић, председник Националног савета Влашке нац. мањине:
"Дотакли смо се односа који је са православном црквом изузетно коректан до сада био и који треба унапредити и у наредном периоду. Свакако истакли смо и одређене проблеме који се јављају тиме што румунска црква, која је такође православна, крши одређене канонске прописе, али их не сматрамо да су тих димензија да побуђују неко додатно деловање. Јер смо свесни чињенице да Власи у овом делу Србије поштују СПЦ, као и остали становници а да Румуни, чије постојање такође не споримо, којих има у мањем делу у овом делу Србије, имају румунску цркву која покрива 29 парохија у Банату."

Врло занимљиво! Изјашњени Румуни, којих по речима Радише Драгојевића "има у мањем делу у овом делу Србије" и који, по господину Драгојевићу "имају румунску цркву", морају на богослужење да иду у Банат! јер Румунска Православна Црква "покрива 29 парохија у Банату"!?

Још само да нам се објасни како се "канонски прописи" не крше у Банату, а крше се у североисточној Србији?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
  • Поруке: 95
« Одговор #2 послато: 17.06.2011. 01:47 »
Vaĭ đi nuoĭ şâ đi gšrga nuastră! Mult ĭe bun pomântu câ duśe mulće aľe!

Vro tri luń napuoĭ în Ńigoćin puopa Ĭustin a ḑâs câ o sâ caće la Sinod SPC sâ đa vuoĭe ân manastâriľi srbješć slujba pi rumânjašće, da googomanji nuoştri ńi trimĭet in Banat! Aĭa ńi-ś Turcu n-a facut, ńi-ş Sârbu!

(Prevod zbog članova NS koji neznaju vlaški)

Pre tri meseca u Negotinu je vladika Justin rekao da će se založiti kod Sinoda SPC da se dozvoli da se u verskim objektima SPC omogući sprovođenje verskih protokola na vlaškom, a naše rukovodstvo nas šalje u Banat! To ni Turci ni Srbi nisu radili!

La Dumińica mică, śireşâŕu 19-ľa, in morminţâ Podguorculuĭ (sat rumâńesc pi valja Ćimuoculuĭ Ńegru), la mormântu muortuluĭ đi 6 saptamâń, cem tri muĭeŕ sâ să kânće dupa N

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
« Одговор #3 послато: 17.06.2011. 01:58 »
La Dumińika mikă, śireşâŕu 19-ľa, in morminţâ Podguorţuluĭ (sat rumâńesk pi vaľa Ćimuoculuĭ Ńegru), la mormântu muortuluĭ đi 6 saptamâń, kem tri muĭeŕ sâ să kânće dupa NAcionalni savet!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #4 послато: 17.06.2011. 12:20 »
   Ово је ситуација којa ми је (стицајем околности) позната поодавно.
Својим сам ушима чуо у присуству двадесетак других сведока, још пре десетак година у дому проте Т. Јанковића, да није проблем уколико постоји потребан број мештана, Влаха (који би могли да издржавају и одржавају трошкове епархије) да њ. пр. рукоположи свештенство које би на влашком, служило литургију у постојећим објектима. Пр. Т. Јанковић, немачки ђак, то није сигурно тад први пут чуо. Да напоменем и то да је рођењем Влах и држављанин Србије и сем влашког, немачког и српског користи се још румунским и енглеским језиком.
    Да не испустим да кажем да је пре месец дана рукоположен и син му Милан Јанковић. Има још свештеника "наше горе" а било их је и тад. Како је дошло до тога што је дошло дуга је прича и може да повреди и „праве“ виновнике али и оне чија је кривица последица оних који су је из разлога (?!?) покренули - наметнули…
    Ваљда то може да се подведе под неку другу политику којој није мајка СПЦ која је прихватила и спремна је да учини за Влахе поштујући њихову укорењеност у византијском световном и духовном ткиву. Коме то не одговара- њега (њих) питајте. Спој римске и грчке вероисповести је Едиктом обзнанио Наш император, овде. (нећу више о историји)

Такође је умесно и на месту је да ВНС у наше име сарађује са СПЦ, која има достојанство и положај да обезбеђује духовне потребе грађана који имају жељу да на свом матерњем језику слушају реч Божју на овим просторима. РПЦ у сестринском дијалогу са СПЦ као и РНС у братском дијалогу са ВНС треба да договарају све активности за добробит свих, па тек онда две нај пријатељскије а суседне државе на евроазијском тлу могу да имају само један интерес и никакву бруку и срамоту...

