Аутор Тема: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić  (Прочитано 26863 пута)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
  • Углед: +0/-0
Одг: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #45 послато: 16.06.2011. 12:25 »

Господине Цаславе,
Коме се Ви у овом Вашем подужем посту уопште обраћате?
Мени? Драгићу? Коме? Ко су ти тајанствени "финансијери НВВнВО"? Ко кога овде финансира и са којим циљем?
Ово је јако битно да бих знао да ли треба да:
1. Пажљиво прочитам овај "километарски" коментар
2. Одговорим бар на оно где сам прозван

Ко год се осети прозваним, као познавалац свог матерњег језика или као суфинансијер пројекта који ће мени да обезбеди моје прво елементарно људско право да своје име и презиме недвосмислено јасно напишем на свом матерњем језику и да га са мог матерњег језика прочитам са одговарајућим звучним еквивалентима, или ко год се осећа кривцем погазивши моја елементарна права неадекватним супститутима, због тога што ћу од свог Савета тражити заштиту својих права која ми НВО-ФКВ Бор смишљено нарушава (а која ми по Уставу следују), има право да евентуално одговори, као и да изнађе тражена решења. Влад и Драгић у сваком случају имају обавезу да то учине ван икакве форумске етикеције – као носиоци чега год!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: Kako (je) rešavanje problema učenje maternjeg jezika Vlaha vidi(eo) D. Dragić
« Одговор #46 послато: 16.06.2011. 12:29 »

На пијаци која се форум зове, може све да прође. Све ове бесмислице ласкаваца који су добри да хвале кекс уз пиво итсл. Начињено је нешто од чега ће се наука одбранити у неком времену јер је на темељу подметнутих доказа донела став који не одговара истини.

Kažete da sve što je nauka do sada rekla o Vlasima, a ima "На пијаци која се форум зове" zasnovano "на темељу подметнутих доказа донела став који не одговара истини."

A "На пијаци која се форум зове" mislite naravno na

Florum VLASI SRBIJE
RUMÂŃI SÂRBĬEŞĆ * ROMÂNII TIMOCENI * RUMÎŃI TIMOĆEŃI * VLACHS OF SERBIA * 2007

Ne bih da komentarišem dalje.

Ali bih i ja sada kritikovao NS VNM:

1. Znaju šta im je matica a proglasili Srbiju za maticu, a vi predlažete da Vlasi iz Bugarske proglase Bugarsku za maticu.
2. Prihvatili ste ćirilicu za pismo budučeg vlaškog jezika, uz dopunu da če biti i latinice. Ćirilicu da prihvatite, bože šta sve čovek od vas može da očekuje.
3. Nacionalno ime Rumân ste bacili, jer imate previše vlaških reči pa se razbacujete njima, uzeli ste Vlah, kažite to ljudima da čuju i vidite kako čete proči.
4. Radite na novom jeziku, standardizaciju, a ne znate ni šta radite ni kako čete uraditi a nemate ni stručnjake, jer beže od vas, pošto je vreme komunizma odavno prošlo.

dalje ne bih išao i ovo vam je dovoljno da "вас и буде стид!"

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #47 послато: 16.06.2011. 12:42 »
Влад и Драгић у сваком случају имају обавезу да то учине ван икакве форумске етикеције – као носиоци чега год!
Промовисали сте ме у "носиоца", г-дине Цаславе, а да ми нисте рекли чега? Ако се мисли на Лингвистички атлас говора Влаха североисточне Србије - учинили сте ми велику част! Ипак, као неко кога краси скромност, одрећи ћу се звања које ми је додељено. Ја сам само један од неколико оних који су својим прилогом помогли да се одради пројекат над пројектима - Лингвистички атлас! И на то сам поносан да поноснији не могу бити!
Него, шта је са Петром Лађевићем и министарством или секретаријатом на чијем се челу Лађевић налазио? Зашто сте њега изоставили  ;) Његово Министарство је Атлас помогло са донацијом која је већа од прилога који сам успео да издвојим  ;) Није ваљда да вам се не уклапа у концепцију чињеница да је пројекта прихваћен од стране самог министарства  8)

А сад што се тиче записивања наших говора.
За записивање влашких говора, па и Вашег имена и презимена, постоји давно усаглашена норма. Да сте се мало боље распитали, сазнали бисте да је до сада објављено доста књига у којима је коришћена та норма.
Толико о овоме.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #48 послато: 16.06.2011. 12:45 »

На пијаци која се форум зове, може све да прође. Све ове бесмислице ласкаваца који су добри да хвале кекс уз пиво итсл. Начињено је нешто од чега ће се наука одбранити у неком времену јер је на темељу подметнутих доказа донела став који не одговара истини.

