Prvo, piše se: EXACT! a ne: Egsagt!
Прво, хвала на исправци! Види се да румунски књижевни језик познајете боље од мене
Na žalost rumunski jezik ne poznajem onoliko koliko bi želeo, makar da mogu da pratim rumunsku televiziju.
No kako volim i sam da nešto naučim, a ne samo da druge podučavam, biće i to jednog dana, a u međuvremenu imam preča posla.
Što se tiče pisanije oko Zakona koju ste izneli mislim da sam dovoljno jasno rekao da je Zakon veoma dobar, po svim EU standardima, a da je primena druga priča i time sam sve rekao!
Исто као што постоје и људи који се изјашњавају као Власи а свесни су да у етно-лингвистичком смислу припадају Румунима.
Ja sam savršeno svestan da postoje takvi ljudi, ali nisam siguran da su ti ljudi svesni logičkog paradoksa u koji su "upali" sa ovakvom jednom tvrdnjom.
Moglo bi se reći da se radi i o krizi identiteta.
Čovek kaže da je Vlah, izjašnjava se kao Vlah, a istovremeno je svestan da u je etničkom i lingvističkom smislu RUMUN.
Recite Vi meni u kom smislu se može biti Rumun, do u etničkom smislu, ako se ne radi o rumunskom državljanstvu, što ovde definitivno nije slučaj?
Postoji veliki broj Vlaha koji znaju da su Vlasi u svakom smislu, ali se iz raznoraznih "neetničkih razloga" izjašnjavaju kao Srbi.
Dakle, kada se oni koji "znaju da su VLASI" izjašnjavaju kao Srbi, ili kada se oni koji znaju da su Rumuni, a izjašnjavaju se kao Vlasi, najčešće se radi o "ličnom interesu" koji i ne mora biti čisto materijalne prirode.
Ako ste mislili o ovoj poslednjoj grupi, ma sve je to OK, ali nemojte govoriti
"Mi jesmo VLASI, već: "Mi se izjašnjavamo kao Vlasi"
Da, rezimiram.
Može čovek "biti VLAH", a izjašnjavati se kako god mu volja!
Može čovek biti bilo koji entitet (Rumun, Srbin,...), a da se izjašnjava kao VLAH.
To spada u domen ličnog izbora!
Ја сам Влах чији је матерњи језик банатски дијалекат румунског језика! Сматрам сасвим нормалним да је књижевна норма мог матерњег језика румунски књижевни језик. Позивам се искључиво на лингвистику. Матица ми је Румунија.
Vlad:
1. maternji jezik-dijalekat rumunskog jezika
2. knjževni jezik-književna norma rumunskog jezika
3. Zemlja matica- Rumunija
Rumun u Srbiji:
1. maternji jezik-dijalekat rumunskog jezika
2. knjževni jezik-književna norma rumunskog jezika
3. Zemlja matica- Rumunija
dPasujoni:
1. maternji jezik-vlaški jezik (jezik na latinskoj osnovi sa velikim slovenskim i turskim uticajem)
2. knjževni jezik-ne postoji standardizovana norma
3. Zemlja matica- Nema. (Srpsko autohtono stanovništvo)
Iz navedenog se jasno vidi da je
VLAD=Rumun u Srbiji, a da
dPasujoni NIJE Rumun u SrbijiIli
dPasujoni=VLAH1. Ко сте Ви уопште да одређујете мени и хиљадама оних који овако размишљају да ли је то исправан или неисправан начин размишљања?
2. Ко сте Ви да мени оспоравате да ми матерњи језик буду наречија румунског књижевног језика а матица Румунија?
3. Где у закону пише да Власи морају да стандардизују влашки језик као службени?
4. Где у Закону пише да изјашњени Власи, који размишљају као ја, не полажу право да њихове интересе заступа Национални савет Влаха?
Молим конкретне одговоре!
1. Ne određujem ja, već nauka koja se zove LOGIKA. :'(
2. Ja to nikad nisam osporavao i ne osporavam!
Vladov maternji jezik je narečje Rumunskog jezika, književni jezik je rumunski, a Vladova zemlja matica je Rumunija.
Pozdrav za brata RUMUNA!
3. Ne piše i ne mora da piše, možemo i bez zakona da ga standardizujemo, ako hoćemo!
4. Nemoj me sada terati da kopam po članovima Zakona, ali koliko se sećam NS se formira kao telo koje vrši manjinsku samoupravu date manjine.
U ovom slučaju se radi Vlaškoj nacionalnoj manjini, a prerogativi te manjine dati su u Statutu kao podzakonskom aktu:
Član 2.
Savet je najviši predstavnički organ Vlaške nacionalne manjine koja živi na teritoriji Republike Srbije a koju smatra svojom domovinskom maticom, ....
Ako ipak sebe vidiš kao deo Vlaške manjine opisane u gorenavedenom tekstu onda si VLAH čije interese zastupa Nacionalni savet Vlaške nacionalne manjine.