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #5 послато: 17.06.2011. 15:08 »
   Ово је ситуација којa ми је (стицајем околности) позната поодавно.
Својим сам ушима чуо у присуству двадесетак других сведока, још пре десетак година у дому проте Т. Јанковића, да није проблем уколико постоји потребан број мештана, Влаха (који би могли да издржавају и одржавају трошкове епархије) да њ. пр. рукоположи свештенство које би на влашком, служило литургију у постојећим објектима. Пр. Т. Јанковић, немачки ђак, то није сигурно тад први пут чуо. Да напоменем и то да је рођењем Влах и држављанин Србије и сем влашког, немачког и српског користи се још румунским и енглеским језиком.
    Да не испустим да кажем да је пре месец дана рукоположен и син му Милан Јанковић. Има још свештеника "наше горе" а било их је и тад. Како је дошло до тога што је дошло дуга је прича и може да повреди и „праве“ виновнике али и оне чија је кривица последица оних који су је из разлога (?!?) покренули - наметнули…
    Ваљда то може да се подведе под неку другу политику којој није мајка СПЦ која је прихватила и спремна је да учини за Влахе поштујући њихову укорењеност у византијском световном и духовном ткиву. Коме то не одговара- њега (њих) питајте. Спој римске и грчке вероисповести је Едиктом обзнанио Наш император, овде. (нећу више о историји)

Такође је умесно и на месту је да ВНС у наше име сарађује са СПЦ, која има достојанство и положај да обезбеђује духовне потребе грађана који имају жељу да на свом матерњем језику слушају реч Божју на овим просторима. РПЦ у сестринском дијалогу са СПЦ као и РНС у братском дијалогу са ВНС треба да договарају све активности за добробит свих, па тек онда две нај пријатељскије а суседне државе на евроазијском тлу могу да имају само један интерес и никакву бруку и срамоту...

ALI, oni ne pominju nase potrebe i sluzbu na vlaskom vec nas teraju u rumunske crkve u Banat!
zasto mi nemamo pravo na sluzbu na nasem jeziku OVDE?

I ovo su nasi predstavnici ?  Tvrdim da nisu, oni zastupaju samo svoje zadnjice i svoje partije .
I tu su im vladike SPC saucesnici, kako drugojacije da ih nazovemo, i sve mi se cini da ovu politiku ne pravi ni Beograd vec prikazani TRIO starih znanaca koji su jos uvek zeljni, zedni Vlasti fotelja  .. i procaja ...

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #6 послато: 18.06.2011. 01:11 »
Pre tri meseca u Negotinu je vladika Justin rekao da će se založiti kod Sinoda SPC da se dozvoli da se u verskim objektima SPC omogući sprovođenje verskih protokola na vlaškom, a naše rukovodstvo nas šalje u Banat! To ni Turci ni Srbi nisu radili!
Nemoj nipošto da se sekiraš, Filipe iz Osnića! Justin će održati reč. Uvešće SPC bogosluženje i na "vlaškom". Naravno, to će sve zavisiti od "potreba vernika" (čitaj uvešće bogosluženje na vlaškom u većim vlaškim selima, u onim manjim ili tamo gde vlaška sela pripadaju parohijama čije je sedište u nekom srpskom selu, ne verujem da će biti boglosuženja na "vlaškom). Nemojmo gajiti iluzije da će sveštenitici rođeni u BiH ili Hrvatskoj, koji se nalaze kao parosi u brojnim vlaškim selima, pohrliti da nauče vlaški kako bi obrede držali na vlaškom. Sa druge strane, nema dovoljno paroha Vlaha da bi pokrili sva vlaška sela.
To da će se posle svake službe na vlaškom, bacati drvlje i kamenje po ocu Bojanu, "rumunizaciji", Balaševiću, Demiću, Žuržu i ostalima, to se podrazumeva.