Kažete da sve što je nauka do sada rekla o Vlasima, a ima "На пијаци која се форум зове" zasnovano "на темељу подметнутих доказа донела став који не одговара истини."

A "На пијаци која се форум зове" mislite naravno na

Florum VLASI SRBIJE
RUMÂŃI SÂRBĬEŞĆ * ROMÂNII TIMOCENI * RUMÎŃI TIMOĆEŃI * VLACHS OF SERBIA * 2007

Ne bih da komentarišem dalje.

Ali bih i ja sada kritikovao NS VNM:

1. Znaju šta im je matica a proglasili Srbiju za maticu, a vi predlažete da Vlasi iz Bugarske proglase Bugarsku za maticu.
2. Prihvatili ste ćirilicu za pismo budučeg vlaškog jezika, uz dopunu da če biti i latinice. Ćirilicu da prihvatite, bože šta sve čovek od vas može da očekuje.
3. Nacionalno ime Rumân ste bacili, jer imate previše vlaških reči pa se razbacujete njima, uzeli ste Vlah, kažite to ljudima da čuju i vidite kako čete proči.
4. Radite na novom jeziku, standardizaciju, a ne znate ni šta radite ni kako čete uraditi a nemate ni stručnjake, jer beže od vas, pošto je vreme komunizma odavno prošlo.

dalje ne bih išao i ovo vam je dovoljno da "вас и буде стид!"

Uživaj, ti nemaš razloga da se stidiš. Spadaš u one koje Bog voli, pridružujem mu se i ne komentarišem te više...

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #49 послато: 16.06.2011. 12:55 »

4. Nu, nu inteleg. (La satu meu se zise intelezi tu it vorbesc Io romaneaste or tiganeaste )

Сачувај ме, Боже, од оваквих реченица ко је се пишу у селу овог вишеструко неписменог човека.

Ovo treba da shvatim kao uvredu ?
Ko je kriv za tu nepismenost na maternjem jeziku ??

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #50 послато: 16.06.2011. 13:11 »

А сад што се тиче записивања наших говора.
За записивање влашких говора, па и Вашег имена и презимена, постоји давно усаглашена норма. Да сте се мало боље распитали, сазнали бисте да је до сада објављено доста књига у којима је коришћена та норма.
Толико о овоме.

I Obradović je u prošlom sazivu potpisao što sad neće ni u ludilu, al to su politički ćorsi i ćorsokaci, pustimo to. Ja govorim o intelektualnom i moralnom ćorsokaku u kome ste se Vi našli kao podrška još crnjem i besmislenijem poduhvatu ispred samoga sebe i (ako mogu da verujem) gurnuti u njega od samoga sebe.

Odlično sam o tome informisan i sve nesuglasice eksterno mogu da pojasnim koristeći "tu normu". Postavlja se pitanje:
Ko će ogromnoj količini Vlaha objasniti zašto oni preko noći moraju da promene prizvuk i zapis svojih imena? Gde je tu hvaljena NVO sa svojim šefovima? Čija je to NVO? Čijeg naroda i čije vlade? Na sva zvona s time! Atlas neka je rumunski-naš nije!

Толико о овоме.

Cirkus tek predstoji al na drugim mestima...

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #51 послато: 16.06.2011. 13:25 »
Koliko vidim i razumem ovo je rumunski projekt, finansiran rumunskim parama i realizovan od strane rumunskih stručnjaka, za rumunske potrebe!

Па ја за своје паре могу да докажем шта год пожелим на овом свету, поставља се питање- коме ће то требати? И што би смо се ми (види мене паметног) убијали овде узимајући тај Влад-Драгићев атлас као полазну тачку било чега? Ви сте учествовали у инвестирању неког тамо тркаћег коња „А“. Плаћали сте приватно џокеја, тренера, ветеринара, коњушара, секретарицу, кафе-куварицу и шта све још… Приватно, тај је коњ за сваку похвалу и ми треба сви да прихватимо као „крунске“ резултате које он има са тренинга (кад и како му се дигне). Ја бих рекао „ун боб зăјбавă“ ор ворба лу Љеукă :“Ауз бă копиље, футје ту аја чје штји“!

