Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59292 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #210 послато: 04.02.2011. 20:40 »
Ako ipak sebe vidiš kao deo Vlaške manjine opisane u gorenavedenom tekstu onda si VLAH čije interese zastupa Nacionalni savet Vlaške nacionalne manjine.
dPasujoni
А ако не делим њихово мишљење и не прихватам сулуду кованицу о "Домовинској матици Србији", онда то за мене не важи  :-\
Другим речима, Савет заступа измишљене а не изјашњене Влахе - оне "Влахе" којима је девојка Влајна или, ако није Влајна, онда бар воле да опиче једно добро влашко колце  ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7xeTKPTeVLk&feature=related[/youtube]

G-din Vlad bi bio najsrecniji da je ostala na snazi odluka bivseg VNS-a koja glasi:Za  varijantu jezika u sluzbenoj upotrebi kod Vlaha se odredjuje standardni rumunski knjizevni jezik, koju su izglasali mnogo veci strucnjaci od i "obrazovani lingvisti" od Radukanovica,Zajkeskovica i dr. nabrojani , kao sto su:Zivoslav Lazic,dr Predrag Balasevic,Ivica Glisic,Zoran Jankovic i ..

Уместо одговора:

O ETIMOLOGIJI VLAŠKOG JEZIKA

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=434.0

Kom stablu pripada “vlaški”? Najpre treba imati u vidu da je vlaški jezik “jezik” samo kada se govor(i) Vlaha Srbije posmatra(ju) iz ugla službenog, srpskog jezika. Kada se, međutim, uđe u njegovu “kožu”, dakle: kada se nauči, naročito kada se istovremeno nauči i još ponešto iz oblasti naukâ o jeziku – onda se lako zapazi da je reč o govorima, odnosno narečjima, iliti dijalektima, koji pripadaju rumunskom književnom jeziku! Svaka druga klasifikacija vlaških govora dovelo bi u pitanje ne samo obaveštenost takvih “klasifikatora”, već i dalo dosta povoda da se otvoreno posumnja i u njihovu zdravu pamet!

Господин Влад би био најсрећнији да су поменута господа, уместо о игранкама, бринули о томе да отпочну расправу о језику - доведу најеминентније светске лингвисте, специјалисте за дијалектологију и да једном за свагда ставе тачку на причу о језику.

Овако, језик ће да им стандардизује "светске величине из области лингвистике": "Проф." Воја, Зајка и Часлав.
А ови из Европе, када буду сазнали ко је Власима радио "стандардизацију", изцуга ће Румунију да прекоре што жели да румунизује Влахе

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

boki

• Гост
« Одговор #211 послато: 04.02.2011. 21:37 »
Ne, nego treba prihvatiti Lingvisticki zapis govora koji je radjen pre par godina u isocnoj Srbiji od strane rumunskih akademika i raznih profesora,koji verovatno treba da Vlasima "preseku kolac".Malo sutra!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #212 послато: 04.02.2011. 21:46 »
Ne, nego treba prihvatiti Lingvisticki zapis govora koji je radjen pre par godina u isocnoj Srbiji od strane rumunskih akademika i raznih profesora,koji verovatno treba da Vlasima "preseku kolac".Malo sutra!
Ti bi, Boki, više želeo da "zapis govora" rade vlaški "akademici" Voja, Zajka i Časlav  a da nam kolač preseče Justin iz Zaječara ;)

P.S

Цитат
Mislim da bi Paun kao vrstan poznavalac Vlaskog entiteta i kao etnolog
trebao da se ukljuci u rad aktuelnog Nacionalnog saveta vlaha i time
pomogne u resavanju ovog goruceg problema kada je u pitanju opstanak vlaha na prostorima istocne Srbije. Dosao sam do saznanja da mu je Nacionalni savet Vlaha ponudio punu saradnju a na njemu je da odluci
dali ce pomoci narodu kome pripada.

Da li i dalje misliš da je Paun, koji je zaista vrstan etnolog, trebaoda se uključi u rad Nacionalnog saveta ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

boki

• Гост
« Одговор #213 послато: 04.02.2011. 21:48 »
 Sta bi jadni Vlasi bez pomoci drugih,pogotovu rumunskih lingvista koji bi svu stvar oko standardizacije vlaskoga govora,isti uradili uz kaficu sa odlukom koju bi doneli:"Nema za Vlahe drugi spas jer smo u raspravi koja je kratko trajala,uz veliko mudrovanje doneli odluku daV lasi u sluzbenoj upotrebi koriste rumunski knjizevni jezik". A znate kad ce to biti? He,he,he...

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #214 послато: 04.02.2011. 21:50 »
Sta bi jadni Vlasi bez pomoci drugih,pogotovu rumunskih lingvista koji bi svu stvar oko standardizacije vlaskoga govora,isti uradili uz kaficu sa odlukom koju bi doneli:"Nema za Vlahe drugi spas jer smo u raspravi koja je kratko trajala,uz veliko mudrovanje doneli odluku daV lasi u sluzbenoj upotrebi koriste rumunski knjizevni jezik". A znate kad ce to biti? He,he,he...
Ма, пусти то. Него, мислиш да овима у Савету има помоћи или нема :D