Nešto drugo je dosta zanimljivije u govoru našeg predsednika Vlaškog nacionalnog saveta - njegova nespretnost!
On, naime, ne spori da u istočnoj Srbiji ima izjašnjenih Rumuna. Doduše, napominje da su u "manjem broju u ovom delu Srbije", ali priznaje da ih ima. On im ne osporava niti pravo da sebe smatraju vernicima RPC.
Ono što je smešno jeste njegovo pominjanje 29 parohija u Banatu. Drugim rečima: izjašnjenim Rumunima u ovom delu Srbije niko ne spori pravo da sebe smatraju vernicima RPC, ali ako hoće službu na svom maternjem jeziku - treba da sednu u auto i odu u Banat! Mogu da u onih 29 parohija izaberu crkvu gde će obaviti svoje duhovne potrebe, pa kad završe, nazad autom ili autobusom kući! Jer, ako sveštenici RPC venčavaju, krste ili sahranjuju u severoistočnoj Srbiji, gde Dragojević ne spori da ima Rumuna i da pripadaju rumunskoj pravoslavnoj crkvi, onda je to "kršenje kanonskih pravila".

Pitanje je, naravno, šta je sa verskim slobodama onih izjašnjenih Vlaha koji sebe vide kao vernike Rumunske Pravoslavne Crkve? Zašto bi oni nužno morali da budu vernici SPC, ako im Ustav Srbije i Povelja o ljudskim pravima garantuju slobodu veroispovesti?

Da je malo više mudrosti, Nacionalni savet se ne bi trebao mešati u verska pitanja jer to nije u njegovoj nadležnosti. Ako već žele da se bave i pitanjem vere, zašto lepo nisu izašli sa saopštenjem u kome ljude pozivaju da se slobodno opredele shodno svom osećanju - hoće li na službu koju drži sveštenik SPC, ili na službu koju služi sveštenik RPC?
To bi bilo mnogo poštenije.
Ako su se već sastali sa vladikama, čelnici Nacionalnog saveta Vlaha su morali da postave pitanje "taksi" ili cenovnika koji naplaćuju sveštenici SPC.
Nisu svi Vlasi imućni da bi mogli da plate onoliko koliko im traže sveštenici SPC. Za neke je velika globa u opštoj nemaštini izdvojiti 50, 100 ili 200 evra za sahranu, krštenje itd.

Da sad ne pominjem činjenicu da ne postoji primer u svetu, da se jednoj verskoj zajednici, u okviru granica jedne države, geografski ograničava prostor delovanja.
Toga nigde nema! Rumunska pravoslavna crkva može da ima parohije u Banatu, to je u redu i ne krše se kanoni, a u istočnoj Srbiji ne može, jer se krše kanoni?

I za kraj, ako Filip bude čitao ovaj komentar, zamolio bih ga, ukoliko poznaje dr Zvonka iz Osnića, i ukoliko ga sretne, da mu prenese moje pozdrave. Čuo sam da je nakon studija ostao da živi u Rumuniji a ni e-meilom nismo kontaktirali već više godina.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #7 послато: 18.06.2011. 06:57 »
Vlad odgovor na kako je moguće u Banatu a kod nas je nemoguće je veoma jednostavan.
Jugoslavija je ucenjivala Rumuniju kada su pregovarali o kulturnoj autonomiji Rumuna u Jugoslaviji i Srba u Rumuniji, Jugoslavija je pretila prekidom pregovora ako Rumunija bude samo pomenula Rumune iz istočne Srbije.

Da bi Rumuni u toj Jugoslaviji uspeli da ostvare kulturnu autonomiju i da bi se postigao bilo kakav dogovor, Rumuni iz istočne Srbije su trebali ostati obespravljeni bez kulturne autonomije, da je Rumunija insistirala na kulturnoj autonomiji svih Rumuna u Jugoslaviji, ne bi bio postignut nikakav dogovor između Rumunije i Jugoslavije, ne bi ni Rumuni u srpskom Banatu imali kulturnu autonomiju, nisam siguran ali mislim da je 1934 godine postignut dogovor o tom pitanju.

E sada Rumunija uzvrača tako što ucenjuje Srbiju za ulazak u EU, ili će priznati sve Rumune i one iz istočne Srbije ili u suprotnom protiv je ulaska Srbije u EU.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #8 послато: 18.06.2011. 12:42 »
Vlad odgovor na kako je moguće u Banatu a kod nas je nemoguće je veoma jednostavan.
Jugoslavija je ucenjivala Rumuniju kada su pregovarali o kulturnoj autonomiji Rumuna u Jugoslaviji i Srba u Rumuniji, Jugoslavija je pretila prekidom pregovora ako Rumunija bude samo pomenula Rumune iz istočne Srbije.