Копајући по препискама које сам у то време интензивно водио са господино Драгићем, наишао сам на један врло занимљив податак који до сада није био поменут.
Тачно је да је Влашки културни клуб из Винтертура највећим делом - што се финансирања тиче - подржао рад на Лингвистичком атласу говора Влаха североисточне Србије. Поред Влашког културног клуба, пројекат је финансијски помогло и ресорно Министарство за мањинска питања, на чијем се челу тада налазио господин Петар Лађевић, кадар ДСС-а. Значајан допринос овом пројекту дао је и један приватни предузетник влашког порекла из кучевачког краја, чије име не желим да поменем.

Господин Цаслав би тако осовини "Влад-Драгић" могао да придода бар још Министарство за питање мањина, али и поменутог приватника, тада власника приватне бензинске пумпе. Људе који су на терену помагали овај пројекат, бројне влашке интелектуалце и друге добротворе који су  Драгићу и дијалектолозима увек прискакали у помоћ када је то било неоипходно - нећу да набрајам. Било би много рогобатно када би се сви нашли у осовини "Влад-Драгић-Министарство за мањине Реп. Србије - приватни предузетник из Кучева"  ;)

А, и господин Уредник dPasujoni може да буде потпуно спокојан. Чим је пројекат рађен и новцем пореских обвезника Репубилке Србије, па још подржан од стране Министарства за мањине, значи да се ради о српском пројекту рађеном за потребе Влаха, лојалних држављана Републике Србије!

Pa ovo nisam pročitao! A ja spremao listu časnika i mrštim se... I dalje se bruka odmotava- i treba da se odmotava-sve do krajcatog kraja- sve dok i ona dvojica ne popadaju (od) s jaja.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #52 послато: 16.06.2011. 14:02 »
I Obradović je u prošlom sazivu potpisao što sad neće ni u ludilu, al to su politički ćorsi i ćorsokaci, pustimo to.
Slažem se. Pustimo to. Obradović je tada postupio po slovu zakona jer ga je zakon na to tada obavezao. Znamo svi kako je u prošlosti funkcionisala partija gospodina Obradovića. Najpre je dolazilo do opšteg inaćenja, pa je onda "u skladu sa višim državnim interesima" potpisivano i ono što niko nikada nije tražio.
Ja govorim o intelektualnom i moralnom ćorsokaku u kome ste se Vi našli kao podrška još crnjem i besmislenijem poduhvatu ispred samoga sebe i (ako mogu da verujem) gurnuti u njega od samoga sebe.
Ne znam uopšte o kakvom ćorskoaku Vi ovde govorite? Lingvistički atlas će razrešiti mnoge dileme vezane za jezik kojim govorimo. U to sam više nego ubeđen! U poduhvat (vezan za Lingvistički atlas) sam, naravno, ušao dragovoljno, ispred samog sebe, kao što Vi to lepo pominjete i nisam ni od koga "gurnut". Ako ne verujete, slobodno kontaktirajte BIA-u. Verovatno imaju moj dosije ;)

Odlično sam o tome informisan i sve nesuglasice eksterno mogu da pojasnim koristeći "tu normu". Postavlja se pitanje:
Ko će ogromnoj količini Vlaha objasniti zašto oni preko noći moraju da promene prizvuk i zapis svojih imena?
Ko Vam kaže da će bilo ko" preko noći morati da promeni prizvuk i zapis svojih imena?" Zašto širite ovakve dezinformacije? Evo Vam način na koji je, uz svo poštovanje dijalektoloških pravila, doktor istorijskih nauka, Slavoljub Gacović, zapisao govor Vlaha Carana iz okoline Zaječara? U čemu Vi tu vidite problem?
Gde je tu hvaljena NVO sa svojim šefovima? Čija je to NVO? Čijeg naroda i čije vlade? Na sva zvona s time!
Ja još jednom apelujem na Vas da nam već jednom kažete o kojoj NVO Vi stalno govorite?

Atlas neka je rumunski-naš nije!
Atlas je naš - vlaški!
Vaš sigurno nije! I tu se potpuno slažem sa Vama. Pravite Vi sebi srbo-vlaški ili kakav god hoćete. Neka Vam ga urade funkcioneri vladajuće koalicije u Beogradu. Neka Vam ga rade kafe kuvarice iz Matice srpske. Meni je sve jedno.

