Аутор Тема: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić  (Прочитано 26834 пута)

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
  • Углед: +0/-0
Одг: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #60 послато: 16.06.2011. 16:21 »

Bez sumnje da je tako. Ja sam siguran da su fatalni propusti u tome što se mi između sebe ne damo "umrežiti". Svaka vaška hoće nešto obaška. A u jednom od najranijih obraćanja sam govorio o slikama doživljenim u Bečeju još sedamdesetih gde je na svakom koraku bio i jezik i kultura i život a ne podele na one koji trče u Mađarsku i na one za koje je Mađarska tamo negde. Nama, Vlasima, je zemlja ovde i sada, i odvajkada je tu bila. Nismo je dobili. Krvlju su je naši dedovi plaćali. Kome to nije - neka mu tako i bude, i niko mu to ne brani- ali nema pravo da je nama nameće, kao ni sutra našoj deci ono što nam ne pripada. Naša je tradicija tu, ispisana pismima i slovima koja su takođe tradicija, a za delove koji su tamo negde, poštujem, ali briga me. Dalje, tražiću u prikladnoj formi da se svaki od Vlaha koji ne prihvata da mu se izmeni glasovna struktura imena  pa da putem Saveta pokrenemo proces preispitivanje takvog delanja institucija koje krše postulate ljudskih prava a koje iste imaju obavezu da poštuju. Taj problem nisam primetio da je ikad postavio Nacionalni savet Rumuna. Dakle, mi smo - ili se vrši pritisak na nas uz sve metode, pa i ucene, da prihvatimo da budemo i vlaška manjina Vlaha=Rumuna, što je ludorija od koje nas neko mora uzeti u zaštitu. Pozivam sve ljude svesne ovog čina da ovo ne shvate kao još jednu z....... u nizu. Ovo je previše ozbiljno. O ne znanju osnovnog iz vlaškog i srpskog jezika ćemo lakše.

Sa ovim sto ste pisali na pocetku se slazem u potpunosti

Ali - Nije mi jasno ,

1. da li to mislite, a molicu odgovor da i ne, da su oni koji misle da su Vlasi
samo drugi naziv za stare Rumune protiv svoje zemlje? Ovde nazirem prezir prema aktivisitma VDS

2. Da li mislite da je danasnji NSV legalno izabran i legalno predstavlja Vlahe Istocne srbije

3. Da li mislite da NSV legalno i realno predstavlja nas narod ako je odgovor pod 2. da ?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #61 послато: 16.06.2011. 16:30 »
Znam čoveka - ljudina!
Као што су људине и сви остали који су на било који начин помогли овај пројекат.
Mislim da nije finansirao da bi mu se ime potezalo po Netu, već verovatno zato što je verovao da čini pravu vlašku stvar.
Као, уосталом, и сви они који су на било који начин помогли овај важан пројекат. Због тога и нисте до сада добијали прилику да на интернет-форумима читате ничије хвалисање.
To što su pojedini Vlasi i Ministarstvo  finansirali na žalost u ovom slučaju ne menja činjenicu da je u pitanju rumunski projekat među VLASIMA.
Врло интересантно. Ви сте и пре него што је Атлас изашао из штампе пожурили са закључком да се ради о "румунском пројекту" ;) Још га нисте ни погледали, а већ сте знали да је финансиран од стране Румуније ;) Да сте бар осетили потребу да се распитате о томе. Не! Ви сте у старту закључили да се ради о "непријатељском подухвату" јер је рађен од стране "румунских стручњака".

Ви имате потребу да ствари окрећете на главачке. Ви сте себи зацртали да је бити Влах=имати одбојност и анимозитет према свему што долази с оне стране Дунава.

Problem će biti ako vlasi budu morali u Bukurešt po "Atlas..." kao što je Volcae predložio!
Неће морати у Букурешт. Уз Божију вољу биће доступан свима - посебно научној јавности у Србији. Да се једном за свагда стави тачка на лупетања и наклапања доконих лаика.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #62 послато: 16.06.2011. 16:38 »

S obzirom na relativno kratko iskustvo na Florumu ne mogu Vam zameriti što ste prevideli da kod većine članova Floruma tekst duži od dvadesetak redi izgleda kao Mont Everest. (pa ga verovatno neće ni čitati!)

dPasujoni

Ma shvatio sam. Čak i vajni urednik metne Đorđevića a da nije pročitao šta sve tamo čovek kaže, ili svejedno Kanica ili Popovića... Jednostavno je to tako - pa neka im bude. Nama niko nije kriv što sve "skenerski" pohvatamo.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #63 послато: 16.06.2011. 16:46 »
Ovo je previše ozbiljno. O ne znanju osnovnog iz vlaškog i srpskog jezika ćemo lakše.
Од тога је још озбиљнија чињеница да се измишљају небулозе о наводном пореклу и језику Влаха од стране оних који нису меродавни да о томе суде. Свако од нас има право на очување идентитета и језика. Наклапања о језику и пореклу, које немају благе везе ни са лингвистиком ни са историјом, ни са антропологијом, представља недопустив вид кршења ових права.