Da bi Rumuni u toj Jugoslaviji uspeli da ostvare kulturnu autonomiju i da bi se postigao bilo kakav dogovor, Rumuni iz istočne Srbije su trebali ostati obespravljeni bez kulturne autonomije, da je Rumunija insistirala na kulturnoj autonomiji svih Rumuna u Jugoslaviji, ne bi bio postignut nikakav dogovor između Rumunije i Jugoslavije, ne bi ni Rumuni u srpskom Banatu imali kulturnu autonomiju, nisam siguran ali mislim da je 1934 godine postignut dogovor o tom pitanju.

E sada Rumunija uzvrača tako što ucenjuje Srbiju za ulazak u EU, ili će priznati sve Rumune i one iz istočne Srbije ili u suprotnom protiv je ulaska Srbije u EU.

za ovo nisam znao, veoma zanimljivo
I kao i obicno mi ispadosmo kolatelarna steta.
sve mi se cini da ce se i u  buduce istorija ponavljati ...
Osim ako se nekim cudom ne izrodi generacija koja ce znati  sta hoce i traziti svoja prava,
I cvrstinom svojom iznenaditi sve balkance navikle na prevare,  smicalice i manipulacije u svakodnevnom zivotu. 

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #9 послато: 18.06.2011. 20:08 »
http://www.youtube.com/watch?v=IqwnEKXyywE&feature=player_embedded#at=134
Радиша Драгојевић, председник Националног савета Влашке нац. мањине:
"Дотакли смо се односа који је са православном црквом изузетно коректан до сада био и који треба унапредити и у наредном периоду. Свакако истакли смо и одређене проблеме који се јављају тиме што румунска црква, која је такође православна, крши одређене канонске прописе, али их не сматрамо да су тих димензија да побуђују неко додатно деловање. Јер смо свесни чињенице да Власи у овом делу Србије поштују СПЦ, као и остали становници а да Румуни, чије постојање такође не споримо, којих има у мањем делу у овом делу Србије, имају румунску цркву, која покрива 29 парохија у Банату."

Врло занимљиво! Изјашњени Румуни, којих по речима Радише Драгојевића "има у мањем делу у овом делу Србије" и који, по господину Драгојевићу "имају румунску цркву", морају на богослужење да иду у Банат! јер Румунска Православна Црква "покрива 29 парохија у Банату"!?

Још само да нам се објасни како се "канонски прописи" не крше у Банату, а крше се у североисточној Србији?

G-din Dragojević nije predstavnik rumuna i nije odgovoran za ostvarivanje njihovih prava!

On je predsednik NS VLAŠKE NM, i sa vladikama je koliko sam razumeo razgovarao o ostvarivanju vlaških prava, rumuni su uzgred spomenuti zbog problema koje imaju sa SPC.

Takođe ste neprecizno citirali njegov govor čime ste mu drastično izmenili suštinu dajući mu suštinu na koju aludirate.
... "а да Румуни, чије постојање такође не споримо, којих има у мањем делу у овом делу Србије, имају румунску цркву," ...

Na ovom mestu je napravljena pauza što znači da tu ide zarez i da se tu zaokružuje misao, a da je nastavak:

"...која покрива 29 парохија у Банату."

samo dodatno preciziranje, a moglo bi se shvatiti i kao upućivanje rumuna na Banat kao njihovog centra u Srbiji, što po pitanju vere, što po pitanju sedišta NS RNM.

Ja izjavu razumem u smislu da želi da se ogradi od rešavanja prava rumuna koji imaju svoj nacionalni savet!