Cirkus tek predstoji al na drugim mestima...
Sa nestrpljenjem ga očekujem ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #53 послато: 16.06.2011. 14:07 »
Pa ovo nisam pročitao! A ja spremao listu časnika i mrštim se... I dalje se bruka odmotava- i treba da se odmotava-sve do krajcatog kraja- sve dok i ona dvojica ne popadaju (od) s jaja.
Samo napred, Caslave! Čitajte i naučite nešto iz onog što pročitate. E, sad, to što Vas je na kraju spopala paranoja - tu Vam ja ništa ne mogu ;)

Ne znam koju dvojicu još vidite. Kod nas bi se za nekog ko je sklon priviđanjima reklo : "Lasă-l. Nu-l sminći. Vieḑ câ nuie sîngur"  ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #54 послато: 16.06.2011. 14:37 »
Иако сте се изјаснили и изјашњавате  као ВЛАХ,
уколико ВЛАХЕ сматрате румунима или рецимо огранком румуна,
тј ако себе и влахе уврштавате у румунски корпус, онда сте румун
по Закону о националним мањинама и ваша права штити НС РУМУНСКЕ националне мањине!
Господине dPasujoni,
Да ли бисте били љубазни да ми откријете где и у ком зако ну пише да, уколико било који изјашњени Влах сматра да су његови преци на простор данашње североисточне Србије дошли са простора данашње Републике Румуније, о његовим мањинским правима треба или мора да брине Национални савет Румуна?

Domnule Vlad,

Jeste li Vi

1. VLAH koji smatra da je vlah=rumun
ili
2. VLAH koji smatra da su njegovi preci došli sa prostora koji danas pripadaju Rumuniji?

Ukratko,

Jeli po vama "biti VLAH" isto što i "biti rumun", ili je "biti rumun" nešto drugo od "biti VLAH"?

Molim, kratak i jasan odgovor!

dPasujoni

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #55 послато: 16.06.2011. 14:49 »
Ja sam rekao šta su Vlasi u Srbiji i drugo čije interese zastupa NS VNM, nadam se da sam bio jasan Vlasi jesu Rumuni, njihovo samo opredeljenje je jedno a drugo je ono što su u stvarnosti.

Postoje jer su PROIZVOD KOMUNIZMA, ili posledica KOMUNIZMA, po pravilu a upoznao sam dosta takvih, to su ljudi koje je teško opisati rečima, glava im je prepuna naučne fantazije, koju oni tumače kao NAUKU.

Samoopredeljenje VLAHA je od esencijalne važnosti i jedino bitno, a to šta Vi ili bilo ko drugi misli o njima je samo to vaše mišljenje i vaš sud o drugima.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #56 послато: 16.06.2011. 15:04 »
Шта сам остао дужан да изјавим још зимус на обраћање Д. Драгића поводом његове познате резолуције. Сад више нема смисла дање одлагати кад је силина доказа наврла са свих страна.

~#~                      ~#~                    ~#~

Oбавеза Националног савета Влаха Србије је да ради у интересу Влаха и у интересу Србије према свим позитивним цивилизацијским достигнућима савременог мултинационалног, и мултикултурног друштва у Европи и шире.
....  
У обраћању председника ФКВ из Бора се јасно види неусклађеност идејног и практичног приступа како у прошлом времену тако и у времену садашњем и покушава се да кроз прилично разуђен формат хаотичног несклада са добром намером, а вероватно у доброј намери, скрене пажња на пропусте и погрешке које уочава с тим што у једној мешавини историје, лингвистике, популистичке реторике, запоставља културу као матично језгро постојања ФКВ и посеже, у прилично увредљивом и арогантном маниру, врло самоуверен политички соло кроз оркестарску партитуру који дотиче познате фрагменте политичких Дебисија, Дворжака, Шопена... ФКВ се у ово рано пролеће врло раскошно разлиста док су још врбе, глогови и ниско растиње по заветринама и утринама нашим у опрезном буђењу после доскорашњих сметова.
.....                          

Kolega caslave,

dali ste jednu sveobuhvatnu analizu teme i pokazali svu ispraznost u radu FKV, što po meni ne znači da FKV nije imala određenu istorijsku ulogu u rešavanju "VLAŠKOG PITANJA".

