Аутор Тема: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE  (Прочитано 59347 пута)

boki

• Гост
Одг: BASESKU: PRIZNAVANJE STATUSA RUMUNSKE MANJINE ZA VLAHE
« Одговор #150 послато: 03.02.2011. 16:04 »
 G-dine Vlad, i treba da se pisete krupnim slovima da ste VLAH na popisu ove godine samo da fundametalno korigujete vase dosadasnje misljenje o vlasima i rumunima i nece biti problema.Sto bi rekao pkojni premijer Djindjic:Akoje potrebno progutati zabu,onda je treba progutati odmah i nece biti problema (da malo veselije komuniciramo,jer ocigledno je da zbog razlicitosti vidjenja ove materije izmedju mene i vas od prvog kontakta idemo djonom jedan na drugog,jeli tako,a?)

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
« Одговор #151 послато: 03.02.2011. 16:09 »
...romanski narodi su bratski narodi, ali cu vam nesto reci:vlasi trebaju da uvazavaju rumune kao narod  toliko koliko rumuni budu uvazavali vlahe ...

Pa nisam siguran da će nas VLAHE uvažavati više od drugih, ali svako odgovara za ono što čini, a nisu ni oni baš "čisti" pred Savetom Evrope i mislim da imaju dovoljno problema u svom dvorištu da bi previše zagledali preko ograde.

"RUMUNIJA ODOBRILA DA SE ROMI NAZIVAJU CIGANIMA

BUKUREŠT - Odbori za ljudska prava i jednakost šansi Senata rumunskog parlamenta odobrili su danas predlog zakona da se Romi nazivaju Ciganima, a konačno o tome treba da se odluči na sednicama Senata i Poslaničkog doma.  ...."
Sreda, 2. Februar, 2011.| Autor: Agencija BETA

http://www.kurir-info.rs/planeta/rumunija-odobrila-da-se-romi-nazivaju-ciganima-73017.php

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #152 послато: 03.02.2011. 16:12 »
Из Вуковарског пакла је изнео живу главу један правник, преселио се са породицом у један војвођански градић. У Вуковару је био начелник општине. Као избеглица, пратио је конкурсе, и тако је дошао у Мајданпек, где се тражио начелник правне службе. Изванредан човек, успут образован као ретко ко у данашње време, па смо се убрзо спријатељили. Наше омиљено лапрдалиште била је кафана "Макс", у којој смо често остајали до иза поноћи. Када је изашао тај несрећни број "Телеграфа", и дошао до његове жене, која се још није била преселила у Мајднапек, она га је - на смрт преплашена - позвала на мобилни. Каже: "Бежи одмах оданде, спашавај живу главу! Неки Дурлић диже тамо Влахе на устанак, и сам бог зна хоћеш ли имати времена да се извучеш!" Било је око девет сати увече, ми смо у "Максу" таман били негде између петог и шестог шприцера, и ја нисам ни обраћао пажњу на његов разговор. У једном тренутку он ме је погледао са осмехом, и чујем га како каже жени: "Не бој се, није ништа опасно! Ево га, тај Дурлић седи са мном у кафани, и после шприцера које још планирамо да попијемо, не верујем да ће имати воље да диже устанке!"
ah ha ha
 ;) :P

boki

• Гост
« Одговор #153 послато: 03.02.2011. 16:13 »
 G-dine Volcae, o 40.054 vlaha koji su  6.juna 2010.god. izabrali sadasnji Nacionalni savet Vlaha.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #154 послато: 03.02.2011. 16:13 »
G-dine Vlad, i treba da se pisete krupnim slovima da ste VLAH na popisu ove godine samo da fundametalno korigujete vase dosadasnje misljenje o vlasima i rumunima i nece biti problema.Sto bi rekao pkojni premijer Djindjic:Akoje potrebno progutati zabu,onda je treba progutati odmah i nece biti problema (da malo veselije komuniciramo,jer ocigledno je da zbog razlicitosti vidjenja ove materije izmedju mene i vas od prvog kontakta idemo djonom jedan na drugog,jeli tako,a?)
Јесам Влах и то онај са великим почетним словом. Погледајте још једном шта пише у Речнику српскохрватског књижевног језика. За мене Важи објашњење под редним бројем 2. За Вас, претпостављам, под 3.
Нема зашто да се љутимо један на другог ни да се ударамо ђоновима. Свако је Влах на свој начин. Је л' тако?
Сећате ли се слогана СПС из милошевићеве ере : "Сви смо ми помало социјалисти".
Нека то важи из нас Влахе! Сви смо ми Власи! Неки као етничка, неки као социјална категорија!