Шта ти говори податак да су румунски лингвисти, једни од најбољих у Европи у области компаративне лингвистике и диалектологије, обишли 84 влашка села?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

boki

• Гост
« Одговор #215 послато: 04.02.2011. 21:56 »
 Ma kakav Paun. Nije od strucan za to. Treba da dovedete rumunskog akademika Dorina Lozovanua iz Kluza u Rumuniji. On ce dugo,veoma dugo da radi na normiranju vlaskoga govora,pitaj Boga koliko bi to dugo trajalo jer veci deo rumunske intelektualne elite se sikira zbog toga,kao ja za ovu zimu.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #216 послато: 04.02.2011. 22:00 »
Ma kakav Paun. Nije od strucan za to.
Ја мислим да јесте! Погледај шта пише:

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=434.0
Kom stablu pripada “vlaški”? Najpre treba imati u vidu da je vlaški jezik “jezik” samo kada se govor(i) Vlaha Srbije posmatra(ju) iz ugla službenog, srpskog jezika. Kada se, međutim, uđe u njegovu “kožu”, dakle: kada se nauči, naročito kada se istovremeno nauči i još ponešto iz oblasti naukâ o jeziku – onda se lako zapazi da je reč o govorima, odnosno narečjima, iliti dijalektima, koji pripadaju rumunskom književnom jeziku! Svaka druga klasifikacija vlaških govora dovelo bi u pitanje ne samo obaveštenost takvih “klasifikatora”, već i dalo dosta povoda da se otvoreno posumnja i u njihovu zdravu pamet!

Је л' се ти слажеш са овим?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

boki

• Гост
« Одговор #217 послато: 04.02.2011. 22:03 »
 Ma ovaj Savet je osudjen na propast! Sto bre brate ne vrate one iz predhodnog Saveta koji su Vlasima doneli svetlu buducnost 22,o9.2007.god. na sednici u Negotinu za samo par sekundi koliko im je trebalo da donesu istorijsku odluku o rumunskom knjizevnom jeziku za Vlahe,glasajuci sa 10 ZA i 5.PROTIV.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #218 послато: 04.02.2011. 22:15 »

Да ли знаш само колико је пута до сада у историји већ проучаван језик (говори) наших предака и који су били резултати тих проучавања?
Изгледа да имамо доста повода, стварно да посумњамо у здраву памет таквих, који тврде да ми не говоримо наречја румунског језика.

boki

• Гост
« Одговор #219 послато: 04.02.2011. 22:17 »
 Nego g-dine Vlad,da do sutra ne zaboravim da vam kazem jos nesto. Pre kratkog vremena sam slucajno na sajtu prof.Voje iz Negotina njegov i nastup tog Zajka koje pominjete na TV u Pozarevcu gde su bili i Zivoslav Lazic i neki Demic i sta li je Zajku trebalo da suprotnoj strani kaze:Da istorija i sudbina Vlaha nece zavisiti od tadasnjeg Saveta jer ce biti jos Nacionalnih saveta pa ce se videti sta ce dalje biti,misleci na celokupan rad tog saveta.Sta li je tom Zajku to trebalo da kaze. Kad ono bude tako.Sadasnji Savet je sve odluke bivseg Saveta stavilo van snage (vidi se iz Statuta i Deklaracije Na Sajtu VNS-a) i krenulo se pravim putem. ANAINCE!

boki

• Гост
« Одговор #220 послато: 04.02.2011. 22:21 »
Ma, Vlasi su brate bez te Vase konstatacije o dijalektima "osudjeni na propast".

boki

• Гост
« Одговор #221 послато: 04.02.2011. 22:25 »
Ajdde zdravo drugari, za danas toliko.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #222 послато: 04.02.2011. 23:33 »
Nego g-dine Vlad,da do sutra ne zaboravim da vam kazem jos nesto. Pre kratkog vremena sam slucajno na sajtu prof.Voje iz Negotina
Profesor Voja ima svoj sajt ??? ??? ???
Pa, dajte adresu, pobogu :P
njegov i nastup tog Zajka koje pominjete na TV u Pozarevcu gde su bili i Zivoslav Lazic i neki Demic i sta li je Zajku trebalo da suprotnoj strani kaze:Da istorija i sudbina Vlaha nece zavisiti od tadasnjeg Saveta jer ce biti jos Nacionalnih saveta pa ce se videti sta ce dalje biti,misleci na celokupan rad tog saveta.Sta li je tom Zajku to trebalo da kaze. Kad ono bude tako.Sadasnji Savet je sve odluke bivseg Saveta stavilo van snage (vidi se iz Statuta i Deklaracije Na Sajtu VNS-a) i krenulo se pravim putem. ANAINCE!
Ma, Zajka je vlaška Baba vanga, vlaški Nostradamus 8)
Po faci može čovek da zaključi da se radi o čoveku rođenom za velike poduhvate.
Ja mislim da će on biti budući vlaški Vuk Karadžić.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #223 послато: 05.02.2011. 00:05 »
Čekajte boki,
zar nije i D.Dragić učestvovao u izradi tog lingvističkog atlasa istočne Srbije?
kako da shvatimo to malo sutra?

boki

• Гост
« Одговор #224 послато: 05.02.2011. 10:04 »
G-dine Vlad,verovatno je Zajka ovaj sa naocarima. SVAKA MU CAST! Nije lep covek,ali je mnogo pametan kad je uspeo da razbuca bivsi VNS.Stao je na crtu sa Lazicem.Balasevicem,Glisicem i dr. i sve ih je "ostavio u prasinu".Pojavljuju se i sada,sporadicno,jos po neki rumunofili pokusavajuci nesto da urade sa Vlasima sto nije dobro,ali ce i oni otici u istoriju.