Ma shvatio sam. Čak i vajni urednik metne Đorđevića a da nije pročitao šta sve tamo čovek kaže, ili svejedno Kanica ili Popovića... Jednostavno je to tako - pa neka im bude. Nama niko nije kriv što sve "skenerski" pohvatamo.
A ovo piše čovek koji je od Pauna dobio opomenu "pred isključenje" zbog praznoslovlja kojim zasipa f(l)orum  8)
Čovek, koji se na ovom f(l)orumu proslavio tehnikom eskiviranja da na tražena pitanja da suvisle odgovore.

Bitno je da ga je pohvalio urednik dPasujoni, čovek koji je unapred znao da je Lingvistički atlas finansiran "od strane Rumuna", pre nego što je uopšte išta čuo o njemu  8)

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #64 послато: 16.06.2011. 16:50 »

Da vidimo rezultat kada bude gotov "Atlas...", u svakom slučaju nije loše da se o Vlasima piše i govori.

Problem će biti ako vlasi budu morali u Bukurešt po "Atlas..." kao što je Volcae predložio!

Ja sam vam dao rešenje, da vidite prvo Petru Neiescu, Eugen Beltechi, Nicolae Mocanu, Atlas lingvistic al Regiunii Valea Timocului – Contribuții la atlasul lingvistic al graiurilor românești dintre Morava, Dunăre și Timoc, Cluj-Napoca, 2006

Titlu Atlas lingvistic al Regiunii Valea Timocului
Subtitlu: contributii la atlasul lingvistic al graiurilor romanesti dintre Morava, Dunare si Timoc
Autori Neiescu, Petru; Beltechi, Eugen; Mocanu, Nicolae

Informaţii editoriale
Editura [ s,n, ]
Anul apariţiei 2006
Localitatea Cluj-Napoca

Detalii suplimentare
Descriere Postfata de Vasile C. Ionita
Cuvinte cheie Limba romana.Lingvistica.Graiuri
Pagini 148
Limba romana
Înălţime (cm)25
Conţine harti

Cod unic LSR-209891-L.RO/504
Biblioteca Limbi si Literaturi straine, Limba si Literatura Romana
Oras Bucuresti
Adresa Str. Ion Ghica, nr 13, Sector 3
Stare disponibila

http://biblioteca.spiruharet.ro/catalog/titlu.php?id=60041

Evo dostupna je knjiga samo za Caslava i dPasujonija, samo još da skoknu do Bukurešta, pa da daju naučni sud o knjizi Atlas lingvistic al Regiunii Valea Timocului.

Tek onako informativno da znamo unapred šta nas čeka kada bude publikovan i lingvistički materijal u 4 ili 5 knjiga.  ;)

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1069.msg5946#msg5946

Mada ako budete otišli za Bukurešt obavezno da svratite i u КАРУ КУ БЈЕРЕ, ovo sam napisao ćirilicom zbog Caslav-a pošto je rekao da voli da popije, a pošto sam čuo da je dPasujoni trezvenjak, u njegovu VLAŠKOST ozbiljno sumnjam.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #65 послато: 16.06.2011. 17:08 »
Господине dPasujoni,
Одговорићу Вам најконкретније што може:
Ја сам Влах на српском језику, RUMÂN на свом матерњем језику. Прихватам у потпуности дефиницију термина Влах која се налази у етимолошком речнику књижевног С-Х језика у издању Матице српске:

Po običaju ste izbegli konkretan odgovor, zato ću pokušati da pojasnim pitanje.

Domnule Vlad,

Jeli po vama (na srpskom jeziku) "biti VLAH" isto što i "biti rumun", ili je "biti rumun" nešto drugo od "biti VLAH"?

ili još jednostavnije:

Da li je za Vas VLAH isto što i RUMUN?

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #66 послато: 16.06.2011. 17:15 »
dPasujoni
Dao sam konretan odgovor da konkretniji ne može da bude! Ako Vi ne umete pažljivo da čitate, ja Vam ništa ne mogu.
Nije Vama problem da li je za mene Vlah isto što i Rumun. Vama je veći problem što tako stoji u Etimološkom rečniku književnog srpskohrvatskog jezika, što je za svakog iole pismenog u Srbiji to tako.

Evo još jednom:
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #67 послато: 16.06.2011. 17:25 »
dPasujoni
Dao sam konretan odgovor da konkretniji ne može da bude! Ako Vi ne umete pažljivo da čitate, ja Vam ništa ne mogu.
Nije Vama problem da li je za mene Vlah isto što i Rumun. Vama je veći problem što tako stoji u Etimološkom rečniku književnog srpskohrvatskog jezika, što je za svakog iole pismenog u Srbiji to tako.

