Аутор Тема: U 2011. godini, posle 10 godina, popis stanovništva Srbije  (Прочитано 2295 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
U 2011. godini, posle 10 godina, popis stanovništva Srbije
« послато: 05.01.2011. 16:28 »
Vesti - Društvo | Tanjug | 04 januar 2011

Popis stanovništva, prvobitno planiran za april, odložen je za šest meseci i biće sproveden od 1.
do 15. oktobra, a sredstva za popis trebalo bi da budu obezbedjena iz fondova Evropske unije.

Popis u poljoprivrednoj delatnosti biće obavljen izmedju 1. oktobra i 15. decembra 2012. godine.
Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS), broj stanovnika u Srbiji godišnje se
smanjuje za 30.000 do 35.000, što odgovara broju žitelja Kikinde.

Na popisu će biti angažovano izmedju 50.000 i 60.000 ljudi, odnosno nešto preko 50.000
popisivača na terenu, koji moraju biti punoletni, sa najmanje srednjom stručnom spremom i da
poznaju teren na kojem će raditi, uz još oko 6.000 instruktora, a biće formirane i popisne
komisije pri jedinicama lokalne samouprave - opštinama i gradoviama.

Troškovi popisa iznosiće oko 350 dinara, ili nešto više od 3,5 evra po stanovniku, što je najmanji
trošak u Evropi, rekao je ranije direktor RZS Dragan Vukmirović, navodeći da u skandinavskim
zemljama, na primer, oni iznose i do 16 evra.

Medju popisnim pitanjima novine će biti one o računarskoj pismenosti, vanbracnim
zajednicama, broju stanova ili kuća koje neko poseduje, a trenutno ne živi u njima, osobama sa
invaliditetom, ljudima koji su zbog sporazuma o readmisiji morali da se vrate u domovinu, broju
izbeglica u Srbiji i razlozima napuštanja svojih ognjišta.

Popis poljoprivrede, koji je u Srbiji poslednji put radjen 1960. godine, obuhvatiće sva
domaćinstva sa najmanje 0,5 hektara obradive zemlje, pri čemu će biti popisivan broj grla stoke,
poljoprivredna mehanizacija, stabla voća, vrste delatnosti u agraru...

Poslednji popis stanovništva sproveden je 2002. godine.

http://www.srbijanet.rs/vesti/drustvo/71779-u-2011-godini-posle-10-godina-popis-stanovnistva-srbije.html

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #1 послато: 01.10.2011. 13:50 »
[pdf]http://media.popis2011.stat.rs/2011/brosurapopis2011.pdf[/pdf]
http://media.popis2011.stat.rs/2011/brosurapopis2011.pdf
© 2011 Републички завод за статистику

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
  • Поруке: 46
Одг: U 2011. godini, posle 10 godina, popis stanovništva Srbije
« Одговор #2 послато: 04.10.2011. 17:02 »
Da statistika nije najčistija (laž nad lažima) poverovali bi da je najistinitija istina! Samim tim što je "istinit" pridev, a postojanje komparacije, je l' te, neminovnost, svedoči da apsolutna istinitost (ni danas, pred našim očima, je l' te, ne postoji) može da bude prikrita kad je u pitanju 1.., 2.., 3..,4! Slobodno prijavite imovinu ( s njom će se obračunati studenti ekonomskih fakulteta) i članove domaćinstva i stoku (moj ujak je pre 10 godina u Kobišnici popisao 47 kokošaka i deset svinja u reonu 4. Telefonom sam ga pitao kako sada stoje stvari (bivša žena mi je odatle). Rekao mi je : " Kum a spus Ratku lu Truaka, in uljica nuasta dje zace anj zumataće đin noj nu maj va fi vij". Moj ujak je opet u popisu u reonu 4, (kako reče večito i preko "debele veze" ) koliko je još ostalo živih, reći ću kasnije, o živini i svinjama u imućnom krajinskom selu- neću da nagađam, tek će statistika da kaže da je srbija manja za 10 Kikindi ili 30 Negotina u poslednjih 10 godina a da Kobišnica (i Negotin) imaju bar 2 puta više Vlaha! Ha-ha!