S obzirom na relativno kratko iskustvo na Florumu ne mogu Vam zameriti što ste prevideli da kod većine članova Floruma tekst duži od dvadesetak redi izgleda kao Mont Everest. (pa ga verovatno neće ni čitati!)

dPasujoni

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #57 послато: 16.06.2011. 15:27 »

Господин Цаслав би тако осовини "Влад-Драгић" могао да придода бар још Министарство за питање мањина, али и поменутог приватника, тада власника приватне бензинске пумпе. Људе који су на терену помагали овај пројекат, бројне влашке интелектуалце и друге добротворе који су  Драгићу и дијалектолозима увек прискакали у помоћ када је то било неоипходно - нећу да набрајам. Било би много рогобатно када би се сви нашли у осовини "Влад-Драгић-Министарство за мањине Реп. Србије - приватни предузетник из Кучева"  ;)

А, и господин Уредник dPasujoni може да буде потпуно спокојан. Чим је пројекат рађен и новцем пореских обвезника Репубилке Србије, па још подржан од стране Министарства за мањине, значи да се ради о српском пројекту рађеном за потребе Влаха, лојалних држављана Републике Србије!

Znam čoveka - ljudina!

Mislim da nije finansirao da bi mu se ime potezalo po Netu, već verovatno zato što je verovao da čini pravu vlašku stvar.

To što su pojedini Vlasi i Ministarstvo  finansirali na žalost u ovom slučaju ne menja činjenicu da je u pitanju rumunski projekat među VLASIMA.

Da vidimo rezultat kada bude gotov "Atlas...", u svakom slučaju nije loše da se o Vlasima piše i govori.

Problem će biti ako vlasi budu morali u Bukurešt po "Atlas..." kao što je Volcae predložio!

Ma potpuno sam spokojan. 8)

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #58 послато: 16.06.2011. 16:10 »
Domnule Vlad,
Jeste li Vi
Господине dPasujoni,
Одговорићу Вам најконкретније што може:
Ја сам Влах на српском језику, RUMÂN на свом матерњем језику. Прихватам у потпуности дефиницију термина Влах која се налази у етимолошком речнику књижевног С-Х језика у издању Матице српске:

Што се тиче питања под редним бројем 2:

Ја себе сматрам потомком оних људи који су се током 18. века на ове наше просторе доселили са простора данашње Румуније - у мом случају румунског дела Баната. Такође сматрам да са становништвом са оне стране Дунава делим исти језик на нивоу народног говора, исте обичаје, исте митове и иста веровања и што је најважније - исто порекло! Другим речима: Сматрам да и са обе стране Дунава живи један те исти народ!
Можете да нас зовете Власима, Румунима, Кинезима или Индијанцима - то је апсолутно небитно!

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #59 послато: 16.06.2011. 16:13 »

Kolega caslave,

dali ste jednu sveobuhvatnu analizu teme i pokazali svu ispraznost u radu FKV, što po meni ne znači da FKV nije imala određenu istorijsku ulogu u rešavanju "VLAŠKOG PITANJA".

dPasujoni

[/quote]

Bez sumnje da je tako. Ja sam siguran da su fatalni propusti u tome što se mi između sebe ne damo "umrežiti". Svaka vaška hoće nešto obaška. A u jednom od najranijih obraćanja sam govorio o slikama doživljenim u Bečeju još sedamdesetih gde je na svakom koraku bio i jezik i kultura i život a ne podele na one koji trče u Mađarsku i na one za koje je Mađarska tamo negde. Nama, Vlasima, je zemlja ovde i sada, i odvajkada je tu bila. Nismo je dobili. Krvlju su je naši dedovi plaćali. Kome to nije - neka mu tako i bude, i niko mu to ne brani- ali nema pravo da je nama nameće, kao ni sutra našoj deci ono što nam ne pripada. Naša je tradicija tu, ispisana pismima i slovima koja su takođe tradicija, a za delove koji su tamo negde, poštujem, ali briga me. Dalje, tražiću u prikladnoj formi da se svaki od Vlaha koji ne prihvata da mu se izmeni glasovna struktura imena  pa da putem Saveta pokrenemo proces preispitivanje takvog delanja institucija koje krše postulate ljudskih prava a koje iste imaju obavezu da poštuju. Taj problem nisam primetio da je ikad postavio Nacionalni savet Rumuna. Dakle, mi smo - ili se vrši pritisak na nas uz sve metode, pa i ucene, da prihvatimo da budemo i vlaška manjina Vlaha=Rumuna, što je ludorija od koje nas neko mora uzeti u zaštitu. Pozivam sve ljude svesne ovog čina da ovo ne shvate kao još jednu z....... u nizu. Ovo je previše ozbiljno. O ne znanju osnovnog iz vlaškog i srpskog jezika ćemo lakše.