Ma nije meni ništa problem, pogotovu ne ono što piše u rečniku, ali je tebi očigledno veliki problem da se izjasniš oko proste stvari i da kratko kažeš jeste ili nije!

VLAH=RUMUN

Da li jeste ili nije?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #68 послато: 16.06.2011. 17:31 »
Ma nije meni ništa problem, pogotovu ne ono što piše u rečniku, ali je tebi očigledno veliki problem da se izjasniš oko proste stvari i da kratko kažeš jeste ili nije!
VLAH=RUMUN
Da li jeste ili nije?
Јесте Вам проблем, како није! Читајте шта пише. Ја сам се већ изјаснио. Ја сам Влах. Да ли је Влах=Румун - пише у речнику. Изволите па прочитајте  8)

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #69 послато: 16.06.2011. 17:31 »

Ali - Nije mi jasno ,

samo drugi naziv za stare Rumune protiv svoje zemlje? Ovde nazirem prezir prema aktivisitma VDS

2. Da li mislite da je danasnji NSV legalno izabran i legalno predstavlja Vlahe Istocne srbije

3. Da li mislite da NSV legalno i realno predstavlja nas narod ako je odgovor pod 2. da ?

Da bi ste razumeli 1.

samo drugi naziv za stare Rumune protiv svoje zemlje?

prvo 1:
Morate solidno da savladate istoriju (ne samo na osnovu desetak-dvadesetak knjiga)
 a onda:

-lepo prenesite moje tvrđenje, ili
-umetnite citat,
-na osnovu subjekatskog skupa reči sastavite pitanje, da ja
-odgovaram sa "Da"- "Ne" (Kao ....-.... zăua triilja)

Ovde nazirem prezir prema aktivisitma VDS

Jebi ga, kako da ti kažem da l...g...  Pitaj koga god hoćeš iz VDS! Ne znam što mi malo - malo neko pripisuje mržnju. Dobar sam sa svim liderima i članstvom svih partija. Ja nikada nisam uklonio ni oštetio ničiji plakat, poziv na aktivnosti, i svima sam to izričito govorio da ne rade nikom... Što svi poštuju!

2. Da! Legalno!

3. Da! Prema onome što je dostupno-reaguje relativno pravovremeno. Savetu je pogotovu velika obaveza da sve ispoštuje i da ne čini pogrešne korake. On je političko telo i tako i treba da funkcioniše. Naš Predsednik, potpredsednici saveta- nemam zamerki.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #70 послато: 16.06.2011. 17:38 »

Јесте Вам проблем, како није! Читајте шта пише. Ја сам се већ изјаснио. Ја сам Влах. Да ли је Влах=Румун - пише у речнику. Изволите па прочитајте  8)

Ma jasno je da se izjašnjavaš kao VLAH, ali ja pitam da li je po tebi  "Влах=Румун", a ne šta piše u knjigama?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #71 послато: 16.06.2011. 17:44 »
Ma jasno je da se izjašnjavaš kao VLAH, ali ja pitam da li je po tebi  "Влах=Румун", a ne šta piše u knjigama?
Ви слабо читате шта пишем, или имате проблема са диоптријом  ;)

Ево, само за Вас, узех фонт 14-ицу

Господине dPasujoni,
Ја сам Влах на српском језику, RUMÂN на свом матерњем језику. Прихватам у потпуности дефиницију термина Влах која се налази у етимолошком речнику књижевног С-Х језика у издању Матице српске:
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #72 послато: 16.06.2011. 17:49 »

Knjigu sam pročitao pre par godina, štampanu knjigu imam je i sada, da li vi imate vizije pa mislite da znate sve i svašta, šta je vam ja ne razumem?

Drugo i najvažnije je da Vlasi imaju što veči izbor literature iz svih oblasti, tako da svako ko barem nešto o Vlasima želi da sazna da za tako nešto ima i uslova, ne bitno da li se to meni sviđa ili ne sviđa, mislim na sadržaj.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #73 послато: 16.06.2011. 17:52 »

Da Valahi vechi în Valachia veche, fiind Daci în Dachia?
Valachi vechi să nu fi trecut cu Traian romanizînd sau rumănizînd primele localiteţii Daceşti - prazul şi sarea, ca şi codru de pământ -rămândeau toate în alt fel numite.
Acuma-i uşor a zicea: "Acum nu măi suntem nici ..ci, nici draci, suntem Coicoteni!

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #74 послато: 16.06.2011. 17:57 »
Ви слабо читате шта пишем, или имате проблема са диоптријом  ;)

Ево, само за Вас, узех фонт 14-ицу

Господине dPasujoni,

Ja pitam da li je po tebi  "Влах=Румун" ???