dPasujoni

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
« Одговор #10 послато: 18.06.2011. 23:52 »
       Ma dajte, dPsujonji, kad je Dragojević u ovom govoru pomenuo rešavanje odnosa SPC prema Vlasima ili potrebama Vlaha, osim što je rekao da Vlasi poštuju SPC. Da li SPC poštuje Vlahe i njihove verske potrebe i obavljanje crkvenih obreda u objektima koji su sami podizali (i danas podižu), Dragojević nije pomenuo. Da nije neko drugi zidao crkve u vlaškim selima? Brajko moj, u Luganu (Švajcarska) pravoslavni sveštenik iz Rumunije obavlja sve crkvene obrede u katoličkoj crkvi, a ovde? Razumem vašu potrebu da branite Dragojevića i NS, ali nemojte braniti SPC skretanjem naše pažnje prema odnosu SPC i RPC. Ispada da NS i njegovi predstavnici brinu o tom odnosu Rumuna iz SI Srbije kojih ima u veličini dva sela, a da se u razgovoru Vlasi pominju samo kao popisna kategorija, i to nekoliko puta. Vidi Dragojevića!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #11 послато: 19.06.2011. 01:07 »
Vlasi Rumunske pravoslavne crkve bi onda trebali da se obrate Rumuniji, matici.: "Noi nu suntem români, suntem valahi.Rugăm să fim ..." Razumeće vas matica sigurno, upravo tako kako vas ja razumem. Ili se obratite RNS ili RPC. Ovako, vi pitate pogrešne adrese o svom slučaju. Recimo da sam ja Vlah pravoslavni ali Japanske pravoslavne crkve i moj nadležni starešina je pr. Sava Suzuki. Ja od SPC samo mogu da dobijem adresu JPC i pr Save ... Ako ni ovo nije jasno- onda...

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #12 послато: 19.06.2011. 08:49 »
    Zamislite, kolika bi to tek bila besmislica kad bi se NSVNM bavio delatnošću RPC i njenim vernicima. Zamislite još i sledeće: da se (NSVNM) bavi potrebama srpske ili rumunske braće koja iz ličnih razloga učestvuje u liturgijskom životu jedne ili druge crkve. Pravo na veroispovest je svima zagarantovano po Ustavu. Ponajmanje je uloga Saveta da se bavi politikantskim načelima svih onih kojima to iz ma kog razloga padne na pamet, crkvenim institucijama-takođe nije cilj da se bavi ličnim aspiracijama svakog pojedinačnog "vernika".  Kome je potrebno više duhovnosti od one koju svaki čovek po meri svojoj prima-neka je potraži malo više i u sebi, lišavajući se na taj način suvišne doze nezadovoljstava usrdnim molitvama i postom od svih svojih patnji. Crkva Božija nije zgrada- već čovek, vernik. Molitveno mesto svake porodice je vlastiti dom, svaki obed prati molitva. U domu se vernikovom neguje "duh" vere... Koliko se naših porodica u molitvama nađe za trpezom-toliko je crkva naša velika.

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
« Одговор #13 послато: 19.06.2011. 09:49 »
caslav, hvala Vam na odgovoru koji ste dali uredniku dPasujonji. Iz video-priloga se može videti da se Dragojević baš time bavi: problemom Rumuna u SI Srbiji, ali je problem što se pitanjem odnosa Vlaha i SPC ne bavi.

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
« Одговор #14 послато: 19.06.2011. 10:37 »
    Zamislite, kolika bi to tek bila besmislica kad bi se NSVNM bavio delatnošću RPC i njenim vernicima. Zamislite još i sledeće: da se (NSVNM) bavi potrebama srpske ili rumunske braće koja iz ličnih razloga učestvuje u liturgijskom životu jedne ili druge crkve. Pravo na veroispovest je svima zagarantovano po Ustavu. Ponajmanje je uloga Saveta da se bavi politikantskim načelima svih onih kojima to iz ma kog razloga padne na pamet, crkvenim institucijama-takođe nije cilj da se bavi ličnim aspiracijama svakog pojedinačnog "vernika".  Kome je potrebno više duhovnosti od one koju svaki čovek po meri svojoj prima-neka je potraži malo više i u sebi, lišavajući se na taj način suvišne doze nezadovoljstava usrdnim molitvama i postom od svih svojih patnji. Crkva Božija nije zgrada- već čovek, vernik. Molitveno mesto svake porodice je vlastiti dom, svaki obed prati molitva. U domu se vernikovom neguje "duh" vere... Koliko se naših porodica u molitvama nađe za trpezom-toliko je crkva naša velika.

caslav, nadam se da će uredniku dPsujonji sada biti jasnije šta treba da radi NSVNM, a i samom NS jer se (bar u video-snimku), po nastupu Dragojevića, bavi problemima Rumuna u SI Srbiji, dok se problemi odnosa SPC prema vlasima ne pominju. Možda i ne postoje?