Желим Вам свако добро!

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #155 послато: 03.02.2011. 16:17 »
G-dine Volcae, o 40.054 vlaha koji su  6.juna 2010.god. izabrali sadasnji Nacionalni savet Vlaha.

Не нисам мислио на то, него на којем простору живе,
има ли их у некој суседној држави,
колико ако их има,
обухватите цео простор на којем живе Власи којима ми припадамо!

На то сам мислио,
а ово знам колико има Влаха у Србији,
али нисам на то мислио.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #156 послато: 03.02.2011. 16:20 »
Žaba za gdina brata bokija glasi
Vlasi su bili Rumuni .
Vlasi će biti Rumuni .

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #157 послато: 03.02.2011. 16:27 »
Сви смо ми Власи!

...знам колико има Влаха у Србији, ....

Em smo Vlad zna da smo svi VLASI, em Volcae stigao da nas prebroji!  :'(

Šta ćemo sas so to novo znanje golemo ???

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #158 послато: 03.02.2011. 16:28 »
Ево га, тај Дурлић седи са мном у кафани, и после шприцера које још планирамо да попијемо, не верујем да ће имати воље да диже устанке!" [/u]

ah ha ha
 ;) :P

Па ништа није смешно, госн Absint!
Пробајте ви после десетак шприцера да дигнете било шта!
Нећете моћи дупе да подигнете са столице, а камоли устанак!  :P

ПС. Чуди ме како (већ) нико није приметио да је можда овај мој Вуковарац
намерно послат у Мајданпек, да сипа шприцере
у точкове Влашке Револуције?!?!?
Сетих се сада како је наручивао туру за туром!
Ја мислио да га је стигла нека вуковарска туга!
А он, види молим те: обична контрабанда!
Страни плаћеник!

O, lălă, lălă!  :o
Kum nu-m krapă kapu măĭ întîń?!?
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #159 послато: 03.02.2011. 16:29 »

Прво, да мало порадимо на граматиКи!

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #160 послато: 03.02.2011. 16:31 »

Прво, да мало порадимо на граматиКи!

Misliš enigmatiKi?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #161 послато: 03.02.2011. 16:34 »
Em smo Vlad zna da smo svi VLASI, em Volcae stigao da nas prebroji!  :'(
Ма, какви! Влад само констатује да тако пише у Речнику ;)
А, Волкае се вероватно позива на званичне резултате пописа.
Да. Големо је то знање, чим је за неке тешко да прихвате чињенице.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

boki

• Гост
« Одговор #162 послато: 03.02.2011. 16:36 »
 G-dine Volcae, pa znamo i ja i vi i mnogi drugi da vlaha ima i u Bugarskoj,Grckoj,Makedoniji,Albaniji ali akcenat je bacen na vlahe koji zive u 149.vlaskih naselja i u oko 50.mesovitih naselja u rasponu od Golupca na Dunavu pa do Cuprije na Moravi i od Kladova pa do Pozarevca. Tu se pisalo tih 40.054 kao vlasi a u ovom trenutku Timocki vlasi su pod pritiskom Rumunije a bogami krenulo je malo i prema Branicevu jer se i tamo nekoliko puta vec pojavljivao ambasador Rumunije Jon Makovej ne sa namerom da podrzi vlahe vec sa nastupom  da su vlasi rumuni, a sto se tice njegove posete timockoj krajini ooo! tu je dolazio dosta cesto sa istim nastupom. A vec o osvecenjima rumunskih crkava i zvonara gde je veoma rado vidjen gost od pristalica teorije vlah-rumun. O verskim pritiscima na vlahe,tu mozemo tek da razgovaramo.

boki

• Гост
« Одговор #163 послато: 03.02.2011. 16:45 »
 A, Absinith to je vaš stav da su Vlasi Rumuni i da će Vlasi biti Rumuni. To treba dožveti ili ne doživeti. A što se tiče u vezi gutanja žabe,to sam se obratio Vladu a ono se vi "upaliste na dugme".

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #164 послато: 03.02.2011. 16:49 »
G-dine Volcae, pa znamo i ja i vi i mnogi drugi da vlaha ima ..

Само се у Румунији етноними пишу малим словима, код нас - хвала Богу - још увек великим!
Дакле, ако хоћете да поштујете Влахе - поштујте правопис!
Власи о којима се говори у овом Флоруму, пишу се са великим почетним словом!